URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El Pi, el Gall i la barbàrie.

Alternativa | 22 Gener, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Un any més hem de repetir les nostres queixes (altres articles: El Gall del Pi de Sant Antoni,  I si fem com a la Colonia de Sant Jordi? ) pel fet de posar un animal viu a les festes. Un any més protestam i demanam que no posin el gall al Pi de Sant Antoni. I un any més els fets ens donen la raó.

Els animals no tenen perquè sofrir ni ser maltractats per l'oci dels humans. L'esser humà no fa més que mostrar el seu nivell de barbàrie quan per justificar el maltractament animal s'excusa en absurdes tradicions i s'escuda en una llei actual que permet maltractar animals si fa més de 100 anys que ja es feia.

En aquest punt només hem de dir que el gall al Pi no està documentat 100 anys abans de la promulgació de la llei Balear de protecció animal. Així que a la inmoralitat i la falta d'ètica i escrúpols, també se li ha d'afegir l'il·legalitat del fet. Aquest fet fa anys que l'ha denunciat ANPBA amb el nostre suport.

Però anem més enllà. Algú, que no sigui la mateixa persona que el penja, veu el gall durant tot el temps? Participa d'alguna forma visible el gall en la festa? Doncs no. I perquè el seguim posant a d'alt del pi amb tot el patiment que sofreix? En nom de la tradició no es pot consentir tot.

Per altre banda, i per justificar les nostres paraules, enguany el gall, que resta invisible dins una senalla, ha tornat a caure (o ser tirat) des d'alt del pi. Més de vint metres de caiguda lliure sense poder ni estendre les alas per amortiguar-la. Vint metres de caiguda abans d'estabellar-se contra el terra de la plaça mentre la gent aplaudia i xiulava al valent que havia acabat de pujar.

No val la pena cercar responsables, ens és igual si li va caure, si el va tirar o si estava mal fermat, l'important aquí, a aquestes altures, és que no torni a passar. Que no el posin, que el substitueixin per una rèplica o que facin el que vulguin, però que no es pugui dir que a Pollença és tornen a maltractar animals en nom de la tradició i com a forma d'oci dels pollencins.


Foto del Pi d'enguany del DM

 

 

Comentaris

amendoin

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

amendoin | 12/02/2010, 11:45

Heu pensant mai que si hi posam un luni de pedàs o una cafetera, ningú se n'adonaria del que hi ha???
Jo nomes recor un any haver vis el gall (ben viu, ara semblava cataleptic,supos que d'estres) quina funcio té. Pensau que donaria mala sort, o que???
No nomes es una collonada sense sentit, es que es injust. Propos posar al tio que haci fet mes pardalades durant l'any anterior, en lloc de l'inocent gall, segur que canditats no ens en faltarien....

Pepe

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

Pepe | 23/01/2010, 17:34

Una bona reflexió Pi, pens que és una bona idea que els voluntaris de l'organització portin qualque identificació i que es controli als que no s'han sabut controlar amb l'alcohol, segur que s'evitaria més d'una accident.

Miquel Sánchez

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

Miquel Sánchez | 23/01/2010, 13:28

Hola 3,1416, el tema del gall deixant a una costat la decisió fa un grapat d'anys per part de l'Ajuntament de no posar un gall viu, decisió que encara no s'ha posat en pràctica, está de la següent manera:

ANPBA fa una queixa al defensor del poble per que la Conselleria d'Agricultura no fa res per llevar el gall viu del pi, la Conselleria reconeix la seva errada i PROHIBEIX el gall al pi, prohibició que está en vigor avui en dia si no vaig equivocat.

Ara bé, ANPBA acepta que el gall estigui protegit i el menor temps possible damunt el pi, perque el que vol ANPBA és el "no sofriment" de l'animal, no hi cap dubte que la caiguda del gall d'enguany podia haver estat denunciable, malgrat hagi estat sense voler, i de fet no haurà cap tipus de queixa.

Per altra part tu dius emb altres paraules que hi ha massa "cap de fava" pel mig, i pot ser, però ningú es posarà contra aquesta gent, per la raó següent, si proves de fer fora a un individu d'aquest el més segur és que la cosa acabi amb una brega, la policia no voldrà saber si tú vols el bé de la festa o no, i et fotran el dia, per experiència d'algun amic meu.

Salut a tots.

3,1416

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

3,1416 | 22/01/2010, 19:18

Jo no sé si el gall pateix, o no pateix.
També he de dir que no m'agrada, que es faci mal gratuïtament o per diversió a cap animal i manco a les persones.

Però crec que estau oblidant un aspecte encara més important de la festa, el tema espirituós, es més greu, que el tema de gall si o gall no.

La manca d'ordre i d'organització, provoca que apareguem als mitjans de comunicació com a un grapat d'incivilitzats, gats i altres calificatius que ens regalaren molts de visitants a l'edició digital del diari de Mallorca del passat dia 18.

Crec que això, si que mereix també un article i que els responsables locals en prenguin bona nota perquè l'any que ve hi hagi una bona organització (gent perfectament identificable i amb capacitat de fer fora de la festa a les "persones" que no sàpiguen comportar se com cal)

Margalida

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

Margalida | 22/01/2010, 18:48

Totalment d'acord amb tu Pepe, no és el mateix matar un animal per alimentar-se que per diversió. Tristement, l'esser humà és l'únic animal que mata o maltracta animals per diversió.

quiquiriqui

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

quiquiriqui | 22/01/2010, 17:56

Qui no s'ofreix gens és algun gall que hi ha per dins l'ajuntament que es queda amb les cases d'algunes gallines per posar a totes aquestes juntes a un galliner més gran.

turgut

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

turgut | 22/01/2010, 16:05

Només dir que jo no crec que el gall sofreixi. Que s'estimaria mes ser a baix, segur. Tots hemn de fer coses que no ens agraden. I els galls i les gallines viuen perquè a noltros mos agrada molt menjar-mos-els a ells i a les seves cries. Si no, no n'hi hauria. I a uns els toca galliner amb calefacció, a d'altres granja i a n'aquest li toquen 2 hores dalt d'un pi. I podria ser que si no l'haguéssin guardat per passar dues hores damunt el pi, pel Nadal anterior li haguéssin donat matarife per fer brou. I ja m'he passat d'escriure per aquesta collonada del gall, al final.
I ni un botifarró del vostre fogueró vaig tastar enguany, betuadena :-)

Joan Ramon

va bé

Joan Ramon | 22/01/2010, 15:59

Jajajaja, és a dir, la sopa de brou que menjam cada dia està feta al Pi de Sant Antàni de Pollença, no ho sabia, està bé que es recuperi el bon humor.

Salut

Pepe

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

Pepe | 22/01/2010, 15:28

Hola Turgut i gràcies de nou per participar al nostre blog, m'encanta poder debatre amb arguments.

1- Quan dius que és políticament incorrecte dir "que si el gall cau i se mor no és important" no és cert, precisament a aquest poble el que és políticament incorrecte és defensar que el gall no és necessari a la festa. La prova la tens en que al 2004 UM-UNPI i PP_UMP van aprovar iniciar els tràmits per la substitució del gall i després no s'han atrevit a fer-ho.

2- No és el mateix matar un animal per menjar que fer-ho sofrir per simple diversió.

3.- Que hi hagi coses més greus o pitjor no justifica que es faci una cosa malament. I recordam que a més s'està incomplint la llei.

4.- Tens raó que al 2010 aquest tema ja no hauria de ser ni de cafè. L'Ajuntament hauria de complir els seus acords, la llei i el que dicta l'ètica. Seria fàcil sustituir el gall per una replica digna i la festa no perderia res.

5.- Les tradicions no es que són absurdes però tampoc cón dogmes de fe immutables.

Garci

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

Garci | 22/01/2010, 11:37

Quin argument més bo!

Com que m'agrada la sopa de brou, el gall ha d'estar d'alt del Pi.

Antoni González

A GARCI

Antoni González | 22/01/2010, 11:33

Segur que t'agrada menjar-te una bona sopa de brou de gallina...
Ai, fantasma que estàs fet...

Deixau fer u puta gall allà on està i no faceu més beneitures, no serviu per res.

Garci

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

Garci | 22/01/2010, 11:30

No son absurdes des del moment en que fan poble, uneixen a la gent i amés "fan festa".

Que me diguis que el títol és demagog ho puc arribar a acceptar, però no és més que un títol una mica cridaner per a que la gent llegeixi el contingut. El que no crec és que digui tonteries o mentides en l'article.

Crec que estam desviant el tema principal que no és altre cosa que encetar un debat de si seria millor o no el llevar el gall del Pi.

turgut

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

turgut | 22/01/2010, 11:06

Les tradicions, gairebé per definició, son absurdes. Se podrien eliminar totes sense cap repercusió vital per ningú. Titular barbàrie es una demagògia.

Garci

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

Garci | 22/01/2010, 10:55

Turgut, crec que fins que no ho solucionin, haurem de fer un article cada any.

Comentar al cafè està bé, però no és suficient si vols canviar alguna cosa. I a jo m'agradaria canviar aquesta absurda tradició de penjar un gall invisible d'alt del Pi.

Que les gallines posadores o els pollastres per a consum humà estan pitjor, mengen pinsos adulterats, viuen confinats amb llum nit i dia per alterar els seus cicles vitals, etc. no en tenim cap dubte i també ho rebutjam. Son coses diferents que s'han d'evitar, les dues.

turgut

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

turgut | 22/01/2010, 10:18

A jo m'es igual si el posen o no el posen, pero no vos quedeu en l'anecdota, es un recurs de politics xerecs, i no vos hi tenc. Aixo es una anecdota que hauria de donar màxim per un comentari prenent un cafe, i no cada any la mateixa historia amb lo gall.

Joan

El gall

Joan | 22/01/2010, 09:50

Jo ho tenc ben clar,el gall no hi pinta res dins la senalla. Si no li posasin i ningu ho digués ningú se'n donaria conta. Podem donar un gall al guanyador pero qui sentit té tenir-lo allà dalt penjat. Turgut aquesta es una protesta bastant raonable, no es protestar per protestar, quin missatge donam fent patir un animal sense cap sentit. Torn repetir la festa no s'espenyaria per llevar el gall. De fet jo no le vist en la vida. A més a així ens estoviam cridar els bombers si un any ningú el puja.

turgut

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

turgut | 22/01/2010, 09:16

Jo crec que si el gall cau i se mor no és important -ara seré jo també políticament incorrecte- perquè en el fons el podem dur entre cotons i tallar-li el coll una hora mes tard. Seria mes discutible si el gall sofrís durant la festa. No vull dir que al gall li agradi estar una o dues hores penjat dins la senalla, però entre no estar a gust i patir hi ha un bon troç. Els que pateixen de veres son les milers i milers de gallines tancades en un espai de 20x20cm durant mesos per posar ous. Aquestes si que ho passen puta, però un gall dues hores dins una senalla... no ho sé, per protestar que no se digui.

Garci

Re: El Pi, el Gall i la barbàrie.

Garci | 22/01/2010, 08:39

Hem de recordar que ja l'any passat el gall també va caure (o va ser llançat). No és cosa d'un any.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb