URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Rio de Janeiro 2016. L’hora de Lula.

Alternativa | 05 Octubre, 2009 06:00

            Fa pocs dies hem assistit al gran circ mediàtic que suposa l’elecció de la ciutat encarregada d’organitzar els jocs olímpics, en aquests cas els que se celebraran l’any 2016. Com tots sabeu la guanyadora ha estat Rio de Janeiro, Madrid ha arribat a la final però no ha pogut assolir el gran objectiu del seu batle Alberto Ruiz Gallardon.

            Una vegada més s’ha demostrat que l’esport és una eina propagandista molt valorada per els polítics i per el òrgans de poder. Per Copenhague han desfilat molts dels principals líders mundials i en certa forma semblà  que més que una competició per veure qui presentava el millor projecte, era una competició de carisma  entre Lula da Silva, Barack Obama  i la nostra “superestrella olímpica” Sa Majestat Don Juan Carlos. Ha estat una competició en la que tots tres tenien molt per guanyar i molt poc a perdre. Com se sap, el gran guanyador per golejada ha estat el president de Brasil.

            Als mitjans de comunicació espanyols (supòs que no els brasilers) es parla de que la candidatura més solvent era la espanyola, i que ha esta el deute històric del COI amb Sudàmerica la que ha fet tombar la balança cap ha Brasil.

            Personalment no m’ha semblat gens malament la decisió. Els jocs Olímpics i l’esport no poden ser mai un objectiu en si mateixos, és evident que els països desenvolupats sempre tindran més capacitat organitzativa. Els jocs Olímpics han de ser una eina al servei de la pau, la convivència entre els pobles, així com un mitjà per millorar la qualitat de vida dels habitats de les ciutats i dels països que organitzen aquets esdeveniments.

            Els jocs Olímpics de Barcelona van suposar un gran impuls per l’esport a tot l’estat espanyol, i en línees generals varen ser molt positius per aquest país, en un moment en que estava en ple creixement. En el cas de la candidatura de Madrid crec que els aspectes negatius eren superiors als positius.

            L’èxit de la candidatura de Madrid estava molt lligada amb la imatge  de la Casa Reial, suposava un gran impuls  per una institució tan retrògrada com és la monarquia.

També hagués estat balsàmica per dos polítics tan semblants com són Alberto Ruíz Gallardon i Jose Luís Rodriguez Zapatero, per al primer hagués suposat un gran impuls dins el seu propi partit (cosa que veient els contrincants que té no hagués estat del tot dolenta),  també una magnifica oportunitat per seguir amb els seu model econòmic de creixement basat en la especulació i el creixement insostenible, també l’oportunitat de seguir fent trapelleries tan habituals dins el món de l’esport com la del cas Palma Arena. Per al segon hagués suposat que els greus problemes de la crisis econòmica passessin a un segon pla durant uns dies.

            L’esport ha estat al servei del poder establert, sempre ha estat utilitzat com a mitjà de distracció per amagar els problemes reals i com a element propagandístic al servei dels governs ja siguin democràtics o règims dictatorials. Però també hi ha casos, tot i que menys nombrosos, en que els esdeveniments esportius han contribuït ha fins més nobles.  John  Carlin conte en el seu llibre El Factor Humano,  com Nelson Mandela va utilitzar el mundial de rugby de 1995 per contribuir a la reconciliació entre blancs i negres que va fer possible la construcció d’una nova Sudafrica.

Ara arriba l’hora de Lula da Silva. Brasil és un país en creixement, amb un potencial econòmic i uns recursos naturals indubtables, però amb grans desigualtats socials i una riquesa molt mal distribuïda. Tant de bo Lula tingui la voluntat i la capacitat per utilitzar les avantatges que donà ser seu dels jocs olímpics per construir  un Brasil molt més just, molt més solidari . Els valors de l’esport és fonamenten principalment  en el factor humà, posats a triar m’estim més la sang roja de Lula que la blava del rei Juan Carlos.

 

Joan Cifre Cerdà

 

 

Comentaris

Joan

Re: Rio de Janeiro 2016. L’hora de Lula.

Joan | 08/10/2009, 17:57

Si sols o paguen els madrilenys i inversors privats no ens ha sortit tan malament a la resta. Això si hi ha diners per mantenir un parells de clubs de base..

Alternativa per Pollença

No tenim crisi

Alternativa per Pollença | 08/10/2009, 15:08

La candidatura de Madrid para los Juegos de 2016 costó 37,8 millones de euros desde septiembre de 2006 hasta hoy, de los que el Ayuntamiento aportó 16,8 y los patrocinadores privados 21 millones, según ha informado hoy el alcalde, Alberto Ruiz-Gallardón.

Joan

Re: Rio de Janeiro 2016. L’hora de Lula.

Joan | 05/10/2009, 14:42

Gracies per la recomanació Pepe!

Pepe

Anells

Pepe | 05/10/2009, 14:24

Sobre els jocs olímpics he sentit molt bones crítiques dle llibre "Més enllà dels anells. Política, gegantisme, comercialització, corrupció, dopatge i discriminació en els Jocs Olímpics." del periodista Jordi Camps Prat. Recoman llegir al seu blog la secció dedicada a l'olimpisme
(h)ttp://blogs.elpunt.cat/jordicamps/tag/olimpisme/

També es recomanable la pàgina democràcia i dignitat a l'esport (h)ttp://www.democracyanddignityinsport.cat/
on es demana la dimissió d'en Samaranch com president honorari del Comitè Olímpic Internacional.

Joan Cifre

Re: Rio de Janeiro 2016. L’hora de Lula.

Joan Cifre | 05/10/2009, 11:24

Respecte als problemes del bàsquet al port. Hi ha dues qüestions: Una es la penosa situació del poliesportiu i la manca de instalcions adecuades i sobretot del manteniment d'aquestes.
L'altra es si quant es te una instal·lació coberta com la de l'institut aquesta d'ha d'utilitzar sols per les clases del propi institut?
- Sense voler llevar responsabilitats a l'ajuntament que es el que ha de proporcionar espais als clubs per dur a terme la seva activitat la actitut de l'equip directiu de l'institut ha estat penosa en aquest tema.

Miquel Sánchez

Re: Rio de Janeiro 2016. L’hora de Lula.

Miquel Sánchez | 05/10/2009, 08:45

Joan no es tracta de mesurar tot amb el mateix patró, es tracta de mirar "pros" i "contres".

Un exemple clar, el batle de la ciutat de Varaždin (Croàcia) va reconèixer que la participació del equip de futbol en l'antiga recopa d'Europa havia fet arribar tres o quatre vegades més turistes que abans, que l'equip havia estat un suport publicitari involuntari. Recordem que el Mallorca va eliminar en aquesta competició al Varteks V. a vegades un bon equip esportiu et fa una publicitat impagable, el problema és quan vols que siguin les intitucions el màxims "paganos" i aixó no pot ser, donar un petit suport ho veig bé.

Amb la base tenim un altre problema molt més gros que aquest i és econòmic. els pares estan donant vida a aquestes competicions.

Joan Cifre

Re: Rio de Janeiro 2016. L’hora de Lula.

Joan Cifre | 05/10/2009, 08:30

Pepe pareix que la tendència actual es la contraria, l'espor profesional financiat per el govern i el de base per les empreses privades o per els voluntaris.

Joan Cifre

Re: Rio de Janeiro 2016. L’hora de Lula.

Joan Cifre | 05/10/2009, 08:23

Pot ser el jocs olimpics a Rio seran més del mateix, especulació, gran inversions per fer més rics als rics, molts diners en poc temps. Vull pensar que l'esport pt servir per qualque cosa més. Però bé, supòs que la utilitzaciò política smpre sera menys asquerosa que la dels jocs olimpics de Pekin.

Pepe

Re: Rio de Janeiro 2016. L’hora de Lula.

Pepe | 05/10/2009, 08:22

A Barcelona al seu dia van a amagar la pobresa i les prostitutes, a Río faran el mateix.

Els jocs olímpics ja tenen molt poc a veure amb els valors de l'esport. S'han convertit en un enorme negoci on el més important són els beneficis econòmics i tot dirigit per una organització poc democràtica i transparent com és el COI.

L'esport professional que ja és un negoci s'ha de deixar en mans de les empreses privades, els esforços públics s'han de centrar en l'esport de base. A l'institut de Pollença fa anys que esperam un nou gimnàs, mentre al Port hi ha problemes per practicar el bàsquet...
Això ens ha de preocupar.

S'hauria de dir quan de doblers en plena crisi s'han tudat per presentar la candidatura.

Miquel Sánchez

Re: Rio de Janeiro 2016. L’hora de Lula.

Miquel Sánchez | 05/10/2009, 08:20

Atenes, Pris, Roma, Atlanta, Moscú, Barcelona, són ciutats no ??? Els doblers de tots perquè una ciutat es dugui tot el benefici, al manco altres tipus de competició són varies les ciutats, sense deixar de costat eun altre "besame el culo".

Com deia en José María García, "los que mejor comen, los que mejor beben", ja ja.

Joan qu consti que no estic parlant d'esport si no d'especulació.

I ara parlant d'esport, Per què es dona mes suport als esportistes si el jocs són al teu país ??? No són iguals d'importants, això és de República Bananera.

Joan

Re: Rio de Janeiro 2016. L’hora de Lula.

Joan | 05/10/2009, 08:15

Evidentment que els jocs de Barcelona varen tenir un component especulatiu molt gros, com tots els grans events. Però que va suposar un gran canvi en el desenvolupament de l'esport també es cert. Abanç hi havia 3 o 4 INEF, ara no se quants n'hi ha, abanç donava clase d'EF la profesora de plàtica, ara no, multitut de instalacions esportives (algunes més afortunades que d'altres).
- Miquel el jocs Olimpics no es donen sols a una ciutat,no entenc que has volgut dir, que proposes fer una setmana a cada pais o a cada ciutat....

Miquel Sánchez

Re: Rio de Janeiro 2016. L’hora de Lula.

Miquel Sánchez | 05/10/2009, 07:35

Res de res, això ha estat un "besame el culo" vergonyos, i no estic d'acord en que una ciutat es dugui tots els privilegis

Garci

Re: Rio de Janeiro 2016. L’hora de Lula.

Garci | 05/10/2009, 07:25

M'ha semblat un article molt interessant. L'esport, sense dubtes, té un component molt positiu i és una eïna molt vàlida per a la reconciliació.

Però també té una cara B (o millor dit, moltes cares B). Parlant de l'organització dels jocs olímpics hi ha una costant: l'especulació urbanística. A Barcelona l'any 1992 hi hagué un gran moviment especulatiu dels terrenys on algunes persones pogueren enriquir-se de manera quantiosa. A la Xina passà tres quarts del mateix: zones molt poblades foren arrassades per construir-hi instal·lacions olímpiques, famílies perderen les seves cases i negocis...

Serà bo per Rio l'organització dels jocs? Segurament a nivell macroeconòmic serà molt positiu: d'aquí uns anys tendran grans insta·lacions i moltes entrades de diners. Però no oblidem que el nivell macroeconòmic és el que afecta als rics. La gent pobre segurament no gaudirà de les noves instal·lacions i amés sofrirà la puja de preus provocada per una entrada massiva de turistes.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb