URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Comissió de seguiment de Ternelles

Alternativa | 10 Octubre, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

Al darrer ple es va aprovar la creació d’una  comissió de seguiment de l'ús públic del camí de Ternelles, amb la nostra abstenció.

No van votar en contra per que és un pas necessari per al manco fer una obertura restringida del camí però no podiem votar a favor ja que no esta d'acord amb que el camí sigui privat d'us públic, HA ESTAT, ÉS I SERÀ UN CAMÍ PÚBLICS, i tampoc estam d'acord amb les restriccions que es van aprovar al seu dia (vint persones per dia). Unes restriccions que no tenen ni els parcs nacionals.

Fa uns mesos la justícia ha desestimat el darrer recurs de casació interposat per la propietat de Ternelles (a la via segons la qual el camí és privat d'üs públic) i ara es dona un pas més ja que en compliment de les prescripcions que demanava el Tribunal Suprem ( per asegurar l´us públic idoni dels béns afectats)  l’Ajuntament al 2006   havia aprovat:

“Es creara una comissió de seguiment de l 'ús públic de Ternelles, la qual estará formada, entre d'altres, com a mínim per.· l 'Ajuntament de Pollença, el ClM, la CAIB, la Propietat, les associacions d’excursionistes locals i insulars i les entitats conservacionistes locals i insulars. Aquesta comissió es reunirà dos pics a l 'any com a mínim, per analitzar la situació del camí i adoptar, si escaus, canvies en la regulació actual ".

En compliment d’aquest acord la proposta que es va fer al darrer ple és:

1.- Que la comissió es trobi formada, com a mínim, per:

-3 representants de l'Ajuntament de Pollença (dos membres de l'equip de govern i un membre de l'oposició);

-1 representant del CIM

-1 representant de la CAIB

-1 representant de la Propietat

-1 representant de les associacions d'excursionistes locals (Secció de Muntanya)

-1 representant de les associacions d'excursionistes insulars (Grup Excursionista de Mallorca -G.E.M-)

-1 representant de les entitats conservacionistes locals (Fundació voltor)

-1 representant (de les entitats conservacionistes insulars (Grup d'Ornotologia Balear-G.O.B-).       

2n.- Traslladar el present acord a cadascuna de les entitats anomenades en 'ordinal anterior, per tal de que designin el seu representant, i ho comuniquin a l'Ajuntament de Pollença en el termini de 15 dies hàbils a comptar des de la recepció del mateíx.

Al debat vam defensar que no estam d’acord amb qualcunes de les restriccions que es van aprovar a l’anterior legislatura, a la qual no teniem representació. Aquestes restriccions eren:

1- Accés per a vianants.

2- El camí serà de la barrera d 'entrada de Ternelles fins al Castell i fins a Cala Castell.

3- En determinades èpoques de l'any es podrà restringir l 'accés al Castell del Rei, quan

l 'accés a aquesta zona posi en perill la cria del voltor.

4- El nombre màxim de visitants serà de 20 persones diàries.

5- Al llarg de l'any es podrà visitar Ternelles sis dies per setmana, tret de les èpoques de

cria del voltor (entre els mesos de febrer a maig) on l 'accés només es podrà efectuar tres dies per setmana.

6- Els grups escolars i altres, acompanyats d'un monitor, podran sol·licitar autoritzacions especials.

7- Si els motius de conservació de les especies així ho aconsellen, l 'Ajuntament podrà crear noves restriccions, degudament justificades i amb caràcter temporal.

8- No estarà permès fer foc, dur cans o altres animals (encara que vagin fermats i acompanyats) ni fer acampades al camí en cap moment de l 'any.

És clar que l’accés només ha de ser per a vianants, això inclou als amics de la propietat que han arribat a desplaçar-se en quads per les immediacions del castell del rei. S’ha d’evitar la massificació de la zona però la restricció a vint persones diàries és totalment exagerada ja que no la tenen ni els parcs nacionals. Només caldria controlar i limitar l’arribada de grups nombrosos.

Tampoc estam d’acord amb la restricció a sis dies per setmana, una restricció sense cap fonament. Respecte als tres dies en època de cria del voltor, qualcú es pot creure caminar por molestar als voltors que crien als penyals?

Les restriccions amb de tenir un fonament ecològic raonat i no respondre simplement als interessos de la propietat.

Respecte a la comissió vam defensar que la representació de l’Ajuntament hauria de ser equivalent als grups polítics que tenim representació o sigui; tres representants de l’equip de govern i dos de l’oposició. No entenem com es pot negar la representació a un grup triat democràticament per defensar les idees d’una part dels ciutadans al ple.

 Igualment vam defensar que la Plataforma Pro Camins Públics i Oberts hauria de tenir representació. Tal vegada com Plataforma no poden tenir representació però si que la pot tenir qualque associació de les que formen part de la Plataforma.

El batle va defensar que no podia haver més representants a la comissió, quan l’acord parla clarament de mínims no de màxims.  També va parlar, com altres vegades, en nom de la propietat i va dir que d’aquesta manera la propietat demanaria cinc representants...

A la fí són els fets i el temps, i no les paraules, el que deixarà a cadascú al seu lloc. Ternelles ha estat, és i serà un camí públic i l’obrirem malgrats tots els entrebancs plantejats per la propietat en convivència amb les institucions.

Dilluns una vegada més teniu l’oportunitat de participar en aquesta reivindicació, així un dia podreu dir “jo vaig a ajudar a obrir aquest camí”

 

Per recordar, si voleu més informació trobareu un bon grapat d’articles sobre el camí de Ternelles a la secció de camins i espais públics.

Sempre que parlam del camí públic de Ternelles hem de recordar que hi ha dos vies per obrir el camí: 

- La primera que és la que defensam nosaltres: cal un decret de batlia per obrir el camí de Ternelles considerat al mateix catàleg com un camí públic, amb abundant documentació des de l'Edat Mitjana, i aprovat com tal per unanimitat al catàleg de camins. La voluntat d'obrir el camí  de tota la resta de grups polítics municipals del PSM al PP-UMP va restar evident fa dos mesos quan no van voler votar a favor de la nostra moció demanant un informe jurídic als serveis municipals, informe que estaria llest en dos dies, per veure si era possible fer un decret de batlia per obrir o no el camí.  Una vegada més la resta de grups van incomplir un acord anterior del ple, ja que haviem aprovat per unanimitat  una moció nostra al ple de juny de 2008, per la qual l'Ajuntament havia de dur a terme totes les actuacions possibles per a l'obertura i l'habilitació del pas pel camí de Ternelles.

- La segona que és en la que va la creació d’aquesta comissió de seguiment; la consideració del camí com un camí privat d'ús públic. Aquesta afirmació només té el suport  de la propietat i l'Ajuntament al seu PGOU, Pla General d'Ordenació Urbana,(1990). O sigui va ser la nostra administració més propera la que es va carregar de manera escrita, que no real ni legal ,segles de camí públic. D'aquesta manera va començar una absurda i llarga lluita judicial de l'Ajuntament per defensar l´ús públic a un camí que era públic però que el mateix Ajuntament havia convertit "màgicament" en privat . El nostre batle va dir al debat que l’Ajuntament és “hereu” d’aquell acord. Un argument absurd, amb el que encara seguiríem a la dictadura franquista, com si les eleccions no servissin de res i no s’hagués de fer res davant qualsevol acord del passat per molt injust que fos. Com va dir al seu informe el coordinador del catàleg de camins aprovat a aquesta legislatura per unanimitat: UNA VEGADA ESTUDIAT AQUEST PLA GENERAL MUNICIPAL DE POLLENÇA ES POT COMPROVAR QUE NO HI HA CAP DOCUMENT QUE FONAMENI LA QUALIFICACIÓ DE L'ESMENTADA VIA COM DE CARÀCTER PRIVATIU. 

Comentaris

Gunni

Pasos a nivell del tren

Gunni | 10/10/2009, 18:07

Territori sincopat.De mal en pitjor.Pèrdua de qüalitat de vida,de mobilitat i de llibertat.Parèixem cèrvols envoltats de malla cinegètica.

Garci

Re: Comissió de seguiment de Ternelles

Garci | 10/10/2009, 12:48

L'excursió segueix endavant. Mos veim tots a les 10 al Pont Romà!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb