URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Dignificar l'oposició

Alternativa | 02 Març, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Feia temps que Turgut no ens regalava un article per debatre i intercanviar opinions. Ja sabeu que si voleu escriure només ho heu d'enviar a: eurxella@yahoo.es o alternativaperpollenca@gmail.com. Aquest bloc és de tots.

Dignificar l'oposició

La política no només es fa des del govern. L'oposició ha de ser elevada al rang d'institució per donar sentit a la democràcia i en pro de la salubritat del sistema. Tenir sempre la idea de que l'oposició son "els que fan cua per entrar" no ajuda a entendre la política al servei de la gent. En aquest sentit, felicitar als membres d'Alternativa per una tasca d'oposició honesta i amb vocació constructiva. Tot és millorable, però han obert un camí que molts haurien de seguir.


Dit això, entrem ara en la convulsió política generada a les Balears amb els casos que afecten a les institucions. No parl ara dels casos de corrupció, que ja se n'ha xerrat molt, sinó de les conseqüències que aquests casos han tengut per les institucions illenques: Govern, Consell i Ajuntaments. La convulsió que estan patint aquestes institucions ve de l'obsessió dels partits a l'oposició d'ocupar el seu lloc després d'uns anys "a la cua". Però ara s'ha demostrat que era un paper que no els corresponia. PSOE i Bloc, partits d'esquerres, varen voler eliminar del mapa el partit mes votat de llarg, el PP. A costa d'una aliança amb UM, totalment contraria als seus principis, sobretot del Bloc. Ara aquests partits pateixen i patiran les conseqüències d'un pacte que mai haurien d'haver fet. No varen entendre, amb els resultats electorals, que el seu espai se trobava a l'oposició? No estarien ara, havent fet una oposició dura i insistent, en una posició de sumar majoria absoluta? De vegades, els partits han de valorar i entendre els resultats. De veritat la majoria de votants volia un pacte com el que se va fer? Un pacte així no podia acabar bé, i efectivament ha petat. Tal vegada el PP va inflar el globus, però a qui se li acudeix agafar-lo quan està a punt d'explotar? Ara que t'ha explotat a les mans, no pots dir que no has fet res.

 

 

 

 

Comentaris

Alternativa per Pollença

Villa Cortina

Alternativa per Pollença | 03/03/2010, 09:27

Avui a la premsa (UH i DdB) podeu trobar una bona notícia respecte a la llarga lluita que portam contra el desastre de Villa Cortina, el comentarem amb més detall a propers articles:
h ttp://dbalears.cat/actualitat/Balears/llicencia-caducada.html
La Junta de Govern ha aprovat obrir l'expedient de nul·litat el permís d'obra de villa Cortina a Formentor.

Alternativa per Pollença

Es constitueix una plataforma ciutadana contra la corrupció i per a la dignificació de la democràcia

Alternativa per Pollença | 02/03/2010, 20:27

Segons ibdigital.net

Els casos de corrupció ja comencen a despertar la indignació entre els ciutadans. Una de les mostres és la constitució d'una plataforma ciutadana contra la corrupció formada per entitats com la FAAVV, l'OCB, el Lobby de Dones, el Fòrum Ciutadà de Mallorca, Gent de Marratxí, Amics i Amigues de Son Sardina, o el GOB. Segons un comunicat, el seu objectiu és el d'emprendre una gran campanya amb el lema "Contra la corrupció i per a la dignificació de la democràcia".

Com a primera activitat, han convocat un acte cívic a la Plaça de Cort de Palma, consistent en una cadena humana amb el fi de defensar les institucions democràtiques del virus de la corrupció i també per abraçar-les i així demostrar el que signifiquen per a la ciutadania. Pretén ser un acte de "cura cívica". La convocatòria tindrà lloc el proper 4 de març, a les vuit del vespre a la plaça de Cort. Redacció

Pepe

Re: Dignificar l'oposició

Pepe | 02/03/2010, 14:32

El que farem serà continuar fent política de manera transparent i honesta que no és poc.

Garci

Re: Dignificar l'oposició

Garci | 02/03/2010, 12:04

JRV, supòs que saps que nosaltres esperam poques coses i ens dedicam més a fer la nostra feina ben feta sense càlculs electorals o electoralistes.

Falta molt temps per les eleccions. Farem el que podrem fins aleshores. I després, més bé o més malament, els ciutadans triaran el que volen ficant la papereta a la urna.

Segurament molta gent no ens voti. Que hi farem?

JRV

vots i realisme

JRV | 02/03/2010, 11:56

No espereu per a Alternativa, ni tan sols pel PSM, els vots dels que tenen por que es fiquin amb les seves obres il·legals, o tenen el fill o el parent enxufat, o els que es deixen influir per les promesses que ells mateixos saben falses.
La meva credibilitat amb lademocràcia també te els seus límits

Pepe

Re: Dignificar l'oposició

Pepe | 02/03/2010, 11:22

Un dels mals de la democràcia és que l'oposició a vegades pensa més en els possibles futurs pactes de govern que en fer realment oposició.I a Pollença l'hem vist a l'anterior legislatura (oposició que feia el PSM) i a l'actual legislatura (oposició que fa el grup PP-UMP). El següent pas en consonància amb la contradicció anterior és oblidar-se del que deien a l'oposició quan ja es troben al govern. I així es troba la credibilitat dels polítics baix zero

Si parlam del que passa a Balears evidentment ens trobam davant una paradoxa total com ja s'ha comentat. Un govern PP-UM hagués significat amagar molt de la corrupció que ja ha sortit a la llum i incrementar-la. I si parlam de Pollença; que hagués passat al port amb la continuïtat de l'anterior assessor de Ports...

Pens que el PSOE no és un partit d'esquerres i que no és incompatible amb UM. El Bloc si que pens que era incompatible amb UM, de fet a les negociacions no va haver cap negociació directa UM-BLOC. Però tampoc podem oblidar que després va haver la candidatura d'UNITAT on el PSM i Esquerra no van tenir cap problema en fer una candidatura conjunta amb UM. En definitiva que coherència el que es diu coherència ha hagut molt poqueta.

Si parlam de Pollença a Alternativa vam deixar molt clar a la campanya electoral de 2007 que no governariam ni amb PP-UMP ni amb UM_UNPI. I crec que fem l'oposició dura i insistent de la que parla Turgut. Al 2011 veurem com han valorat aquesta feina els ciutadans i tendrem més dades objectives per parlar.

JRV

Article Turgut

JRV | 02/03/2010, 11:17

Com ha passat altres vegades, no estic d'acord amb bona part de l'article den Turgut, però pagaria per llegir-lo si no el tingués de franc.
I una frase elemental pero molt definitòria: "els que fan cua per entrar".Ara mateix, a Pollença crec que hi ha 4 o 5 regidors en aquesta situació, i entre ells no hi està en Pepe.
Pero me sembla massa tecnicista la descripció de la voluntat de estar a la opossició quan no tens mes persones elegides que l'adversari.
No es poden reprimir eternament les ansies de canviar una realitat, o el curs que tu consideres pervers de la teva comunitat que tu també representes amb el teu electorat, no et pots quedar impassible mentres la teva identitat cultural s'en va en òrris, es destrueix irremediablement la natura, el paisatge, un concepte minimament altruiste de la convivència, s'esvaeixen valors, honestetat, bescamviada pel fot qui fot i viva el rei.
Participar en politica també és voluntat de canviar una realitat que no t'agrada, com es acabar amb la sensació d'im
punitat massa llarga en el temps per no ser destructora de la convivéncia.
Així , no es extrany que el 2007 es volguessin plasmar a la realitat tots aquests arguments i voluntats, fins i tot des de la divissió crònica de l'esquerra, producte i "misseria" de la seva propia essència democràtica. I si es tenen les eines democràtiques, per qué no has de constituir Govern quan hi ha una escletxa per fer-ho?
No ha anat tan malament, i fins i tot veig que s'ha possat remei a desgavells de la borratxera de les obres necessaries tal volta, però fetes en clau eminentment electoralista i xapucer: el metro de Palma, el Palma Arena, fora parc de Llevant en son alguns exemples, que contradiuen el fals argument del PP de que admeten mes corrupció a PP i UM, però ells es defineixen com "efectius".
No sempre el partit que relativament te mes vots te mes idees ni mes voluntat de fer feina per la comunitat.
I la suma dels altres també es legítima per fer majoria.

Joan cifre

Re: Dignificar l'oposició

Joan cifre | 02/03/2010, 10:33

Estic d'acord en que el Bloc no havia de fer un pacte amb UM, ja ho deia en Pepe abanç de les eleccions Municipals, UM no es de fiar i per tant no pactarem amb ella. Però també es cert que si no hi havia canvi polític els casos s'haguesin amagat molt més facilment desde el poder . Som bastant escèptic però tant de bo la gent sigui coherent i en les properes el·leccions castiguin els vertaders culpables de la situació actual, que són aquells que han robat. Als votants d'aquets partits els diria que sols hi es possible una regeneració si els deixen de votar, sols així els s'aniran als lladres i deixaran entrar als nous.
La gent ha de votar corruptes o no corruptes

Pepe

Re: Dignificar l'oposició

Pepe | 02/03/2010, 10:27

Un bon debat. Volia fer un primer comentari general. Crec que el que ha passat a Balears ens mostra moltes de les debilitats del sistema.

La paradoxa és que l'oposició ens troben amb dificultats per accedir a l'informació i si aquesta és d'empreses públiques ja ni parlam. D'aquesta manera la única manera d'accedir ha aquesta informació es trobar-se en el poder i l'ètica és relegada per l'utilitarisme. Però si no governes oblida-te de poder auditar que es fa amb els doblers públics.

Això és un cercle viciós que s'ha de trencar amb un sistema judicial independent i amb mitjans. I un sistema que garanteixi l'accés a la informació de l'administració pública. D'aquesta manera ni la justícia ni l'oposició necessitarien d'un canvi de govern per fer bé la seva feina.

Garci

Re: Dignificar l'oposició

Garci | 02/03/2010, 10:19

Turgut el sistema judicial depèn en gran part de les denúncies que li facin. I si des del govern no es destapen irregularitats, més bé al contrari, les tapen, no hi ha justícia que s'hi fiqui.

turgut

Re: Dignificar l'oposició

turgut | 02/03/2010, 10:05

No acostum a comentar els meus articles, només vull apuntar que quan l'aparició dels casos de corrupció depen de qui està en el govern, es que tenim un sistema judicial pèssim i totalment depenent de la classe política, i això també és una altre gran forma de corrupció.

Garci

Re: Dignificar l'oposició

Garci | 02/03/2010, 08:53

Primer de tot moltes gràcies Turgut per l'article. Crec que ja està donant un argument molt bo per al debat.

Jo també pens que el Bloc i UM no poden governar junts. La raó és molt senzilla: el bloc és pretesament d'esquerres i UM és clarament de dretes. Aquesta dicotomia tan senzilla pot tornar inoperant un govern i desacreditar davant l'electorat qualsevol decisió compromesa.

Però també és cert que sense canvi no hagués estat possible l'estudi de la pressumpta corrupció per part dels fiscals. El que vull dir és que en Pere i en "De cap manera" també tenen raó que s'han aconseguit algunes coses molt positives i que de cap manera s'haguessin aconseguit amb un govern continuista: evitar molta destrucció i treure a la llum molts casos de corrupció.

Algú s'ha plantejat que aquestes dues premises ens porten a un fet: un govern UM-PSOE des del principi amb el suport des de fora del Bloc? Els del PP seguirien dient el mateix, que això és un pacte anti-PP, i tendrien raó. Com s'explica sinó l'alegria del bloc amb uns pèssims resultats electorals si no fos per la possibilitat de treure fora al PP?

De cap manera

Re: Dignificar l'oposició

De cap manera | 02/03/2010, 08:36

Si no hi hagues habut pacte BLOC-PSOE-UM ara Cala Carbó i El Vilà estarien urbanitzats, els golfs de Son Bosc i Son Baco construïts. Apart podeu estar ben segurs que ni Palma Arena, ni CDIB, ni Turisme Jove, ni Rodrigo de Santos, res hauria sortit a la llum. El que ha passat a les institucions a la llarga és una benedicció, no una maledicció.
Podem cercar més exemples. Els partits són per governar, si no no serveixen a la seva finalitat.
Aquesta de teoria de PP=partit més votat=governar va contra la pluralitat política i només afavoreix el bipartidisme PP-PSOE.

Pere

Re: Dignificar l'oposició

Pere | 02/03/2010, 07:54

Tot i que en Turgut té part de raó, des dun punt de vista purament polític, no hi estic ben d'acord des d'un punt de vista de les consequències. He de dir que la meva discrepància no és sobre el títol de l'article amb el qual estic 100% d'acord, estar a l'oposició és tan digne i tan respectable com governar, tot i que depèn de l'actitud que es tengui (recordau l'oposició d'en Aznar a en González).

Em refereix a la conveniencia o no del Pacte del 2007. Si no s'hagues fet aquest segon pacte de progrés, el PP hauria governat el govern, el consell i l'ajuntament de Palma, i ben segur que haurien fet tot el possible perquè tapar tots els casos de presumpta corrupció que presumptament han suposat l'espoli de milions i milions d'euros de TOTS ELS CIUTADANS I CIUTADANES per part de l'anterior govern. Al principi semblava una cosa puntual, i diria que fins i tot còmica i surrealista, talment sortida d'un guió de n'Almodòvar (recordau la capsa de ColaCao enterrada davall les domatigueres, o aquell regidor que pagava serveis sexuals amb la VISA Oro de l'ajuntament, o també el batle que regalava les llicencies d'obres passant-se la llei pel forro). Si el Pacte no s'hagués format i el PP (amb UM o sense) hagués controlat govern, consell i ajuntament de Ciutat, segurament que no hauríem sabut res d'aquests ni dels nombrosos casos que des d'aleshores han anat esclatant un darrera l'altre com a bolets ( o millor dit floridura!) després de les pluges de la tardor.

Per tant, pens que -tot i que ara estigui en una situació molt molt difícil- el pacte ha tengut al menys un resultat positiu: ha mostrat als ciutadans qui són i que volen realment aquests dirigents polítics que han gestionat (o podem dir pressumptament malbaratat?) els nostres diners durant anys i anys, incloses autoritats de les institucions més nobles, com el parlament. Si es sospita que alguns que estan a les principals institucions han fet tot això, es pot sospitar que no deuen haver fet els de més avall, per exemple, a escala local.

Podem pensar (i crec que no ens equivocarem gaire,per no dir gens) que la presumpta corrupció no va començar amb el cas Andratx, ni amb el ColaCao, ni la compra del famós "palacete", sinó que era una pràctica habitual en els governs anteriors tant dels que controlaven el Govern (cassos Tunel de Soller, Agricultura, Brokerval, etc) com el Consell de Mallorca. I és que els hi devia ser tan tan fàcil que sembla que ho agafaren com un costum rutinari i, com en el conte de la lletera, s'inflaren i s'inflaren tant per aconseguir-ho tot i més (la televisió mallorquina controlada, la campanya electoral de Palma pagada, solars per aquí i per allà...), que ni s'en varen adonar que la gerra es trencava, i encara varen voler continuar dins aquesta legislatura fins que varen veure que ja no tenien la gerra i es varen quedar sense rès de rès.

Conclusió: una cosa bona ha tengut el pacte amb: destapar molts de casos de corrupció de les 2 darreres legislatures. I això que els fiscals no han entrat encara en els contractes de les autopistes de la passada legislatura. Si ho fan, pot ser que n'hi hagi més de quatre que s'en cerquin un exili daurat per devers els USA.

Guillem Caldentey Crego

Un article redó

Guillem Caldentey Crego | 02/03/2010, 07:26

Paradoxalment, em sembla, un dels participants mes "centrats" del blog d'Urxella ha escrit un articlet que podria haver signat qualsevol militant del marge esquerrà i ecologista de partits com Els Verds, EU i el PSM, i que resumeix, en 20 línies, que ha de significar -que malhauradament quasi mai no significa- la tasca de l'oposició, com la legislatura actual des dels inicis fins al seu lamentable (aposta poc arriscada??!!) final.
Gràcies per permetre-ns començar la jornada amb una mica de llum!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb