URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

"Días contados".

Alternativa | 25 Febrer, 2010 07:00

Com a la famosa pel·lícula d’Imanol Uribe, a una li fa la impressió que el govern de la Comunitat Autònoma, el del Consell de Mallorca i el de l’Ajuntament de Palma tenen els dies comptats. I, igual que al film, una veu que això no pot acabar d’una altra forma que no sigui malament.

Quan a les darreres eleccions autonòmiques es varen conèixer els resultats, aquell vespre ple d’ensurts, de decepcions momentànies i d’explosió d’alegria, al final a molts ens va quedar un regust amarg en adonar-nos ben prest que les matemàtiques no fallen, i que Unió Mallorquina tornava ser decisiva per a la governabilitat de les principals institucions de les Illes. Molts no varen voler veure el que podia passar amb una reedició de l’anomenat pacte de progrés, d’altres arrufaven el nas però hi consentien perquè no es veia una altra solució i poques veus es varen aixecar advertint del que podia passar. En general, era tan gran la joia de treure el PP del poder que pactar amb UM semblava el mal menor.

Després del que ha passat, hi ha qui s’ha plantejat que s’hauria d’haver deixat governar el PP. En la meva opinió, no sé ni tan sols si hagués estat possible, ja que UM sempre ha sabut alternar els seus pactes, a fi de no ser absorbit per cap dels partits amb els quals ha governat. En tot cas, no me vull ni imaginar, amb tot el que ha sortit a la llum després, com estarien a hores d’ara les nostres institucions si el PP hagués continuant tractant les Illes com si fossin el seu cortijo, fent el que els venia en gana, sense cap control en el despeses i, com segurament demostraran els jutges, prevaricant, robant, falsificant, mentint i, en definitiva, delinquint en quasi totes les formes imaginables en què es pot fer aprofitant-se dels vots i dels mecanismes democràtics.

Ara bé, pactar amb UM era, i perdonau-me l’altre símil cinematogràfic, pactar amb el diable. El partit que amb menys d’un 5% dels vots dóna i lleva majories a les Balears no es presentava amb les mans netes per formar un govern progressista. Les sospites de destacats dirigents eren més que un rumor, però molts pensaven que ara, amb un govern que suposadament els havia deixat les coses clares i en el qual el control seria molt més rigorós, no gosarien repetir comportaments que, ho sabem, eren habituals amb el PP.

Dissortadament, no ha estat així. Formar governs amb conselleries (a la CAIB o al Consell) o àrees (a l’Ajuntament de Palma) que només responien a la veu del partit i no del president del Govern o de la presidenta del Consell o de la batlessa no ha estat el camí més encertat. De fet, els conseller uemites actuaven com si ells no en fossin part, i de vegades el seu comportament semblava més el de l’oposició que el d’un integrant convençut d’un pacte. Intents -alguns dels quals han fregat el xantatge- de forçar la situació al màxim s’han viscut durant els dos anys que duim de legislatura i han acabat de desil·lusionar una gran majoria de l’electorat, que ha mesclat ous amb caragols i que ja veurem què fa a les properes eleccions, que potser seran molt més properes del que voldríem.

Així i tot, encara que es corri el risc que si hi ha eleccions anticipades torni guanyar el PP per majoria absoluta (perquè la gent votarà pensant en la crisi econòmica i per castigar en Zapatero, ho tenc ben clar), n’Antich no podia fer res més que el que va fer: acabar la partida. UM tendrà militants i dirigents honrats, però el problema és que amb tants damunt dels quals es projecta l’ombra de la sospita, per molts de votants d’esquerres la situació ja s’havia tornat insuportable. Particularment, el rosari d’imputacions, acusacions i actuacions judicials em recorda el que va passar amb el GIL, amb la diferència que el partit andalús feia el que feia perquè tenia majoria absoluta i UM ho fa perquè el seu esquifit percentatge de sufragis els fa imprescindibles per governar.

El que estava clar és que no es podia ser còmplice per més temps del partit uemita (i, nota al marge, em deman si als ajuntaments dels pobles on l’esquerra i/o el PSOE governen amb UM no s’haurien de trencar també els pactes). De totes formes, no deixa de ser ben trist veure com ja s’estan repartit el poder amb el PP a, per exemple, l’Ajuntament de Palma. Encara que això fos la crònica d’una mort anunciada, fa molta de por pensar en el que faran a partir d’ara, quan a les ganes de governar del partit de la dreta s’uniran les ànsies de revenja del partit regionalista. Si no fos atea demanaria que Déu ens agafi confessats.

Toñi. 

 

 

Comentaris

en bosses

Re: "Días contados".

en bosses | 25/02/2010, 22:50

A JRV: un comentari de lo més coherent que he sentit fins ara sobre aquest tema. Això és una visió pràctica i intel•ligent de la política mallorquina, no oblideu que les urnes ens diuen com és la societat mallorquina i desgraciadament és com és.

JRV

UMPP

JRV | 25/02/2010, 16:46

Estic d'acord en que l'article de na Toñi ha sortit brodat, encara que jo tinc les meves discrepancies en quan a les possibilitats de seguir governant amb UM i acabar la legislatura amb els mateixos partits governant que havian començant. Soc ben conscient que l'encadenament rapid de aconteixaments de corrupció a UM no feia fàcil veura la situació del Pacte amb serenitat i perspectiva: imputats i mes imputats(per la fiscalia, no com Joana Barcelo per denuncia d'un impresentable), canvis de scretaris generals un darrera l'altre, i quan ha arribat el que pareix que està net, Melià, els aconteixaments l'han superat i s'ha trobat amb una situació irreversible.
Objectivament, UM existeix des de inicis de la transició, i respón a una necessitat de representació d'un sector de clase mitja amb una certa conscienciació nacionalista-regionalista de centre-centre dreta. Petit sector, però hi es, on s'han apuntat també una serie de paparres males d'eliminar i que al final perjudican a tota la societat balear, atés l'equilibri de forçes politiques.
I si hi ha aquest sector, s'ha de tenir en compte, ens agradi o no als mes esquerranossos. Tal volta deixar els consellers que semblaven honrats, con el mateix Grimalt, per exemple, hagués traslladat el conflicte a dins UM i hagués ajudat a netejar aquest partit sense donar opció a que tornés el pacte UM-PP, que amb Rodriguessos pel mitg, ha de ser nefast.
Però soc conscient que això es teoritzar, veura els toros de la barrera.
També crec que no s'ha de perdre de vista com es el conjunt de la societat balear, mallorquina especialment, per actuar racionalment en política.

Pepe

Re: "Días contados".

Pepe | 25/02/2010, 15:19

El tema que comenta Pep de les expropiacions que ha de fer l'Ajuntament pel PGOU és un tema molt preocupant. Si no es troba una solució l'Ajuntament haurà de pagar milions per que resten un bon grapat de zones per desclassificar.
Podeu llegir la notícia al Balears.
h ttp://dbalears.cat/actualitat/Balears/una-pollen-a-mes-verda-per-1-5-milions.html

Pepe

Re: "Días contados".

Pepe | 25/02/2010, 15:16

María no hi ha pitjor cec que el qual no vol veure.

Si parlam de les Balears no n'hi ha color, el número i la proporció d'imputats del PP i UM està a anys llum del PSOE (al Bloc no hi ha cap imputat).

També hi ha altres diferències; al PP i UM hi ha imputats amb càrrecs i mesures cautelars, i qualque que ja ha estat condemnat cosa que no passa al PSOE.

No obstant María com diu Garci ningú et prohibeix parlar dels imputats del PSOE i si vols parlar del batle se Seseña ( que vendrà dimarts a Palma) endavant.

Garci

Re: "Días contados".

Garci | 25/02/2010, 12:34

Tots els imputats, TOTS, hauríen de deixar la política pel bé de la credibilitat de les institucions.

El PSOE a les Illes en aquests moments té almenys 3 imputats, que també haurien de deixar els càrrecs i que esper que ho facin si es prenen mesures cautelars, com diu el pacte que vàren firmar.

Maria, el dia que Alternativa per Pollença tengui un imputat i no en parlem, llavors critica'ns.

I quedes convidada a fer un article sobre els imputats del PSOE i d'IU i te'l publicarem quan vulguis. Així en parlarem.

Pep

Zones verdes i expropiacions

Pep | 25/02/2010, 12:25

Ala mirau les expropiacion a lo que duen: ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/pollen-a-debera-pagar-1-5-millones-de-euros-por-dos-zonas-verdes-desclasificadas-en-1991.html

Miquel Sánchez

Re: "Días contados".

Miquel Sánchez | 25/02/2010, 11:43

Imputats d'UI? Com no sigui en Carrillo per "PARACUELLOS DEL JARAMA", o en "MANUEL FUENTES" pel tema del "POCERO", Qui són?

Maria

imputats

Maria | 25/02/2010, 11:14

Pq mai parlau dels imputats del PSOE o d'EU.
Que passa que els d'esquerres poden ser pressumptes delincuents?

Pepe

La nausea

Pepe | 25/02/2010, 09:23

De moment el PP i UM ja han demostrat el seu lamentable taranna amb la decisió de fer fora a Marisa Goñi de la direcció de Ràdio i Televisió de Mallorca.
Es veu que a un i a altre noes els agrada la independència als mitjans de comunicació.

El relleu es farà amb els vots de presumptes corruptes; Jaume Font, Fernando Rubio, Antoni Pascual i Dolça Mulet, tots quatre imputats en diferents casos.D'aquesta manera podran impedir que es pugui seguir informant amb claredat sobre la corrupció que esquitxa de ple la dreta política de les nostres illes.

És conegut, de sobres, el model televisiu del PP: Telemadrid, Canal 9, la TVE d'Urdaci, IB3 en temps de Matas. El d'UM, l'estan investigant els jutges en el cas conegut com "Operació Maquillatge". La mescla d'ambdós models és directament vomitiva.

Garci

Re: "Días contados".

Garci | 25/02/2010, 08:46

Un article genial.

Jo també "em deman si als ajuntaments dels pobles on l'esquerra i/o el PSOE governen amb UM no s'haurien de trencar també els pactes", és més jo em deman si qualsevol parit d'esquerres o el PSOE han de governar amb un partit plenament de dretes i liberal com és UM.

I sobretot m'ha agradat la valentia (que no té tothom) de desmarcar el PSOE de l'esquerra.

en bosses

Re: "Días contados".

en bosses | 25/02/2010, 08:09

Com sempre, un article meravellós.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb