URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Educar des de les institucions

Alternativa | 02 Setembre, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

    Des dels àmbits institucionals sovint es parla de la importància de l’educació, de com combatre el fracàs escolar, de la importància de reforçar la disciplina i de tornar als docents aquest grau d’autoritat que sembla que antes tenien i ara ja no tenen.

És parla amb certa demagògia de l’augment del fracàs escolar i del baix nivell a l’ESO comparant-ho amb l’antic BUP, sense tenir en compte que anteriorment a la LOGSE la educació era obligatòria  fins al 14 anys i no fins els 16, per tant les notes mitjanes del BUP eren les de com a molt un 50 o 60 % de la població i no les del 100% com succeeix actualment amb L’ESO, això sense contar amb l’arribada dels nouvinguts en aquests darrers 15 anys, la qual cosa fa molt difícil i complicat assolir els objectius educatius.

És evident que la educació és la principal eina que tenim per aconseguir una societat més justa, més igualitària i més sana, això és reflexa normalment en les successives lleis d’educació però no tant en els pressupostos generals i en els recursos que s’hi dediquen, sempre insuficients per poder assolir uns objectius molt ambiciosos.

        Don Guillem Cifre de Colonya deia el següent als mestres que treballaven a la seva escola: - “No m’importa tant de vosaltres el que sabeu com el que sou,ja que els vostres alumnes aprendran d’allò que feu més que d’allò que deis”.

Quan la vaig llegir em va fer pensar en les contradiccions entre las campanyes de conscienciació de les diverses institucions públiques hi el que realment fan. Campanyes d’estalvi d’energia i estalvi d’aigua dirigides als ciutadans, ciutadans que veuen com desprès hi ha faroles o focus de llum a instal·lacions esportives  que romanen enceses quan ja no és necessari, pèrdues d’aigua que no és solucionen ,   piscines municipals que consumeixen gasoil en grans quantitats en lloc d’emprar energies renovables... Em sembla especialment greu quan això succeeix als instituts i escoles públiques i concertades ja que desvirtua totalment el missatge que amb diferents campanyes de sensibilització és vol transmetre a l’alumnat.

        Des del meu punt de vista les institucions educatives no s’han  de limitar a transmetre coneixements, ideologies i hàbits de comportament. No han de romandre aïllades del que és el seu entorn social sinó que s’han d’involucrar i formar part del motor de canvi de la societat, participant amb reflexions i actuacions crítiques, però sobretot amb coherència i no donant un missatges teòrics i després actuar de forma contraria.  

 

        El nostres fills viuran a una societat totalment diferent a la nostra, sols si són autònoms podran enfrontar-se als nous reptes, però aquesta autonomia s’ha de fonamentar en la responsabilitat i el respecte a l’entorn i a la diversitat .

Com deia don Guillem -“No importa tant el sabeu com allò que sou”

-         Dedicat a Toñi Valdivieso, Pepe Garcia i Joan Forcades, uns professors que saben molt però que  sobretot prediquen amb l’exemple.

Joan Cifre Cerdà

 

Comentaris

Carlos.

El golf a Mallorca.

Carlos. | 03/09/2009, 13:06

El golf és un esport què perpetua s''explotació i s''espoli des recursos naturals pes gran capital.És un esport què viatja de la mà del gran capital.

Joan

Re: Educar des de les institucions

Joan | 02/09/2009, 20:42

Escric desde la inocència del que no ha treballat oficialment de profe, tot i que he pasat molts d'anys a l'institut, jeje! Pero tenc ben clar qui son els profesors que m'han deixat marca. Aquells que dia a dia t'ensenyen amb el seu exemple, independentment de la matèria que donin . Per a mi això es educar en valors. Un besso molt gran i els millors desitjos Toñi!

Miquel Sánchez

Re: Educar des de les institucions

Miquel Sánchez | 02/09/2009, 20:05

Toñiiiiiii, "dichosos los ojos que te leen"

konichiwa toñi, a veure si apareixes més per aquí

Aligato Toñi

Sayonara

Toñi

Re: Educar des de les institucions

Toñi | 02/09/2009, 19:33

Joan,

Moltes gràcies per l'article (i, és clar, per la dedicatòria). Llegir el que has escrit dóna sentit a la feina que molts feim amb molta vocació i molta intuició, que crec que és el que al final millor funciona.

Ser professor és cada vegada més difícil però, justament per això, és també un repte. No sé fins a quin punt ens hem d'adaptar al que es fa al que es viu al carrer (tal vegada el que hauríem de fer és tot el contrari) i no acab de tenir clar que la nostra principal obligació sigui educar en valors (que per a molta gent no és més que educar en el que en castellà es diuen "modales"), però el fet de plantejar-s'ho ja ens fa créixer com a professionals.

Joan

Re: Educar des de les institucions

Joan | 02/09/2009, 15:29

La veritat és que escriure sobre educació dona per molt, i aquest és un article molt petit i discret.
Sobre l'educació en valors hi ha una doble perspectiva: Una és que l'escola és limita a trasmetre els valors i actituts que interesen al sistema" i l'altra és la perspectiva crítica que considera que l'escola a més de trasmetre un valors "universals" és converteix en motor que impulsa aquets hi altres valors per mirar de canviar la societat. Desde els instituts és podria impulsar per exemple la participació ciutadana.
Miquel tu també ets una mica pilota ehhhh.....
La veritat és que a l'IES Guillem Cifre de Colonya ja fa estona que hi treballen grans profesionals,els tres a qui he dedicat l'article i uns bastants més.
Gracies a tots per el vostrees comentaris que enriqueixen l'article.

JRV

Lògica

JRV | 02/09/2009, 10:58

Per educar en els valors, se n'han de tenir.

Garci

Re: Educar des de les institucions

Garci | 02/09/2009, 10:07

Tal vegada la reflexió de Joan Ramon sigui el punt clau en tot això. Per educar en valors i per a la vida (que ara es diu alguna cosa així com treballar per competències bàsiques) cal saber quins son aquests valors en els que treballar.

Els instituts, gairebé tots, tenen programes interdisciplinars sobre Pau, Ecologisme, Tolerància... Però això no son més que paraules que cal emplenar de sentit i coses concretes. Això és el que no se fa perquè no crec ni que els educadors es posin d'acord.

Crisi de valors? Segurament si. En altres èpoques hi havia uns valors imposats des del poder o des del poble per ideologies fortes. Avui en dia no és més que retòrica democràtica buida de contingut i sense uns defensors reals. No se si m'he explicat.

Joan Ramon

Valors

Joan Ramon | 02/09/2009, 09:52

Crec sincerament Turgut, que si bé l'educació tè mancances, i no pretenc excusar-les, el fracas és social.
M'explic, estic segur que fa 40 anys les escoles no estaven millor dotades, els mestres no estaven més ben capacitats que els d'ara (tampoc menys), però els valors eren uns altres.
Podem recorrer als tòpics de què quan un mestre renyava, els alumnes no li fieen tornes... per tant, els valors es poden ensennyar a l'escola, però sobreot al nucli familiar, al carrer...
no pot ser que tinguen una crisi de valors en general? Quan es valora mès tenir un Prosch que un títol universitari, quan els bons sòn els que s'enriqueixen d'un dia per l'altre... cal demanar-se, que enten la major part de la societat per educar en valors.
Repetesc, amb això no pretenc eximir de responsabilitats el sistema educatiu, però creis que n'és el màxim responable?

Salut

Pepe

Re: Educar des de les institucions

Pepe | 02/09/2009, 09:12

Hi ha molt de temes a aquest article, però només volia comentar dues cosetes.

A aquest país l'educació es segueix considerant una despesa i no una inversió de futur, només hem de comparar la despesa en educació d'altres països amb la d'Espanya.

I respecte a les campanyes institucionals, la majoria de la vegada són pura propaganda ja que no van acompanyades de res més que publicitat.

Pdt.Gràcies per la dedicatòria Joan.

Miquel Sánchez

Re: Educar des de les institucions

Miquel Sánchez | 02/09/2009, 08:50

Joan, en primer lloc "pelotaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa".

Joan, per fer de cambrer, cuiner o netejadora no fan falta cap tipus d'estudis (d'aquesta mena em refereix), i són les úniques feines que tenim a la nostra illa (és una manera de xerrar).

El primer que s'ha de fer és informar als pares que preparin al seus fills per la realitat, que si s'han d'anar de l'illa no passa res. Sembla un drama a vegades.

Al meu fill amb 7 anys, ja li estic inculcant els estudis el que ha de fer i s'ha posat un objectiu que li agrada (ser pilot comercial), arribara o no arribara el temps ho dirà, però el que si tinc ben clar és que jo lluitaré fins al final perquè no hagui de perdre el temps pels restaurant, hotels o hostaleria en general i sempre sigui "car de canó".

El temps dirà si haura servit de res o no, però són els pares els mnàxims responsables, no som docent però puc veure les cares de satisfacció que tenen els professionals de l'ensenyança quan veuen uns pares implicats amb els seus fills.

Vull aprofitar per donar les gràcies al gran grup humà que hi ha al Col.legi Joan Mas de Pollença, en especial a la Directora, a na Petra per la paciència que va tenir el passat any amb el meu fill, a tot els professors de reforç, resumint a tots en general, que estan fent més agradable que mai l'ensenyança al meu fill malgrat els problemes que té.

No vull oblidar també l'APIMA i en especial al seu president n'Andreu que li vaig haver de fer el "feo" de rubutjar-li la secretaria de l'APIMA per no barrejar política amb APIMA, ja que trob que no seria honest per la meva part.

turgut

Re: Educar des de les institucions

turgut | 02/09/2009, 08:47

Jo crec que a mesura que s'ha volgut modernitzar l'educació, s'ha volgut donar cada vegada mes importancia a l'educació científica i humanística (que realment és molt important) però s'ha deixat de banda l'educació social, cívica, perquè està carregada de connotacions carcas i això s'havia de modernitzar. Per exemple, com és possible que una cosa tan important com una alimentació correcta no s'ensenyi a les escoles? Una cosa que feim al manco tres vegades al dia, i no s'ensenya enlloc! I el mateix amb tasques domèstiques, la qual cosa, entre d'altres, contribuiria a millorar aspectes com la conciliació de la vida familiar. No ho se, no fa falta que li posin de nom sus labores o la cocina de mama, que s'inventin un nom d'aquests que paresqui progre i eduquin en aquestes coses.

Garci

Re: Educar des de les institucions

Garci | 02/09/2009, 07:39

Comparteixo de bon grat les paraules de'n Joan. Si no formam ciutadans, si només transmetem continguts sense conexió amb la realitat. Si des de l'escola no s'atén la problemàtica real del carrer, poca cosa aprendran els nins de la vida.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb