URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Situació econòmica insostenible.

Alternativa | 08 Abril, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

La situació econòmica de l'Ajuntament és insostenible i està a punt d'explotar. S'ha arribat a un punt que l'equip de govern ja es bota els informes desfavorables de l'interventor i utiltizen enginyeria comptable  per seguir endeutant l'Ajuntament.

Al  darrer ple, a pesar de tenir un informe d'intervenció desfavorable, van votar a favor  de concertar una operació de tresoreria per import de 2,250.000 euros.  Tot això quan els ajuntaments només poden concertar operacions de crèdit amb entitats financeres a curt termini (per un període no superior a un any)  per atendre "desfases" temporals de tresoreria, i en aquest cas estam parlant d'"operacions de crèdit encobertes al marge de la llei, sent en la pràctica deute de llarg termini" (en paraules del propi interventor).

I tot això amb cinc de mesos de retard en la presentació del pressuposts al ple i amb un pressupost prorrogat totalment irreal (la liquidació del 2009 dóna un dèficit aproximat de 3 milions d'euros), el que amb la crisi actual és una irresponsabilitat molt greu.

O sigui l'equip de govern segueix sense afrontar els problemes econòmics de l'Ajuntament i segueix amb la seva "fugida cap endavant".

Mentre cada vegada són més els que denuncien públicament els impagaments de l'Ajuntament. Aquesta setmana passada va ser  la denúncia de l'Associació  PRODIS (Pro-Ajuda a les Persones Discapacitades de Pollença) sobre l'incompliment del conveni signat per l'Ajuntament. Fa unes setmanes va ser l'entitat sense ànim de lucre Ateneu Alcari, que gestiona el projecte Escola Viva. I encara hi ha tota una sèrie d'industrials als que l'equip de govern els està demanant que no presentin les factures encara, que esperin un poc més...

En aquest moment el capital viu en operacions de crèdit a llarg termini és de més de SET milions d'euros . En tres anys s'ha passat d'1,5 milions a 3 milions en operacions de crèdit de tresoreria, que és el límit que pot aprovar el batle i per això ara han portat aquesta operació al ple, perquè no els ha quedat més remei.  D'aquesta manera el deute total amb els bancs és de més de 10 milions d'euros, el doble que fa 4 anys.

 

Algunes organitzacions acabaran demanant almoina

per poder sobreviure als deutes de l'Ajuntament.

Comentaris

turgut

Re: Situació econòmica insostenible.

turgut | 09/04/2010, 20:09

Si se complís la llei en quant a obres il·legals, en urbà i en rustic, no farien falta ni BICs ni BACs. Si contruesc sense permis i ningu me diu res que m'importa si es BIC o no es BIC.

Pepe

Dades

Pepe | 09/04/2010, 17:31

El tema del BIC és un tema complex que s'acaba d'iniciar i que encara no hem debatut en assemblea. El que si ha restat clar és la manca de consens entre Patrimoni i Ajuntament, el que no és un bon començament.

La declaració com a Bé d'interès Cultural amb la categoria de conjunt històric del nucli de Pollença està motivada pel Pla Territorial.
És un tema que s'ha de fer i que és positiu per a la protecció del patrimoni.

També hem de tenir en compte que des d'1 de maig no es podran realitzar determinades obres a la cala Sant Vicenç Port de Pollença, la Font i el Vilà. I la incoació de l'expedient de declaració com a BIC suposa la suspensió de la tramitació de les llicències municipals de parcel·lació, d'edificació o d'enderrocament a la zona afectada i també la suspensió dels efectes de les llicències concedides. Totes les sol·licituds hauran de ser prèviament autoritzades per la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric. Una de les claus del tema evidentment es saber quan de temps tardarà la Comissió en adoptar una resolució.

Un altre tema és el que ha comentat Tomeu Cifre i és la por del batle i regidor d'urbanisme a que la incoació del BIC el deixi en evidència ja que sembla que es realitzen obres sense llicència al centre històric.

El normal seria que no hagués nombroses obres sense llicència, que es posés tota la informació a l'abast dels partits i que es cerquessin entre tots una solució de consens.

Tomeu Cifre

Re: Situació econòmica insostenible.

Tomeu Cifre | 09/04/2010, 15:48

Dir BIC = ATUR és profundament demagògic. La incoació d'un BIC no significa que s'hagin d'aturar les obres, sino que es revisaran les que estan en execució per si en hi ha cap que pugui suposar una agressió al que es vol protegir. Per tant la immensissima majoria d'obres podrien continuar.
El moment actual és especialment indicat, ja que l'Ajuntament ha d'aprovar la modificació del Pla General, i això suposarà un altre procés de suspensió de llicències (a tot el municipi). Si es coordina, la suspensió es pot superposar i així minimitzar els seus eventuals efectes negatius.
Efectivament, primer son les ersones, i la declaració del BIC ha de suposar una millora pels habitants i negocis del centre històric.
El Pla especial actual tan sols és una eina urbanística, no de protecció del patrimoni, per tant és una fal·lacia interessada dir que amb l'actual pla (que els afectats han criticat durant els darrers 20 anys)ja hi ha prou protecció. El BIC del centre històric és una eina de protecció del Patrimoni, no només una eina urbanística com és l'actual Pla.
Aquesta polèmica parteix del desconeixement del que és un BIC i certs argument "anti" que es fan servir són més aviat supersticions que realitats, alimentades per certs sector socio-econòmico-polítics de Pollença.
Una altra cosa és que la incoació del BIC pugui fer més evidents el gran nombre d'obres sense llicència que s'executen al centre històric, i per aquí van moltes de les pors d'aquests sectors.

Garci

Re: Situació econòmica insostenible.

Garci | 09/04/2010, 07:37

Bon dia Pere.

És una pregunta difícil de respondre per moltes coses: en primer lloc que el centre sigui BIC no significa que no s'hi pugui fer res de res. S'han de fer més informes, es tarda molt més temps, etc., etc.

Però també és cert que totes les traves que es posin a la construcció (legal) en aquests moments suposen un greu perjudici.

Com diu en Miquel, nosaltres hi hem donat voltes i la majoria de vegades hem arribat a la conclusió que entre el que molesta i el molestat es pot parlar i arribar a un enteniment. Fet que ja ha passat. El que no s'hauria de fer és perjudicar a un o altre en favor de l'altre.

I tampoc se si la declaració de BIC pel centre històric suposaria cap benefici, i més tenint en compte que ja hi ha elements catalogats protegits.

Miquel Sánchez

Re: Situació econòmica insostenible.

Miquel Sánchez | 09/04/2010, 07:22

Gràcies Pere per participar, en Zamorano membre de la nostra Assemblea sempre ens duu aquest tema per debatir a les nostres juntes.

En Zamorano sempre s'ha queixat de fer aturar les empreses de construcció en determinats periodes de temps per diferents causes, tot això demostra una vegada més la falta d'organització que tenim en tots el àmbits i la posició dominant d'alguns sector productius d'aquestes illes.

A un plenari que l'equip de Govern va intentar donar un poquet d'aire a les empreses de la construcció, el Partit Popular va lleguir un escrit de l'Associació Hotelera que es queixava de les molèsties que podrien tenir aquestes tasques als turistes, sembla que es va arribar a una solució. A Alcúdia mesures semblants varen anar bé, si no just s'ha de mirar el centre de la "ciutat fidelíssima" com esta envers Pollença.

Repeteix, no just per aquest tema si no que sempre estem damunt d'aquestes aturades a la construcció per diversos motius, ja que el membres del nostre partit estan molt vinculats als moviments sindicals, malgrat siguin dels sectors crítics dels mateixos.

L'apunt per la pròxima assemblea.

Pere

BIC = ATUR

Pere | 09/04/2010, 07:05

No trobau que aturar les obres en aquest moment de crisis per declarar BIC el casc antic suposa enviar a l'atur a molts de picapedrers, fusters, lampistes, pintors.... Quina empresa pot estar 20 mesoso sense trballar i mantenir la plantilla de treball. ? Que en serà dels treballadors i les seves families?
El BIC esta be però la cojuntura economica actual fa que no sigui el moment d'aplicar-lo.
Pens que primer son les persones i despres les mesures de proteccio.
Si s'aplicas la normativa vigent pot ser seria suficient.
Que n'opinau?

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb