URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Ajornant l'obertura del camí públic de Ternelles

Alternativa | 03 Juliol, 2009 06:00

Al ple de maig es va rebutjar (amb els vots d'UM-UNPI, PP-UMP i PSOE i l'abstenció del PSM) la nostra moció demanant un informe jurídic  respecte al a possibilitat de fer un decret de batlia per ordenar que s'obrin les barreres situades al camí public de Ternelles. L'equip de govern diu defensar el caràcter públic del camí però a l'hora de la veritat sempre està ajornant innecessàriament el tancament d’un camí públic d'una gran importància cultural i turística declarat  ruta d’interès cultural ( ruta 3 dels Castells,  fins al Castell del Rei) al Pla Territorial Insular.

Ja el coordinador del catàleg de camins públics Antoni Reynes recordava que els articles 70 i 71 del reglament de béns locals  permeten la recuperació d'ofici dels béns públics per part de la pròpia administració, recuperant la possessió sense cap tipus de pronunciament sobre la seva propietat. Per això hem demanat en diverses ocasions un decret de batlia per recuperar el camí. Abans de l'excursió reivindicativa a octubre del 2008 el batle va dir que jurídicament era més convenient esperar a la publicació del catàleg de camins al BOIB, per fer el decret.

Després de la publicació del catàleg el batle va dir que seria convenient un informe jurídic abans de fer el decret. El 17 de desembre vam demanar per escrit aquest informe jurídic, després vam demanar per aquest informe a diversos plens  i s'ens han donat  diverses excuses per no demanar l'informe Per exemple all ple d'abril el batle s'ens va excusar en  la manca de personal a urbanisme, quan l'informe l'ha de fer l'assessor jurídic i no cal cap arquitecte. A aquesta manca de respostes durant mesos s'ha unit un fet que consideram important; i és un recent  informe del secretari general del Consell de Mallorca, Sr. Jeroni M. Mas Rigo sobre la recuperació d'ofici de la possessió d'un be públic per part de les entitats locals, on s'enumera tota una sèrie de legislació autonòmica i estatal que fonamenta jurídicament que les administracions públiques tenen la potestat de recuperar d'ofici el seus bens, sense necessitat d'acudir al Jutge i sense prejutjar el problema de la titularitat a decidir per la jurisdicció civil.  Si el propietari no obre la barrera, la mateixa administració podrà llevar la barrera i en aquest cas seran de compte de l'usurpador les despeses derivades de la tramitació del procediment de recuperació. Aquest informe es va realitzar després de llevar les barreres de l'Empaltada al Consell i esperam que una vegada fitada la carretera vella de Lluc el Consell recuperi d'una vegada aquest bé públic, avui usurpat.

 L'informe, o sigui els tècnics deixen  en evidència als polítics d'ajuntaments i  del propi Consell que han deixat usurpar els camins públics sense actuar ràpidament d'ofici per recuperar el que s'usurpava per part d'uns pocs a tothom.

A la nostra moció només demanavam que el batle comanés un informe jurídic als serveis municipals. Clar el tema era complicat pel batle, si l'informe arriba a dir que es pot fer un decret per recuperar el camí d'ofici (que és el que pensam que diria)  el batle hauria de fer complir la nostra moció del  ple d'octubre de 2008 aprovada per unanimitat segon la qual en el moment que es tinguessin els pertinents informes jurídics favorables de l'Ajuntament, el senyor batle ordenaria mitjançant un decret de batlia que s'obrissin les barreres situades al camí de Ternelles. Per això a pesar de que el batle s'ha omplit la boca a molt de plens dient que feia el que deien els informes dels tècnics de "la Casa",  ara es va  negar  a demanar aquest informe, i va deixar en evidència que UM-UNPI, PP-UMP i PSOE col·laboren amb la propietat en ajornant l'obertura del camí.

El rebuig d'aquesta moció va significa l'incompliment d'anteriors acords de l'Ajuntament ja que al ple de juny de 2008 es va aprovar per unanimitat una moció nostra per la que l’Ajuntament duria a terme les actuacions possibles per a l'obertura i l'habilitació del pas pel camí de Ternelles mitjançant els procediments que siguin viables a tal efecte. 

Al debat de la moció el batle va excusar el seu vot  a l'altra via que hi ha per la recuperació de Ternelles; expropiar l'ús públic del camí, tema al que va dir que faria feina el nou arquitecte municipal. A aquesta via, com informava ahir el Diari de Balears el Tribunal Suprem ha resolt, a través d'una sentència ferma contra la qual no és possible cap recurs d'apel·lació. Una via no lleva l'altra. El camí de Ternelles és públic des de l'Edat Mitjana i els únics que diuen que és privat és la propietària i incomprensiblement l'Ajuntament que va convertir "màgicament" en privat el camí al seu PGOU (1991). Com deia el coordinador del catàleg a la seva resposta a les al·legacions de la propietat diu: UNA VEGADA ESTUDIAT AQUEST PLAN GENERAL MUNICIPAL DE POLLENÇA ES POT COMPROVAR QUE NO HI HA CAP DOCUMENT QUE FONAMENTI LA QUALIFICACIÓ DE L'ESMENTADA VIA COM DE CARÀCTER PRIVATIU.

En definitva el que no pot passar és que continuem sense remoure cap tancament dels camins públics de Pollença, el que pot donar a entendre que l'Ajuntament consisteix aquestes situacions de tancament.

Fotografia de Hans Monheim.

 

A continuació la moció.

Moció del regidor i portaveu del grup Alternativa Esquerra Unida- Els Verds, José Luis García Salvador, per ser inclosa a l’ordre del dia del proper ple ordinari de maig per ser debatuda i votada: “ Informe jurídic Ternelles”.


Atès que al ple de juny de 2008 es va aprovar per unanimitat una moció per la que l’Ajuntament duria a terme les actuacions possibles per a l'obertura i l'habilitació del pas pel camí de Ternelles mitjançant els procediments que siguin viables a tal efecte


Atès que l'Ajuntament va aprovar el catàleg de camins del municipi el 25 de setembre del 2008 per unanimitat, i que al mateix catàleg el camí de Ternelles /camí de l'horta / camí del castell del rei i cala castell, es classifica com a camí públic, en el que a més a més l'administració ha intervingut al llarg del temps.


Atès que existeix una barrera tancada que impedeix el pas pel camí públic de Ternells


Atès que segons informe del 20 d'abril d'enguany del secretari general del Consell de Mallorca, Sr. Jeroni M. Mas Rigo, sobre la recuperació d'ofici de la possessió d'un be públic les entitats locals poden recuperar els béns sense necessitat d'acudir als tribunals, ja que no significa cap tipus de pronunciament sobre la propietat del camí.


Atès que al ple d'octubre es va aprovar una moció per unanimitat segona la qual en el moment que es tinguessin els pertinents informes jurídics favorables de l'Ajuntament, el senyor batle ordenaria mitjançant un decret de batlia que s'obrissin les barreres situades al camí de Ternelles.


Atès que el 17 de desembre vam demanar per escrit que es demanés un informe jurídic als serveis Tècnics Municipals respecte a la possibilitat de fer un decret de batlia per ordenar que s'obrin les barreres situades al camí públic de Ternelles i a dia d'avui no s'ha donar aquesta ordre.


Atès la importància turística i cultural del camí de Ternelles declarat ruta d’interès cultural ( ruta 3 dels Castells, fins al Castell del Rei) al Pla Territorial Insular.


Per tot això, aquest regidor presenta al ple de l'Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació si procedeix, la següent proposta


Solicitam.


Que el batle demani immediatament un informe jurídic als serveis Tècnics Municipals respecte a la possibilitat de fer un decret de batlia per ordenar que s'obrin les barreres situades al camí públic de Ternelles.

Comentaris

Garci

Re: Ajornant l'obertura del camí públic de Ternelles

Garci | 03/07/2009, 10:18

Crec que la cosa està molt clara en el sentit de l'obertura del camí de Ternelles.

El batlle passa a ser el màxim culpable del tancament del camí ja que només amb la firma d'un document i l'ordre a la brigada perquè retiri la barrera i passi la factura a la família March, el camí de Ternelles quedaria legalment obert.

Amés, és patètic com cerquen excuses per no votar a favor de les mocions en favor de l'obertura, i això no ho vota en contra només el batlle, sinó els seus socis del PSOE i UM.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb