URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Alternativa | 13 Novembre, 2009 07:00

Fa unes setmanes, divendres dia 30 d'octubre, es va celebrar un sopar en record i reconeixement de la candidatura d'Unió Progressista de Pollença (UPP).

Aquesta coalició d'esquerres formada pel PSM i Esquerra Unida  es va presentar a les  eleccions del 1987  i va treure dos regidors: Jeroni Llobera i Jaume Cerdà. Després de la dimissió d'en Jeroni Llobera va entrar a l'Ajuntament en Toni Marquet.

A partir d'aquell sopar va sortir un debat interessant que creiem interessant continuar:

-És convenient i necessari unir a tota l'esquerra un altre cop?

-És possible la unitat de l'esquerra?

-Millor fer-ho com ho varen fer a la UPP sumant els partits en una coalició electoral, o millor fer-ho tots dins un mateix partit, assembleari i unitari?

Encetam aquest fil de debat per a que la gent ens digui que en pensa de tot plegat. Així que ja sabeu, tots a dir-hi la vostra.

Algunes fotografies fetes per Biel Perelló al sopar en homenatge a la UPP:

 

 

Sense voler dir-los vells... com passen els anys!

 

Comentaris

Garci

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Garci | 23/11/2009, 18:46

Hola Forner. Crec que el millor que pots fer és venir a una assemblea. Després t'adonaràs que aquesta definició que nega l'assemblearisme i el partit és errònia.

Assemblearisme i partit son compatibles. Igual que assemblearisme i qualsevol altre organització.

Foner

Esquerres

Foner | 23/11/2009, 18:30

Assemblearisme i partit son antagonics. Un partit per definició no pot esser assemblearista ni fins hi tot en l'àmbit local. Costa creure que sigueu internacionalistes.

Pepe

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Pepe | 21/11/2009, 07:57

Bon dia Llorenç el partit ha de tenir un model de gestió del poble que és el que marca les línies on l'assemblea es pot moure.

Llorenç

Sistema assambleari

Llorenç | 21/11/2009, 01:30

Tal com diuen perquè el sistema assambleari funciona s'ha de dividir en federacions petites.

Llavors un sistema assambleari obert a nivell local és el millor principi, per tant estic d'acord.

Si es fa un partit de front d'esquerres i completament assambleari, és a dir, amb la participació de qui vulgui del poble ha d'estar obert, així s'evita totalment un possible problema de confrontacions que no crec que passàs mai.

Però amb un partit d'unió tan gran com representaria aquest, la unió s'ha de fer amb unes idees molt clares, i predominantment s'ha de centrar en l'assamblea oberta a hom sempre que es pugui.

Pepe

Foner

Pepe | 19/11/2009, 16:54

Foner,per la meva experiència política i el que podem veure per tot, cap partit d'ambit supramunicipal és assembleari realment. Igualment tampoc van sobrats de transparència. O sigui no crec que el nostre model tingui molt d'èxit entre els partits tradicionals.
Jo em conformaria amb el que estam fent ara a Diògenes o a Assemblea per Mallorca; regidors i gents de diferents pobles amb uns valors comuns i amb una veu pròpia per opinar sobre temes supramunicipals com el pla de carreteres.

Garci

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Garci | 17/11/2009, 19:44

Forner, m'alegro de la teva participació, fas que posem en ordre moltes idees. Crec que és més interessant del que ens pensam el que estem debatint. Tot i que no sigui pràctic.

Crec que aquest cop no tens raó. Seria positiu que a nivell de municipi, tots, es fessin partits municipalistes coordinats.

Però només seria positiu si aquests son transparents, assemblearis i oberts. En quant al totalitarisme de l'acció de govern, no seria tal si es segueix la màxima de la participació ciutadana, que per mi ha de ser irrenunciable per un partit d'esquerres.

També t'he de dir que partits d'esquerres n'hi ha pocs. No inclouria al PSOE perquè no crec que sigui capaç d'acceptar un funcionament assembleari i participatiu. Per altre banda, hi ha dos partits potents de dretes (i alguns més de marginals): UM i PP. Així que el bipartidisme municipal és difícil de que ocorri.

Tal vegada som un poc utòpic, tal vegada sigui difícil, però si no hi caminam no aconseguirem ni un 1% dels nostres propòsits.

Una darrera cosa. Et convido a tu, i a tothom que vulgui, a participar en una assemblea d'Alternativa i veure el seu funcionament. Crec que s'entendrien moltes coses de les que avui debatim aquí, sobretot la de si és possible un únic espai de participació d'esquerres: allà hi ha gent d'esquerres de tota classe i tots convivim sense cap tipus de problema (es cregui o no).

Foner

Esquerres

Foner | 17/11/2009, 19:23

El meu plantejament es purament dielèctic i general, sense entrar a valorar l'acció política d'Alternativa per Pollença tant a nivell municipal com general, que per altra part crec molt meritòria. El que vull dir es que amb el teu plantejament, si trionfés, només hi hauria dos partits, un d'esquerres i un altre de dretes, i fins hi tot a nivell general, ja que si a tots els pobles es fes el mateix que passaria?. Crec que s'arribaria a una societat frontista irrespirable, això si no es caigués en el totalilarisme.

GArci

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

GArci | 17/11/2009, 19:06

Se m'oblidava. Per aquest fet que tu comentes és perquè tenim permesa la doble militància. Qui cregui que a nivells extramunicipals pot ser profitosa la seva participació, té via lliure.

Però a Pollença és més necessària una formació municipalista.

Garci

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Garci | 17/11/2009, 19:04

És molt fàcil de respondre la teva pregunta: la consciència en que el món és més gran que Pollença i que s'ha d'incidir en ell, la tenim. No ho dubtis.

Però també som conscients de que la política que creiem possible és la municipal. Més enllà de la política municipal la vida política és torna ambiciosa, obscura i es mou en unes inèrcies en les que costa creure-hi si és té la creença que la política ha de ser transparent, assembleària, participativa... en fi, que la majoria de nosaltres no creu en els ámbits de poder més enllà dels municipals. Has vist del que és capaç l'esquerra al govern i al consell?

Per altre banda, des del municipi i des de postures municipalistes es pot incidir, i molt, en polítiques que afectin més enllà del municipi. Per exemple, recentment estem ficats de ple en la lluita contra el pla de carreteres, que no afecta a Pollença. També donàrem suport a la marxa mundial per la pau...

Foner

Esquerres

Foner | 17/11/2009, 18:48

El que no entenc es aquesta fixació en Pollença. Pollença es un poble de Mallorca que no viu aillat ni es autosuficient en tot ni res. L'educació, el sistema sanitari, les comunicacions, l'economia, l'alimentació, la seguretat ciutadana (policia, bombers, emergències,..), l'energia, els aeroports, el sistema bancari, etc, etc, tot això importa a Pollença i només es pot incidir (així i tot lleument) si s'està integrat en una organització que abasti com més territori millor.

Garci

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Garci | 17/11/2009, 18:02

Forner, crec que tens raó en una cosa, i és en la percepció que es té d'Alternativa.

Nosaltres deixaríem de dir-nos Alternativa per dir-nos el que sigui si amb això aconseguíssem que tots els partits d'esquerres s'unissin en un de sol. Almenys en un amb una única estructura a nivell municipal, amb una assemblea única i amb debat constant en comú de tots els membres.

La unitat de l'esquerra al municipi hauria de passar per alguna cosa similar a Alternativa: assemblea i abandonament del partidisme a nivell local.

Foner

Esquerres

Foner | 17/11/2009, 17:49

El debat en sí mateix no és estèril, però aquí semble que es proposa que partits de l'esquerra com PSM, ERC, PSOE, etc. deixin de tenir presència municipal autònoma per a benefici d'un partit local recent creat provinent d'un altre (EU)que pareix que a la vegada s'autodisol per a no entrar en contradiccions amb els seus homòlegs de la reste de les illes que pareix que només estan en política pels càrregs públics. Demenaria una mica de coerència. La nació, tant la mallorqiuna, la balear, la catalana, l'espanyola, o la internacional comença a Pollença, no ens enganem.

Nofre

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Nofre | 16/11/2009, 22:16

Uniu-vos i deixau-vos de berbes que la cosas no està per fer broma. N'Antich i en Manera estan destruint tota la il.lusió de l'esquerra, però la gent els votarà perquè són l'alternativa al "PP"; UM arrossega la llengua, però no li passa res perquè és un partit creat per usar les institucions en el seu profit; el PP està noqueat però encara té més muscul social que tots plegats...i el Bloc sembla que es fa trossos. Quin panorama viva déu! Jo, vos ho promet, no sé a qui putes he de votar.

Tolito

Joan "embull".

Tolito | 16/11/2009, 15:16

Quan un batle de de segon de la llsita una persona tant embullosa com en marti del paraiso, alias 10% de comissió, es guanya el sorenom merescut de joan Cerdà "embull2.

Pepe

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Pepe | 15/11/2009, 21:32

Pens que el debat no és gens estèril, sinó tot el contrari ja que a efectes pràctics ens podem trobar amb la mateixa situació del 2007; tres candidatures diferents a l'esquerra del PSOE, dos regidors que matemàticament podien haver estat quatre.

Evidentment foners no totes les esquerres son iguals,però a Alternativa no demanam a ningú integrar-se "ideològicament". Pot ser d'esquerra republicana , de gent activa, de les cup... participar a Alternativa i com dius fer accions conjuntes ( tu mateix dius que podem coincidir en un 95%).

Jo el que veig amb les coalicions és que arriba un moment que cadascú tira pel seu compte i no funcionen.

De moment no veig cap incompatibilitat muncipal entre els plantejaments nacionalistes i Alternativa

Garci

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Garci | 15/11/2009, 11:49

Jo comparteixo totalment l'opinió den Llorenç. Son tant poques les diferències a nivell municipal que fent feina baix un mateix projecte assembleari crec que seria positiu.

Llorenç

Unitat d'esquerra

Llorenç | 15/11/2009, 01:56

Jo opino que el major problema de l'esquerra tan a nivell nacional com a nivell local és que està massa dividida, massa faccions diferents, massa formes diferents de pensar, però que tenen moltes caracteristiques en comú.

I com s'ha dit, a nivell local les diferències es redueixen i per la gestió local simplement s'ha de tenir una politica d'esquerres, i partidaria d'un funcionament assambleari, que per mi és el més important, que es defensi el funcionament assambleari.

Això crec que seria el principi essencial a nivell local, l'assamblea.

Per lo tant, si inclòs a nivell nacional on es donen majors diferències entre les diferents visions de les esquerres, nacionalistes, comunistes, trotskistes, socialistes, internacionalistes... es pot orientar cap a la formació d'una esquerra unida, més a nivell local on la majoria d'aquestes diferències desapareixen.

Llavors crec que seria possible un acord de funcionament junt entre els diferents partits d'esquerra a nivell de Pollença, i treballar tots junts baix un mateix nom i baix una mateixa assamblea.

D'aquesta manera es podrien unificar vots, i potser obtenir més concejals, mentré que per separat pot ser més complicat obtenir més participació.

El més important opino que ha de quedar clar desde l'inici si s'actuarà en bloc, en unitat, o per separat baix coalicions.

Salut i sort.

Maki

No està al tanto

Maki | 14/11/2009, 22:49

Fins aquest moment no m'havia enterat que havien robat 60.000€ a la seu central de la Banca March. Estan tan ocupats tancant el cami públic de Ternelles, que no paren esment als bancs. Hauran de tornar demanar col·laboració al alguns politics de devers Pollença, del PP, enemics de Pancho Villa, i qualcún d' UM, per guardar... Aquest si que es un "asalto" de bons i veres. Ja veig a Pere Serra i el director del DM .i del mundillo enviant el condol a la "senyora".
Però no vindrà d'això. Tal volta no fossin sudamericans, tal volta fossin mexicans...
Andele, señora, una mordidita pequeñita para usté, pa questos panchitos puedan comer...

JRV

Garci-Foner

JRV | 14/11/2009, 20:34

Doncs jo crec que no hi ha cap debat estèril, quan el que ho motiva son les creences i motivacions que cadascú te, i ho vol debatrer i compartir perque hi creu.
Estic amb en Garci que a nivell local de municipi de les dimensions i característiques de Pollença, la matització, important a nivell de Comunitat Autònoma o de Estat, i fins i tot europeu, però poc significativa a la practica diària, de ser nacionalista, internacionalista, àcrata o assambleari te molt poca utilitat quan simplement es te intenció de fer politica d'esquerres, o simplement DEMÔCRATA i convenient als interessos del COMÚ.
A mes, la meva llarga observació me demostra taxativament que no hi ha ningú completament internacionalista, i ho dic pels que diuen estar mes a l'esquerra dels nacionalistes o independentistes, ni ningú que sigui completament nacionalista ni independentista.
Sentir anomenar despectivament "guiris" als europeus no espanyols (de fa dos dies, els espanyols!!) als "internacionalistes", o girar, sense que els hi demanin, del català al castella per quedar bé els "nacionalistes- independentistes", es tota una lliço de l'insuficient arrelament i realisme de les seves conviccions, i podria posar molts mes exemples que inclourien els àcrates.
Entenc que mentres teoritzen i debaten sobre el sexe dels angels independento-nacionalistes-internacionalistes-àcratas, i repeteixo que el debat és bo, es pot fer qualque cosa real a nivell de poble, per ajudar a fer-lo mes just, mes cult, mes solidari, mes digne i mes coses que la democràcia d'esquerres ens obliga a fer, fer coses per impedir que uns aprofitats vanidosos i demagogs mantenguin el poble en el limb de la mediocritat i manfutisme que els hi permet repetir cada 4 anys aquesta situació.

Garci

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Garci | 14/11/2009, 09:55

Hola Forner.

Estic totalment d'acord. Aquest debat és antic i totalment estèril. Tens raó en que tothom ha de tenir els seus horitzons al cap en la seva acció política.

Això a Alternativa ho tenim clar, per això Alternativa permet la doble militància, perquè les diferents sensibilitats que tenen els seus membres més enllà de la política municipal puguin veure's realitzades. Així podem lluitar junts per una idea de poble que ens uneix i després podem estar en altres organitzacions que tenguin aspiracions supramunicipals.

Crec que aquesta és la millor opció i el millor que podíem fer. Anar per feina a Pollença.

Foner

esquerres

Foner | 13/11/2009, 22:50

Un nacionalista/independentista pot estar a Alternativa i pot tenir més coincidències programàtiques que amb altres partits nacionalistes d'esquerres si, però un nacionalista a de tenir in mente una nació no només un poble encara que això comporti a vegades contradiccions cotidianes. Jo aspir a que al balcó de l'Ajuntament no hi onegi la bandera española i perque això sigui possible hi ha d'haver forces d'esquerres nacionalistas organitzades i cooerdinades a tot el territori. De totes formes aquest debat es molt antic i no s'acabarà mai i a més es bastant estèril.

Garci

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Garci | 13/11/2009, 20:35

Forner, és molt interessant el que dius.

M'agradaria fer una reflexió sobre això: mai ningú en un partit d'esquerres pot estar al 100% d'acord amb tot el que es fa i en la línia a seguir. Un exemple clar: a Alternativa per Pollença hi ha des de nacionalistes a independentistes, republicans, àcrates, socialistes, algun comunista... tots ells amb els seus matisos.

Però tots confluim en una cosa: som d'esquerres i volem una Pollença participativa, amb una gestió transparent, un respecte al bé comú i al medi ambient. I apart d'això, tots creiem que hem d'unir els esforços en el concret per poder avançar.

Quina diferència hi ha entre un nacionalista i un internacionalista a nivell local? cap n'hi una si els dos son d'esquerres.

És més, en un partit assembleari d'esquerres hi cap tothom d'esquerres disposat a escoltar i intentar entendre. M'explicaré, pens que tothom obert de ment pot asseure's amb una altre persona i entendre i compartir les sensibilitats, si els hi expliquen bé. Per això, jo no soc nacionalista, però respect i puc entendre (encara que sigui només en part) a una persona nacionalista. Tanmateix, la lluita nacional no és la nostra. Nosaltres lluitam per una Pollença millor.

Esper haver-me explicat, però un partit d'esquerres, participatiu, obert i assembleari (deixant de banda els dogmatismes) és possible i imprescindible.

Crec que l'excusa de les desavinences nacionals no té sentit per dividir les esquerres. Puc assegurar que en el sí de l'assemblea d'Alternativa hi ha diferències més grans en altres temes, i això no ens atura el caminar.

Foner

Esquerres

Foner | 13/11/2009, 19:12

Sempre he estat de l'opinió que un partit en temes organitzatius s'ha de preocupar de si mateix: fer militància, organització, proselitisme, debatre idees, etc., però mai he estat partidari dels partits que tota la vida fan bandera de "un partit d'esquerres que pugui agrupar a tots", per una raó molt senzilla, no totes les esquerres son iguals, per sort, en un àmbit fonamental, la ideologia. Alternativa no és ni serà per principis nacionalista i un nacionalista no es pot integrar "ideològicament" en un projecte semblant. Amb això no vull dir que en un 95% d'accions no es pugui coincidir, però en una que es la fonamental es impossible, i per això no crec sigui viable ni desitjable una única organització.
Altre cosa es que es facin coalicions o no segons els moments i les circunstancies.

Pepe

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Pepe | 13/11/2009, 15:20

Personalment he arribat a un punt en el que per fer feina política només crec en la política municipal. I si parlam de municipi crec que les diferències entre votants i simpatizants d'esquerres són mínimes, per això pens que el millor és un partit local d'esquerres que ens pugui agrupar a tots, i aquesta és la idea d'Alternativa per Pollença.

Un partit que permeti la doble militància, assambleari i que no depengui de les lluites i diferències supramunicipales que la majoria de les vegades tenen més a veure amb el repartiment de càrrecs i "oprotunismes electorals" que amb diferències ideològiques reals

Pepe

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Pepe | 13/11/2009, 15:11

Carles V el que no hem d'imaginar és com es troba actualment l'Ajuntament, fet un desastre.

Pdt.Carles V, tinc un dubte és un sudbit alemany o carlista

Alternativa per Pollença

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Alternativa per Pollença | 13/11/2009, 13:08

Demanaria per favor que qui escriu els comentaris del DM faci el favor d'agrupar-los tots en un o que els posi al post corresponent. Se'ns fa difícil seguir el debat d'aquest post.

Moltes gràcies.

Del DM.

Destruir la terra és destruir la vida

Del DM. | 13/11/2009, 13:07

Es Pla de Carreteres assasina i destruèix sa terra de cultiu i Mallorca damunt s'altar des Vadell d'Or.És un sacrifici més als idols.És un sacrifici més al Vadell d'Or.

Del DM.

No al Pla de Carreteres.

Del DM. | 13/11/2009, 12:59

Plan de Carreteras=Gatillazo político.

Del DM.

Destruir la terra és destruir la vida

Del DM. | 13/11/2009, 12:53

Es Pla de Carreteres és una passa més per assasinar del tot sa nostre terra.

Del DM.

Destruir la terra és destruir la vida

Del DM. | 13/11/2009, 12:46

Variant sud de Sineu=Agressió i destrucció.

Del DM.

Destruir la terra és destruir la vida

Del DM. | 13/11/2009, 12:38

Darrere es Pla de Carreteres hi ha es Gran Capital què esta destruïnt Mallorca.Exactement igual què amb en Matas.És un Pla contra es poble i favor des capitalistes.

Musculman

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Musculman | 13/11/2009, 12:24

L'Equip actual ja en té moltes de sigles, UM-UNPI-PP-UMP ah! i PSOE.
Sí, no és un error: potser a Pollença ja comanda més el PP que el PSOE. El PSOE gestiona, el PP decideix.

Del DM.

No al Plan de Carreteras.

Del DM. | 13/11/2009, 12:22

Estoy de acuerdo con Miguel en que el Plan de carreteras es agresivo y violento.Para los que no lo ven así lean la Biblia donde dice:Tienen ojos para ver y no ven;oídos para oír y no oyen.

Joan

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Joan | 13/11/2009, 12:19

Estic d'acord amb en Garci. El fet de que creure que la unitat de la esquerra és imprescindible no ens pot dur a crear una unitat ficticia. És evident que un dels problemes més greus dels governs actuals (govern, Consell, ajuntamnet) e´s que es basa en una repartició del poder entre els diferents partits i no parteixen d'una unitat real.

Del DM.

No al Pla de Carreteres.

Del DM. | 13/11/2009, 12:14

¿Tú crèus què no és violència gratuïta destruïr i fer malbé;destruir terra de cultiu;per moure terra i enrriquirse escampant asfalt,ciment i formigó robant es béns del poble??.No semble què tènguis ulls a la cara.Sa variant sud de Sineu no es necessària.

Carlos.

No al Plan de Carreteras.

Carlos. | 13/11/2009, 12:03

El Plan de Carreteres "con flecos" se puede resumir en que es un Fraude y engaño por doquier.Pronto saqueo;rápido botín.Lo mismo que con Matas.

Del DM.

No al Pla de Carreteres.

Del DM. | 13/11/2009, 11:47

No s'entèn què hi hagui un Pla de Carreteres agressiu i violent a una illa què acull una "Marcha mundial por la paz y la no violencia".

Del DM.

No al Pla de Carreteres.

Del DM. | 13/11/2009, 11:34

Ja n'hi ha prou de fer mal,destroçar i robar amb carreteres els béns del poble.No a la variant sud de Sineu.

Del DM.

No al Pla de Carreteres.

Del DM. | 13/11/2009, 11:17

Val més un magraner o figuera què tots es polítics de Mallorca i Espanya junts.No al Pla de Carreteres.

Garci

Re: És possible la unitat de l'esquerra? és convenient?

Garci | 13/11/2009, 08:24

Sincerament, i a títol personal, lo que diu Carles V, és perillós i té, en part, raó.

Si es forma un govern mantenint les sigles i fent un regne de taifes, no pot funcionar mai. És imprescindible que el govern funcioni com si fos un i no un conjunt de compartiments estancs de cada partit.

El mateix passa en les coalicions. Baix el meu parer, la unió de diversos partits no és positiva si no és fa des de la seva unió real i assembleària. Si simplement t'uneixes per presentar-te, però cadascú per separat, després de les eleccions la mínima desavinença és converteix en un greu problema degut al partidisme (sinó, basta veure el BLOC).

Però jo també som del parer de que la unió de l'esquerra no és necessària, és imprescindible. I crec que el projecte d'Alternativa per Pollença va en aquest sentit.

Maki

Carles quin?

Maki | 13/11/2009, 07:59

Doncs tal volta sigui millor a un sol gall gangster.
Per cert: te va millor al sindicat de aristòcrates cantoners? No has explicat quina era la teva reivindicació.

Carles V.

Si que és possible.

Carles V. | 13/11/2009, 07:44

Us imaginau un govern Alternativa-ERC-PSM-PSOE a la propera legislatura a l'ajuntament?

Quin desastre, massa galls dins un galliner

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb