URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

LA POLÍTICA I L'ESPORT

Alternativa | 08 Desembre, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

 

            - No  mesclem política i esport-   És un comentari bastant estès entre la població i sobretot entre els esportistes professionals quan se'ls demana per qualque qüestió incòmoda relacionada amb un conflicte de tipus polític. Aquesta és una resposta per sortir del pas però que té molt poc a veure amb la realitat ja que,  com quasi tot en aquesta vida, l'esport no es pot deslligar de la política.

            Cal deixar clar la diferència entre el que és esport i el que és activitat física. L'esport és tota aquella activitat física institucionalitzada (federacions, clubs), que té un conjunt de regles clarament definides i de qualque forma implica competició ( ja sigui contra un mateix o contra els altres). L'activitat física és senzillament la realització de tots aquells moviments naturals que realitza una persona i que té com a resultat un consum d'energia, quan aquests moviments es realitzen amb la finalitat de millorar la nostra salut o el nostre estat físic l'anomenam condicionament físic.

            L'esport com s'entén avui en dia ha nascut i s'ha desenvolupat dins els context d'una societat capitalista i ha estat sempre un element que ha contribuït a mantenir el sistema amb les seves coses positives i negatives. Per altra banda, també és cert que els països comunistes van fer i han fet utilització clara de l'esport per defensar el seu model enfront als països capitalistes. La paradoxa és que van utilitzar una eina capitalista per enfrontar-se a en aquest sistema evidenciant així una de les moltes contradiccions del bloc comunista.

            Recentment el govern Basc han sol·licitat que les seleccions espanyoles de futbol i bàsquet  juguin un partit amistós a Euskadi, cosa  que no ha estat ben vista per els sectors nacionalistes que s'ho prenen com una provocació. Tampoc entenen els nacionalistes espanyols les continues reivindicacions que arriben sobretot des de Catalunya demanant que la selecció Catalana pugui jugar competicions oficials. Tant uns com els altres son conscients de la força que té l'esport dins la societat actual.

            En el llibre El factor humano de John Carlin s'evidencia la força que té l' esport com a eina política. El llibre ens conta com Nelson Mandela va iniciar una estratègia de “seducció dels seus enemics”.  Va proposar-se convèncer als intransigents governants del apartheid de que el país sols podia avançar eliminant aquest sistema racista i crear un model polític democràtic i no excloent. Mandela va dedicar molt de temps a estudiar als seus adversaris, va preocupar-se per aprendre la seva llengua i va veure en la passió que sentien per el rugbi una oportunitat per apropar-se a ells. Li va servir en un primer moment per rompre el gel amb els seus carcellers, aconseguir millores en la seva situació penitenciaria i finalment la llibertat. Més endavant, ja com a president d'un país inestable i encara dividit per l'odi racial va veure en l'esport un eina valuosa per aconseguir la reconciliació entre blancs i negres.  El rugbi sempre havia estat l'esport dels blancs per excel·lència,  fins al punt de que quan jugava la selecció sud-africana els negres recolzaven en tot el seu cor a les seleccions estrangeres.  Així i tot, Nelson Mandela va apostar per l'organització del mundial de rugbi de 1995. Gracies al seu  carisma,a la seva intel·ligència i perseverança  Nelson Mandela va convèncer als seus perque recolzassin incondicionalment l'equip nacional (en el qual sols hi havia un jugador de color). La victòria final  va ser celebrada per tot el país (blancs i negres)  canviant  així el curs de la història. Recentment aquesta història ha estat duita al cinema de la ma del director Clin Eastwood i l'actor Morgam Freeman.

            Que l' esport i la política van de la mà en tenim mil d'exemples cada dia a tots els nivells.   Al voltant de l'esport és mouen grans quantitats de diners tant a nivell professional ( drets de imatge, grans instal·lacions esportives etc), això fa que sigui un terreny abonat per la especulació. No fa molt varem veure a Francisco Camps i Rita Barberá fent de xofers de Fernando Alonso, el cas del Palma Arena segueix el su procés amb Jaume Matas com a principal imputat. Clubs com el Barça o el Madrid han viscut situacions internes no massa clares, per no parlar de la situació del propi Real Mallorca. Al mateix temps  l'esport de base passa per moments vertaderament difícils.

        L'esport aixeca passions sovint irracionals i això fa que sigui una eficaç eina de manipulació i no sempre ben utilitzada. Mandela la va utilitzar per una finalitat lloable, i ho va fer amb èxit. Desgraciadament líders amb la seva intel·ligència i capacitat apareixen  molt de tarda en tarda.

 

Comentaris

JPS

www.psoepollensa.es

JPS | 09/12/2009, 09:35

Els socialistes de Pollença no perden l'esperança: a la seva web en Jaume Plomer encara és el secretari general.

JTC

l'esport polititzat

JTC | 08/12/2009, 20:26

no importa anar molt lluny x adonar-se, basta veure a Pollença la mitja marató. Quan es gasten molts diners en aquesta cursa (no dic que no hi ha de ser), però després no es fa res per l'iniciació a l'atletisme

Pepe

Re: LA POLÍTICA I L'ESPORT

Pepe | 08/12/2009, 15:53

Un bon article, la deriva de la política cada vegada més cap a les emocions i menys cap a la raó fa de l'esport una eina ideal per a la manipul·lació.

Un exemple clar el tenim al diari Marca des de que està sent dirigit per Eduardo Inda (el que va ser director del Mundo / El día de Baleares) no falten comentaris i articles de clar caràcter polític. A l'altre costat poses a un president com Laporta i ja tens l'ambient que tant agrada a la dreta política i mediàtica.

Miquel Sánchez

Re: LA POLÍTICA I L'ESPORT

Miquel Sánchez | 08/12/2009, 13:57

Sempre he cregut que fer de les seleccions autonòmiques esportives bandera d'una nació és una errada molt greu.

El paisos els fan les seves gents, les seves costums i els seus idiomes, no les competicions esportives que varen venir molt després (naturalment deixant a un costat l'antiga Grècia Clàssica). Això d'un país una selecció no deixa de ser un frase de marketing, millor seria uns costums, un idioma i una gent.

Estic amb tu, deixau l'esport trànquil i no el mescleu amb política.

G. Caldentey

Un (com sempre) brillant article de R. Sánchez Ferlosio, "Premio Nacional de las Letras - 2009"

G. Caldentey | 08/12/2009, 12:38

"Trató [Gallardón, batle de Madrid, amb motiu del procés de selecció de la seu del JJOO, fa uns mesos], en efecto, de seducir al renuente público reconduciendo y compensando su nulidad política corporativa con el astuto recurso populista de incitarla al esperpéntico vicio de la masturbación emocional colectiva."

"Corazón arriba, corazón abajo", El País, 14-10-2009.
(h ttp://www.elpais.com/articulo/opinion/Corazon/arriba/corazon/abajo/elpepiopi/20091014elpepiopi_11/Tes)

En Cartas al director de este mismo diario, el 3 de octubre pasado, don J. A. Cano Barbero lamenta que, en relación con la "corazonada", nadie haya osado salir a los medios, ni antes ni después, a protestar. Empezaré por decirle, para su satisfacción o al menos su consuelo, que el espíquer de Cuatro invitó al público a que el que quisiera le telefonease al estudio diciendo cómo había sentido la candidatura de Madrid a los Juegos Olímpicos. El pobre Gabilondo había calculado mal, porque era harto improbable, socialmente, que se diese la redundancia de que llamase alguno de esa "inmensa mayoría" de partidarios que se había dado por supuesto, como no fuese para recargar con culpas el gran disgusto de la frustración: "¡Era ya nuestro, y nos lo han robado descaradamente!". Lo normal, lo esperable, era que llamasen los "negacionistas"; el amigo mío que lo vio en la pantalla añade que el espíquer parecía incluso "esforzarse" porque saliese alguno que "diese positivo". ¡Nadie!, y mi amigo es de fiar. Gabilondo, casi como un afiliado a esa secta nueva del "Pensamiento emocional / positivo", se dolió al constatar tanto negacionismo en una cosa que, como otros muchos, piensa que une a los españoles, aunque, como ya he dicho, el resultado no era, en modo alguno, estadístico, porque no podía ser neutral, como no puede serlo, en principio, ninguna encuesta en que los encuestados son aquellos que escojan libremente responder a la oferta de opinar, y no personas señaladas al azar por los encuestadores. En aquella encuesta voluntaria, a quienes importaba hacer valer su opinión era precisamente a los que se sentían no haber sido dados por supuesto, tanto menos en medio de aquella delirante atmósfera de tan patrióticas como presuntuosas previsiones de unanimidad.
Unanimidad, que, por lo demás, no han compartido las cuatro ciudades aspirantes, en parte, quizás, porque les ha faltado un condotiero emocional tan irresponsable como Ruiz-Gallardón, consciente del valor político del deporte como instrumento de control social, cosa que no es ahora, pero que se ha desmesurado inmensamente con la imponente, jamás imaginable, hipertrofia que ha sufrido el deporte en estos últimos 25 o 30 años, hasta convertirse en máximo o virtualmente único contenido del patriotismo tanto nacional como periférico.

La proclamación solemne la hizo el Abc del 8 de octubre del 2008 en un editorial titulado El orgullo de ser español, que empezaba con estas palabras: "A día de hoy, España es una gran potencia deportiva al más alto nivel internacional". A continuación cantaba las victorias de la selección nacional de fútbol, de Rafael Nadal, de Pau Gasol, de Alberto Contador y otros dos ciclistas, de Fernando Alonso, "heredero genuino de los más grandes pilotos de la historia" ("historia" ponía, sí, es literal). Más adelante se leía lo siguiente: "En tiempos confusos para la vertebración territorial del Estado, el deporte está jugando un papel relevante porque aglutina las emociones comunes y demuestra la fuerza de la unidad frente a las absurdas tentaciones políticas disgregadoras". Pero sobre esta misma preocupación unitaria, el editorial se equivocaba, en cierta curiosa manera indirecta, unos párrafos más abajo, al decir: "... los deportistas no son fáciles de atraer hacia causas localistas y cerradas, como pretenden algunos políticos nacionalistas con su habitual cortedad de miras", lo cual es, en principio, objetivamente cierto, salvo que el Barça, queriendo o sin quererlo, no ha sido tan corto de miras al anticiparse largamente a todos los demás en apuntar más lejos que ninguno de ellos en cuanto a transfigurar el deporte -el "deporte rey", en este caso- en un importante componente o contenido de la patria. Hoy, muchos años después, aquella genial inspiración de "El Barça es más que un equipo" se ha cumplido, a escala nacional, como "España no es más que un equipo".

Sacar adelante al "equipo España" fue lo que se le metió alocadamente en la cabeza al alcalde de Madrid. Por cierto que otros han dicho ya "la marca España" y Naomi Klein, aun más apropiadamente, diría "el logo España", porque sin duda el enorme incremento de las publicidades nacionales, en detrimento de los gastos en "producción administrativa", ha convertido las naciones en puros "logos". De esas permanentes campañas publicitarias forman parte, naturalmente, las actividades deportivas. Gallardón buscaba la grandeza y la gloria de España en el prestigio y la fama de Madrid. La índole publicitaria de los Juegos Olímpicos se manifiesta ya en los procedimientos puestos en juego para conseguirlos, salvo que los estrepitosos movimientos de masas, las multitudinarias convocatorias en torno a estrados de tarima levantados en las grandes plazas, con su cantante y todo, y sobre todo el eslogan estúpidamente sentimental de "la corazonada" son contraindicados, cuando no contraproducentes, para inclinar o doblegar la opinión de un comité de votantes. "Corazonada", que fue indudablemente excogitado para seducir y arrastrar a los madrileños, podría incluso -de haber habido alguna posibilidad de descabalgar a Río- haber resultado indignante para aquel comité: "¿Conque tendríamos que dárselo a Madrid porque el alcalde ha tenido una corazonada? ¡Hasta ahí podríamos llegar!". "Corazonada" es una cosa tan huera y tan mágica como "A la tercera va la vencida".

La fidelidad al propio equipo, que dura toda la vida, hace pensar que el patriotismo deportivo ha emulado a los patriotismos nacionales, fundados en el antagonismo, incorporando el factor de la territorialidad. El patriotismo del deporte representa, por pretendida ficción (Veblen), el antagonismo puro, vacío, sin contenido alguno, o el patriotismo genérico, indeterminado, que, de rechazo, trasluce la propia gratuidad del patriotismo armado.

Trató, en efecto, de seducir al renuente público reconduciendo y compensando su nulidad política corporativa con el astuto recurso populista de incitarla al esperpéntico vicio de la masturbación emocional colectiva. Debía de saber de sobra, o debía haber sabido, como todos sabíamos, que los Juegos Olímpicos estaban dados a Río de Janeiro, a Lula da Silva, el actual amado de los dioses de Occidente. La irracionalidad era su flauta, la corazonada su melodía; sabía que niños y ratones se van tras la música, no tras las palabras, y lo que hizo con los ratones fue lo que hizo el de Hamelin: despeñarlos; y cuando por fin salió que Madrid no, eran muchísimos los que lloraban; pero lo más sorprendente para mí fue que lloraran también muchas mujeres: ¿en qué lucha habían perdido?; me parece que su competición era la de la corazonada, pues los americanos han demostrado hasta qué punto la elección para los Juegos Olímpicos también era sentida, en sí misma, como una competición deportiva de las cuatro ciudades -y sus naciones- entre sí.

El New York Times lo decía de esta manera, sobrentendiendo el presidente Obama: "No sólo ha fracasado en traer el oro a casa, sino también la plata y el bronce".

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb