URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

1 de maig, sindicalisme i desmobilització...

Alternativa | 06 Maig, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Un any més ha passat el dia primer de maig com un diumenge més. Un dia que al llarg de la història ha estat de lluita i reivindicació; un dia en memòria dels obrers assassinats i dels que a diari moren a accidents de treball; un dia que ha estat prohibit de celebrar per tots els règims dictatorials que han governat al nostre Estat; un dia de reivindicació i lluita al carrer...

Un dia que ha estat tot això i que avui en dia no és més que “un dia de festa” per sortir a passejar, anar d’excursió  o simplement descansar. El to reivindicatiu s’ha esvaït i ara molt poca gent és conscient del que significa aquest dia. I encara més, de la poca gent que n’és conscient, encara n’hi ha molta que “passa olímpicament”.

En una societat cada cop més individualista, on la consciència de ser treballador s’ha perdut i on les aspiracions de la gent no son viure bé, sinó guanyar molt... dies com el Primer de Maig pareix que no tenen gaire sentit.

I ja els va bé als que manen que això sigui així. Com més desmobilitzada està la gent, més fàcil ho tenen els poderosos per fer amb les persones el que vulguin. Les regles del joc capitalista no han variat massa en els 200 anys que portam immersos de ple en ell. I amb la crisi econòmica encara es fa més visible aquesta qüestió: desigualtat, atur, sous de misèria...

Doncs així i tot, amb més de 4,5 milions d’aturats (si contam les persones que treballen un sol dia al mes i altres excepcions, arribaríem als més de 5 milions), el Primer de Maig i les seves manifestacions van contar amb poquíssimes persones (unes 2000 segons la premsa).

Que ens ha portat fins aquí? La qüestió no és gens fàcil respondre, però potser hi tenguin a veure coses com el sindicalisme “vividor” practicat pels sindicats majoritaris. I dic vividor ja que d’ell en viuen moltes persones alliberades que no treballen. I també dic vividor per ser un sindicalisme finançat per l’Estat, que viu de subvencions. Així ja no ens ha d’estranyar que, tot i la crisi, les mobilitzacions hagin brillat per la seva absència (fins i tot quan es parla d’abaratir l’acomiadament:  rebaixar els dies d’indemnització, entre altres mesures).

Uns sindicats que no son capaços ni de generar confiança entre les persones que suposadament representen (hi ha dades que demostren que només prop d’un 15 a 17 % dels treballadors estan afiliats a algun sindicat). Una confiança que s’ha anat perdent any rere any, primer de tot pel simple fet de no fer partícips als treballadors en la gestió  dels seus problemes (derivat dels Pactes de la Moncloa i de la representació i de l’alliberament sindical que suposaren). Ara els sindicats son com gestories. I, en segon lloc, perquè la reivindicació sindical per part de les centrals majoritàries és nul·la, fins al punt de que aquest Primer de Maig al Parc de la Mar, on UGT i CCOO celebraren la seva “festa”, hi havia un castell inflable descomunal, un toro mecànic estil Las Vegas, xiringuitos de venta ambulant... Com volen que algú se’ls cregui si amb el que costa aquesta festa moltes famílies treballadores podrien menjar durant mesos?

Seria injust carregar tota la culpa als sindicats majoritaris i dir que no serveixen per res, però també és injust que ells s’erigeixin en representants de tot els treballadors i negociïn en nom seu i a la vegada acceptin mesures que van contra seva pel simple fet de que ara les centrals sindicals estan a sou de l’Estat. Esper que abandonin aquesta passivitat i d’una vegada per totes facin front a la situació  desastrosa en la que estem immersos.

Genial  el roto

 

 

 

 

Comentaris

Alternativa per Pollença

Tertúlia

Alternativa per Pollença | 06/05/2010, 16:09

Si voleu sentir la tertúlia de polítics d'ahir:
h ttp://www.megaupload.com/?d=MXU68PMQ

Pepe

Re: 1 de maig, sindicalisme i desmobilització...

Pepe | 06/05/2010, 16:05

Els grecs van ser capaços d'inventar la democràcia a un temps de faraons i emperadors divins. Un invent tan revolucionari que va tardar milers d'anys en tornar a ser una realitat.
En teoria donar una alternativa al capitalisme especulatiu actual hauria de ser més fàcil...

Miquel Sánchez

Re: 1 de maig, sindicalisme i desmobilització...

Miquel Sánchez | 06/05/2010, 14:57

Pepe, diuen que Grècia va ser el bressol de la civilització, pot ser que sigui bressol de un altre cosa ara.

Pepe

Re: 1 de maig, sindicalisme i desmobilització...

Pepe | 06/05/2010, 14:29

Avui al UH surt la protesta que van a fer ahir els treballadors dels Sis Pins, hotel Xingal i Apartament Alexia. uns negocis que funcionaven bé però que han estat víctimes del capitalisme especulador. Mentre els treballadors es van a l'atur els responsables d'aquest desastre gaudeixen de la seva fortuna a llocs com les Illes Cayman. Alguna cosa s'età fent molt malament.

www.ajpollenca.net/noticies/visorpremsa.ct.html?id=422065&file=.pdf

Miquel Sánchez

Re: 1 de maig, sindicalisme i desmobilització...

Miquel Sánchez | 06/05/2010, 14:02

Mirau Grècia, ara volen fer pagar els plats romputs als pobres treballadors.

Joan C

Re: 1 de maig, sindicalisme i desmobilització...

Joan C | 06/05/2010, 12:40

Totalment d'acord amb l'article, una de les poques coses positives de la crisi és que ens faci despertar i abandonar aquest estat pasiu i acomodat que la bona vida ens ha duit.

Joan

Prou embulls

Joan | 06/05/2010, 12:28

Joan Cerdà dimisió, per la dignificació del consistori.

Miquel Sanchez

Re: 1 de maig, sindicalisme i desmobilització...

Miquel Sanchez | 06/05/2010, 10:31

Resulta patètic el tema de l'aval, és molt normal que et donin un aval, si tens la seguretat que el creditor no l'executarà en cas d'impagament.

D'aquesta manera hi pomen anar tots a aquest cconcurs, si no pagues no passa res.

Pepe

Re: 1 de maig, sindicalisme i desmobilització...

Pepe | 06/05/2010, 09:56

En principi segons va informar al ple el regidor de medi ambient l'Associació ja ha presentat l'aval necessari per poder presentar-se.

Pepe

Re: 1 de maig, sindicalisme i desmobilització...

Pepe | 06/05/2010, 09:51

No han tengut ni la decència de mostrar-nos el nou plec de condicions.
I això que al ple de març el regidor de medi ambient a petició nostra va dir que fariem una reunió sobre el tema. Una mentida més

Com pot demanar el batle consens després de fer coses com aquesta.

Ja no tinc adjectius.

Joan C

Re: 1 de maig, sindicalisme i desmobilització...

Joan C | 06/05/2010, 09:42

Finalment L' AAVV se pot presentar a n'aquest concurs?

Miquel Sánchez

Re: 1 de maig, sindicalisme i desmobilització...

Miquel Sánchez | 06/05/2010, 09:30

Al BOIB d'avui (06/05/2010) surt el decret de Batlia amb el plec de condicions per via d'urgència del concurs de les platges de l'Abercuix i Tamarells (Sahara)

Miquel Sánchez

BOIB

Miquel Sánchez | 06/05/2010, 09:21

Al BOIB d'avui (06/05/2010) surt la declaració de Bé Catalogat SON BRULL per part del CONSELL INSULAR

Miquel Sánchez

BOIB

Miquel Sánchez | 06/05/2010, 09:12

Al BOIB d'avui (06/05/2010)surt a concurs l'adjudicació d'una nova oficina de farmàcia al Port de Pollença.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb