URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

A més asfalt més cotxes

Alternativa | 19 Octubre, 2009 06:00

Demà dimarts dia 20 d'octubre a les 19 hores ( al Teleclub / cas de cultura de Sineu) el GOB, Gadma i diferents col·lectius, regidors i persones de pobles de Mallorca hem convocat una assemblea, per fer front al Pla Director Sectorial de Carreteres.

Dia 22 de desembre de 2008, el Consell de Mallorca va aprovar inicialment el Pla Director Sectorial de Carreteres. Un Pla que manté,  amb un nou traçat, el 2n Cinturó (amb menys consum de territori, això si), que posa els bases per seguir l’autopista fins a Campos, de Manacor a Sant Llorenç, de Peguera a Andratx... Per altra banda, 24 de les 73 actuacions previstes a la primera fase afectes àrees protegides per la llei d'espais naturals, i 16 més en la segona fase. L'impacte paisatgístic romp el caràcter rural de molts d’indrets. La zona que travessen les noves vies, l’amplada de les carreteres, el tipus d’obres i complements no sempre tenen en compte el fet de trobar-se dins espais rurals i fins i tot espais naturals.

Les actuacions que planteja aquest Pla, amb el suport del PSOE i el BLOC donen continuïtat i pretenen consolidar el model viari PP-UM. El tipus d’obres proposades, la seva magnitud, les seves característiques, etc, suposen una gran destrucció de territori.

Una cosa és arreglar una carretera i fer-la més segura i l'altra és fer-la de nou amb una amplada de gairebé el doble que l'anterior amb l'únic objectiu de fomentar l'especulació urbanística a la comarca. La destrucció del territori no passa només per fer grans autopistes. La destrucció del territori es veu a obres considerades 'menors'. A Pollença tenim l’exemple del que ha estat la via de circumval·lació del Port, una irresponsabilitat total des del punt de vista ambiental; amb un impacte visual i territorial molt gran,  un excés de grandària evident, una despesa increïble de llum, l'aflorament de multitud de xalets a costat i costat... Aquesta carretera s'ha carregat la zona verda del Pinaret,  ha dessecat gran part de la zona humida de l'Ullal i  ha arrabassat cents de pins de Gotmar.

Sembla que no es cansen de destruir el territori amb infraestructures pròpies d’una altra època, destruint  uns dels principals patrimonis d’aquesta illa que és el paisatge. Per sanar un obès el millor no és fer els pantalons més grans. A més asfalt més cotxes.

A més a més hem d’afegir el tema que el Departament d'Obres Públiques segueix a mans d’en Antoni Pascual, conseller, i Gonzalo Aguiar, director insular de Carreteres, ambdós d'Unió Mallorquina, que estan imputats per la justícia al cas Peatge. Dues persones sospitoses de corrupció política i mala gestió en la construcció de l'autovia Palma-Manacor. El Consell de Mallorca no pot ara, avalar aquestes actuacions.

Per tot això, ens unim a la petició que s’ha fet des del GOB demanant que es retiri la tramitació de la revisió del Pla Director Sectorial de Carreteres de Mallorca:


a) que es revisi en profunditat i s'aprovi un nou Pla Territorial de Mallorca que estableixi les bases d'un nou model territorial i per tant, estableixi les bases del futur del transport a Mallorca;
b) que es revisi en profunditat i s'aprovi un Pla Director Sectorial de Transports de les Illes Balears;
c) que es resolguin les imputacions dels màxims responsables polític i tècnic, i;
d) que se’ns doni contesta motivada de cada una de les al·legacions presentades i per tant, se'ns justifiquin totes les actuacions contemplades al Pla, tant aquelles de les que en demanam la supressió com de les que no, tant des del punt de vista de trànsit (entès en la seva globalitat), com des del punt de vista territorial i s’elabori un text refós del PDS que incorpori les modificacions.

I tu, què pots fer?

1. Informa’t dels projectes que afecten el teu municipi al Consell de Mallorca. Al cas de Pollença està previst el condicionament de la carretera a Escorca.

2. Posa’t en contacte amb el GOB: ja sigui via correu electrònic a l’adreça info@gobmallorca.com;  via telèfon 971496060; o bé, deixant els teus comentaris a través d’aquest blog

3. Aporta’ns informació de projectes que creguis impactants: afectació de parcel·les, afectació a bens patrimonials, impacte paisatgístic, fotografies, etc.

4. Promou el debat. Organitza xerrades, debats, taules rodones… Cal estudiar alternatives!

5. No et quedis aturat, el futur del desenvolupament del teu municipi i de Mallorca, depen en gran mesura d’aquest Pla de Carreteres. És el moment d’exigir un canvi!

Us recomenam l'article del Grup d'opinió d'arquitectes que hem penjat a la continuació del nostre article.

Més informació a:

http://nomescarreteres.wordpress.com/

http://www.gobmallorca.com/comuni/com2009/090326.html

http://amicsarbres.blogspot.com/2009/06/un-pla-de-carreteres-que-destrossa.html

http://trencadissa.dbalears.cat/pla-de-carreteres-qualcu-enten-res

 Així era el carrer Falcó abans de la circumval·lació:

 

 

 

[Article publicat a Diario de Mallorca dia 11 de juny de 2009]

Camí de Conies

GRUP D´OPINIÓ D´ARQUITECTES Parets seques, de marès o pedra viva, garrigues, torrents, qualque casa de possessió i al fons, només endevinada, la mar. Camí de Conies, la petita i hermosa carretera que va des de Manacor a la Colònia de Sant Pere. Amb qualque revolt, amb alguna petita baixada i pujada al lloc a on ha de passar per damunt d´un torrent, però en conjunt, una carretera amb unes mides que pareixia bastaven perquè els cotxes hi poguessin circular amb una certa comoditat.
En aquesta carretera, des de fa uns mesos hi estan treballant màquines excavadores i camions, fent síquies, esbucant marges, llevant i acaramullant pedres i terra, desviant i fent passar per canonades de formigó, l´aigua que abans passava per petits xaragalls. Estan eixamplant la carretera i això vol dir que la fan el doble d´ampla, quasi sense corbes, amb diferències de pendents molt petites... Es a dir, amb totes aquelles característiques que els càlculs dels enginyers determinen són necessàries per a poder-hi circular amb seguretat a una velocitat de vuitanta o cent kilòmetres a la hora. I la carretera es va separant així dels camps que l´envolten, perdent la seva meravellosa proximitat amb la terra, amb la pedra dels marges, amb els arbres, amb la garriga i les seves olors.


Es cert que es fa l´esforç de refer, amb noves parets de pedra, els límits de la carretera amb les finques del voltant, però, perduda la relació preexistent entre la carretera i el terreny natural, aquestes noves parets queden a vegades ridícules, situades molt avall a la cuneta o a dalt d´un nou talús. Per això i altres coses, la carretera, pareix clar que deixarà de ser el que era. Es convertirà ara en una cosa ben diferent: una connexió funcional entre un punt A i un punt B. Potser part d´un triangle Palma-Alcúdia, Alcúdia-Colònia de Sant Pere, Colònia de Sant Pere-Palma... I la pregunta és: era això necessari?

Potser es fa aquesta obra de la carretera per a estalviar temps. El temps que després la gent potser perdrà davant el programa més inútil de la televisió. Potser per a evitar accidents, encara que no n´hi devia haver gaires en una carretera en la qual no es podia córrer molt. Potser es fa per a facilitar el creixement urbanístic que s´està produint a la zona de la Colònia de Sant Pere... Bé, potser aquesta obra era necessària, però en tot cas ens queden dubtes. Dubtes com els que teníem quan des del Servei de Carreteres de l´Estat es deia que era necessari fer el doble d´ampla la carretera Valldemossa-Deià-Sòller. Dubtes com els que tenim quan veïm la reforma que es fa actualment a la carretera que va de Montuiri a Sant Joan, o a altres carreteres del Pla.


Perquè hem de pensar i valorar aquestes petites carreteres de la nostra illa com un important patrimoni. La mentalitat de molta gent avui a Mallorca, i molt més encara als països europeus més desenvolupats, ja no és la mateixa de quan als anys cinquanta, un catedràtic de la Escola de Enginyers de Camins mostrava als seus alumnes les carreteres de Mallorca com exemple del que no s´havia de fer, del que no podien ser les carreteres. Avui tots hem pogut veure com molts de turistes cerquen, amb bicicleta o en cotxe, aquests itineraris allunyats de les autopistes i de les vies més funcionals, apreciant els nostres paisatges des de la proximitat i la petita escala, tan pròxima a la de l´home, que tenen les nostres velles carreteres.

Ara el nostre repte, i els dels nostres enginyers, es saber plantejar les noves carreteres, o les reformes que s´hagin de fer en les preexistents, amb la imaginació necessària per a poder integrar tots aquells valors dels quals hem anat parlant, sabent adequar les intervencions, no tant als estàndards freds dels llibres, com a la realitat i les mides de la nostra illa. Una illa en la qual no hi ha perquè córrer tant, una illa on les distàncies màximes s´ajusten molt al grau d´autonomia que tendran els cotxes elèctrics dels pròxims anys, i en la qual, per tant, es podria pensar com a zona exclusiva per a cotxes moguts amb energies alternatives al petroli. Potser això és somiar, potser ens equivocam en la nostra valoració de la reforma que s´està fent a l´antic Camí de Conies, però en tot cas volíem donar a conéixer el nostre punt de vista, pensant, com hem fet sempre, que una societat civilitzada no és pot construir d´altra forma més que amb les aportacions dels criteris i sentiments de tots i cada un dels seus ciutadans

Comentaris

Pepe

Re: A més asfalt més cotxes

Pepe | 19/10/2009, 21:00

Per estar a un govern de tub de vaselina (com diu JTC al blog del PSM de Pollença), millor fer una bona oposició d'esquerres.

Garci

Re: A més asfalt més cotxes

Garci | 19/10/2009, 19:30

Guillem, crec que tens molta raó en el que escrius. Millor no haver entrat en aquesta farsa, millor haver partit el primer cop que varen/vàrem haver d'acotar el cap i dir "si, senyor" en contra del que havíem/havien defensat.

Ara tot està podrit. El pla de carreteres és un exemple. Però exemples passats n'hi ha molts, moltíssims, massa.

Fins quan l'esquerra ha de donar poder a la dreta (UM) per tenir unes quotes de poder ínfimes i ridícules? Justifica la bona gestió (al meu parer) de la Conselleria d'Afers Socials tot el desgavell ambiental i territorial, econòmic, laboral, turístic...? Jo crec que no, que no val la pena. Que cada cop que UM proposa alguna cosa, o se li dona o se li compensa amb places hoteleres.

Cada cop que el BLOC proposa alguna cosa... ha proposat alguna cosa rupturista?

Com tu deies, aviat son Baco serà notícia: ja ho és. "aviat, més aviat que a mitjan termini, ens en penedirem tots i protestarem contra qui sap quina mesura o desmesura"... El pla de carreteres, per exemple.

Guillem Caldentey Crego

Vòmit

Guillem Caldentey Crego | 19/10/2009, 14:39

Hol·la companys!
Fa uns dies no vaig poder aguantar les ganes després d'unes setmanes de frustració i impotència de veure el que es cuinava i les conseqüències del darrer xou uemita + conseqüent crisi institucional amb el trist desenllaç per tots conegut.
El lloc on dipositar el producte de tanta ràbia va ser el bloc del "pobler", l'escriptor d'esquerra M. López Crespí, al post de títol "Els atacs contra Biel Barceló i contra el PSM" (h ttp://pobler.balearweb.net/post/78488). Hores d'ara, ningú no m'hi ha respost ni esmenat la plana, meam si per aquí hi ha més sort i algú em convenç que estic equivocat i que el Bloc és una opció guanyadora i que som un derrotista i, fins i tot, un autèntic quintacolumnista espanyolàs. Per altra banda, pocs dies després de tot i del meu escrit, ja tornam tenir Son Baco damunt la taula, que ens el menjarem amb patates.
Aquí va:

Títol: Si es tracta d'acabar amb l'hegemonia de la dreta...

Benvolgut,
Sense ànim de "negar la voluntat de Biel Barceló i del PSM de voler acabar amb l´hegemonia de la dreta a les Illes" ni, molt menys, d'incorporar-me al grup dels "espanyolistes de colla de demonitzadors", què vols que et digui, jo no estic d'acord amb alguna de les teves tesis.
Per ventura m'equivoco de "post" i aquí no es tracta del que s'ha esdevingut aquests darrers quinze o vint dies i em dispòs a pixar fora de test.
Però és que jo pens que s'ha deixat passar una oportunitat meravellosa per a pegar un cop fort als genolls de la dreta mallorquina, balear i espanyola, al menys a mitjan termini. Pitjor encara, s'ha posat en mans de la dreta més poder i més mitjans per a recuperar-se en bones condicions després de les darreres grans travalades i cops judicials.
He de dir que jo no he participat, ni d'enfora,ni en les negociacions durant aquesta darrera crisi institucional, ni en les negociacions pròpies del bloc, ni en negociacions o debats inexistents en el propi partit dins el Bloc del que som militant, Els Verds de Mallorca. Per tant, aquí no faré una acusació expressament a ningú ni a en Barceló, ni al PSM, ni al Bloc de res, perquè no la puc fer, no conec prou què ha passat ni com ha passat. Tampoc no domin en absolut què passa a ca'l Psib ni què ha passat en aquesta ocasió.
Però.

Amb un PP que no vol, en aquests moments, recuperar el governs de les principals institucions -crisi econòmica i el pati fet uns "zorros", en ambdós partits-, i davant d'una UM com a fora corda, donant uns espectacles que a qualsevol persona amb dos dits de seny posa els pèls de punta, en especial amb aquesta darrera (enèsima) crisi institucional del pacte de centre-centre-centre-esquerreta en què s'han superats a ells mateixos en desvergonya i barroerisme, era el moment de fer-los fora. Era el moment d'agreujar la crisi interna en què evidentment encara es troba -i el que lis queda. Un partit eminentment clientelista com aquest -un militant: un càrrec o un afavorit- ho passaria pitjor encara sense poder nodrir la legió d'estómacs agraïts, la crisi no sabem a quin nivell podria haver arribat.
Però no només no s'ha sabut pegar aquest cop -ja en duim moltes, d'oportunitats perdudes aquests dos anys, un es va acostumant. A jo el que em sap més greu és haver fet un tan graciós i generós gest democràtic de donar pas a la dreta al més important cogollo o nòdul o lo que li volgueu dir de poder, i en proporció a la representació del Consell. Aquí és on es decideixen les polítiques de veritat de gestió del territori, els interessos generals, les declaracions de béns, i tants d'altres temes que són els que donen, a la vegada, el poder, el retroalimenten. Aleartau que no es torni a xerrar de barbaritats com Son Baco aviat.
Un hermosíssim gest de amabilitat i pulcritat democràtica en un moment de crisi institucional provocada per la dreta, UM i les seves provocacions més desvergonyides, indissimulades i agressives, que pens que ha estat completament fora de lloc i de temps. Abans s'hauria d'haver sortit de la institució -xerr del Bloc- que haver permès aquesta modificació reglamentària -som dels que pensen que, en les condicions en què es va configurar el Govern ("la socialdemocràcia espanyola i el regionalisme mallorquí, que feien el repartiment de conselleries quasi sense comptar amb ells"), el Bloc no hi hauria d'haver entrat-; aviat, més aviat que a mitjan termini, ens en penedirem tots i protestarem contra qui sap quina mesura o desmesura.

Gunni

El PP aceptará el voto de Vicens para aprobar Son Baco

Gunni | 19/10/2009, 12:47

Això és més immundicia a afegir a sa política Balear.Quant vegèu un abocador il·legal estèis veient en realitat el nostre "Parlament".

Tomeu Cifre

Re: A més asfalt més cotxes

Tomeu Cifre | 19/10/2009, 12:15

Com sempre, el G.O.d'A. posa el seny que cal s l'hora d'abordar la planificació territorial de la nostra petita illa.

Garci

Re: A més asfalt més cotxes

Garci | 19/10/2009, 07:35

És decebedor que els partits suposadament d'esquerres continuin amb la destrossa iniciada la legislatura passada per la dreta.

És més decebedor encara pels que vàrem fer campanya i pels votants que anaren a les urnes a votar un canvi en la destrucció del territori; "Qui estima Mallorca no la destrueix" deien omplint-se la boca.

I ara que? Que en queda de la política i la democràcia?

Polítics venuts a un sou desorbitat i una cadira de còmode cuir que claudiquen dia a dia a no se quins interessos, i que son incapaços de complir el que han dit.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb