URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Destrucció a toda costa 2009

Alternativa | 14 Juliol, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

L’organització ecologista Greenpeace va presentar recentment el seu informe anual, "Destrucción a toda costa 2009", us recomenam la seva lectura.

Part dedicada a Balears: Llibre interactiu   
Versió PDF (6 MB):

Greenpeace ha detacat a les Balears, al menys 14 espais naturals protegits amenaçats, ha comptabilitzat  79 casos de corrupció urbanística, amb 25 imputats, 18 d’ells càrrecs públics. També denuncien la forta pressió sobre els recursos, i els elevats indicadors de consum energètic i d’aigua, fruit d’un model turístic i de desenvolupament que hauria de canviar.

L’informe destaca que en tot just quatre dècades, el nombre de visitants s'ha multiplicat per 40 fins a sobrepassar els 13 milions anuals, el que suposa un 1,2% de tot el turisme internacional. No obstant això, i segons un estudi de la Universitat de les Illes Balears, l'èxit macroeconòmic no es correspon amb una millor qualitat de vida per a la societat local. L'abandó de l'agricultura i la industrialització turística de cada racó de l'arxipèlag, unit a la seva dependència de les autopistes financeres de la globalització econòmica, han dut a les Balears a un estat crític.


El paradigma d'aquesta bogeria està en el turisme d'urbanització fixa o
residencial. Les Illes Balears van experimentar l'assentament de ciutadans principalment alemanys, anglesos i espanyols des de l'inici  dels anys noranta. El sector de la construcció aporta un 10% del ValorAfegit Brut i ocupa a un 15% de la població activa (xifra que augmenta amb la contractació il·legal, especialitzada en la construcció
residencial). La Inversió Estrangera Directa immobiliària i de la construcció ronda els 50 milions d'euros anuals, procedents en un 30% de paradisos fiscals. Es calcula que fins a un 44% dels turistes s'allotgen en oferta il·legal, sense autorització de l'administració turística ni pagament d'impostos.

 Els inconvenients socials d’aquest model són: l'increment del preu de l'habitatge, de fins al 25% anual; la sobredimensió de les infraestructures a càrrec de l'erari públic; la pèrdua de llocs de treball qualificats i de negoci en la hoteleria i la restauració; el tancament de l'accés públic al territori; la pèrdua de terres de cultiu i la “elitización” de l'espai. En les Illes Balears un 39% dels habitatges no són d'ús principal.


Segons la Universitat de les Illes Balears, la construcció d'urbanitzacions i segones residències suposa un intens consum de sòl i territori, per ser una ocupació extensiva i ineficient. El 45% de l'energia consumida es destina al transport, per a estades més curtes i freqüents, i el 40% al consum elèctric.


En Balears hi ha més vehicles que habitants i el consum d'aigua arriba a els 500 litres per habitant (el doble de la mitjana nacional), a causa de l'abundància de jardins i piscines. Altre exemple del desequilibri ambiental està que Balears té una taxa de producció de residus de més d'una tona per habitant i any, la més alta d'Espanya. (...)

La major demanda d'energia ha provocat l'ampliació del proveïment energètic amb centrals de producció elèctrica (1.600 megavatis procedents en un 80% de la crema de carbó sud-africà).


(...) Finalment, l'augment de la quantitat d'escombraries ha suposat un increment  de la incineració de residus sòlids urbans, que supera el 40% en el cas de Mallorca. Aquesta tècnica emet gasos contaminants que agreugen el canvi climàtic i posen en risc la salut. Provoca altes concentracions de dioxines  i en 2007 va generar més de 108.000 tones de cendres i escòries d'elevada toxicitat amb metalls pesats (cadmi, plom, mercuri, crom i coure).

Respecta a Pollença, l'informe destaca

- El cas Pla Territorial de Mallorca (PTM), presumpte entramat de corrupció polític-empresarial d'UM i el PP, actualment als tribunals. Recordem que Pollença participava de les àrees de reconversió Territorial ( hotel Don Pedro- Campos i Cala Carbó - Ullal)

- La positiva protecció de Cala Carbó.

- Respecte a Formentor, l’informe diu que resulta incomprensible que es mantengui com sòl urbà  ja que la seva situació és com la del Guix (Escorca)desclassificat pel Consell.Un espai que, no disposa dels  serveis necessaris per a ser classificat com urbanitzable,  que és Paratge Pintoresc (1973), Bé d'Interès Cultural (1985) i s'engloba en terreny protegit. Greenpeace denúncia com  en l'actualitat se segueixen  construint xalets i l'hotel Formentor està ampliant la seva superfície.

 - Respecte a la Gola. L’informe destaca que durant dècades, els veïns han reivindicat la  recuperació de la zona humida de la Gola, pràcticament l'única zona  verge de la primera línia del Port de Pollença, un  autèntic pulmó verd enmig de l'urbanisme turístic i residencial  que s’havia convertit en abocador. Greenpeace denúncia que l’elevat pressuposts del Consorci de la Gola que en teoria era per recuperar la zona humida s’ha utiltizat en part per coses com fer un aparcament sobre la mateixa zona humida.Comentaris

Alt

Interior

Alt | 19/07/2009, 10:38

Si algú es vol preocupar de la destrucció de l'interior, aquí teniu fotografies de paisatges verges que en breu seran destruïts per projectes "sostenibles" del Govern:
www.flickr.com/photos/alternativaaltren/sets/72157621650815762/

Pepe

Re: Destrucció a toda costa 2009

Pepe | 18/07/2009, 09:23

L'informe de Greenpeace només parla del que és estrictament costa. Per això a Pollença no parla per exemple del Vilà

ALT

Re: Destrucció a toda costa 2009

ALT | 17/07/2009, 21:56

No han pensat a dir l'impacte territorial que provoca el tren de Llevant, aquí en teniu un resum (2 minuts de lectura)
alternativaaltren.blogspot.com/2009/07/la-vuelta-del-tren-manacor-arta-causara.html

JRV

França

JRV | 15/07/2009, 08:39

Està clar que França te llums i hombres. pero ja voldria un 10% d'aquets llums a la història global d'Espanya...I a mes crec que sensa la Revolució Francesa el mon no seria el mateix. França 6també ha sigut el refugi permanent dels exiliats espanyols, també amb llums i hombres, però refugi.

Pepe

PSOE

Pepe | 14/07/2009, 21:41

Daniel al semanal del País d'aquesta darrera setmana parlava dels remors i entre altres coses deia que per evita-les el millor és la transparència, la claredat, tenir valor, ser integres i ràpids. Una pena que el PSOE local no apliqui aquests principis.
Juanjo era el candidat al 2007, però des de Palma van a imposar a na Francisca, crec que ja va passar la seva oportunitat però vist el que ha passat amb Jaume i el que pot passar amb Toni ja no m'atreveix a dir res.

Pepe

Re: Destrucció a toda costa 2009

Pepe | 14/07/2009, 21:31

Totalment d'acord Biel, està bé tenir una visió global encara que sigui més general.

Pepe

Re: Destrucció a toda costa 2009

Pepe | 14/07/2009, 21:29

Respecte a la Revolució Francesa té les seves ombres i els seus llums, però crec que té més llums que ombres.
Només per citar una; amb la divisió de poders que defensaven les coses anirien millor.

Pepe

Re: Destrucció a toda costa 2009

Pepe | 14/07/2009, 21:23

Hans nos quedan dos años de intenso trabajo, de sumar gente e ideas para presentar en el 2011 un proyecto potente e ilusionante.
En cuanto a lo de Inma, que puedo decir, hace un año que nos cansamos de avisar que se había de actuar para paliar esta crisis que espero toque suelo este invierno.

Daniel

Llagrima de sang socialiste

Daniel | 14/07/2009, 17:18

El pare d'en Juanjo Mir va pregonant pels bars del Port de Pollença, que en Juanjo serà el candidat del PSOE a les properes eleccions municipals. Serà vera aquesta informació o és simplement el dessig d'un pare? Si és vere, quina responsabiltat té en Juanjo en la dimissió d'en Jaume Plomer?
Per cert en Toni Cifre Crespi pareix ésser que si aceptarà ésser regidor. Un caçador regidor de Medi Ambent... pot ésser divertit..

Miquel Sánchez

Re: Destrucció a toda costa 2009

Miquel Sánchez | 14/07/2009, 16:50

I tant que és millor el sistema dels "landers" alemanys, però avui els que fan festa són els francesos.

Chaka "guillotine".

I a més quan jo era menut em regalaven caramels de RICARD tos el dies 14 de juliol davant el desaparegut HOTEL RAF, ara també són un poquet aixì.

Es veritat com diu el timbaler que el tenen ben cregut, però tan dolent és l'excés de centralisme de França, com el vergonyos espectacle de la subhasta d'euros del estat espanyol.

He oido 200 millones, no 300 trescientos millones, no 400 millones 400 a la una 400 a las 400 a las tres para la colonia balear, y no se quejen hostias.

Garci

Re: Destrucció a toda costa 2009

Garci | 14/07/2009, 16:15

Miquel, supòs que no has posat l'homenatge a França pel seu republicanisme, no? Perquè com diu el timbaler, França va ser un estat revolucionari molt important, va marcar l'inici de moltes coses, una d'elles, de les pitjors, és el sorgiment del nacionalisme a gran escala. Aquest que uniformitza i no té miraments envers als altres.

Hans

Inma Platko - un email de hoy

Hans | 14/07/2009, 16:12

AMIGAS/OS:
MAÑANA EMPIEZO HACER LIQUIDACION POR CIERRE (en Septiembre), DE LOS ARTÍCULOS DE MI TIENDA,
ME HA VENCIDO LA CRISIS Y LOS IMPUESTOS, A MIS 23 AÑOS DE PROFESIÓN Y COTIZANDO, TODOS ESTOS AÑOS DE LUCHA SE RESUMEN, COMO
A OTROS, EN TRISTEZA (pequeño autónomo, sin derecho a nada). PERO YA SABEIS DONDE ENCONTRADME, ME CONOCEIS COMO LUCHADORA,
Y TAL VEZ VOLVERÉ, YA VEREMOS QUE HACEN LOS QUE NOS MANDAN.
GRACIAS.
INMA.
estará abierto de Martes a Viernes de 16 a 21h y Sábados de 10 a 14h. telf: 971865589

Biel

GP i GOB

Biel | 14/07/2009, 15:46

S'ha de deixar clar, i no és per fer carreres, que Greenpeace recull les mes grosses malifetes que, d'una o altra forma, ve denunciant el GOB al llarg dels darrers anys, donant-li un caire mes global al considerar la situació de la costa a tot l'Estat... i tot plegat fa encara mes feredat !. Salut !

Timbaler del Bruc

Re: Destrucció a toda costa 2009

Timbaler del Bruc | 14/07/2009, 15:36

El jacobinisme republicà francés és la causa de molts del mals de les nacions sense estat d'Europa. Basta veure la situació del català al Rosselló o el paper dels prefectes dels departaments. Prefereixo el model federal alemany o suís.
En un viatge a França, a un edifici històric-artístic, els funcionaris me volien fer firmar contra el traspas de les competències de cultura als Departaments. A la universitat de París anunciaven manifestacions contra la "decentralitation", perque atentava contra la unitat republicana.

Dickens

Re: Destrucció a toda costa 2009

Dickens | 14/07/2009, 10:40

Érase el mejor de los tiempos y el más detestable de los tiempos; [...] la primavera de la [esperanza] y el invierno de la desesperación. Todo lo poseíamos y nada poseíamos.”

Una Historia de dos ciudades.

Miquel Sánchez

Re: Destrucció a toda costa 2009

Miquel Sánchez | 14/07/2009, 09:35

Avui ens hem permès un petit homenatge al poble francès en el dia de la seva festa nacional, 14 de juliol.

========================
Allons enfants de la Patrie,
Le jour de gloire est arrivé!
Contre nous de la tyrannie,
L'étendard sanglant est levé,(bis)
Entendez-vous dans les campagnes,
Mugir ces féroces soldats?
Ils viennent jusque dans vos bras,
Égorger nos fils, nos compagnes!

Vamos hijos de la patria,
el día de la gloria ya llegó
Contra nosotros la tiranía
El estandarte sangriento elevó,(bis)
¿escuchan ustedes en los campos,
rugir a esos feroces soldados?
ellos vienen hasta vuestros brazos,
A degollar a nuestros hijos y compañeras!

Refrain:

Aux armes, citoyens,
Formez vos bataillons,
Marchons, marchons!
Qu'un sang impur
Abreuve nos sillons!
Aux armes, citoyens,
Formons nos bataillons,
Marchons, marchons!
Qu'un sang impur
Abreuve nos sillons!

Estribillo:

¡A las armas, ciudadanos!
¡Formad vuestros batallones!
Marchemos, marchemos,
¡Que una sangre impura
empape nuestros surcos!
¡A las armas, ciudadanos!
¡Formemos nuestros batallones!
Marchemos, marchemos,
¡Que una sangre impura
empape nuestros surcos!

========================

No és molt pacifista pero mira.

Hans

Gestión Municipal

Hans | 14/07/2009, 08:27

Las 500 firmas contra la gestión de Francisca Ramon no han obtenido resultado (inmediato). Desgraciamente se mezclo la gestión municipal con un carácter personal que no existe.
Han pasado algunos meses y todo sige igual. La dimisión de Jaume Plomer ha sido más bien un acto de coraje y en el fondo pone en evidencia la gestión insostenible de Ramon y de Mir. No se entiende como esta gente justifican sus sueldos. Lo de la gestión del Puerto, lo de los servicios sociales, lo de los presupuestos municipales, medio ambiente, caminos, limpieza… son asuntos claros y fáciles de resolver. A veces basta aplicar la ley y la lógica.
Se pierde tiempo en discutir cosas básicas que tienen contestación con actuaciones efectivas, organización, interés y trabajo. Da la impresión que nuestros aprendices políticos juegan con el tiempo y con el final de la legislatura (quedan 2 años!)
Lo que sabemos todos es que más se esperara en actuar, más caro será el arreglo. Qué pena el desprecio que se da a los votantes. Un insulto a la eficiencia, a la ética, a la profesionalidad y a la moralidad.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb