URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Comerç Just i reducció de despeses absurdes.

Alternativa | 24 Febrer, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Les administracions públiques juguen un paper molt important en la promoció del Comerç Just i cal que tinguin un comportament exemplar donant preferència en les seves compres als productes amb criteris o estàndards ètics més exigents. El terme i la filosofia del que s’anomena Compra Pública Ètica representa el compromís per part de les institucions públiques amb els productors i altres actors econòmics per tal que acompleixen amb les convencions internacionals i els estàndards sobre condicions laborals dignes, salaris mínims, mecanismes de participació, drets dels treballadors i lluita contra l’explotació laboral infantil. Una orientació responsable de les compres i contractacions públiques pot tenir una gran repercussió en el medi ambient, la societat i el mercat. D'aquesta manera l'Administració Pública esdevé coherent, eficient, sostenible, s'anticipa a la legislació i és un referent positiu per a la societat i les empreses.

Per altre banda tenim un Ajuntament amb una salut econòmica molt precària i s’haurien d’intentar reduir de manera important les despeses que no siguin bàsiques, per exemple la quantitat destinada a la il·luminació nadalenca i dedicar, si és possible, la quantitat estalviada  a un fons econòmic d’ajuda a les famílies més necessitades del municipi. Al 2008, la despesa en il·luminació nadalenca va ser de 28.254,94 (una quantitat important si la comparam amb el que ha costat a Inca, 1000 euros, ja que han estat els estudiants qui han fet la decoració).

També hem de dir que seria més fàcil reduir la despesa a la il·luminació nadalenca si aquesta s’hagués fet de manera legal.  A les quantitats facturades per l’empresa elèctrica on és administradora la germana del regidor de serveis  hi ha factures que superaven els 12.000 euros i que haguessin requerit un contracte menor que no es va realitzar. Això hagués significat que el contractista se hagués sotmet expressament al que s’estableix a la Llei de Contractes del Sector Públic, cosa que no podia fer i també hagués significat certificar que la feina s’havia fet satisfactòriament.Igualment greu és la fragmentació de la facturació de la il·luminació nadalenca  en els tres nuclis del municipi.

Tot plegat  ha suposat un greu perjudici per altres empreses del municipi, i ara una vegada descoberta la irregularitat és un bon moment per regularitzar la situació, fent un negociat i reduint aquesta despesa excessiva.

A aquests dos aspectes relacionats amb la crisi, el comerç conscient i la reducció de despeses absurdes, també pensam que és lògic mantenir la congelació dels sous  del batlle,  regidors i càrrecs de confiança , de les partides corresponents al funcionament dels Grups Polítics Municipals, i de les partides relacionades amb les dietes dels càrrecs electes per assistència a  comissions i consells d’administració de les empreses i societats municipals.

Aquest son els motius que ens portaren al plenari de desembre, tot aprofitant que s’acostava el Nadal, a presentar una moció relativa a la solidaritat i en favor de l’austeritat municipal.

La llàstima és que aquesta moció va ser rebutjada per l’equip de govern (UM-UNPI-PSOE) i va ser votada a favor per PSM i Alternativa, amb l’abstenció del PP.

Evidentment els punts de la nostra moció no poden arreglar els problemes econòmics de l’Ajuntament i tampoc els problemes dels ciutadans amb l’actual crisi, però hem de ser els primers en donar exemple moral d’austeritat i solidaritat. En el tema del lots de Nadal simplement demanam que s’utilitzin productes de comerç just, uns productes que s’haurien d’anar introduint també a les instal·lacions municipals.

José Luis García Salvador, en representació d'Alternativa EU-EV presenta a la sessió ordinària del Ple del mes de desembre, per a la seva discussió i aprovació, la moció relativa  “Solidaridad i austeritat”

EXPÒS:

1.Atès que patim, com per tots és prou conegut, un període d'important crisi financera i econòmica, i que a l'Àrea de Serveis Socials s'ha detectat un augment de famílies amb manca de recursos econòmics

2.-Atès que durant aquests dies, del 4 al 19 de desembre  l'Ajuntament i un conjunt d'associacions estan fent una recollida solidària d'aliments, joguines i productes higiènics per tal de repartir entre aquelles persones més necessitades de Pollença

3. Atès que la conselleria d'Afers Socials del Consell de Mallorca ha cedit un fons econòmic de 15.000 euros per tal de donar ajudes a aquelles famílies que han vist reduïts els seus ingresso degut a la crisis econòmica.

4.Atès que hi ha diverses ONGs (Fundació “Deixalles, Finestra al Sud, S'Altra Senalla que  ofereixen  cistelles de Nadal amb productes de comerç just, que tenen una directa repercussió sobre els productors en origen, amb garanties sobre la producció i els seus drets bàsics i laborals.

5.- Atès que el cost de la il·luminació de nadal al muncipi al 2008 va ser de 28.254,94 euros, una despesa  excessiva en temps de crisi

6. Atès que l'administració municipal ha de ser la primera en donar exemple de solidaritat amb els més necessitats i austeritat.

Per tot això, aquest regidor presenta al ple de l'Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació si procedeix, la següent proposta

PROPOSAM:

1.- Que  l'Ajuntament redueixi de manera important la quantitat destinada a la il·luminació nadalenca i dediqui la quantitat estalviada  al fons econòmic d'ajuda o a la compra de materials i aliments per la recollida solidària .

2.-. Que l'Ajuntament  compre cistelles de Nadal amb productes de comerç just .

3.- Que es permeti als treballadors, membres d'aquesta Corporació, i la resta de destinataris habituals dels tradicionals “Lots de Nadal” que acostuma a fer l'Ajuntament, triar entre rebre u d'aquests lots, o bé que la quantitat dinerària corresponent sigui donada al fons econòmic d'ajuda o a la compra de materials i aliments per la recollida solidària .

4.- Mantenir al pressuposts del 2010 la congelació dels sous del batle,  regidors i càrrecs de confiança , de les partides corresponents al funcionament dels Grups Polítics Municipals, i de les partides relacionades amb les dietes dels càrrecs electes per assistència a  comissions i consells d'administració de les empreses i societats municipals.

Signat,
José Luis García Salvador

regidor i portaveu d'Alternativa EU-EV

Comentaris

pedro

construccio

pedro | 14/03/2010, 12:43

poligono 3 parcela 268 se sigue trabajando

Alternativa per Pollença

Un presumpte menys

Alternativa per Pollença | 24/02/2010, 23:33

Ja era hora.

Miquel Nadal Buades abandona la vida política. El fins ara regidor d'Unió Mallorquina a l'Ajuntament de Palma deixa aquest càrrec .

Pepe

Interessant convocatòria

Pepe | 24/02/2010, 21:41

Dimarts 2 de Març a les 19:30h, Conferència de Manuel Fuentes, Batle de Seseña.
Organitza: Procés Constituent de l'Esquerra Alternativa i Verda

A la seu de la Cambra de Comerç (c/ Estudi General, 7 – PALMA)

Tema: Transparència, Integritat i control per aturar l’especulació urbanística”

Pepe

Re: Comerç Just i reducció de despeses absurdes.

Pepe | 24/02/2010, 09:19

Gràcies Guillem, la nostra coordinació i col·laboració és més que fructífera.
Per cert que ahir em van telefonar de l'agència EFE per seguir amb el tema del canon, A Inca crec que es presenta aquest divendres, i vosaltres com el teniu?

Guillem Caldentey Crego

Quina bona feina

Guillem Caldentey Crego | 24/02/2010, 07:32

Gràcies regidor i companys de Pollença per aquest article d'avui: és tota una lliçó i se'n poden extreure molt d'exemples i propostes per a altres municipis com el d'Artà. Aquí pens que la gent que du el tema de la Compra Pública Ètica ja s'han posat en contacte amb l'equip de govern, esperam veure una resposta positiva per part dels mateixos.
La moció que presentareu, molt bona: llàstima del rebuig d'UM-PSOE, en tot cas una victòria (política, que no per al bé de la majoria).
Bon dia i salut!
G. Caldentey

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb