URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

Alternativa | 15 Agost, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

Existex una opinió generalitzada, a vegades interessada dins els ambients conservadors i lliberals economicistes, però també en algun d’esquerres, de que el sector públic a l’Estat Espanyol està sobre dimensionat, que l’Administració Pública es massa gran.

Recentment, han aparegut articles, a l’edició de El Pais titulat “Funcinarios” i un altre a El Periódico, titulat “ La cifra de funcionarios se acerca a la de empresarios”. Els articles son fruit d’una percepció errònia  bastant generalitzada que necessita una correcció. Les xifres que apareixen a dits articles corresponen al nombre de persones que treballen als Serveis Públics, tan al Govern Central, Autonòmics o municipis, i inclouen els propis de l’estat del benestar: sanitat, educació, serveis socials, escoles d’infància, serveis domiciliaris,  vivenda social, i els serveis generals: correus, transports públics, policia, recollida de fems, subministraments varis,  etc.

Aquests empleats tenen varis tipus de contractes, sent  el  funcionarial una minoria(28%).

Seria lògic que el número de persones que treballen al sector públic sigui major que el nombre d’empresaris i autònoms. Així passa a tots els països de la UE-15(grup de països que te un nivell de desenvolupament semblant al nostre). En realitat, Espanya es el país europeu on hi ha mes empresaris i autònoms que treballadors dels sector públic.

De la població activa, el % es major de empresaris i autònoms (10,64%) que el percentatge de la UE-15(9,78%), i el percentatge de població activa que treballa al sector públic es de tan sols 9%, un dels mes baixos de la UE-15, amb un promedi de 16%. I als països Escandinaus, es el 26% a Dinamarca, 22% Suècia, 19% Finlàndia, països amb la economía mes eficient i emprenedora de la OCDE(Darrer informe de Economic Policy Institute, de Washington). Una situació semblant es dona a Catalunya, on el nombre de empleats públics es fins i tot, menor.  Per tant, el sector públic esta subdesenvolupat i no sobre-dimensionat. 

La major causa del subdesenvolupament del sector públic es la falta d’ingressos a l’Estat, conseqüència  de la limitada càrrega fiscal, de les mes baixes de la UE. (Orgull d’alguns dirigents del PSOE!) I una de les causes es l’enorme frau fiscal, segon la pròpia Agència Tributària: 2008, 88.617 milions de €, frau a l’Agència Tributària 58676 milions i a la Seguretat Social 29.941 milions. Així, a Espanya es gasten 58.000 milions menys dels que s’haurien de gastar per arribar a la xifra de despesa pública per càpita segons el nivell de desenvolupament de l’Estat. La  major part del frau procedeix del mon  empresarial i financer. Segons les declaracions de la renda, els empresaris ingressen uns 6000€ menys que els assalariats. Cap altra país de la UE es troba en aquesta situació.

Un altra dia parlarem de les  repercussions d’aquesta situació a l’estat del benestar i seguretat ciutadana.

 

Joan Ramon Bosch (JRV)

 


 

 

Comentaris

turgut

Re: MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

turgut | 25/08/2009, 07:30

Estic segur que quan un sap que no s'hi juga res, li importa ben poc el partit. El partit es un instrument per assolir el poder.
Aqui el problema podria venir en que hi ha molts projectes que no poden portar-se a terme amb una legislatura, es podria ampliar la legislatura a 5 anys. Per una banda aquesta formula faria que se n'anassin de la politica tots els que cerquen només dobbers i poder. Per altra, no tenc clar que hi hagués quorum suficient per anar omplint les llistes cada 5 anys.

Garci

Re: MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

Garci | 25/08/2009, 07:19

Turgut, tal vegada el regidor en concret que no pogués ser reelegit no hauria de lluitar pel seu vot, però si pels del seu partit.

El dia que se n'adonin que la feina ben feta parla per si sola i dona vots, després ja no caldrà fer tots aquests "shows" que fan.

Esper l'article.

turgut

article

turgut | 24/08/2009, 21:59

Garci, en tenc un pensat, però me falta temps per passar-lo en paper... te promet que te n'escriuré un
:-)
Respecte al conte, no crec que pugui acabar bé, perquè al final el que necessiten els politics es mantenir el seu lloc de feina. No estaria malament fer una prova en que qualsevol regidor o diputat només pogues sortir elegit una vegada com membre d'un equip de govern. Aleshores ja no lluitaria tant pel vot, perquè no el necessitaria al final de la legislatura

Garci

Re: MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

Garci | 24/08/2009, 20:55

Jo esper que el conte de Turgut tengui un final feliç i acabi amb en Pepe de batlle i amb un pla i unes directrius marcades, on els treballadors segueixin unes línies de feina marcades previament, on hi hagi un full de ruta, on els treballadors tenguin assignació de feines planificades...

pdt: Turgut, saps que pots escriure un article en voler.

Joan Ramon

Salut

Joan Ramon | 24/08/2009, 18:46

M'agrada la teva reflexió Turgut, cansa un poc veuré com s'ataca més als funcionaris que els màxims responsables.

Salut

turgut

Re: MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

turgut | 24/08/2009, 18:39

Això era i no era una empresa a la que tots els seus treballadors havien de disposar de la titulació propia del seu lloc de treball i a mes passar proves tant de conèixements com d'experiència, i com mes amunt volies arribar, mes complicat era... però els de dalt de tot, els caps, no necessitaven cap titulació, ni cap prova, ni se'ls exigia cap conèixement per arribar-hi, tan sols un carnet i molta labia. I aquests comandaven i decidien tot el que havien de fer els altres... com acaba la historia d'una empresa així? Només té un final possible si no es canvia el sistema.

JRV

realitat, JRG

JRV | 23/08/2009, 20:20

El problema de la explotació actual dels treballadors es que n'hi ha pocs que tinguin conciencia de que son treballadors. Hi ha molts de capitalistes frustrats, insolidaris i consumistes entre els treballadors, tal volta tu siguis un d'ells. Hi ha una certa enveja sobre els treballadors públics, i us ressistiu a reconeixer que els treballadors dels Ajuntaments estan MOLT MAL DIRIGITS, per la incompetencia dels politics, i per ignorancia del ciutadans que els voten. De tota forma, si tan be viven a l'empresa publica, preparat i presentat a les opossicions, continuament ni hi ha.

Jrv

aclariment,

Jrv | 23/08/2009, 20:10

En Joan Ramon tampoc es ni ha estat mai funcionari. Es personal laboral jubilat parcial, ex treballador d'hosteleria, emigrant a Alemanya ( 4 anys) , ex pescador, operador de cine , etc...

Hans

Injusticia

Hans | 22/08/2009, 20:40

Comparto con Miquel Sanchez la diferencia que denuncia en los diferentes gremios. Los de hostelería, por el trabajo realizado, por el mantenimiento de una economía Mallorquina y Nacional, tienen un convenio de mierda. Todos sabemos que hay sobresueldos no declarados para evitar el pago de la Seguridad Social. Se sabe qué horas extras no están pagadas ya que el convenio de un contrato “privado” no da opción a cobrar por más horas de trabajo.
También pienso que la categoría de establecimientos turísticos se ha adaptada al turismo que tenemos. Poca gloria por las Illes Baleares. A pesar de todo, una vez que se ha optado por un turismo de masas, hay que joderse. El trabajador de hostelería será el que cobra la mínima, será el que recibe las quejas, será el que pagara el pato por la incompetencia de sus jefes.

>>En lo que concierne la Seguridad Social no entiendo esta polémica que consiste a descalificar los seguros privados. Basta ver lo que te ofrece uno y el otro. La SS es obligatoria, la privada es facultativa. No entiendo el problema. Algunos se pagaran Boston otros Madrid y otros Son Dureta, al final moriremos todos iguales, en primera o segunda clase!
Todo esto es complicado y hay que matizar.
Si todo esto es tan desigual sera la culpa de nuestros politicos que no ceen en el sistema que han creado.

Garci

Re: MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

Garci | 22/08/2009, 19:30

JRG, partint de la base de que no crec en la sanitat privada, no em pareix bé que tenguin seguros privats.

Hauríem de plantejar-nos perquè passa això de que la majoria son funcionaris. Tu perquè creus que ho son?

Jo ja t'he dit els motius que jo pensava per a que això passi: si ets triat polític demanes excedència i al cap de 4 anys tornes al lloc. Sent privat és més complicat. També els funcionaris toquen la gestió municipal i autonòmica més d'aprop i gairebé cada dia, això pot dur a que tenguin més consciència del que passa.

El problema crec jo no es que hi hagi massa funcionaris disposats per a la gestió, sinó massa poca gent d'altres professions.

Jo també som partidari de debatre-ho. Aquest és un bon lloc, no creus?

Per cert, lliberal és voler privatitzar. No és lliberal voler més eficiència, eficàcia i que treballin com toca els funcionaris.

Miquel Sánchez

Re: MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

Miquel Sánchez | 22/08/2009, 16:52

Doncs aquí tens un mig polític, comptable i interventor d'una empresa privada.

JRG

Un poc més

JRG | 22/08/2009, 14:49

Garci, supòs que no defenses la privatització de la sanitat. Els funcionaris la hi tenen privatitzada. Hem d'estendre això a tots els convenis ?

Cert que te poc a veure que els polítics siguin funcionaris, però jo soc dels que penen que n'hi ha massa i que la visió dels nostre polítics sempre passa per ampliar el nombre de empleats públics segurament perquè no valoren o reconeixen altres solucions per donar servei public. A mi em sembla una anormalitat que mentres que el 85 % de la població no és funcionaria, el 85 % dels polítics ho és. Mal representats estam els que no vivim a l'ombra d'un arbre públic.

Això pot semlar un discurs lliberal, però a mi m'agradaria que l'esquerra, sense perjudicis ho debatés amb seriositat

Miquel Sánchez

Re: MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

Miquel Sánchez | 22/08/2009, 09:57

El tema dels convenis col.lectius és una demostració de quins gremis estan units i quins gremis fan la guerra cada treballador pel seu costat.

A hostaleria hi ha un conveni de merda perquè els treballadors mai han estat units i a més ser d'un sindicat estava mal vist pels 4 pilotes-chivatos que hi ha a tots els hotels.

El que no té un bon conveni col.lectiu és perquè els seus representats no han tingut "múscul" a les negociacions, res més.

Garci

Re: MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

Garci | 22/08/2009, 09:33

Hola JRG, jo també penso igual que tu, s'ha de tenir un control sobre els treballadors que no fan la seva feina. I si no cumpleixen hi ha d'haver mesures per que ho facin. Els diners públics son de tot i son sagrats.

El que no entenc és això de veure-hi un problema en que els polítics siguin majoritariament funcionaris. És molt sezill: si ets triat polític demanes excedència i al cap de 4 anys tornes al lloc. Sent privat és més complicat. També els funcionaris toquen la gestió municipal i autonòmica més d'aprop i gairebé cada dia, això pot dur a que tenguin més consciència del que passa. Amés, no se que té de dolent que un funcionari sigui polític.

I lo darrer, crec que si els funcionaris tenen aventatges és perquè el seu conveni col·lectiu és millor. Jo optaria per a que la resta d'oficis millorin el seu conveni i no rebaixar el dels funcionaris.

JRG

Solucions ?

JRG | 22/08/2009, 08:09

La majoria dels polítics son funcionaris. Malament anam. Que faria ?: primer de tot suprimir privilegis, que no tenguin metge privat (el 95 % no usen la seguretat social), que no tenguin més dies de vacances que un treballador normal, que si no compleixen sels pugui rescindir el contracte, que no hi hagi places i responsabilitats vitalicies...En segon lloc aplicar criteris de qualitat en l'accés (no em feu rialls amb les decimonòniques oposicions) a molts funcionaris no els agafarieu a ca vostra. En tercer, especialitzar de veritat i en quart criteris de productivitat, donar comptes i resultats en la feina. Això és més d'esquerres que aguantar molta gent que fa poca feina, que no te qualificació i que només es queixa... amb sou que pagam tots

Garci

Re: MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

Garci | 21/08/2009, 12:36

Primer de tot, quin problema en si en Pepe i en JRV son funcionaris?
Segon, no som funcionari ni professor.
I ara digues el que vulguis dir.

Sebastian

JOER AMB ELS FUNCIONARIS

Sebastian | 21/08/2009, 12:01

Von dia, ke jo sapigue en pepe garcia també o es funcionario, idò que vos pensau. En Juan ramon tamba fa coses per sajuntament i qui mas qui menos voldria sero funcionario. En garci es profesor tambe ido...

JRV

Tòpics

JRV | 20/08/2009, 11:28

Idò, JRG, que no ets ni conservador ni llibearal, ets d'esquerres: aporta qualque dada que doni començament a qualque solució, no t'aferris als tòpics, això ho sap fer qualsevol. Una altra contradicció: si els politics, la major part d'ells , no saben- no volen- no poden- donar , aplicar solucions, que hi fan al poder? . Son perfectament prescindibles, tal volta fan nosa i tot. Menys xarrameca de barra de bar carregada de tòpis estèrils i falsos per favor. PERÒ NO HEU LLEGIT QUE ESPANYA ES UN DELS ESTATS DE LA UE AMB MENYS EMPLEATS AL SECTOR PÚBLIC, AMB DADES CONSTATABLES? I sense sector public voleu l'estat del benestar? Voleu un estat com el suec " a la española" però, amb molt de toros, molt flamenco i molta xerremeca buida. Amos, que Larra es plenament vigent.
Un poc de rigor, per favor.

JRG

Jo si

JRG | 20/08/2009, 08:03

Idò jo que ni soc conservador ni lliberal, també trob que hi comença a haver un excés de funcionaris. No em preocupa el nombre em preocupa que en comptes d'anar constituint un sector públic professionalitzat i resolutiu, de cada vegada més tenim un sector públic més improductiu i menys eficaç. Mirau per favor l'absentisme, els dies de vacances (de veritat, com a persona d'esquerres ho trob un abús), anau a les notres oficines. Es bo de dir que son els polítics, però en aquest moment de crisi, la cosa és un escàndol

JRV

Darius

JRV | 16/08/2009, 19:36

I tu i altres podrieu creure, Darius, que aquests impresentables estan motivats per gestionar correctament una plantilla de personal? I creieu que amb aquest exemple i altres parescuts, es pot predicar al mateix personal que els dona mil voltes d'integritat moral?
Gracies per la noticia, no els hauriem de donar treva als impresentables electoralistes.

www

Saqueig.

www | 16/08/2009, 18:44

Es hooligans venen a saquetjar es bufets des hotels i es hotelers es dediquen a saquetjar al reste de la societat amb autopistes,líneas d''alta tensió què són autopistes eléctriques i urbanitzacións.

DARIUS

JA CANSA TOT

DARIUS | 16/08/2009, 17:00

El que sobren son polítics, heu vist la noticia de DM. que al consistori de Santanyi, es va fer un ple per comdenar els atemptats d'ETA i li ha costat a l'ajuntament amb dietes per assistir al ple pels regidors 4500 euros.
L'oposició va solicitar que es deixassin de cobrar aquets doblers pero els de l'equip de govern que tenen majoria ho han desestimat.
També hi ha ajuntaments que com els polítics no tenen paga doble, el més de desembre fan un ple extraordinari, per donar-se les bones festes i així poden tornar a cobrar les dietes que els pertoquen per acudir a un ple

DARIUS

JA CANSA TOT

DARIUS | 16/08/2009, 17:00

El que sobren son polítics, heu vist la noticia de DM. que al consistori de Santanyi, es va fer un ple per comdenar els atemptats d'ETA i li ha costat a l'ajuntament amb dietes per assistir al ple pels regidors 4500 euros.
L'oposició va solicitar que es deixassin de cobrar aquets doblers pero els de l'equip de govern que tenen majoria ho han desestimat.
També hi ha ajuntaments que com els polítics no tenen paga doble, el més de desembre fan un ple extraordinari, per donar-se les bones festes i així poden tornar a cobrar les dietes que els pertoquen per acudir a un ple

Joan

Re: MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

Joan | 15/08/2009, 15:09

Gràcies JRV per compartir amb nosaltres la teva experiència acumulada al llarg dels anys.
Fent un anàlisi subjectiu basant més en la intuició que en el coneixement o l'experiència, hem dona la sensació que al final la qualitat del servici no ve donada per el fet de que el servei sigui públic o privat sinó per la eficiència i profecionalitat dels seus treballadors i sobretot la seva motivació. Problema del sector públic; falta de motivació, no tenen incentius, es com aquell jugador de fútbol que ja ho ha guanyat tot i té assegurada económicament el seu futur i ja no és sent motivat per seguir lluitant (no són tots). Problema de els serveis privats ( necesiten més control per part dels organismes que els controlen, sinó al final el servei deixà que desitjar i els únics que hi guanyen són el empresari i el polítics que reben comissions, els treballadors tenen contractes basura i el ciutadà rep un servei deficient.

Garci

Re: MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

Garci | 15/08/2009, 13:29

En la meva opinió, el tema del sobredimensionament del sector públic no és deu a xifres, com bé demostra en JRV, sinó a la visió tòpica que en tenim dels funcionaris: 4 que miren i 1 que fa feina.

Hi ha casos d'això. Aquest és el problema. Si tots els funcionaris es prenguessin seriosament la seva feina amb comptes d'acomodar-se a la impossibilitat de l'acomiadament, la cosa aniria millor, la percepció seria més bona i tot funcionaria a la perfecció, a pesar dels polítics i tot.

JRV

Turisme de qualitat

JRV | 15/08/2009, 12:59

Si els anys anteriors no era fàcil passejar pel Passeig Voramar, passeig emblemàtic del Port de Pollença i salvat de la especulació gracies a la llei de costes, que no a les previssions urbanistiques del nostre Consistori, enguany es penos veura els vianants hqaver de marchar en fila india per mor de les taules i cadires a tutiplen. El caos estival ens portarà turisme de calitat?

JRV

Gestió pública.

JRV | 15/08/2009, 12:55

Gracies per haver llegit l'article, participants d'aquest blog. Inicialment pensava que essent una questió reflectida de forma intencionadament mes objectiva i tècnica que col·loquial, no seria llegida. La veritat, Joan Cifre, es que la questió dona per molts articles. Com diu Santiago, la partida de personal suposa el 50% del pressupost i es una questió prou seriosa com per tractar-la amb rigor, lluny de tòpics de barra de bar. La realitat mes penosa i corrosiva que en devers 26 anys de fer feina, primer directament per l'Ajuntament, i després a travers d'Emser, he experimentat , han sigut al llarg d'aquests anys veura tants de treballadors i treballadores que han iniciat la seva tasca carregats d'energia, il·lusió i iniciativa, i topar lentament amb l'infraquejable mur de desidia, corrupteles, arbitrerietats, monotonia i falta de idees del la majoria de regidors que en ves de donar llum han donat fum. Es una impotència i frustració gens fàcil de descriure.
Ja us dic que es molt difícil respondrer breument a les questioons relacionades amb la gestió de personal i la la forma mes avinent d'organitzar l'ambit de l'esport municipal.
Però un tan irònicament us puc dir, respecte al nombre de funcionaris i altres empleats públics, que per exemple un equip de futbol ha de tenir al manco 11 jugadors, en menys perdrà els partits. Seguint amb el símil futbolistic, si a mes, l'equip directiu, en ves de fixar un bon jugador, s'estima mes fixar un jugador coix, però que es cosi del president del club, o al fill beneit de l'amiga de l'entrenador, ja us podeu imaginar els resultats. La plantilla, ho diu la Llei de la Funció Pública, ha de estar dimensionada a les necessitats, i s'ha de sel·lecionar el personal de forma imparcial i triant els mes cualificats i prepararts.... o al manco així s'hauria de fer.
Respecte a la forma de gestionar l'ambit de l'esport municipal, crec que una empresa mixta ( capital públic- capital privat) seria una bona opció.
Però mentres les persones que conformen el Consistori, estiguin ocupades al 100% en fer campanya durant 4 anys, no hi ha gestió, i a la vista estan els resultats.

Miquel Sánchez

Re: MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

Miquel Sánchez | 15/08/2009, 08:11

Santiago, ya somos dos los despiertos, en mi caso a las 6:45, hoy que no tengo curro y aquello parecía vietnam.

Por cierto gracias por tus colaboraciones, son más que necesarias, y no solo las tuyas, gente como tú nos da animos día a día, yo ahora tengo 44 tacos y un señor jubilado me ha contado hoy una ya de aupa, voy a respetar su anonimato, pero todo esto me lo cuentan por tener malas compañías y malos amigos como Pepe García y el i
impresentable de Garci, aunuqe la cosa pasó hace casi 30 años todavía estamos sufriendo sus devastadores efectos.

Despúes les toca a los funcionarios, tengo que reflexionar hoy que tengo tiempo. juas

Joan Cifre

Re: MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

Joan Cifre | 15/08/2009, 07:58

Bon dia JRV! Estic d'acord amb tú en que hi ha aquesta opinió generalizada contraria al sector públic. Pasa el mateix amb les empreses públiques, avui en dia pareix un sacrilegi defensar les empreses públiques davant les privades. La veritat és que que no hi entenc massa en aquests temes però m'agradaria preguntar-te quines ventatges i desventatges tendría una empresa pública que gestionas tot el tema esportiu a Pollença. Sé que le pregunteta dona per un altra article, però és un tema que m'interesa bastant. Salut i república!

Santiago

Mal despertar por los putos cartuchos!

Santiago | 15/08/2009, 06:37

Buenos días JRV, buenos días a todos.
Estoy de acuerdo con tu exposición, las cifras son las que dices que son.
La percepción de que hay muchos funcionarios en la administración creo que es más bien una percepción municipal. Yo tengo esa percepción, de que en el ayuntamiento de Pollença hay demasiados funcionarios. Principalmente porque la partida de personal consume casi el 50% de los presupuestos municipales y veo a mucho funcionario malgastando el tiempo. Pero bueno… es mi percepción, quizás esté equivocado.
Hoy no me he levando con buen pié, me han despertado los putas tiros de escopeta de cartuchos de los escopeteros. A partir de hoy vuelven a tener licencia para matar pajaritos…
Turismo de calidad, en nuestras preciosas villas, con despertar matutino de cartuchos y plomo por todos lados… venga!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb