URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Abril de República

Alternativa | 24 Abril, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

CONCENTRACIÓ AVUI, A LES 18’30

 

A LA PLAÇA D’ESPANYA DE PALMA

CONTRA LA IMPUNITAT DELS CRIMS FRANQUISTES

 

En plena cel·lebració dels actes d' abril de república publica per part d'Iniciativa Ciutadana per Pollença avui publicam  la que va ser la nostra argumentació al ple de febrer respecte a la moció presentada pel grup municipal PSM-EN relativa a la recuperació de la memòria històrica.

Donam les gràcies al PSM per haver canviat els punts 2 i 3 de la seva moció, consideram que no era just oblidar a l’Associació Iniciativa Ciutadana per Pollença, que durant sis anys ha organitzat actes en torn a la república a Pollença, i no citar expressament la  nostra moció aprovada per unanimitat al mes de juny de 2008 que demanava   la retirada del monòlit dedicat als pilots de la legió Còndor.

Respecte al punt primer no ens agradaria entrar en polèmiques  imaginam que la moció ha estat presentada amb la millor voluntat possible, però no podem donar suport a aquest punt per la qual cosa ens abstendrem i explicarem la nostra abstenció; durant sis anys consecutius  l'Associació Iniciativa Ciutadana Per Pollença ha organitzat tot un seguit d'actes per commemorar la Segona República. Els primers cinc anys aquest actes s’organitzaven amb la col·laboració i la participació de partits polítics. Fa dos anys el PSM al govern volia més protagonisme als actes Sembla que al PSM no el va agradar que Iniciativa demanés que cap dels líders polítics presentessin cap acte i va punyir fins al darrer moment perquè l'Abril de República es fes en nom de l'ajuntament,cosa a la que es va negar l’associació iniciativa ciutadana per Pollença ja que aquesta associació pensava,que la institucionalització d’uns actes, que fins aquell moment eren organitzats per la societat civil era un error i un perill, ja que un canvi de govern podia suposar matar aquests actes. Si en aquell moment Iniciativa hagués deixat de fer els actes d’abril de república ara després de dos anys seria complicat tornar a aixecar aquests actes.  En aquell moment el PSM no va portar aquest tema al ple i va decidir fer actes institucionals paral·lels als organtizats per Iniciativa, cosa que va fer també l’any passat.  Pensam que aquest desdoblament d’actes era prou absurd.

El que cal fer des de l’Ajuntament i des del PSM és col·laborar (com hem fet nosaltres des del primer moment i sense prendre part en l'organització: tampoc ens han convidat a participar i no per això remugam) amb l’Associació Iniciativa Ciutadana Per Pollença per que el setè any d’Abril de República sigui el millor possible, estic segur que els membres de l’Associació estaran encantats de rebre idees i ajuda.

 
Antònia Cerdà iniciant l'acte d'aquest 14 d'abril d'Iniciativa Ciutadana per Pollença

 

No m'agraden gens ni mica aquestes polèmiques amb Toni Marquet (article Cap ideologia mereix una gota de sang” publicada a la revista sa plaça i al blog del PSM), però em sap greu si no dic el que pens, no em sent bé...

Compartim amb el senyor Toni Marquet que tan ell, com el PSM, han tengut un paper molt important a la recuperació de la Memòria Històrica a Pollença. El que no estam d’acord és que digui que Alternativa (a la seva carta diu EU  reduint la coalició que represent) vam votar en contra de la moció del PSM, demanant la institucionalització de la recuperació de la memòria històrica, per no perdre el protagonisme.

Només s’ha de llegir l’article d’en Toni Marquet per adonar-se de qui està obsesionat amb el protagonisme. Al mateix no trobareu ni una línia dedicada a l’associació Iniciativa Ciutadana per Pollença, que enguany per setè any consecutiu organtiza Abril de República; amb conferències, cine-forums, llibres, itineraris guiats, una exposició...

Comentaris

uffffff

idoi

uffffff | 04/05/2010, 20:09

El que és inacceptable és tenir un batle com aquest...

Pepe

Re: Abril de República

Pepe | 04/05/2010, 17:38

El que ens va dir respecte al camí era que la proposta de la propietat era inaceptable i que l'Ajuntament havia fet la seva en el sentit que he dit, de moment no hem pogut veure ni una ni altra. Tot d'una que la tengui l'exposarem

Miquel Sánchez

Re: Abril de República

Miquel Sánchez | 04/05/2010, 17:25

JRV, no és un que hi ha davora Ca'n Pelotà? Crec que de petit anava a jugar a indis i "pitoleros" pel camí aquest.

JRV

A boquer per on???

JRV | 04/05/2010, 17:05

No se si he llegit be: s'ànira a Boquer per darrera les cases???
Hi ha un cami antic, el que venia directament de S'Iller, que hem sembla que la propietat està ben disposada a acceptar, a mes es l'antic cami oficial.
Crec que la informació del Batlle no era molt correcta.

Pepe

Don errer que erre

Pepe | 03/05/2010, 20:11

Darrers aclariments

En resposta a la carta del senyor Toni Marquet “Commemoracions i compromís publicada a sa plaça

Esper que aquest sigui el darrer escrit d’aquesta absurda polèmica i per tant procuraré ser el més sintètic i objectiu possible.

1.- El 2004 va ser Iniciativa Ciutadana per Pollença i no Esquerra Unida com diu Toni Marquet, qui va organitzar els actes del 1r Abril de República. Només ha de revisar hemeroteques i cartells, no veurà cap menció a EU.

2.- Al 2005 va ser Iniciativa qui va convidar als partits d’esquerra a participar dels actes, també pot mirar el fulletó que vostè mateix va dissenyar per aquell any.

3.- Al 2009 l’Associació Iniciativa Ciutadana per Pollença va decidir organitzar els actes en solitari i així l’ha mantingut enguany.

El senyor Toni Marquet parteix de la errònia idea de que Esquerra Unida va crear Iniciativa Ciutadana per Pollença. Estam i estarem sempre contra la utilització que fan alguns partits de les associacions. M’imagin que per molt que el digui no aconseguiré canviar aquesta idea però és la veritat.

Iniciativa Ciutadana va néixer a partir d’una paradeta alternativa a la fira del 2003 on vam coincidir gent molt diversa d’Esquerra Unida, l’Ateneu Llibertari, la Plataforma contra l’autovia... Avui mirant els retalls de premsa he pogut recordar com vam treure cartells anti-autovia al pas de les Il•lustres autoritats; Joan Cerdà, Miquel Nadal, Mª Antònia Munar, José Mª Rodriguez...
Com passa molt freqüentment als moviments i partit d’esquerra havia gent que coincidíem a Iniciativa i Esquerra Unida però havia molta més de gent a Iniciativa que no eren ni són d’Esquerra Unida.

Esper que li vagi molt bé senyor Toni Marquet als seus projectes més universal però crec que ha fet molt de mal a una Associació petita que no té més objectiu que activar una mica la vida ciutadana a Pollença.

JRV

Abril de la República

JRV | 24/04/2010, 19:15

Jo crec les intencions que mogueren al PSM, i concretament Toni Marquet a lluitar i gestionar el primer "Abril de la Republica", i a promoure la col·locació del monolit, patint fins i tot amenaçes personals de qualque regidor cavernicola del PP, i la indiferencia mes abosoluta de UM, amb un covard al front anomenat Guillem Mateu, obligan a considerar els fets com a molt lloables, i a considerar-los sempre, reconeixent a les persones que ho varen iniciar. I ICP ha donat continuitat i vigor al record de la República, i la intenció i actitut es igualment encomiable.
Per tant, no veig motiu per aquestes polemiques estèrils i que no aporten res. I veig igualment possitiu que un grup de ciutadans i ciutadanes, ICP, estiguin i laborin per donar continuitat a aquest actes de justicia, i veig igualment possitiu que l'Ajuntament col·labori i institucionalitzi també alguns actes.
Però malgrat valoro i apreció personalment a Toni Marquet per la seva lluita de tota la vida per la democracia, no puc deixar de pensar, quan ell contribueix a fomentar aquestes polèmiques, amb aquella dita mallorquina de " fer el negoci de mado Coloma, el que guanya amb el cul, ho fot amb la poma", es a dir, malgrat l'esforç en la seva lluita democratica, després la parjudica amb les polemiquetes estèrils i que divideixen.

PERQUE: ningú s'ha plantejat on putes és el PSOE quan s'homenatja als republicans i a la República? No us vareu fixar amb la seva absència institucional el dia 14? I els altres partits, que és diuen democràtics?

Anem be, Toni, ICP, "galgos, podencos...?

ICP

Re: Abril de República

ICP | 24/04/2010, 15:57

Els comunicats d'ICP es redacten i s'acorden assembleàriament. Un cop redactats, és repassen per tots els membres i després és publiquen.

Per altre banda, no tenim portaveu, gairebé mai empram aquesta figura burocràtica. Si ho ha vist, son vàries les persones que actuen com a caps visibles d'ICP en diferents moments.

Si és la voluntat de Tomeu Cifre que signem tots i cada un dels membres d'ICP, no hi tenim inconvenient, però no ho veiem lògic, i més quan tractem un tema no individual, sinó del col·lectiu, que afecta a tota la nostra organització.

Si vostè té una curiositat irremediable, pot parlar amb la revista sa Plaça i allà li diran qui som, tenen el correu. Després d'això potser se'n durà una sorpresa.

I Sr. Tomeu Cifre, el convidam, com a qualsevol altre persona, a formar part de la nostra organització i així podrà signar els nostres comunicats.

Si el que pretén és veure partidismes on no n'hi ha i insinuar vinculacions i manipulacions per part d'un partit a la nostra organització sobirana, doncs s'equivoca de bon troç.

Per altre banda, dir-li que aquest escrit que signaré en nom col·lectiu no l'he consensuat, però sé ben sert que els meus companys d'organització ho acceptaran.

Salut i Repúbliques.

Tomeu Cifre

Re: Abril de República

Tomeu Cifre | 24/04/2010, 13:34

No entraré més en una polèmica que ja hem discutit més que abastament. El que sí m'agradaria és que quan ICP fa un comunicat, el signi una persona en nom de ICP. Segur que així moltes coses quedarien més clares.

ICP

Del bloc d'ICP

ICP | 24/04/2010, 11:35

La memòria històrica republicana a Pollença: resposta a Toni Marquet.

icp | 20 Abril, 2010 14:52

Benvolgut senyor Marquet,

en referència a l'escrit que va publicar a la revista sa Plaça el passat mes de març, voldríem fer-li notar unes quantes coses. En primer lloc volíem dir que no creiem lògic que vostè hagi obviat que des de fa 7 anys hi ha una associació com és Iniciativa Ciutadana per Pollença (ICP) ve organitzant actes en memòria de la República. Li sona de res el nom "Abril de República"? Faci memòria.

Fa uns anys compartíem l'organització amb els partits polítics d'esquerres de Pollença, PSM inclòs, però per actituds com la que es desprèn del seu escrit, el voler protagonisme partidista més que memòria republicana, el voler imposar que el seu regidor fes un parlament el dia de l'homenatge als republicans i la seva actitud, feren que ICP prengués la decisió de no tornar a col·laborar amb partits polítics en l'organització de l'"Abril de República". Tot i no haver tengut problemes amb cap dels altres partits polítics.

Fa poc el PSM tornà a demanar que l'Ajuntament de Pollença organitzi actes en memòria dels republicans. Tal i com va passar l'any passat on es varen solapar els actes del consistori i els d'ICP, essent un greu perjudici per a ambdós. Nosaltres, des d'ICP sempre hem estat contraris a cedir l'organització dels actes a l'ajuntament ja que el seu interès pot variar segons el color polític de qui estigui al poder, mentre que des d'ICP no hem cessat en la seva organització any rere any. Enguany ha arribat a la paradoxa de ser aprovada una moció en que l'únic vot a favor fou el del PSM, a l'oposició, i que l'equip de govern hauria de fer actes, que no farà. El temps ens dóna la raó en que és millor continuar, des de la societat civil, fent actes que l'administració no és capaç d'assumir.

Per acabar, i com li vàrem dir, agraïm el seu interès i treball per la memòria dels republicans i per això l'hem convidat i el convidam a participar dels actes de l'"Abril de República" i fins i tot li oferim el micròfon perquè hi digui unes paraules el dia 14 a la plaça dels Seglars. És una llàstima que tota l'energia que desprèn i gasta en les seves columnes no es transformi en un poema dia 14 i es quedi en la simple crítica partidista, plena del protagonisme que vostè critica en els altres. I que el fa caure en mentides i manipulacions com és el cas de la crítica a PP i UM, que a Pollença tenim la sort de que si han condemnat el franquisme. No val tot i s'ha de tenir memòria.

Salut, alegria i República.

Iniciativa Ciutadana per Pollença.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb