URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La regeneració de Cala Barques.

Alternativa | 02 Abril, 2010 06:00

Veure anterior article sobre el tema i  un resum de l'estudi de l'IMEDEA (Institut Mediterranit d'Estudis Avançats sobre les opcions de gestió de la platja de Cala Barques (veure document pdf)

 

Dimecres al matí ens vàrem aixecar amb la notícia de que es pretén regenerar la platja de Cala Barques tot tombant els antics escars.

En primer lloc ens venen a la memòria els germans Durall, que foren els darrers marines que sortien a pescar des de la Cala Sant Vicenç. Aquells homonets baixets i contents que no tenien problemes en fer la xerradeta amb tothom que els escometia a la tornada de la mar o quan arreglaven les seves xarxes pel dia següent tornar a sortir.

No crec que la millor manera de rehabilitar aquest indret sigui a costa de construir uns espais per berenar, destruint els escars que hi ha amb tots els records que hi contenen.

Però tampoc es bo regenerar la platja, més enllà del valor sentimental, per un tema ecològic. Les regeneracions amb arena marina de les platges han estat fortament rebutjades per ecologistes, científics i biòlegs pels múltiples perjudicis que això comporta amb la fauna i flora marines.

Les corrents marines son les que cíclicament dipositen i lleven l’arena de les nostres platges, que molts cops han estat alterades, com és el cas del Moll per posar un exemple, per la construcció de grans dics o “mollets” que varien les corrents subaquàtiques impedint la regeneració de les platges.

Voler accelerar aquest procés cíclic de regeneració natural, no fomentar les tècniques regeneratives de llarga durada i menys agressives i dur arena del fons del mar té greus conseqüències: l’arena amb els propers temporals tornarà a acabar al fons del mar provocant dues coses: Primer de tot una pèrdua de diners prou important ja que cada any s’hauria de tornar a dur arena després dels temporals. Segon, l’arena amb els temporals acaba al fons del mar, però com que no és originària del lloc es troba en suspensió dins l’aigua, enterbolint-la i ofegant als peixos que no poden respirar. Així mateix, un cop acabats els temporals, l’arena es diposita tot canviant el fons marí, tapant praderies (que segons els informes de l’IMEDEA això a la Cala no passaria) i tapant els hàbitats dels peixos. És un trasbals molt gran a la vida marina més propera. Però també és un trasbals a la vida marina del lloc on s’extreu l’arena.

I a la Cala encara hi hem d’afegir que en ella hi ha una zona arqueològica prou important, que té com a jaciment insigne el vaixell grec sortit dels temporals del 2001, però que de ben segur no és l’únic que hi ha en aquelles costes. L’extracció d’arena i la seva depositació després dels temporals un altre cop en els fons marins farien perillar el conjunt de la zona i dificultarien (per cobriment o per destrucció) les noves troballes arqueològiques.

Seria més sensat, ecològicament, arqueològicament i sentimentalment parlant, intentar posar mesures de recuperació de l’arena que no siguin agressives (hi ha molts exemples i tècniques que no requereixen treure arena dels fons), millorar la imatge dels actuals escars i aprofitar els valors naturals i paisatgístics que ja té la Cala. No fa falta convertir aquest indret en un passeig turístic a imatge dels molts altres que hi ha per Mallorca i que fa que es perdi tota la identitat.

                                             Restes del vaixell grec

 

 

Comentaris

yucjphkpfh

qjwmczkoqz

yucjphkpfh | 30/07/2020, 09:42

Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

Alternativa per Pollença

Re: La regeneració de Cala Barques.

Alternativa per Pollença | 02/04/2010, 11:23

Teníem previst publicar un article sobre la Gola la setmana que ve, però la notícia ha fet que l'avancem a demà.

Així que, demà sortirà l'article sobre la deixadesa de la Gola i les excuses del batlle.

que farem

Ell és així.

que farem | 02/04/2010, 10:50

El Batle té uan memòria ben curiosa, en té una pels demés i una altre per els del seu partit.

Segurament si li demanam per en Matas parla de que la justicia a fet el que calia, si li demanam per Munar i companyia....

Alternativa per Pollença

Vergonya

Alternativa per Pollença | 02/04/2010, 09:36

El batle ja ha oblidat que el gerent del consorci de la Gola era un càrrec de confiança d'UM

Al DdM,
Pollença. Un espacio natural degradado
El botellón y la dejadez invaden la Gola
La suciedad y la falta de mantenimiento empañan la imagen del humedal situado en pleno casco urbano del Port

El alcalde de Pollença, Joan Cerdà (UM), afirma que el Ayuntamiento tiene constancia del estado de dejadez actual de la Gola ... aunque asegura que el mantenimiento y la limpieza de este espacio corresponden al consorcio y no exclusivamente al Ayuntamiento....
Cerdà precisa que la mayoría de representantes del consorcio son de la conselleria de Medio Ambiente, quienes deben "articular un sistema" para mantener y limpiar la zona "teniendo en cuenta que es un parque urbano".

www.diariodemallorca.es/part-forana/2010/04/02/botellon-dejadez-invaden-gola/558610.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb