URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

L'equip de govern no vol posar remei a la facturació descontrolada.

Alternativa | 29 Desembre, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Al plenari de novembre vàrem presentar una moció relativa a la creació d’una comissió de seguiment de propostes de despeses. En altres paraules, degut al descontrol provocat per l’aprovació de factures per molts regidors sense tenir ni pressupost, pensam que s’han de prendre mesures i s’ha de controlar en que es gasten els diners.

Per això vàrem demanar:

-El compromís de que no s’executi cap despesa sense  prèvia autorització, respectant les fases que marca la llei d’Autorització, Disposició i reconeixement de l’obligació.

-L’escrupolós  compliment de l’article 27 de les bases d’execució del pressuposts.

Però com era de preveure, l’Equip de Govern no va tenir ganes de posar remei a la facturació descontrolada i va optar per seguir com fins ara, amb el descontrol de les factures i sense posar remei al problema dels pagaments a les empreses i el problema de la tresoreria en general. Així la moció va ser rebutjada pels vots d'UM-UNPI-PSOE, l’abstenció del PP-UMP i vot a favor d'Alternativa i PSM.

Un dels principals objectius del pressupost del 2010, que recordam que ja s’havien d’haver presentat abans del 15 d’octubre, havia de ser l’estalvi i  per això cal millorar la gestió dels doblers públics. En aquests moments de crisi i amb l’esforç que suposa als ciutadans pagar els impostos s’ha de ser més que escrupolós amb els doblers públics i l’equip de govern ha demostrat no tenir-hi cap respecte. Igualment és urgent millorar la situació de tresoreria i començar a pagar als proveïdors en un termini lògic. No pot ser que la gent i les empreses que fan feina per l’Ajuntament tardin dos anys en cobrar.

La situació econòmica de l’Ajuntament es troba al límit i actualment es sosté sobre tot a costa dels proveïdors que cada vegada tarden més en cobrar.

A més del problema de la manca de contractes i incompliment de la llei de contractació pública, que l’equip de govern ha volgut mantenir, votant en contra de la seva regularització al ple extraordinari de novembre, un altre dels problemes de la seva actual penosa gestió és que els regidors  presenten les despeses per la seva aprovació a la Junta de Govern quan ja s’han executat i facturat. Encara que teòricament no es podria disposar de la despesa sense autorització. D’aquesta manera els regidors gasten alegrement, cosa que suposa un greu incompliment de la llei de contractació pública, per exemple amb la presentació de factures que segons la llei haurien d’haver comportat la realització de contractes menors.

Igualment, ja que els regidors han seguit fent despeses a pesar de tenir el seu crèdit esgotat i dels problemes per pagar a proveïdors, hi ha hagut d’haver una successió constant de reconeixements extrajudicials.

Tot plegat ha portat a l’Ajuntament a la seva precària situació econòmica que encara serà pitjor al 2010, ja que amb tota seguretat les despeses reconegudes superaran els ingressos liquidats i per tant hi haurà despeses amb crèdits que conduiran a un resultat pressupostari negatiu, cosa que no ocorria des del 2005.

Segons l’empresa que es va contractar per ajudar a fer el pressuposts, a les conclusions del seu mini-informe, el romanent de tresoreria del 2007 resultaria negatiu per pràcticament cinc milions d’euros i s’han de habilitar urgentment mecanismes de control pressupostari i  mecanisme de contenció de despeses.

A l’igual que quan vam presentar el pla d’austeritat que es va aprovar per unanimitat, tornàrem oferir la nostra ajuda –mitjançant aquesta moció- per controlar les despeses, una cosa més que necessària amb la situació de crisi actual i sobre tot quan no s’ingressarà el previst al pressupost del 2009.

En plena crisi és fonamental recuperar la tresoreria i començar a pagar als proveïdors en un termini raonable, no pot ser que l’Ajuntament sigui una causa més de la crisi i no una solució.

Finalment hem de recordar que l’ajuntament disposa d’una aplicació que no permet comptabilitzar i dur factures a les Juntes de Govern –que és on s’aproven les factures signades pels regidors- sense la corresponent autorització. L’únic que fa falta es que s’activi aquesta aplicació. El que és urgent, és no admetre cap despesa sense que es tingui la seva autorització, respectant les fases d’Autorització, Disposició i Reconeixement de l’Obligació com marca la llei.

 

Sempre genial Kalvellido
 

 

 

Moció del regidor i portaveu del grup Alternativa Esquerra Unida- Els Verds, José Luis García Salvador, per ser inclosa a l’ordre del dia del proper ple ordinari de novembre per ser debatuda i votada:  Moció Seguiment de propostes de despesa.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS.

Atès que un dels  principal objectiu del pressupost del 2010 ha de ser l’estalvi, ja que a  l’estat precari de tresoreria amb una successió de reconeixement extrajudicials, problemes per pagar a proveïdors, fracàs del pla de sanejament.... hem d’afegir la crisi econòmica actual que  ha derivat en una davallada rellevant dels ingressos.

Atès que al ple de setembre del 2008 varem aprovar per unanimitat la realització d’un pla d'austeritat amb la participació de tots els grups polítics. Pla que no es va realitzar al 2009 però consideram imprescindible fer al 2010 per millorar l’eficiència econòmica de l’Ajuntament

Atès que cal un control per part de tots els grups polítics per evitar la continuació i repetició de les nombroses irregularitats a les aprovacions de despeses per part de l'Ajuntament, amb un clar incompliment de la llei de contractes del sector públic.

Atès que en l'actual conjuntura de casos de corrupció s'han d'accentuar les praxis de transparència i control, molt deficients en aquest moment a l’Ajuntament.

Atès que una de les mesures per assolir l’austeritat i transparència és establir un punt de control previ a la fase d’autorització per a qualsevol de les despeses superior als 1.000 euros .

Atès que recentment  a l’Ajuntament de Son Servera ja han optat per aquesta mesura de control d’austeritat i han creat una Comissió de Seguiment de propostes de despesa. Aquesta serà la que aprovarà qualsevol proposta de despesa que superin els 1.000 € i igualment revisarà a cada reunió les despeses de cada partida (incloent aquelles inferiors a 1.000€) per tal de comprovar que no hi hagi fraccionament de factures per evitar el control de la comissió.

Atès lincompliment de l Artícle 27de les bases dexecució del pressupost En els contractes menors d´import inferior a 1500 euros IVA exclòs la tramitació de l’expedientnomés exigirà l’aprovació de la despesa (Fase ADO), la incorporació de la factura degudamentconformada i la retenció de crèdit acreditativa de l’existència de crèdit. En els contractes des de1500 euros IVA exclòs, s´haurà d´aprovar el pressupost sense perjudici en els contractes d’obres de la existència de projecte quan les normes específiques ho requereixin.

Atès que els regidors  presenten les despeses per la seva aprovació a la Junta de Govern quan ja s’ha executat i facturat unint les fases d’Autorització, Disposició i reconeixement de l’obligació.

Per tot això, aquest regidor presenta al ple de l'Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació si procedeix, la següent proposta

El Ple de l’Ajuntament de Pollença  acorda:

- El compromís de que no s'executi cap despesa sense  prèvia autorització, respectant les fases d’Autorització, Disposició i reconeixement de l’obligació.

-L’escrupolós  compliment de l’article 27  de les bases d’execució del pressuposts.

Pollença 11-11-09

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb