URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Caminant per Mallorca (XLVII). Bateria de Cap Enderrocat

Alternativa | 13 Desembre, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Ja n’hem  parlat per damunt altres vegades però aquests dies, trescant per internet, he aconseguit fotos i alguna informació més, i vull compartir-la amb tots voltros. Algunes d’aquestes fotos vos donaran idea de la bellesa i magnitud d’aquesta antiga construcció militar. Segur que molts pensareu que hauria de ser públic per al goig de tothom.

S’inicià la construcció al 1888 i durà fins el 1903 tot i que pot ser que s’acabassin altres fases en anys posteriors.

Baldament d’una certa distància no pareix que hi hagi res, a ras de terra se troba aquesta bella fortalesa que a més dels llocs dels canons, té túnels i passadissos a diferents nivells, gran quantitat  de magatzems, garites de vigilància, païsses,  central elèctrica, nius de metralladores, dependències per a la tropa, per als comandaments, tallers i d’altres que no he pogut saber l’ús que tenien. Tot el perímetre està tancat per  fosos de considerable dimensions que a més tenen algunes sortides als talussos i roquissars que donen a la mar. També té un petit mollet particular .

Pareix ser que al 1996 encara hi havia qualque soldat però poc temps després va ser abandonat per l’exèrcit.

No puc precisar l’any, però va ser als inicis dels anys dos mil, que una companyia privada va adquirir la fortalesa i els terrenys per reconvertir les instal·lacions en un hotel de luxe.  

Pareix ser que la Conselleria de Turisme va autoritzar l’hotel i la Comissió Insular de Patrimoni informà favorablement . Va ser al principi de 2003 quan la Comissió Insular d’Urbanisme va deixar en suspens la llicència per haver trobat deficiències en el projecte. La reordenació interior no estava clara a més que se pretenia construir una piscina a zona afectada per la Llei d’espais naturals.

No sé com se troba en aquest moment la qüestió de llicències,tant d’obres com d’explotació, el que sí sé es que se van fent obres que podrien ser fetes per manyans i personal poc qualificat. De moment s’està explotant com a local per a esdeveniments multitudinaris, convencions, noces de famosos i rics en general; això fa que a moments puntuals s’hi concentrin moltes persones i pot ser que no se donin les condicions reglamentàries per a un local de pública concurrència. Crec que és una qüestió important el tema de les obres que se fan i l’ús que se li dóna a l’antiga bateria ja que la solució que  han donat a les aigües brutes ha estat enviar-les a una sala que era una cambra de vigilància i defensa d’un dels fosos que tanquen la fortalesa, el vessant transcorre per el mateix fos fins a la mar.

A part d’estar afectat per la Llei d’espais naturals (LEN), és una Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA),  a més, la fortalesa també està declarada com a Bé d’Interès Cultural (BIC).

Tot i això, ha anat a caure en mans privades, a més mal gestionat, mal conservat i veurem com acaba.

És un dels casos que deixen constància de la poca cura, que moltes vegades tenen els que administren els béns públics. Pareix que atenen a interessos d’uns pocs oblidant-se de la resta, com si no els importàs ningú més.

En aquest cas, hauríem de posar molt mala nota als responsables, en aquell moment, del Ministeri de Defensa, la Conselleria de Turisme, la Comissió Insular de Patrimoni i l’Ajuntament de Llucmajor.

                                                                                                                       A.R.F.V.

 

Tal vegada des d’Alternativa se podria fer alguna gestió amb el Director General de Patrimoni per tal de fer complir la llei i que, periòdicament, se pugui visitar tot el complex de l’antiga bateria de costa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentaris

Garci

Re: Caminant per Mallorca (XLVII). Bateria de Cap Enderrocat

Garci | 13/12/2009, 09:52

És un article molt interessant. Crec que aquest és un altre dels casos de mals usos (almenys no està abandonat) del patrimoni costaner.

Les reunions amb el director de Patrimoni, en Biel Cerdà, solen acabar com quan comencen, en res. I ho dic pensant en el cas d'Artà on el regidor d'Els Verds porta anys intentant protegir el patrimoni militar de la costa d'Artà i ha tingut nombroses reunions infructuoses.

Però per intentar-ho que no quedi.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb