URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Arguments. La ràdio.

Alternativa | 30 Març, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Publicam la nostra argumentació a la moció del PSM-EN relativa a l'habilitació d'un espai permanent per la Ràdio Municipal i compliment de la seva ordenança reguladora . Va ser rebutjada amb el vot a favor PSM, vots en contra de'UM-UNPI i PSOE i abstenció del PP_UMP i Alternativa. Que cadascun tregui les seves conseqüències.

Pensam que el  lloc ideal per situar la ràdio municipal seria el futur auditori o sala multifuncional. Com sempre hem defensat s’hauria d’aprofitar al màxim els doblers del Consell i del Govern per la sala multifuncional i donar-li el màxim ús possible. A la situació econòmica actual pensam que s’ha de fer una clara aposta per l’austeritat i no és massa racional gastar dobles en la construcció d’un espai nou o l’adaptació d’altre espai. A més del tema econòmic si parlam de tema professional i després de parlar amb la directora i alguns treballadors pensam que seria ideal  ubicar la ràdio a sala multifuncional, d’aquesta manera es facilitari  poder emetre concerts i espectacles en directe i tenir més facilitat per fer entrevistes a músics, artistes, conferenciants...  

Respecte a l’altre punt de la moció de que es respecti el reglament de la radio en el sentit de que la programació es faci íntegrament en català, efectivament les normatives s'han de complir i s’haurien d’haver complit des del principi, i a aquest Ajuntament tenim un bon grapat d’ordenances  i inclús lleis sense complir i hem de dir que amb conseqüències més greus pel municipi que l’incomplimet d’aquesta ordenança.

En l’actualitat la programació de la ràdio es  pràcticament en la seva totalitat en català. D’aproximadament 40 hores setmanals només es fan tres hores i mitjà en castellà o sigui el percentatge de programes fets en castellà és mínim, un 8,7 % dels programes. A més a més hem de valorar que aquests programes que es fan en castellà són realitzats per voluntaris que dediquen molt d’hores i feina  a la ràdio municipal a canvi de res. Per això abans de presentar aquesta moció al ple tal vegada el representant del PSM hauria d’haver portat el tema al patronat de la ràdio  i cercar solucions dins el patronat parlant amb la directora i els voluntaris dels programes afectats, ja que portam aquesta moció al ple se les ha fet un mal innecessari.

En aquest moment l’aplicació estricta de la normativa faria perillar la continuïtat dels  tres programes, cosa que consideram injusta i negativa per la ràdio municipal. No estam parlant d’una ràdio totalment professional i d’uns programes que es facin en castellà per cap motivació de rebuig al català. Els tres  són de gran qualitat i a més a més han tingut una important difusió fora del municipi.

Al programa de jazz, difícilment es pot substituir al cubà Nicolas Reinoso que és un gran coneixedor del jazz a nivell internacional.


L'espai d'astronomia, gravetat zero és quinzenal i agrada tant que el penjaven a una web que hi ha a sobre astronomia.


 El programa de heavy  Fantasma de la Opera Radio és l’únic que te una  pàgina web (www.fantasmagòricament.com  i emiten el seu programa en directe a través del mateix sense cap cost per l’Ajuntament . Gracies a això tenen molt d’oients fora de la illa (Barcelona, Madrid, Salamanca, Londres, Cuba, Bolivia…) i els han arribat discos de grups  de tota la península i l’estranger; L´Hermite (desde Argentina) Azero, Tako(Aragon) LaSiembra, Hardreams (Madrid),Criterivm (Barcelona), Uzzuahia (Valencia) House Master(Italia) La Hermandad(Santander) etc...

Pensam que no es pot prescindir de tres programes bons perque es facin en castellà, quan estam parlant de que el 91,3% de la ràdio es fa en català. Pensam que amb aquest percentatge es compleix l’esperit de l’ordenança i m’ atreviria a dir que per la defensa de la llengua catalana és  positiu un 91,3% de ràdio en català. A més d’un castellanoparlant  els mínims percentatges de castellà a TV3, a entrevistes o a programes com Polònia o Cracòvia els han ajudat a superar els seu rebuig al català.

Per tant passi el que passi amb aquesta moció el que s’ha de fer es parlar amb els voluntaris dels tres programes i cercar la millor manera de conjugar l’ordenança amb les possibilitats i qualitats d’aquests programes, aprofitant la seva bona feina per promocionar Pollença i la llengua catalana.

                                          www.fantasmagòricament.com

 

 

Comentaris

Pepe

Re: Arguments. La ràdio.

Pepe | 30/03/2010, 08:24

Ja m'agradaria poder debatre amb UM-UNPI, PP-UMP i PSOE, però està clar que a aquests partits només els interessa saber l'opinió dels ciutadans cada quatre anys. I després passa el que passa, que als dos primers casos hi ha indicis de delictes electorals.

JRV

opinions

JRV | 30/03/2010, 08:23

De la radio, entenc que alguns bons programes és fan en castellà perque els seus promotors no dominen el català, però entenc també que si ès vol treura el català de les catacombes de l'estat espanyol, s'ha de ser un poc rigorós, no caiguent en el crònic rebuig castellà. Pens que el programa d'astronomía es podria fer perfectament en català, no aixì el programa de música.
I fugint del petit redolet personal, crec que una o dues hores setmanals en anglés no vindria malament, i seria també just, com ja vaig justificar.

Joan C

Re: Arguments. La ràdio.

Joan C | 30/03/2010, 08:08

Molt ben argumentat a diferència del demagògic article d'ahir del PSM (per esser suaus).La veritat és que no m'acaba de convencer l'actitut de Tomeu Cifre, sempre a la defensiva i incapaz de reconèixer les pròpies incoherències.
És una pena perquè ens uneixen moltes més coses de les que ens separen. El que succeix és que com que són juntament amb Alternativa els únics que tenen un bloc obert,sembla que sols discutim amb ells, ja que amb els altres partits sols hi ha debat als plenaris.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb