URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

No al Canon digital, no a la presumpció de culpabilitat.

Alternativa | 14 Gener, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Al ple de gener presentam una moció demanant l'exempció de pagament del cànon digital per a les adquisicions de material de reproducció i emmagatzament de documents per part de les administracions. Aquesta moció, una vegada més, es resultat de la bona feina del nostre company Guillem Caldentey a Artà (Coordinadora Diògenes).

Com sabeu  el conegut com a “cànon digital” o "cànon de la SGAE" suposa una càrrega addicional sobre el preu de tots els suports i aparells que puguin ser destinats a la reproducció i emmagatzament de documents (fotocopiadores, impressores, equips de reproducció i d’enregistrament de documents audiovisuals, CD-R, DD-R, etc).

 Aquest canon s'aplica de manera indiscriminada  i injusta, ja que es tracta d’un cost afegit que s’ha de pagar al marge de si el material adquirit s’utilitza per a la reproducció privada de material subjecte a drets de propietat intel·lectual

 Hi ha particulars que ja han aconseguit sentències (exemple) que han ordenat la devolució del importe del canon acreditant que "el suport s'ha emprat per a una altra finalitat diferent de la reproducció d'obres d'autors, que constitueix la causa de tributació.

 Al cas de l'administració i del nostre Ajuntament   la presumpció d’utilització per copiar obres amb drets de propietat intel·lectual resulta molt especialment inadequada i hauria de prevaldre, en tot cas, la presumpció contrària. El propi article 25 del TRLPI ja estableix que el govern espanyol pot fixar excepcions al pagament del cànon “quan quedi suficientment acreditat que el destí o ús final dels equips, aparells o suports materials no sigui la còpia privada d’obres d’autor.

L'exempció del pagament del “cànon digital” resultaria, a més de ser de justícia pels arguments exposats, un estalvi en temps de crisi.

  Per això demanam reclamar a les empreses proveïdores la quantitat abonada en concepte de canon de l'SGAE i instar al govern de l'Estat espanyol a  que les administracions quedin excloses del pagament d'aquest canon.

 Imatge del blog Taringa.

 

 

 
A continuació la moció.

 

José Luis García Salvador, en representació d'Alternativa EU-EV presenta a la al ple del mes de gener, per a la seva discussió i aprovació, la moció relativa a: “Exempció de pagament del “cànon digital” per a les adquisicions de material de reproducció i emmagatzament de documents per part de les administracions”.

 

EXPOSICIÓ DE MOTIUS:

1. Atès que “el Real Decreto Legislativo 1/1996, de 12 de abril, por el que se aprueba el Texto Refundido de la Ley de Propiedad Intelectual, regularizando, aclarando y armonizando las disposiciones legales vigentes sobre la materia” (d’ara endavant, TRLPI) va introduir el pagament d’una “compensació equitativa” sobre la reproducció utilitzada per a ús privat, amb l’objectiu de “compensar els drets de propietat intel·lectual que es deixaran de percebre per raó de l’expressada reproducció”. Es tracta del que ha vengut a ser conegut com a “cànon digital” o "cànon de la SGAE", i que suposa una càrrega addicional sobre el preu de tots els suports i aparells que puguin ser destinats a la reproducció i emmagatzament de documents (fotocopiadores, impressores, equips de reproducció i d’enregistrament de documents audiovisuals, CD-R, DVD-R, etc).

 

2. Atès que l'aplicació indiscriminada, injusta i jurídicament problemàtica d'aquest “cànon digital tal i com es fa a Espanya ha estat objecte de contestació per part de molts de sectors socials. Ja que es tracta d’un cost afegit que s’ha de pagar al marge de si el material adquirit s’utilitza per a la reproducció privada de material subjecte a drets de propietat intel·lectual

 

3. Atès que ha hagut sentències  que han ordenat la devolució del importe del canon, quan s’ha acreditat que "el suport s'ha emprat per a una altra finalitat diferent de la reproducció d'obres d'autors, que constitueix la causa de tributació". Hi ha  autos prejudicials al Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees en què s'interroguen sobre la legalitat de l'aplicació indiscriminada del canon

 

4. Atès que al cas de les administracions  la presumpció d’utilització per copiar obres amb drets de propietat intel·lectual resulta molt especialment inadequada i hauria de prevaldre, en tot cas, la presumpció contrària. El propi article 25 del TRLPI ja estableix que el govern espanyol pot fixar excepcions al pagament del cànon “quan quedi suficientment acreditat que el destí o ús final dels equips, aparells o suports materials no sigui la reproducció prevista a l’article 31.2” (còpia privada d’obres d’autor).

5.- Atès que per a l’Ajuntament de Pollença, i per a l’administració en general, l’exempció del pagament del “cànon digital” resultaria, a més de ser de justícia pels arguments exposats, un estalvi en temps de crisi.

 

Per tot això, aquest regidor presenta al ple de l'Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació si procedeix, la següent proposta

 

PROPOSTA:

 

1.  Reclamar a les empreses proveïdores la quantitat abonada en concepte d'impost («Compensació equitativa») establert en l'article 25 de la TRLPI pels  suports i unitats de còpia adquirits d'ençà que aquest impost es ve carregant sobre el preu dels productes arribant, si és el cas, a la demanda per la via judicial.

2.  Sol·licitar del govern de l'Estat espanyol l’exempció del pagament de la “compensació equitativa” que estableix, per a l’adquisició d’aparells o suports que puguin ser usats en la còpia i emmagatzament de documents, el TRLPI.

3.  Instar al govern de l'Estat espanyol a modificar el TRLPI, per tal que les administracions quedin excloses del pagament de la “compensació equitativa” fixada per l’article 25 del text esmentat.

Comentaris

Del DM.

Aturem sa destrucció de sa "Cambre de Comerç".

Del DM. | 14/01/2010, 20:39

El Citma es mucho peor que los ladrones de gasoil o vándalos!!.Es un proyecto que no se puede presentar ante ninguna persona decente porqué es sencillamente impresentable por la destrucción territorial que comporta.

Alternativa per Pollença

Re: No al Canon digital, no a la presumpció de culpabilitat.

Alternativa per Pollença | 14/01/2010, 20:28

Hola. Suposant que tots els comentaris els fa una mateixa persona, almenys podries agrupar-los.

El fet de que comentis el tema em pareix encertat, però crec que no fa falta fer-ho per separat. Agrupant-los pots dir el mateix i no "mates" la resta de debats que hi pot haver.

Espero que així ho facis. Gracies.

Del DM.

Aturem sa destrucció de sa "Cambre de Comerç".

Del DM. | 14/01/2010, 20:27

Citma=Destrucció!!.

Del DM.

Aturem sa destrucció de sa "Cambre de Comerç".

Del DM. | 14/01/2010, 20:21

Prou de privilègis per els especuladors.Què comprin a preu de mercat com tothom.

Del DM.

Aturem sa destrucció de sa "Cambre de Comerç".

Del DM. | 14/01/2010, 20:11

No queremos a un majadero al frente de la Cámara de Comercio.

Xesc

Aturem sa destrucció de sa "Cambre de Comerç".

Xesc | 14/01/2010, 19:50

No volem incapaços al front de sa Cambre de Comerç.

Xesc

Aturem sa destrucció de sa "Cambre de Comerç".

Xesc | 14/01/2010, 19:45

Estos son los proyectos que llenan los hospitales de niños con cáncer.

Xesc

Aturem sa destrucció de sa "Cambre de Comerç".

Xesc | 14/01/2010, 19:42

Centro Integrado de Transportes en Mallorca (Citma)=Cisma.

Xesc

Aturem sa destrucció de sa "Cambre de Comerç".

Xesc | 14/01/2010, 19:32

No a un nuevo foco de contaminación a 20 kilómetos de Palma.

Biel

Aturem sa destrucció de sa "Cambre de Comerç".

Biel | 14/01/2010, 19:02

¿Cambre de Comerç o plaga de llagostes??

Del DM.

No als irresponsables i especuladors de sa " "Cambre de Comerç"

Del DM. | 14/01/2010, 18:57

El nuevo disparate territorial que proponen los irresponsables y especuladores de la Cámara de Comercio es el nuevo elemento a combatir

Eulogio

No als irrsponsables i especuladors de sa " "Cambre de Comerç"

Eulogio | 14/01/2010, 18:50

No al nou desbarat territorial què proposa sa "Cambre de Comerç"

Garci

Re: No al Canon digital, no a la presumpció de culpabilitat.

Garci | 14/01/2010, 08:42

Resulta absurd que l'ajuntament pagui el Cànon Digital si no compra material, ni DVD's, ni CD's per a piratejar, només per a feina interna.

Aquests de l'SGAE en saben molt i ens han fet a tots culpables abans d'haver comès cap delicte.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb