URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La política, el govern i l'economia.

Alternativa | 19 Març, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Des de sempre la classe política, almenys la governant, ha estat al servei de qui li donava el poder, que gairebé sempre han estat les classes altes econòmicament parlant.
 
Aquesta afirmació potser sembli agosarada. Però no és difícil fer un cop d’ull a la Història per comprovar-ho. I no fa falta anar-se’n molts segles enrere, parlar d’emperadors, reis... En el segle XIX, segle en que neix la democràcia i l’estat de dret, segons diuen, els governants legislaven i governaven per a qui els posava en llocs de poder. Basti un exemple molt clar d’això si veiem la llei de servei militar d’aquests moments: a la guerra hi anaven per sorteig una part dels joves que tenien entre 18 i 25 anys: quintes. Però podien eximir-se d’anar-hi els que poguessin pagar uns diners. O sigui, que només els pobres anaven a morir mentre els rics, que eren els que votaven per sufragi censatari, quedaven a casa.
 
Passats uns anys, s’instaurà el sufragi universal, les dones pogueren votar i la República va legislar amplament. Un cop militar feixista va acabar amb aquest règim democràtic, que tenia miraments per totes les classes socials i no només pels rics.
 
Aquest cop militar va tornar a legislar pels que li donaven el poder i li havien donat la victòria militar. D’aquesta manera l’església i els sectors benestants tornaven a gaudir dels privilegis de ser afins al poder.
 
Mort el dictador, les coses tornaren a canviar: el sufragi universal es tornà a instaurar. Però hi ha una diferència molt gran, qui dóna o lleva el poder, que és per a qui governen els polítics, ja no son els votants per si mateixos. Ara les empreses tenen molt més poder. Les grans corporacions o entramats econòmics, que controlen els mitjans de comunicació, controlen el vot de les persones mitjançant campanyes més o menys visibles, de prestigi i desprestigi d’una o altre opció política. Aquestes campanyes son molt efectives a l’hora de crear opinió i tendència de vot.
 
Tot això ens duu a una democràcia manejada per poders econòmics i a polítics que, com ha passat al llarg de la història, legislen per a ells, ja que son els que els donen el poder.
 
Uns senzills exemples poden bastar per il·lustrar aquestes afirmacions: en aquesta crisi, el govern ha legislat en favor dels bancs i de les empreses, donant ajudes i salvant a moltes d’elles, amb una visió liberal de l’economia molt gran. No era millor nacionalitzar els bancs?
 
No seria millor, per altre banda, en comptes de pujar l’IVA que afecta més a les classes més baixes, gravar amb imposts directes a les classes altes, a les SICAV, a les grans empreses transnacionals...?
 
En fi, que, com sempre, des del naixement del capitalisme, la cosa ha funcionat igual: els governants han governat en mires cap als que els donaven el poder i d’esquenes a la majoria de la població, que sempre ha estat la més necessitada.  El poder econòmic sempre ha gaudit del favor del govern i pareix que ni les crisis ens facin reaccionar.

Imatge de: http://adiccionatoxico.iespana.es/

Comentaris

jrv

astronomia

jrv | 23/03/2010, 19:28

Sobre el programa d'astronomia jo opin que es pot fer perfectament en català, però tambè fa falta trobar qui el faci...
I me permeto recordar que ja fa varies legislaturas que a l'Agrupació Pollencina d'Astronomia s'els va prometer una cúpula per instal·lar un telescópi que els mateixos havien comprat, es va pressupostar 6.000€ que mai han arribat.
Es interessant saber qui governava en aquell moment...

Pepe

Parlam d'un 8,7%

Pepe | 23/03/2010, 08:46

Pens que per l'esperit de l'ordenança; que és la defensa de la llengua catalana és més positiu un 91,3% de ràdio en català que un 100%.

Els programes en castellà representen aproximadament un 8,7% de la programació. Hi ha 40 hores de ràdio setmanals i n'hi ha 3 hores i mitja en castellà (2 hores del fantasma de l'opera (heavy, 1 del programa de jazz amb un locutor cubà, i hi ha un programa d'astronomia d'una hora quinzenal; gravetat zero)

Garci

Re: La política, el govern i l'economia.

Garci | 23/03/2010, 08:17

Tomeu, és una llàstima que no comentis més. El debat enriqueix a qui el genera i a qui el llegeix.

Jo també som del parer que si es fa una moció que afecta a una persona o un parell, el millor és anar i parlar amb ells. Segurament després d'una conversa haguessis comprès millor el perquè hi ha programes en castellà.

Per altre banda, reitero que m'agradaria que participis sempre que vulguis.

Pepe

Re: La política, el govern i l'economia.

Pepe | 22/03/2010, 23:28

Gràcies per participar.
Tal vegada Tomeu hauriau d'haver parlat amb la directora de la ràdio o amb qualque dels afectats. D'aquesta manera t'haguessin dit per què el fantasma de l'opera es fa en castellà i per que pensen que seria negatiu fer-ho en català.

Efectivament les normatives s'han de complir i a aquest Ajuntament tenim un bon grapat sense complir i amb conseqüències més greus pel municipi que aquesta. I també podem parlar de lleis sens complir.

Dir que si es comença a passar de la normativa qualsevol dia tindrem instal·lat un model Canal 9 a Pollença, és una exageració igual que dir si el PP arriba a governar a Pollença...

En aquest moment la realitat és que de les més o manco 40 hores setmanals de la programació de la ràdio municipal el percentatge de programes fets en castellà és mínim

JRV

diàleg

JRV | 22/03/2010, 18:33

Doncs a mi m'alegra que Tomeu Cifre del PSM entri i faci comentraris a aqust blog, de la mateixa forma que Pepe o faci al del PSM.
Repeteixo que a mi m'agradaria fer qualque aportació als blogs dels altres partits, però no hi ha forma, però soc conscient de les meves limitacions en informàtica, tal volta és degut a això, o que els altres partits o tenen tot molt clar i no precissen aportacions.

Tomeu Cifre

Re: La política, el govern i l'economia.

Tomeu Cifre | 22/03/2010, 16:57

No tenc per costum entrar en els altres blocs a fer comentaris, ja que tenim el nostre per fer-ho, pero com que aquí s'hi diuen coses incorrectes he de puntualitzar.
El PSM no té res contra cap programa (ni n'hem anomenat cap específicament), ni vol que s'elimini cap programa.
Ara bé, la normativa està per cumplir-la, no només quan va a favor del que un o altre pensi. Noltors pensam que és perfectament possible tenir un programa com aquest a la ràdio i que la locució habitual sigui en català.
Si es comença a passar de la normativa qualsevol dia tindrem instal·lat un model Canal 9 a Pollença, més tenint en compte les noves directrius del PP (i a Pollença el PP pot governar en qualsevol moment).

Pepe

Re: La política, el govern i l'economia.

Pepe | 22/03/2010, 15:06

Crec que realment a la ràdio no hi ha cap problema lingüístic. De tota la programació només dos programes setmanals són en castellà. A més a més aquests dos programes són musicals amb la qual cosa el percentatge de castellà és mínim.
Al cas del fantasma de l'opera que seria un d'aquests dos programes les raons que m'han donat per fer el programa en castellà són prou convincents.
Crec que llevar aquests dos programes realment no aportaria res positiu a la defensa de la llengua catalana que és la finalitat de l'ordenança.

Miquel Sánchez

Re: La política, el govern i l'economia.

Miquel Sánchez | 22/03/2010, 09:13

Jo no aceptaré cap llibre de text pel meu fill que dugi l'article salat, a Pollença no hem salat mai, és més, li he comprat una serie de llibrets d'una editorial mallorquina i he canviat amb un "boli" l'article salat per l'estandart, i si m'empreny encara li posaré la "u".

Miquel Sánchez

Re: La política, el govern i l'economia.

Miquel Sánchez | 22/03/2010, 09:08

Més que suprimir el programa el que s'ha de fer és aprofitar-lo, pens que es podrien fer cunyes publicitàries promocionant Pollença, un programa de ràdio que tot just te el cost del llum de dues hores i fet per voluntaris, Què més volem ???

Garci

Re: La política, el govern i l'economia.

Garci | 22/03/2010, 08:23

Jo també som d'aquesta opinió. I més havent parlat amb els directors d'"el fantasma de la opera". Ells expliquen com tenen col·laboració habitual (una espècie de corresponsals) a sud-amèrica, a Salamanca i a molts altres llocs del món (fins i tot d'Itàlia).

Crec que la opció que dóna en JRV seria la més convenient. També pens que ja que es presenta una moció així, que afecta bàsicament a dos programes (de música), el PSM podria haver anat a xerrar amb els afectats. Segurament haguessin canviat d'opinió. Escoltant a la gent s'aprèn molt.

Joan Cifre

Fantasma de la opera

Joan Cifre | 21/03/2010, 21:23

Totalment d'acord amb JRV.Seria una pena perdre aquets programas per una manca de flexibilitat. Suprimir-los no aporta cap benefici a la normalització de la nostra llengua, al contrari pot provocar l'efecte contrari i ser entès com una agresió.

JRV

Mocions

JRV | 21/03/2010, 20:41

Pel que va sortir a la darrera reunió, el PSM presentarà una moció perque se respecti el Reglament de la radio en el sentit de que la programació es faci integrament en català. Fins aqui molt be, sobre tot perque així està establert al Reglament aprovat al seu dia amb els vots de tots.
Ara be, sembla que de l'aplicació estricta, perillaría la emissió de dos programes de molta audiencia que fins i tot, via internet, s'escolten fora d'Espanya per la seva bona qualitat, un d'ells "el fantasma de la òpera".
No crec que ningú dubti de la meva condició de defensor de l'idioma català dins les terres de parla catalana, el que no vol dir que això en faci perdre el sentit comú, i veura que no es pot prescindir de programes bons perque es facin en castellà ( o anglès si es fessin en aquesta llengua). Pens que la solució seria que es deixes un percentatge de temps de programació, encara que reduit, per emetre en altres llengües, per exemple en castellà i/o anglès atès també que molts de habitants tenen aquesta llengua com a idioma habitual entre ells, i la colonia anglesa es també molt nombrosa. A mes , al ser la llengua percentualment mes emprada el català, això ajudaria a que aquestes persones percebessin com a la llengua normal i habitual a aquestes terres, percepció que des de fora no tenen .

Alternativa per Pollença

I ara en Matas...

Alternativa per Pollença | 21/03/2010, 09:09

Balears | Política
Matas ja és a Madrid, camí dels jutjats
L’expresident del Govern de les Illes Balears arribà ahir dematí a Madrid procedent de l’aeroport internacional Kennedy de Nova York. Es dirigí al pis que, segons assegura, és propietat de Bartomeu Reus i poc després al despatx de l’advocat Manuel Ollé

Alternativa per Pollença

Re: La política, el govern i l'economia.

Alternativa per Pollença | 19/03/2010, 16:45

Un article interessantd'Enric Duran sobre el tema
www.enricduran.cat/node/40

Pepe

Re: La política, el govern i l'economia.

Pepe | 19/03/2010, 15:48

Una dada de e-noticies del 5 de març

El Tribunal de Comptes fa constar al seu informe sobre la fiscalització dels comptes dels partits polítics corresponents a 2006 les seves reserves davant la condonació per entitats bancàries de deutes al PSOE.

Segons l'informe, aquest any de 2006 es van cancel·lar quatre operacions de crèdit que havien vençut a finals de l'exercici anterior, "mitjançant negociació amb les dues entitats prestatàries

Garci

Re: La política, el govern i l'economia.

Garci | 19/03/2010, 14:58

Totalment d'acord Pepe. És més fàcil incentivar els plans privats amb mesures com la jubilació als 67 anys i que se'n beneficiin els bancs venent plans privats, que ajudar de veritat a les persones.

Qui paga, mana.

Pepe

Re: La política, el govern i l'economia.

Pepe | 19/03/2010, 14:53

Imagina-te que deus un munt de doblers a una persona i que aquesta persona té una botiga amb un producte que no aconsegueix vendre i que a les teves mans tens els mecanismes per aconseguir que aquesta persona pugui vendre el seu producte. El faries?
Ets el govern, la persona són els bancs i el producte són els plans de pensió privats.
Crec que Moore el va resumir molt bé a Farenheit 9/11 quan va parlar del dilema de Bush entre els seus votants i Aràbia Saudi.
Qui paga comana.

Garci

Re: La política, el govern i l'economia.

Garci | 19/03/2010, 14:47

Lluitaren per canviar-ho. Sempre hi ha hagut qui ha lluitat i sense aquesta gent encara estaríem pitjor. És el que en Guillem Caldentey em va dir un dia: som aquí (en política) per resistir i fer el que poguem. Per no deixar-los fer el que vulguin.

Per altre banda, el desprestigi dels partits és molt normal que ocorri. Son organismes, máquines, electorals, opaques, poc participatives i amb uns interessos massa concrets com per a que la gent se'ls cregui.

Ara mateix no hi ha una alternativa teòrica important que faci front al capitalisme neoliberal. Hi va haver un temps en que hi havia un antogonisme polític entre doctrines, però avui en dia fins i tot l'esquerra ha acceptat la socialdemocràcia capitalista com a sistema a impulsar. Fins i tot hem arribat a l'extrem de dir que el PSOE és d'esquerres.

L'alternativa al sistema l'haurem de crear si partim de la base que aquest sistema no és bo. Com deia un compatriota teu, Pepe:
También será posible
que esa hermosa mañana
ni tú, ni yo, ni el otro
la lleguemos a ver;
pero habrá que forzarla
para que pueda ser.

Pepe

Re: La política, el govern i l'economia.

Pepe | 19/03/2010, 14:25

Estic d'acord però a l'igual que Sisifo estam condemnats a lluitar per canviar aquestes coses.

Internet al manco ens ha donat una eina d'informació més lliure.

Ara mateix tenim una situació molt perillosa; desprestigi dels partits polítics i crisi econòmica... I si hagués una alternativa fort al sistema que pensau que passaria?

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb