URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Ternelles, els voltors es queixen dels senderistes?

Alternativa | 10 Juny, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

Un interessant article de Joan Ramon de la plataforma pro camins públics i oberts. que sorgeix de la resposta del Punt d'Informació Ambiental (PIA)  pia@dgqal.caib.es  a les nostres dubtes  sobre la caça a Ternelles. Us recordam que aquest blog està obert a tothom i que si voleu escriure un article  l'haveu d'enviar a eurxella@yahoo.es .

Desprès de que el Consistori pollencí aproves una proposta de regulació clarament restrictiva i fos ratificat tot això al BOIB núm 121 de 26-08-2006 (màxim de 20 persones dia), el camí de Ternelles continua tancat i regulat per la propietat de la finca i ni tan sols es compleix l’acord que va aprovar el mateix Ajuntament i no és regulat pel Ajuntament. Desprès de aprovar una proposta de regulació clarament restrictiva (màxim de 20 persones dia), el camí continua tancat i regulat per la propietat de la finca. Certament Ternelles és un paratge magnífic, però no té sentit que sigui l’indret més ultra protegit de Mallorca.

Des de la plataforma hem pogut comprovar com en arribar a la barrera de la finca de Ternelles, els guardes tenen instruccions de la propietat de limitar el pas a gent de Pollença, la gent de fora de Pollença segons els guardes, ha de sol·licitar-ho prèviament a la fundació March, sempre i quan no hi hagi la senyora de la finca (paraules textuals), en aquest cas, no permeten l’accés per un camí, classificat pel PGOU de Pollença com a camí privat d'ús públic, fet ratificat pel Tribunal suprem en sentència de Setembre del 2001.

La Conselleria de Medi Ambient, Ajuntament de Pollença i consell Insular de Mallorca son institucions que han de treballar pel bé comú, pels ciutadans, per tant han de garantir el pas pel camí, no obstruir-lo.

Dir que el BOIB núm. 153 de 30-10-2008 es publicava l’aprovació definitiva del catàleg de camins de Pollença, que reconeix la titularitat pública del camí de Ternelles.

El sorprenent és com desprès de tan exagerades restriccions, la finca de Ternelles entrava dins els vedats de caça major del municipi de Pollença, a més alguns excursionistes s’adreçaren a membres de la plataforma per queixar-se de com pel camí vell del Far,  es caçava molt a prop de la gent que transitava pel camí, veient i sentint els trons a pocs metres de ells, i vam adreçar un correu electrònic al Punt d’informació de Medi ambient del Govern Balear pia.dgqal@caib.es per tal de demanar com era possible que es limites a 20 persones dia el pas per un camí, i per altra banda es permetés la caça major dins la finca.

La resposta del senyor Bartomeu Seguí campaner,  cap de servei de caça de la direcció General de Medi Forestal i Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient ens ha semblat poc afortunada. Segons ell tot es fa de forma correcta i a més la Conselleria no regula l’accés a propietats privades.

Diu que els plans tècnics de caça no poden ser divulgats, en contenir dades personals, podrien tenir un document marc, on les dades personals poguessin ser obviades, no?.

Camí vell del Far Propietat privada?  Un camí fet per l’administració pública?

Ternelles no era regulat pels guardes de la Conselleria de Medi Ambient que impediren el pas a 500 excursionistes pacífics el 12 d’Octubre de 2008? Si la conselleria no regula l’accés a propietats privades, que feia impedint el pas per un camí públic?

Per acabar diu que no contemplen des de la conselleria els senderistes com una amenaça pels voltors, així doncs, perquè restringir el pas d’una manera tan excessiva als excursionistes?

Des de la Plataforma pro camins públics i oberts només podem conclouré que, no entenem com els excursionistes, que sempre han mostrat el seu respecte envers la natura, son tractats com un perill per aquesta  per part de l’administració.

                    PLATAFORMA PRO CAMINS PÚBLICS I OBERTS.

Humor made in Miquel Sànchez.

 


A continuació teniu la resposta del Punt d'Informació Ambiental (PIA)

 


  En resposta a les consultes arribades al Punt d'Informació Ambiental, el cap de Servei de Caça de la Direcció General de Medi Forestal i Protecció d'Espècies, respon:
Al terme de Pollença, ni a cap altre de l'Illa de Mallorca s'ha produït una proliferació de vedats de caça major. Concretament a Pollença no s'ha creat cap nou vedat. Els possibles renous de trets s'addiuen, en tot cas, amb el control de cabres assilvestrades per danys a la vegetació que de forma la majoria de vedats de la Serra de Tramuntana (tant de caça major com de caça menor). La tasca de control de cabres se ve realitzant des de fa anys, i és necessària per preservar la coberta vegetal i certes espècies vegetals d'alt valor naturalístic i ecològic.


Particularment en acabar la caça menor, atesa la perllongació de la temporada de major fins al 15 de juliol, els vedats se dediquen més a aquesta tasca. La coincidència amb el bon temps i amb la pràctica creixent, durant la primavera i estiu, del senderisme, pot dur a percatar-s'en més. Particularment al terme de Pollença, el fet que determinats vedats de caça major, hagin obtingut la Certificació de Qualitat de Caça Major, implica que s'han adaptat als criteris del Decret 91/2006, de
27 d’octubre, de regulació de poblacions caprines, d’ordenació de l’aprofitament cinegètic de la cabra salvatge mallorquina i de modificació dels plans tècnics. Per tant les poblacions ja s'han sanejat en gran mesura i el nombre d'exemplars caçats és menor cada any, especialment els de cabra salvatge mallorquina objecte de caça com a trofeu, que poden ser abatuts amb autoritzacions molt limitades. De tot això s'en deriva un menor impacte acústic i menors molèsties per a altres usuaris
que no els hi agradi l'activitat, tot i ser legítima i ecològicament necesària.


Per altra banda, la Conselleria de Medi Ambient no ha donat preferència als caçadors sobre els senderistes. Atès que fins a hores d'ara no hi ha hagut cap accident ni incident entre caçadors, sembla que la compatibilització d'usos és correcta, i en tot cas, existeixen línies de promoció des de varis àmbits del sector públic, vers als dos col.lectius, tot i que només en matèria de caça hi ha regulació i limitacions. Per exemple, per accedir a una finca a caçar se requereix a més de lallicència de caça, assegurança i permís d'armes, el permís exprés i per escrit del titular del vedat. No
així en el cas del senderisme, que és una activitat de pràctica lliure, no reglada.
Respecte als plans tècnics de caça, són documents que contenen dades de caràcter personal, per la qual cosa com a tals no poden ser divulgats. No així els paràmetres biològics de regulació de les poblacions i de la caça que aquests contenen, que la Conselleria ha divulgat en nombroses ocasions i per diverses vies, i ha intentat que fosen de referència. En particular, s'estableixen densitats de cabres entre 0,1 i 0,15 ind/Ha, o fins a 0,2 ind/Ha segons la capacitat de càrrega de la finca. La
cabra salvatge mallorquina només pot ser caçada si es censés de poblacions equilibrades i viables, amb densitats entre el 70% o el 90% del total, segons el nivell de la certificació.
Referent a l'accés a les finques, de caçadors i senderistes, s'ha de dir que la Conselleria no regula l'accés a propietats privades, com tampoc els preus de cap activitat de caça.

Finalment, no se considera que ni els caçadors ni els senderistes siguin una amenaça pel voltor, tot ique en diverses actuacions de caça se limita l'accés a zones perimetrals als llocs de nidificació, per evitar molèsties.


Bartomeu Seguí Campaner
Cap de Servei de Caça Direcció General de Medi Forestal i Protecció d'Espècies
Conselleria de Medi Ambient
Govern Balear

Comentaris

Joan Ramon

camins

Joan Ramon | 10/06/2009, 18:28

Per IB3 demà a la 1 m'han dit també que treuran el tancament del camí del Far.
De Ternelles que hem de dir, ususpació d'un camí per un particulars, manca de voluntat de bona part de les institucions, utilització de la preservació de la naturà per impedir als ciutadans pasar per un camí públic...
I una conselleria de Medi Ambient, que es mostra poc preocupada amb el creixement desmesurat del territori, i que sembla que aquesta legislatura nomes esta preocupada en la "Cabra Salvatge Mallorquina".
A mès jo me deman, com pot ser que defensin l'obertura de camins públics quan desprès de comprar Plànici, permeten el tancament del camí vell de planici, camí públic que trevessa una finca propietat de la família Mulet, un membre dastacat d'aquesta família és Dolça Mullet, si si la consellera de UM, estranya a ningú doncs l'actitud de deixar fer de UM en el tancament de camins?
Aquest ès un capítul del conte de les 7 cabretes i el congres extraordinari Pepe, no se si t'ahaurà agradat, com veus, és un conte de terror.
Salut i República.

Informació

Re: Ternelles, els voltors es queixen dels senderistes?

Informació | 10/06/2009, 17:41

Demà dijous a les 13:15 podreu sentir al nostre regidor, en Pepe a la ràdio municipal.

Pepe

A Bartomeu Seguí

Pepe | 10/06/2009, 16:28

Aquest és el correu que via PIA he enviat al Cap de Servei de Caça.

- Una cosa és controlar les cabres i una altra és la matança que s'ha fet a Formentor, fin i tot un caçador em va demanar que denunciéssim el tema.
Aquesta matança no s'ha fet per preservar el medi ambient com diu sinó per deixar el camp net pel negoci de la caça de la "cabra mallorquina"
la famosa Certificació de Qualitat de Caça Major.

Diu que la Conselleria de Medi Ambient no ha donat preferència als caçadors sobre els senderistes! Jo encara no he vist cap diada del senderista, ni tampoc he vist el número de subvencions que es donen als caçadors donada a les associacions que fan senderisme. El que si he vist és als agents de medi ambient evitant el pas a un camí públic i cap esforç ni ajuda per part de la Conselleria per obrir els camins públics tancats (amb una mínima part de l'esforç que han dedicat al negoci de la caça de la cabra mallorquina ja estaria satisfet).

Que als plans tècnics de caça, hagi dades de caràcter personal no vol dir que aquests no puguin ser consultat per un ajuntament o un partit polític a l'igual que passa amb altra documentació amb dades personals. Si nosaltres després divulgam aquest documents incorrectament serà responsabilitat nostra.

Pepe

Tristeza

Pepe | 10/06/2009, 16:16

Tienes razón Alegría, la jugada de la propiedad de Ternelles es clara y la convivencia de la propiedad con la adminsitración para mantener cerrado el camino también.
Lo que más me entristece del tema son los pollensines que no ven ningún problema en el cierre mientras ellos puedan pasar.

Garci

Re: Ternelles, els voltors es queixen dels senderistes?

Garci | 10/06/2009, 15:34

Com diu Alegría, jo també som de l'opinió que el Medi Ambient és només una excusa per mantenir una barrera il·legal. I que aquesta excusa la fan servir des de la propietat i des de l'administració ja els va bé.

Va ser penós sentir el rebuig a la petició d'un informe jurídic sobre la possibilitat d'obertura de Ternelles per part de l'equip de govern. Un informe que només era per saber si és o no possible obrir, que no va més enllà.

Alegría

Re: Ternelles, els voltors es queixen dels senderistes?

Alegría | 10/06/2009, 11:27

Está clarísimo que MARCH S.A. ha utilizado, utiliza y utilizará el medio ambiente para evitar que "el populacho" tenga el privilegio de caminar por estas posesiones ganadas "honestamente" por "la família".
Y todos tan contentos, nuestro alcalde seguirá corriendo por allí, seguiremos haciendo la gracia a los señores yendo a por el pino y siempre que la señora no esté y el guarda esté de buen humor podremos pasar los que tengamos el sello de made in Pollença... A los demás que les den.

Pepe

Boies Formentor

Pepe | 10/06/2009, 10:44

Parlant d'espais públics avui a la premsa parla de les boies de Formentor, com sabeu sempre ens hem oposat a la pèssima gestió de les mateixes per part de l'empresa privada Hisambla.
Avui s'anuncia que la gestió la farà Projecte Home, el que vol dir que de moment ja s'ha canviat l´únic objectiu econòmic per un objectiu social. Ara esperam que es faci una bona gestió de les mateixes.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb