URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La guerra mai és el camí

Alternativa | 01 Març, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Al ple del dijous vam presentar una moció demanant la retirda de les tropes d'Afganistán, dins els actes organitzats per l’Assemblea de Moviments Socials de Mallorca en relació a  la cimera informal de ministres de defensa europeus que es va fer  a Palma. Va ser rebutjada pels vots en contra d'UM-UNPI, PSOE i PP-UMP i vots a favor del PSM i Alternativa EU-EV. 

El primer que hem d'explicar  és que la guerra d'Afganistan a l’igual que la guerra d’Iraq no és conforme amb el dret internacional. La Força Internacional d'Assistència per a la Seguretat a Afganistan (ISAF)  de la que formen part les tropes espanyoles està autoritzada pel  Consell de Seguretat de Nacions Unides però no és una operació de Nacions Unides, per això entre altres cosesels soldats que participen en ella no són cascs blaus. De fet la participació d’Espanya  a aquesta força infligeix la Constitució espanyola, que exigeix autorització prèvia de les Corts Generals perquè l'Estat espanyol pugui celebrar tractats o convenis de caràcter militar, igualment l'enviament inicial de tropes es va realitzar sense la prèvia autorització del Congrés dels Diputats i el Senat. En la pràctica, les tropes espanyoles protegeixen la reraguarda de l'operació Llibertat Duradora, la invasió per part dels Estats Units d’Afganistan, una agressió desproporcionada que vulnera el dret internacional i que no pot considerar-se coberta per l'exercici del dret de legítima defensa.

Durant els vuit anys de guerra total en el territori d'Afganistan s'han comès greus violacions del dret humanitari bèl·lic que hem de qualificar-se com a crims de guerra. A aquesta guerra han mort 90 soldats espanyols i en total més de 50.000 persones,  més de la meitat d’ells han estat víctimes civils innocents. Només l’any passat 346 nins van morir a causa del conflicte i la majoria en bombardeigs de les tropes internacionals.

 

Els abusos de l’ocupació han permès als talibans créixer. A més, una gran part de la resistència davant de les tropes invasores no està organitzada pels talibans, sinó pels afganesos que han perdut familiars sota les bombes de l’OTAN o han vist els seus camps arrasats per la “guerra contra la droga”.

No s’està reconstruint l’Afganistan. El país necessita molta reconstrucció, però aquesta no vindrà d’exèrcits, míssils i tancs, sinó de la mà de forces civils, principalment del propi país. El milió d’euros al dia que el govern espanyol actualment gasta a la ocupació s’ hauria d’utilitzar en part per reconstruir el país no per destruir-lo i per les despeses socials tan necessàries a Espanya.

 

No s’ha dut la democràcia a l’Afganistan, les eleccions d’aquest estiu amb estat una farsa fraudulenta, cosa reconeguda per la mateixa ONU. Una democràcia de veritat no es pot construir sota l’ocupació militar.

 

No s’ha alliberat les dones afganeses. Només un parell d’ exemple n 60% de les dones afganeses encara es veuen obligades a casar-se de petites, a unes edats entre sis i nou anys. Gairebé l’últim acte del govern de Karzai abans de les eleccions va ser aprovar una llei que autoritza els marits xiïtes a privar d’alimentació les seves dones si no els satisfan sexualment com a mínim un cop cada quatre dies.
 
Per tot això, cal preguntar-se per què l’Estat espanyol participa a l’ocupació de l’Afganistan amb 1.600 soldats, sembla que la presència de tropes espanyoles a l’Afganistan correspon al pagament abonat per en Zapatero al govern nord-americà per la retirada de les tropes de l’Iraq l’any 2004.

 

No es pot defensar una cosa a Iraq i un altra Afganistan.  A Pollença al manco hem de demostrar que estam pels mateixos valors de la pau que van mobilitzar al poble en 2003 i per això pensavam  que el seu Ajutnament havia  de demanar la retirada de les tropes d'Afganistan.

Els dos articles fonaments de la nostra argumentació.

Centre d'estudis per a la pau.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Tropas fuera de Afganistan


 

 Fotografia treta de Kaosenlared.

 
A continuació la moció
Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 José Luis García Salvador, en representació d'Alternativa EU-EV presenta  al ple del mes de febrer, per a la seva discussió i aprovació, la moció relativa a:  Retirada tropes d’Afganistan

 

Exposició de motius.

 

Atès que aquests dies s’està fent una reunió dels Ministres de Defensa  de la Unió Europea a Palma.  

 

Atès que la missió que compleixen les tropes espanyoles a Afganistan no és una missió humanitària sinó la prolongació de l'operació «Justícia infinita» -rebatejada més tard com «Llibertat duradora»- llançada per Bush contra Afganistan després dels atemptats del 11-S. En aquests moments ningú no pot afirmar que els nostres soldats estiguin participant en una missió de pau ni humanitària, ans al contrari, i segons els experts, a l’Afganistan es viu una situació d’ocupació militar i de guerra, altament perillosa.

 

 Atès que les més grans mobilitzacions que s’han donat a Pollença en els darrers anys han estat les realitzades contra la guerra d’Iraq i la participació espanyola en aquesta guerra.

 

  Atès que el govern espanyol ha decidit ampliar amb 220 efectius més, el contingent de soldats espanyols a l’Afganistan, que arriba a ser ara mateix de més d’un miler. I que  la permanència de les tropes espanyoles a l’Afganistan genera una despesa militar addicional, quan en una situació de crisi, com l’actual, aquesta despesa que es cobreix amb recursos públics hauria d’anar per a cobrir necessitats socials urgents.

 

Atès que la missió espanyola a l’Afganistan, en els 8 anys que porta ha assolit un alt cost humà, amb la mort fins ara de 91 soldats.

 

Atès el desastre social provocat en aquests països per les intervencions militars, és incalculable.   Però a més de les vides de persones innocents,  hi ha les dels soldats, sovint enganyats per la falsa propaganda de l’exèrcit  amb la promesa d’un futur professional  i d’intervencions d’ajuda humanitària.

 

Atès que aquestes guerres imperialistes, no son diferents a les altres guerres i ens posen directament en una situació de conflicte mundial.

 

Per tot això, aquest regidor presenta al ple de l'Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació si procedeix, la següent proposta

 

Proposta d’acord

 

El Ple de la Corporació Municipal de l’Ajuntament de Pollença acorda demanar a l’Estat Espanyol:

 

1.- Ratificar la defensa dels valors de la pau i de les polítiques no violentes que han estat defensades i són recolzades de manera molt àmplia al nostre municipi.

 

2.- Manifestar l’oposició a l’enviament de més tropes espanyoles a l’Afganistan, decidit fa unes setmanes pel govern de l’estat espanyol.

 

3.- Demanar la retirada de totes les tropes espanyoles a l’Afganistan atenent que la missió en que s’emmarca avui la presència de les tropes espanyoles en aquell país no és una missió de pau.

 

4.-Que l'Estat espanyol insti a la resta de ministres dels estats membres de la UE a fer el mateix.

 

5- Donar trasllat d’aquests acords als grups parlamentaris del Congrés i el Senat .

 

 

José Luis García Salvador

Regidor del Grup Municipal Alternativa EU-EV                          Pollença 25 de gener de 2010

Comentaris

Pepe

Praxedes

Pepe | 01/03/2010, 18:12

Praxedes cuatro respuestas a tus pinceladas.
Real
mente te crees que un ejército puede estar en zona de guerra sin participar en ella?

La verdad es la primera víctima de las guerras y todavía no conozo una guerra no justificada de alguna manera por sus participantes.

Has visto y escuchado la opinión de los afganos, ha habido un buen número de excelentes reportajes sobre el tema. En resumen;

- Los afganos ven a los soldados españoles como parte de un ejército invasor. Y esta opinión es la real no la propagandística.

- Las principales acciones del PRT español son de combate: apoyo a la policía en los controles de carreteras, labores de reconocimiento y rastreo en el desierto. En declaraciones de un oficial español al diario ABC; «la principal misión para la que se fue a Afganistán ha ido quedando descafeinada, ya que estamos en una situación de combate y con mucho riesgo». En este sentido, subrayan que «de reconstrucción esto no tiene nada...

Praxedes

Que no!!!

Praxedes | 01/03/2010, 18:08

Os puedo garantizar que España en Afganistan no lucha contra nadie, las unicas acciones de "guerra" son aquellas encaminadas a la proteccion tanto de la fuerza, como de los trabajadores afganos y españoles en tareas de reconstruccion. Otra cosa es que no os gusten los ejercitos, vale , a mi hay muchas cosas y casos que tampoco me gustan, o que no entendais que hace España en Afganistan, vale , tampoco lo entiendo, despues de 11 meses alli ;que le estamos bailando las aguas a EEUU, vale , pero de guerra contra no se que malos " na de na", si estuvieramos en guerra no hablariamos de 90 muertos españoles.

Miquel Sánchez

Re: La guerra mai és el camí

Miquel Sánchez | 01/03/2010, 10:45

Praxedes, nadie puede negar todo eso que expones en tu comentario, pero ahora estamos luchando contra los "malos malísimos", para mantener "a otro menos malo, pero a fin y al cabo malo" en el poder.

No a la Guerra.

Idoi

No a la Guerra. | 01/03/2010, 10:13

Molts xula la nota de premsa del ministeri de Defensa Praxesdes, però els exercits no són només forces humanitaries desgraciadament.

Praxedes

España no participa en la guerra

Praxedes | 01/03/2010, 09:42

Solo algunas pinceladas del trabajo de la PRT española en Afganistan; España esta en zona de guerra sin participar en ella, su mision principal es la recostruccion de la provincia de Badghis por miembros de la AECID con la proteccion del Ejercito.
1.-Los principales proyectos de reconstrucción que desarrollará el PRT español son la reconstrucción de la carretera que une Qala-i-naw con la ciudad de Herat, fundamental para el PRT y para la población, una reforma en profundidad para que el hospital de la ciudad alcance 75 camas y pueda ser considerado centro de referencia provincial, y una proyecto para traer agua potable. Con esta obra se abastecerá de agua potable a 25.000 personas y se canalizarán también las aguas residuales, "que se mezclan con frecuencia con los pozos y que causan muchas enfermedades y en algunos casos también el cólera".
2.-El Equipo de Reconstrucción Provincial (PRT) español en Afganistán ha inaugurado el nuevo edificio de la madraza, escuela musulmana de estudios superiores, en la ciudad de Qala i Naw, capital de la provincia de Badghis.
3.-Los militares españoles destacados en la Base de Apoyo Avanzado de Herat (Afganistán) han repartido vacunas en un orfanato y material escolar en un colegio de la provincia, dentro de los proyectos cívico-militares que llevan a cabo para contribuir a la estabilización y reconstrucción del país.
4.-El Equipo de Reconstrucción Provincial ha entregado diversos lotes de ayuda humanitaria, como mantas, y unas 40 toneladas de harina, aceite y arroz, tanto a las fuerzas de seguridad afganas como a las 120 familias que sufrieron en mayor o menor grado los ataques de la insurgencia.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb