URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El desgavell del Tribunal Constitucional

Alternativa | 11 Maig, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

  Un nou article de na Toñi. Ja sabeu que si voleu escriure, ho podeu fer enviant els vostres articles  a alternativaperpollenca@gmail.com

 El desgavell del Tribunal Constitucional.

Una maledicció gitana sentencia: “Juicios tengas y los ganes”. És una mostra més de la saviesa popular, que sempre ha tengut més por dels desastres que provoca la justícia que dels possibles beneficis que se puguin derivar de la seva acció. I si la dita ens fa témer per un judici guanyat, què no pot passar quan ens hem d’enfrontar a un d’incert resultat?

La justícia a Espanya no està ben valorada, refranys apart. La gent no confia molt en la resolució judicial dels seus problemes, que sol ser cara, lenta i, de vegades, arbitrària, com a mínim als ulls dels que no som entesos. Sentències inexplicables, el que està passant amb en Garzón o el que s’està vivint amb l’Estatut de Catalunya no ajuden precisament a canviar-ne l’opinió. Que en quatre anys l’elit dels magistrats espanyols no hagin estat capaços de decidir si l’Estatut Català és o no inconstitucional no deixa de ser sorprenent. Si un de nosaltres, faci feina al camp professional que sigui, en quatre anys no fos capaç de resoldre un problema, se declararia incompetent i demanaria que qualcú que ho fos li tragués del compromís.

Per si això no fos motiu de reflexió, el fet que s’hagin estat filtrant constantment el signe dels debats i el possible sentit de la sentència no ajuda gens. De vegades sembla que el que està fent el TC és veure com es prendria una resolució en un sentit o en un altre, i crec que l’opinió que interessa als seus membres no és l’opinió pública sinó l’opinió publicada. El fet que es filtràs fa uns dies que s’havien redactat tres sentències, i que s’estava decidint quina finalment seria la bona, omple de perplexitat moltes persones que es pensaven que la justícia era una cosa més seriosa, i que escriure sentències “a la carta” en funció de per on bufàs el vent era una cosa que només passava a repúbliques bananeres.

Particularment, tot el que envolta el Tribunal Constitucional m’ha resultat sempre, com a mínim, sospitós. Hi ha països que no en tenen, i no passa res. De fet, hi ha democràcies com l’anglesa, que no és precisament novella, que s’estranyen de constitucions tan detallades com la nostra. Aquí, la màxima instància judicial, ja va néixer viciada, perquè el fet que els magistrats siguin triats per la seva afiliació política fa pudor. Després, va venir una època en què els recursos d’inconstitucionalitat es feien servir per aturar lleis que no agradaven  la dreta. Ara resulta que s’ha convertit en el camp de batalla on es lliuren les guerres que s’han perdut als parlaments (el Nacional o els de les Comunitats Autònomes). En la meva ingenuïtat jo pensava que un Tribunal Constitucional s’ocuparia de qüestions cabdals, de drets bàsics dels ciutadans, però veig que no és així, i de vegades sembla que del que es tracta és de tornar legislar, com si la separació de poders fos una cosa aliena a la nostra democràcia.

En el cas de l’Estatut de Catalunya la situació és kafkiana, no només perquè no s’hagi arribat a cap acord després de tant de temps (i no vull pensar que el que estan fent els membres del TC és esperar que s’atraquin les eleccions autonòmiques per deixar-hi caure una bomba) sinó perquè s’estan discutint articles que estan redactats exactament igual a estatuts d’altres comunitats, i que ningú no ha titllat d’inconstitucionals, segurament perquè des del punt de vista polític no se li podia treure el rèdit que qualcú espera obtenir del de Catalunya. 

Passi el que passi, el mal ja està fet, i aquesta situació hauria de servir perquè les coses comencin a canviar, i no perquè els membres de la judicatura demanin comprensió i respecte. Ambdues coses, vist el que s’ha vist, se les haurien de guanyar.

 

Comentaris

Alternativa per Pollença

EU es trenca

Alternativa per Pollença | 13/05/2010, 23:03

IB Digital
Esquerra Unida (EU) a Balears s'enfronta a una escissió. El sector d'Esquerra XXI, el corrent que vol impulsar una nova etapa sobiranista dins la formació per deslligar-se de l'estructura federal d'Izquierda Unida i afavorir la integració dins el Bloc, ha decidit no assistir a l'assamblea d'EU a Mallorca que s'ha de celebrar dissabte per començar a perfilar el futur de la formació.

El corrent liderat per la consellera Fina Santiago i el vicepresident del Consell, Miquel Rosselló, així ho ha decidit per ampla majoria després de reunir-se aquesta horabaixa a s'Escorxador, rompent amb el sector federalista d'Eberhard Grosske, majoritari de cara a l'assamblea. L'aposta d'Esquerra XXI era "continuar amb el procés constituient" obert fa un any a EU, han assenyalat, "sense cap condició". A la reunió diversos membres d'aquest sector han anunciat la seva baixa com a militants d'EU a Balears.


Els esdeveniments s'han precipitat a les darreres hores per una dura guerra interna que ha acabat propiciant una greu crisi amb la dimissió avui matí del seu coordinador general a Mallorca i Balears, David Abril. Esquerra XXI ha reaccionat davant el nou escenari a partir d'aquesta dimissió i les maniobres que ha efectuat el sector federalista, liderat per Eberhard Grosske i Manolo Cámara, de cara a controlar l'assamblea de dissabte, on previsiblement gaudirien de la majoria en la representació.

JRV

Excusatio

JRV | 12/05/2010, 06:46

Que a un Ajuntament democràtic, al manco elegit democraticament, abans de començar un debat al Ple sobre corrupció de persones lligades per motius politics, o mes ben dit, partidistes, al mateix Ajuntament, adverteixi i recordi el principi, també propi de democrates, de la presunció d'inocència hem sembla sintomàtic i d'aplicació allò de " excusatio non petita, accusatio manifesta".
No crec que a aquestes alçades ningú no ho tingui assumit.
El que volia, el Batlle, era evitar el debat.

Alternativa per Pollença

Re: El desgavell del Tribunal Constitucional

Alternativa per Pollença | 11/05/2010, 20:44

Ramón Cotarelo avui en público:

La diferencia entre lo legal y lo legítimo, como todo el mundo sabe, es la que hay entre lo que es y lo que debe ser, entre lo fáctico y lo moral, entre los hechos y los valores. Siempre que aparece la moral, se da una discusión sobre engorrosos asuntos del bien y del mal, que en el fondo es de lo que se trata en política y, para ver que no es tan embrollado, basta plantearse las siguientes sencillas cuestiones:
¿Es legal que un Tribunal Constitucional mermado, politizado y pasado de mandato dicte una sentencia sobre el Estatut que ponga en jaque el equilibrio tan difícil del Estado de las autonomías? Sí. ¿Es legítimo?...
h ttp://blogs.publico.es/delconsejoeditorial/549/legalidad-y-legitimidad/

Alternativa per Pollença

La abogada del Tribunal de la UE ve "indiscriminado" el canon digital El dictamen señala que no puede aplicarse a empresas y profesionales que adquieran los aparatos y para otras finalidades ajenas a la copia privada

Alternativa per Pollença | 11/05/2010, 14:13

Una exce·lent notícia.

Al diari el país:
La abogada del Tribunal de la UE ve "indiscriminado" el canon digital
El dictamen señala que no puede aplicarse a empresas y profesionales que adquieran los aparatos y para otras finalidades ajenas a la copia privada

EL PAÍS - Madrid - 11/05/2010

En opinión de la abogada general del Tribunal de Justicia de la Unión Europea con sede en Luxemburgo, Verica Trstenjak, el canon por copia privada que se aplica en España sólo debería gravar los equipos, aparatos y materiales de reproducción digital que presumiblemente se vayan a destinar a la realización de copias privadas. Trstenjak considera que este tipo de gravamen, recaudado a favor de autores, artistas y productores, no puede aplicarse indiscriminadamente a empresas y profesionales que claramente adquieran los aparatos y soportes materiales para otras finalidades ajenas a la copia privada, señalan fuentes del tribunal en un comunicado de prensa.

Según la directiva sobre derechos de autor y derechos afines a los derechos de autor en la sociedad de la información, el derecho de reproducción del material sonoro, visual y audiovisual corresponde a los autores, intérpretes y productores. No obstante, la directiva consiente que los Estados miembros permitan la realización de copias privadas, siempre y cuando velen por que los titulares de derechos reciban una "compensación equitativa". Mediante dicha compensación ha de retribuirse adecuadamente a los titulares de derechos por el referido uso de sus obras y prestaciones protegidas.

"España optó por permitir la reproducción para uso privado, sin autorización del autor, de obras ya divulgadas. Estableció una retribución a tanto alzado a favor de los titulares de derechos, a cuyos efectos gravó los equipos, aparatos y materiales de reproducción digital indiscriminadamente con un canon por copia privada. Los fabricantes, importadores o distribuidores han de abonar dicho canon a las entidades de gestión de los derechos de propiedad intelectual", indica la abogada.

Trstenjak ha emitido este dictamen al hilo de un caso que enfrenta a la Sociedad General de Autores y Editores (SGAE), entidad española de gestión de los derechos de propiedad intelectual, contra la sociedad PADAWAN, que comercializa dispositivos de almacenamiento electrónico, entre otros CD-R, CD-RW, DVD-R y aparatos de MP3. La SGAE reclama a PADAWAN el pago de una compensación a tanto alzado por copia privada de más de 16.000 euros correspondiente a los dispositivos de almacenamiento comercializados entre septiembre de 2002 y septiembre de 2004.

La Audiencia Provincial de Barcelona, que conoce del recurso de apelación, se cuestiona si el sistema de gravamen español es conforme con la directiva euroepa, por lo que pregunta al Tribunal de Justicia cómo ha de configurarse la "compensación equitativa" exigida por la directiva. Señala que de la respuesta del Tribunal de Justicia depende el derecho de la SGAE a reclamar la compensación que correspondería por todos los dispositivos de almacenamiento comercializados por PADAWAN o sólo sobre aquellos que presumiblemente se hayan destinado a la copia privada.

En opinión de Trstenjak, el concepto de "compensación equitativa" que figura en la directiva es un concepto autónomo de Derecho comunitario que todos los Estados miembros deben interpretar de manera uniforme y que cada Estado miembro debe aplicar. Sin embargo, cada Estado miembro determina para su territorio los criterios más pertinentes para garantizar el respeto de dicho concepto comunitario dentro de los límites impuestos por el Derecho comunitario y, en particular, por la directiva.

Según Trstenjak, la directiva reconoce a los Estados miembros un amplio margen de actuación a la hora de establecer sus respectivos sistemas nacionales de compensación. Ahora bien, cualquiera que sea el sistema empleado por cada Estado miembro para determinar la compensación equitativa, "debe respetar un justo equilibrio entre los afectados, es decir, por una parte los titulares de derechos de propiedad intelectual afectados por la excepción de copia privada, acreedores de dicha compensación, y, por otra, los obligados directa o indirectamente al pago". El concepto de compensación equitativa debe entenderse como una asignación al titular de derechos que, teniendo en cuenta todas las circunstancias de la copia privada autorizada, representa una retribución adecuada por el uso de su obra o prestación protegidas.

Trstenjak defiende la postura de que ha de existir una relación suficientemente estrecha entre el uso del derecho y la correspondiente compensación económica por copia privada. Si un Estado miembro, como España, opta por un sistema de compensación consistente en un canon sobre los equipos, aparatos y materiales de reproducción digital, "dicho canon sólo puede considerarse un sistema de compensación por copia privada conforme con la directiva en el supuesto de que los equipos, aparatos y materiales vayan a destinarse presumiblemente a la realización de copias privadas". La asignación de una retribución a los titulares de derechos como consecuencia de la aplicación "indiscriminada" de dicho canon a empresas y profesionales que, según muestra la práctica, adquieren los aparatos y soportes de reproducción digital "para fines ajenos a la copia privada, no constituye una compensación equitativa» en el sentido de la Directiva".

Las conclusiones de la abogada general no vinculan al Tribunal de Justicia. Su función consiste en proponer al Tribunal de Justicia, con absoluta independencia, una solución jurídica al asunto del que se ocupa. Los jueces del Tribunal de Justicia comienzan ahora sus deliberaciones sobre este asunto, concluye el comunicado.

Garci

Re: El desgavell del Tribunal Constitucional

Garci | 11/05/2010, 11:55

És una molt bona notícia!

Gràcies pels enllaços.

Ichigo

El Canon Digital és il·legal

Ichigo | 11/05/2010, 11:50

Bé, no sé si guanyarem, però el Tribunal Europeu podrà dir qualque cosa.

Ichigo

El Canon Digital és il·legal

Ichigo | 11/05/2010, 11:34

UEP, AL·LOTS! He trobat notícies de que el canon de l'SGAE és il·legal:
h ttp://www.internautas.org/html/6154.html
h ttp://www.itespresso.es/el-canon-digital-es-ilegal-segun-el-tribunal-de-justicia-de-la-ue-45088.html
h ttp://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5jUGCC9gFEtgrIcd4tzbVXXr7RE_g
h ttp://www.cadenaser.com/sociedad/articulo/canon-digital-espanol-ilegal-abogada-general-tribunal-europeo/csrcsrpor/20100511csrcsrsoc_2/Tes
h ttp://www.elpais.com/articulo/tecnologia/abogada/Tribunal/UE/ve/indiscriminado/canon/digital/elpeputec/20100511elpeputec_4/Tes

I si voleu més notícies:
h ttp://www.google.es/news/story?ncl=dHQuCNE6s3dIMQM&hl=es
Probablement, hem guanyat!

Pepe

Re: El desgavell del Tribunal Constitucional

Pepe | 11/05/2010, 06:49

La separació de poders una idea nascuda al segle XVIII i que no som capaços d'aplicar al segle XXI.
Mentre la justícia no sigui independent i amb mitjans suficients no podrem dir que realment estam a un estat de dret.

I si parlam d'un exemple més proper sembla que quasi tres anys després s'iniciarà el procés del contenciós que tenim posat conjuntament amb el GOB respecte a les construccions a Cala Molins. Quan ja la destrucció del paisatge no té remei.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb