URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El canon i l'SGAE arriba al Parlament

Alternativa | 17 Març, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Ahir vam realitzar una roda de premsa conjunta referent al tema del canon (veure articles anteriors) amb els regidors Andreu Caballero, María Orts, Guillem Caldenty i el diputat del Parlament Miquel Angel Llauger.

En aquest moment  la moció per demanar a les empreses proveïdores la quantitat del canon i sol·licitar del govern de l'Estat espanyol l'exempció del pagament del canon a les administracions ha estat aprovada per unanimitat al nostre Ajuntament i a l'Ajuntament d'Inca. Als propers dies regidors dels partits del BLOC la presentaran als Ajuntaments de Capdepera, Son Servera i Santa Margalida.

  A més a més el Bloc presentará al Parlament una proposició no de llei, on al tema del canon s'ha unit  la reclamació de doblers de l'SGAE als ajuntaments  per la reproducció de música tradicional a ballades populars i altres manifestacions culturals o festives d’aquest tipus. Aquesta reclamació resulta difícilment comprensible quan es tracta de música tradicional i, sovint, de música que no ha estat enregistrada. Cal demanar una clarificació acurada, que eviti abusos, sobre quins són els materials que està justificat considerar subjectes al pagament de drets de propietat intel·lectual.

A la seva proposició el BLOC demana que el Parlament de les Illes Balears doni suports als municipis que han sol·licitat l’exempció del pagament del canon i que es declari en favor d'establir un catàleg clar, per evitar que les administracions municipals hagin de fer pagaments abusius, a partir de criteris raonables, dels materials subjectes al pagament de drets de propietat intel·lectual.

Esperam que la moció es vagi aprovant a altres municipis i que el Govern ens doni suport jurídic a un tema que haurà d'arribar als tribunals.

També hem demanat el suport de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que en aquest moment està negociant un nou conveni amb l'SGAE. En principi aquesta negociació només es limita al tema de les tarifes per a la utilització per part dels ajuntaments dels drets  d'imatge gestionats per part de l'SGAE i pensam que a les mateixes s'hauria d'incloure el tema del pagament del canon digital per part dels Ajuntaments.

Foto de M. Cañellas al Diario de Mallorca.

 L'Asociació d'Internautes ha estat condemnada a pagar 36.000 euros per intromissió en el honor de la SGAE i de don Eduardo Bautista  (Historial completo). 

 

Els podeu ajudar de diverses formes a la seva pàgina web.

 

Comentaris

Pepe

Re: El canon i l'SGAE arriba al Parlament

Pepe | 18/03/2010, 16:29

Bona feina Guille, la pena és que no podré sentir el programa ja em contareu que diu l'SGAE.

Guillem Caldentey

Preguntes a la representant de l'SGAE

Guillem Caldentey | 18/03/2010, 09:44

Demà a les 9 del matí el programa d'IB3 Ràdio "Al Dia" entrevista una representant de l'SGAE, i sembla que l'entrevista es centrarà particularment en el famós "Cànon digital" o "per compensació equitativa dels drets d'autor".
El programa està anunciant avui aquesta entrevista, i ofereix la possibilitat d'enviar-lis preguntes que després es formularan en directe a aquesta representant. L'adreça de correu-e és aquesta: aldia@ib3radio.com

Les preguntes que jo he enviat són aquestes:
Bon dia,
Em diuen Guillem Caldentey i som regidor a l'Ajuntament d'Artà per Els Verds-Esquerra d'Artà. Des de la passada tardor, procuram que l'Ajuntament reclami als proveïdors de dispositius i aparells informàtics el pagat en concepte de "compensació equitativa per drets d'autor" (coneguda com a "Cànon de l'SGAE"), i al govern de l'Estat una modificació del Texto Refundido de la Ley de Propiedad Intelectual, regularizando, aclarando y armonizando las disposiciones legales vigentes sobre la materia (d’ara endavant, TRLPI), en particular amb la derogació del seu article 25 i, com a mínim, desenvolupant la possibilitat que s'hi contempla d'exceptuar les administracions públiques del pagament d'aquest cànon digital. Tinc aquestes preguntes per a la representant de l'SGAE que heu d'entrevistar demà de matí:

1. Com s'explica el pagament d'aquest cànon per part de les administracions públiques quan han d'emprar els aparells i dispositius electrònics per a les seves funcions a través de la documentació, que és de titularitat pública (al nivell estatal com de la CAIB: Lleis de patrimoni històric, i d'Arxius i Patrimoni Documental), és a dir, no subjecta a propietat intel·lectual?
2. Com s'explica que els proveïdors d'aquests tipus d'aparells i dispositius dels ajuntaments on es presenta aquesta moció no explicitin desglossades en les seves factures les quantitats corresponents per aquest concepte de cànon, segons l'establert tant per la Llei d'Hisendes, com al mateix article 25 del TRLPI (als seus apartats 17 al 19: "17. A los efectos de control de pago de la compensación, los deudores mencionados en el párrafo a del apartado 12 deberán figurar separadamente en sus facturas el importe de aquélla, del que harán repercusión a sus clientes y retendrán, para su entrega conforme a lo establecido en el apartado 15.; 18. Las obligaciones relativas a las facturas y a la repercusión de la compensación a los clientes, establecidas en el apartado anterior, alcanzarán a los distribuidores, mayoristas y minoristas, responsables solidarios de los deudores. También deberán cumplir las obligaciones de retener y entregar previstas en dicho apartado, en el supuesto previsto en el apartado 14.; 19. En ningún caso, los distribuidores, mayoristas y minoristas, responsables solidarios de los deudores, aceptarán de sus respectivos proveedores el suministro de equipos, aparatos y soportes materiales sometidos a la compensación si no vienen facturados conforme a lo dispuesto en los apartados 17 y 18")?
3. Quina és la vostra opinió sobre aquestes propostes aprovades ja en diferents ajuntaments de l'illa?

Pepe

Re: El canon i l'SGAE arriba al Parlament

Pepe | 17/03/2010, 16:53

El tema de la pensió d'en Teddy Bautista el vam treure ahir a la roda de prems i efectivament és de 24.500 euros. El que contrasta amb els acomiadaments de treballadors que està fent l'SGAE per la crisi.

Un dels problemes és aquest caldria saber com reparteix exactament els seus beneficis l'SGAE.

Ichigo

Pensionazo

Ichigo | 17/03/2010, 15:55

He descobert una dolenta i polèmica notícia que heu de veure:
El "Pensionazo" de Teddy Bautista:
h ttp://www.internautas.tv/programa/759.html
Segons sembla, la pensió de Teddy Bautista és de 24500 laros mensuals.

Miquel Sánchez

Re: El canon i l'SGAE arriba al Parlament

Miquel Sánchez | 17/03/2010, 14:45

garci, jo no dic que sigui just, és injust, però si les lleis no són bones els hem de canviar, no fer els que ens passi per alla, com fan la majoria dels municipis amb l'urbanisme.

Garci

Re: El canon i l'SGAE arriba al Parlament

Garci | 17/03/2010, 13:07

Seria entrar en un debat molt teòric, però m'agrada el que has apuntat Guillem: no crec que els artistes, per si sols, crein res. La creació és fruit d'una convergència de coneixements i d'una tècnica existent en el moment en que es crea.

Fa segles que una gran part de la societat, pobre, era conscient de que les invencions no eren fruit d'un home, sinó de la humanitat, tot i que fos una sola persona la que les materialitzés tal com son.

Ara bé, estem molt alluny d'aquests plantejaments. Però no podem quedar-nos amb el que és legal i el que no, Miquel. Pensa amb la legalitat de les patents farmacèutiques i la impossibilitat de comprar els medicaments per la gent pobre de tot el món. Pot ser legal, però és injust. I tornant aquí i al tema, el cánon és injust i més en legislar que tots som culpables de pirateria només per comprar.

Si, "és així", però és injust.

Perdoneu que m'hagi estès tant.

Alternativa per Pollença

A la premsa

Alternativa per Pollença | 17/03/2010, 12:05

Notícia a la premsa.

DdM. www.diariodemallorca.es/part-forana/2010/03/17/bloc-llevara-parlament-mocion-canon-digital/553913.html

G. Caldentey

Miquel, les coses, com tiu dius, "son així"....

G. Caldentey | 17/03/2010, 11:57

.... i "així" ens va! És molta i molt intensa la lluita que s'ha d'anar fent per tal de recuperar el coneixement per a les societats i les persones. Completament d'acord amb tu, en tot cas, que el tema és ben complicat. Tot el complicat que un vulgui, i més. Ara bé, jo som contrari a la tesi de sabor leibniziana-monadològica-idealista-lliberal per la qual els creadors/artistes o el que sigui creen del no-res. No diguem ja a les darreres aplicacions pràctiques del capital amb la inestimable ajuda psocialista a Espanya i Europa, per les qual es vol arribar a prohibir enllaçar (és a dir, Internet). Salutacions!!!!!

Us faig una mica de compilació de lecturetes recomanades al voltant de drets d'autor, cànon, sgae, etc.

Entrevista a Richard Stallman
"Hay que eliminar el canon y reemplazarlo por un impuesto del Estado con el que la SGAE no tenga relación" (h ttp://www.rebelion.org/noticia.php?id=94757&titular=%22hay-que-eliminar-el-canon-y-reemplazarlo-por-un-impuesto-del-estado-con-el-que-)

¿Cómo se gestionan los derechos de autor en un concierto en España?
(h ttp://www.rebelion.org/noticia.php?id=97748&titular=%BFc%F3mo-se-gestionan-los-derechos-de-autor-en-un-concierto-en-espa%F1a?-)

Propiedad intelectual o libertad de expresión: ¿Qué derecho prevalece aquí?
(h ttp://www.rebelion.org/noticia.php?id=98339&titular=propiedad-intelectual-o-libertad-de-expresi%F3n:-%BFqu%E9-derecho-prevalece-aqu%ED?-)

Los trabajadores de la Sociedad General de Autores y Editores españoles (SGAE) denuncian el despilfarro de su gestión
(h ttp://www.rebelion.org/noticia.php?id=98690&titular=los-trabajadores-de-la-sociedad-general-de-autores-y-editores-espa%F1oles-(sgae)-denuncian-el-despilfarro-)

El Ministerio de Cultura de Brasil recupera para el Estado la potestad de discernir políticas en favor del bien público. Sobre el proyecto de reforma de la ley de derechos de autor en Brasil
(h ttp://www.rebelion.org/noticia.php?id=99544&titular=sobre-el-proyecto-de-reforma-de-la-ley-de-derechos-de-autor-en-brasil-)

Propuestas para innovar en la reforma de Ley de Propiedad Intelectual española
(h ttp://www.rebelion.org/noticia.php?id=99566&titular=propuestas-para-innovar-en-la-reforma-de-ley-de-propiedad-intelectual-espa%F1ola-)

Declaraciones de Richard Stallman en Valencia, España. "Una democracia disminuiría el poder del derecho de autor"
(h ttp://www.rebelion.org/noticia.php?id=99924&titular=%22una-democracia-disminuir%EDa-el-poder-del-derecho-de-autor%22-)

Miquel Sánchez

Re: El canon i l'SGAE arriba al Parlament

Miquel Sánchez | 17/03/2010, 11:10

Exactament Garci, i popular vol dir que és de tothom i els seus continguts no estan patentats per ningú. No vull ser miser del dimoni però és així.

Pepe

Re: El canon i l'SGAE arriba al Parlament

Pepe | 17/03/2010, 10:54

Estic d'acord amb que són temes diferents però ja saps quina és la situació al Parlament i el BLOC pensava que era més fàcil presentar el tema d'aquesta manera.

Garci

Re: El canon i l'SGAE arriba al Parlament

Garci | 17/03/2010, 10:45

Miquel, jo segueixo pensant que les ballades populars no hauríen de pagar Cánon. Això de les patents, s'hauria de revisar l'ús que se'n fa.

El Creative Commons crec que és una molt bona opció i el camí que cal seguir.

Miquel Sánchez

Re: El canon i l'SGAE arriba al Parlament

Miquel Sánchez | 17/03/2010, 10:32

Crec que el material d'oficina i els actes musicals són dues coses ben distintes.

Amb el primer cas crec que no hi ha cap dubte ni un, tant els suports d'informació com el mitjans per enregistrar aquests suports a un Ajuntament ha d'està lliure de canon.

Pero alerta amb les revetles, moltes cançons semblen populars, però tenen el seu corresponent registre a patents i per tant a la SGAE,i si no tenim una renúncia expresa dels drets d'autor per part d'ell mateix o dels seus hereus s'ha de pagar el "royalty", per molt mallorquina que sigui la canço.

Un agent de la SGAE en va comentar que molt de creadors que criticaven molt fort a la SGAE el primer que feien era registrar la seva obra a la mateixa

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb