URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Pollença lliure de transgènics

Alternativa | 03 Juny, 2009 06:00

Al ple d'abril va ser aprovada la nostra moció  sobre la declaració del municipi de Pollença lliure de transgènics. Amb els vots a favor de l'equip de govern i el nostro i l'abstenció de PP_UMP D'aquesta manera ens hem sumat a altres  municipis de Mallorca declarats com a lliure de transgènics: Andratx, Artà, Capdepera, Esporles, Estellencs, Mancor, Porreres i Santa Maria.

 

Aquesta moció és sobre tot una declaració d’intencions per posar de manifest la nostra voluntat de que  no se sembressin transgènics a Pollença. el mateix que han fet cent setenta quatre  regions europees que formar part de la Xarxa de Regions Lliures de Transgènics i 4.500 municipis arreu d’Europa. D’aquesta manera donam suport també a les diferents pronunciaments i proposició no de llei aprovades al Parlament (la primera l’any 2000 presentada pel nostre company verd Joan Buades).

 

Pensam que Pollença i totes les Balears han d’estar lliures de transgènics per diverses raons.

- La primera pel principi de precaució que diu simplement que aquelles tecnologies que puguin suscitar dubtes sobre els seus efectes ambientalment negatius, han de demostrar la seva innocuïtat abans de ser implementades. En el cas dels transgènics, la innocuïtat no només no està demostrada sinó que s’acumulen les evidències que tenen impactes sobre el camp i tampoc no s’esvaeixen els dubtes dels impactes que puguin tenir sobre la salut humana. Existeix, òbviament, és en aquesta part del món una

Quan no s’està segur dels efectes que uns determinats productes poden causar sobre la salut de la població, hem d’anar alerta i hem de ser per tant necessàriament cautelosos. Ens atenem per tant a la preocupació per la seguretat alimentària i no ens ho inventam nosaltres, sinó que constitueix una preocupació ben generalitzada arreu d’Europa i també en el si d’aquesta comunitat.

 

- Segona raó  per la protecció de la diversitat biològica. Un altre perill que hem de tenir en compte, que és que  la generalització dels transgènics, afectin la diversitat biològica existent a les nostres illes. Segons afirmen alguns informes, els cultius trasngènics poden contaminar genèticament d’altres organismes, de manera que la biodiversitat real existent a les nostres illes se’n podria veure greument afectada.

 

- Tercera raó serien els efectes sobre la nostra pagesia. El comerç i la producció dels transgènics està molt controlada per unes poques munltinacionals (cinc controlen el cent per cent de les llavors transgèniques) i una aposta pels transgènics seria fer més dependent, per tant més vulnerable la nostra economia pagesa i els nostres pagesos. rebutjar els transgènics.

A més pensam que hem d’apostar per un model de producció agrícola que pugui aportar productes al mercat amb valor afegit i això va necessàriament lligat a tenir varietats vegetals locals diferenciades. És evident que si la nostra pagesia té futur és en la mesura que hi hagi una aposta per l’agricultura ecològica. Amb la agricultura industrialitzada difícilment hi podem competir, però en un món en què cada vegada és més apreciat el producte ecològic i el producte de qualitat aquest pot ser el nostre plus, el nostre incentiu i el nostre camí per a la revitalització del camp

Tomeu Cifre del PP-UMP va dir que aquest tema era més de debat científic que d'una altra cosa i que la declaració era paper mullat per defensar l'abstenció del seu grup.

 

 

Blog Mallorca lliure de transgènics.

 

 


A continuació la moció.

Exposició de motius:

L’alliberament d’organismes modificats genèricament (en endavant, OGM) en el medi ambient suposa un risc per a la biodiversitat i per a la salut, i pot provocar efectes irreversibles sobre els ecosistemes afectats per aquesta contaminació genètica. En aquests moments, cap autoritat científica pot invocar conèixer els efectes dels OGM sobre el medi ambient i la salut dels consumidors.

La impossibilitat de controlar en cultius a l’aire lliure el creuament, mitjançant la pol·linització, de cultius naturals amb els modificats genèticament, ni conèixer quins animals destinats a consum humà s’han alimentat amb productes derivats de cultius transgènics, determina la indefensió del consumidor davant la contaminació de tota la cadena alimentària i el priva del seu dret a la lliure elecció dels aliments i a la seguretat alimentària.

L’extensió i generalització de cultius OGM és un horitzó probable per a les Illes Balears i tot l’Estat espanyol si no es prenen, en aplicació del principi de cautela, mesures precautòries urgents de banda de les autoritats locals, autonòmiques i estatals.

Es sospita a les Illes Balears la presència de cultius OGM, la qual cosa suposaria de confirmar-se un greu perill pels nostres productes, que tenen en el seu futur en les identificacions de qualitat, les denominacions d’origen i en formes d’agricultura respectuoses amb el medi ambient com l’agricultura ecològica o l’agricultura integrada. Aquestes opcions per la qualitat i la seguretat alimentària són incompatibles amb l’extensió dels cultius modificats genèticament.

A la Unió Europea ja són nombroses les localitats i regions que han aprovat mocions prohibint el cultiu experimental i comercial d’OGM en el seu territori o manifestant la voluntat d’estar lliures de cultius transgènics.

Atès que dia 9 d’octubre de 2007 es va aprovar al Parlament de les Illes Balears la Proposició No de Llei 6875/06, presentada pel Grup Parlamentari Mixt, relativa a la Declaració de les Illes Balears com a zona lliure de transgènics. Al moment de redactar aquesta moció són vuit els municipis de Mallorca declarats com a lliure de trasngènics: Andratx, Artà, Capdepera, Esporles, Estellencs, Mancor, Porreres i Santa Maria.

Per tot això, aquest regidor presenta al ple de l'Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació si procedeix, la següent proposta

 

 

Per tots els motius exposats, aquest regidor proposa al plenari els següents

ACORDS:

1.      Manifestar la nostra oposició al cultiu, tant experimental com comercial, de cultius transgènics i la nostra preocupació pel pas d’aquests productes a la cadena alimentària.

2.      Aprovar les disposicions necessàries amb l’objecte que les ordenances municipals declarin activitats insalubres i nocives no autoritzables, en cap part del nostre terme, les proves de camp amb llavors o qualsevol altre alliberament intencionat d’OGM amb fins experimentals, així com la sembra de varietats comercials de llavor OGM.

3.      Declarar el municipi de Pollença Zona Lliure de Transgènics.

4.      Dirigir-nos al Consell Insular de Mallorca per a què expressi la seva voluntat política a favor de la declaració de l’illa de Mallorca i del conjunt de les Illes Balears com a Zona Lliure de transgènics.

5.      Dirigir-nos al Govern de les Illes Balears per a què declari les Illes Balears com a Zona Lliure de Transgènics, per a evitar l’efecte que sobre la qualitat dels productes agraris pot tenir la introducció a la nostra comunitat d’aquests conreus.

6.      Dirigir-nos al Govern de l’Estat a efectes que en l’àmbit de les seves competències en el si de la UE desenvolupi una política a favor del cessament de les plantacions de cultius d’OGM.

Comentaris

Pepe

Sr. Antich, què feim amb tot això?

Pepe | 03/06/2009, 21:51

El GOB ha publicat aquesta important nota informativa:

Sr. Antich, què feim amb tot això?

Fa gariebé mig any que el GOB té demanada una reunió amb el President Antich sense rebre cap tipus de resposta.

Durant tot aquest temps, hem anat vegent com el President donava l'esquena als seus compromisos ( "no consumir ni un pam més de territori") per posar per davant els interessos de determinats sectors econòmics i determinat partit polític que forma part del seu govern, sempre amb un tret en comú: a costa del territori i fent cas omís a les problemàtiques associades al consum de recursos.

Noves infrastructures, més construcció, més doblers públics al rescat de sectors econòmics, més, més, més, però sempre més per a l'economia, justificant-se en la conjuntura de crisi econòmica i amb l'excusa de les pressions per mantenir un pacte de govern.

GAIREBÉ UN ANY DES DEL TOC D'ALERTA DEL GOB.

Al juliol de l'any passat el GOB va presentar l'informe MALLORCA, UN TOC D'ALERTA, Un any des del compromís de no consumir “ni un pam més de territori”.

En aquest document ja exposàvem que, des del GOB consideram que la situació de crisi hauria d'obligar a replantejar el camí que estem disposats a córrer i ja advertíem de la nostra preocupació pels indicis que ens duien a pensar que no hi havia cap intenció de revisar les arrels de fons per tal d'establir una nova manera de fer en les polítiques territorials ni en aquelles sectorials que en podrien esdevenir límits naturals i racionals: en aquell moment, s'havia continuat amb Son Espases, s'havia aprovat el Decret Carbonero, i una revisió del Pla Territorial de Mallorca, que no qüestionava en absolut el model territorial.

Des de llavors, a més, hem vist l'aprovació del Decret Nadal per donar privilegis al sector hoteler, ressorgir del no res el camp de golf de Son Baco, el Decret Grimalt per beneficiar el sector de la construcció a canvi d'eliminar tramitació ambiental, la destinació de doblers públics a la compra de cotxes, veim les dificultats polítiques per a la implantació del tren, i en canvi la implicació del president en "rescatar" el grup Barceló perquè acabi el polèmic palau de congressos, etc.

ELS CONFLICTES AMBIENTALS I TERRITORIALS A MALLORCA

L'aprovació del decret llei de mesures urgents de protecció del territori per part de la Conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori, que ha protegit 1.500ha de territori i va derogar la llei de camps de golf per no permetre més camps de golf amb oferta complementària i per exemple, la no autorització del camp de golf a Son Real, havíem pensat que eren un bon indici d'un canvi de rumb en matèria territorial.

Ara, a l'equador de legislatura veim ha estat sols un miratge, un gest en el marc de l'absència d'una política territorial clara i definida per un futur més sostenible de Mallorca. És veritat que el que està protegit, resta protegit, però ni tan sols ens poden garantir que no es tornaran a permetre camps de golf amb oferta complementària (Son Baco) o dins el que hauria de ser un Parc Natural (Son Bosc) .

Pepe

Bona feina de na Fina Santiago

Pepe | 03/06/2009, 20:10

Ahir es va aprovar al Parlament de les Illes Balears, amb l'abstenció del PP la Llei de Serveis Socials, una Llei pionera a tot l'Estat i reconeix el dret a la cobertura de necessitats bàsiques de la població com l'alimentació, el vestit i un sostre.
Aquesta llei permetrà el
reconeixement amb caràcter de dret subjectiu de la cobertura de les necessitats esmentades, serà un instrument legal i administratiu per lluitar
per la igualtat i la cohesió social tant per a la ciutadania en general com
per als col·lectius que treballen amb població en situacions de risc social.

Pepe

Re: Pollença lliure de transgènics

Pepe | 03/06/2009, 11:47

Amb aquesta nova declaració, ja són nou els municipis de Mallorca que han aprovat de declaració com a lliures de transgènics: Andratx, Artà, Capdepera, Esporles, Estellencs, Manacor, Pollença, Porreres i Santa Maria.

Joan

Ex votsant de ERC

Joan | 03/06/2009, 11:34

Tindrà el meu vot

INICIATIVA INTERNACIONALISTA

INICIATIVA INTERNACIONALISTA

INICIATIVA INTERNACIONALISTA | 03/06/2009, 11:12

Per fer-se sentir aquestes eleccions, la veu d'esquerres dels pobles d'europa:
INICIATIVA INTERNACIONALISTA

Notícia

Re: Pollença lliure de transgènics

Notícia | 03/06/2009, 07:21

Al DdM.
EU critica que la paralización de la nueva ordenanza de ocupación de la vía pública causa mala imagen

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb