URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Na Matilde, la infermera.

Alternativa | 29 Juliol, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

 

Matilde León González, va néixer el dia del reis de l’any 1929, a Benalua de Guadix.- província de Granada, estudià infermeria a Múrcia i València.  El seu primer destí professional fou a Múrcia , després a Melilla i vengué destinada a Mallorca a l’any 54 a l’hospital de Caubet, llavors va passar a Son Dureta l´any de la seva inauguració, el 1956 es va casar amb Josep Vila,  la qual cosa li  va fer perdre la plaça, (a les hores i havia una llei que les dones al servei de l’administració –la majoria telefonistas o infermeres- perdian la plaça si es casaven, el marit ja guanyava prou per elles).

 Els anys seixanta,vingué a Pollença, havent enviudat de Josep Vila, es tornà a casar amb Joan Cifre,  va treballar amb al Dr. Vidal, i després per la Seguretat Social a Pollença, fins a la seva jubilació, tot i que va ésser una jubilació relativa, perquè na Matilde, dona baixeta, però revestida d’una gran humanitat, que podríem qualificar de gegantina, maneja encara avui un seat sis-cents , i és capaç de plantar-se amb un tres i no rés allà on faci falta, resolta sempre a ajudar al necessitat, al desvalgut, al malalt, l’amic… aplicant el seu saber professional, però encara millor , el seu tracte afectuós i dolç, acompanyat del seu parlar andalús amallorquinat.

Aquest any per la Patrona l’Ajuntament en ple ha resolt donar-li una distinció, molt ben merescuda, però Na Matilde ja fa anys que te el reconeixement de tots els pollencins. I discretament, acceptarà la distinció, i seguirà com sempre, amunt i avall amb el seu sis-cents, amb salut i per molt d’anys.

Pere Josep Cànaves

 Les dones el tenien molt complicat al franquisme al blog Tortuga trobareu una interessant selecció de textos com el següent:

“La vida de toda mujer, a pesar de cuanto ella quiera simular -o disimular- no es más que un eterno deseo de encontrar a quien someterse. La dependencia voluntaria, la ofrenda de todos los minutos, de todos los deseos y las ilusiones, es el estado más hermoso, porque es la absorción de todos los malos gérmenes -vanidad, egoísmo, frivolidades- por el amor”.

(’Medina’, revista de la Sección Femenina, 13 de agosto de 1944)

 


Comentaris

Miquel Sánchez

Re: Na Matilde, la infermera.

Miquel Sánchez | 29/07/2009, 10:25

M'ha comentat un treballador d'IB3 que serà molt difícil que es doni el simulacre com cada any. Hi ha problemes de doblers, molt d'equip humà, molt d'equip tècnic, molt de temps de satèl.lit pero molt poca audiència.

Crec que avui dimecres, ja s'hauria de saber, però IB3 vol exhaurir totes les possibilitats.

Margalida Amengual

Na Matilde

Margalida Amengual | 29/07/2009, 07:49

Quines històries amb na Matilde que vaig tenir. Mira que es encantadora però jo, quan era petita, l'odiava amb tota la meva ànima. Dia sí dia no me posava una injecció i per mí era ella la dolenta, la bruixa de l'agulla; no entenia, clar, que era la seva feina i que no ho feia per mal sino tot el contrari. No gosava ni passar per davant ca seva, no fos cosa que sortís i me clavàs una injecció. Amb els anys la vaig perdonar, però me va costar bastant, no vos cregueu que va esser fàcil.
Ara pens que ella sempre va esser allà quan la vàrem haver de menester i vàren esser moltes vegades, moltes; sempre va respondre amb un somriure a la boca i amb paraules amables que et tranquilitzaven. Es mereix, no una, dèu medalles. Gràcies, Matilde, de tot cor.

Notícia

Re: Na Matilde, la infermera.

Notícia | 29/07/2009, 07:41

Avui al Diario de Mallorca.

El municipio abona 500.000 euros a empresas que prestan servicio sin contrato.
Alternativa per Pollença estudia interponer una demanda por "un trato de favor evidente"
(h)ttp://www.diariodemallorca.es/part-forana/2009/07/29/municipio-abona-500000-euros-empresas-prestan-servicio-contrato/488872.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb