URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El contracte de la compra d’aigua a Arguta SL és il·legal i innecessàri.

Alternativa | 17 Maig, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

El contracte de la compra d’aigua a Arguta SL és il·legal i innecessàri.

En cas de que no s’aturi aquest tracte de favor a un intermediari d’aigua anirem a fiscalia.

Des d’Alternativa per Pollença volem denunciar que a la propera Junta d’EMSER, aquest dilluns, es pensa prorrogar el contracte de cessió de diferents pous pel subministrament d’aigua a la població (pous de Can Comes, Can Sales i Can Seguí), pous que es troben ens mans d’un intermediari, Arguta S.L. i que té llogats aquests pous a l’Ajuntament de manera il·legal i innecessària.

La situació il·legal, a més de contraria al mínim sentit comú, es deu a que, segons estableix clarament la Llei d’Aigües, TOTA l’aigua és pública. El que legalment s’ha de pactar amb els propietaris de les finques és l’accés al pou i el lloguer del terreny on està situat el pou, si és que el pou és legal i està registrat. En el casos de subministrament a una població, l’Autoritat Hidràulica, depenent de Medi Ambient en el cas de Balears, pot determinar l’expropiació del pou si no s’arriba a un acord amb el propietari del terreny (que no de l’aigua) que sol estar en règim de Concessió, i per una quantitat limitada d’extracció. Una situació d’emergència per impediment a l’accés al pou per desavinences amb la propietat del terreny, es pot resoldre així, si la necessitat obliga per garantir el subministrament a una població. La Llei de Bases de Règim Local obliga als Ajuntaments.

La realitat és que s’està pagant una quantitat desorbitada de diners a un intermediari, Arguta S.L. de forma il·legal. I a això li hem d’afegir que amb un mínim d’inversió, ja que a Pollença bona part de l’aigua de bona qualitat de la font de Ternelles, l’Algaret, es perd al torrent, així com el sobrant dels regants, que la cedeixen  a un preu ridícul a l’Ajuntament. Unes senzilles i gens costoses obres d’ampliació de la canonada de l’Algaret al dipòsit regulador, l’acondicionament tampoc gens costos de la petita represa del torrent de Ternelles (Assud) i el pou de Can Puig, de l’Ajuntament i que està aturat bona part de l’any, permetria aprofitar mes de 200.000m3 d’aigua, fent innecessari comprar tanta aigua i s’estalviarien molts milers d’euros.

Ens sembla increïble que en plena crisi econòmica, amb les reserves d’aigua al seu màxim històric, amb lo poc costoses que serien les mesures que hem citat i amb la dessaladora d’Alcúdia pràcticament llesta per funcionar, que es puguin prorrogar aquests contractes pagant a un intermediari que guanya una bona quantitat de doblers simplement per fer d’intermediari de la venda d’un be públic com l’aigua.

Amés, a un informe respecte al contracte d’Arguta que ara acaba els tècnics (gerent d’EMSER, enginyer i encarregat) van a indicar que el volum d’aigua que s’extreia dels pous d’Arguta no arribava al volum mínim anual que es pagava, 300.000m3 (el volum extret es trobava entre els 124.038 i 199.661 m3), el que feia que durant els semestres d’hivern s’extreia aigua no perquè fes falta per donar subministrament a la població sinó perquè s’havia de pagar tant si s’extreia com si no. O sigui es pagava per una quantitat d'aigua que després no arribava. Tot això perquè l’Ajuntament té pactades gairebé innecessàriament: Pou Can Colet, 50.000m3; Pou Clos 50.000m3; Pous de Gotmar 400.000m3; Vila ( innecessari totalment) 6000€ per la seva utilització; Cal Gall (no tenim dades exactes) .

A tot això li hem de sumar el tracte de favor evident del Consistori cap a aquest intermediari on fa mes de 15 anys que la situació amb Arguta SL és abusiva i perjudicial per l’Ajuntament. Una situació atribuïble a la pèssima gestió dels diferents consistoris, i que encara continua, i a pitjor. I com un tracte de favor per part del batlle ja que el titular d’Arguta S.L. és de nou una persona molt propera a UM.

El resultat és que els pollencins podríem tenir l’aigua mes barata si la gestió fos acurada i transparent, i no regalessin diners de forma tan alegre. I davant d’aquesta situació a Alternativa per Pollença, i en cas de que s’aprovi aquesta prorroga, denunciarem les irregularitats d’aquesta relació contractual a la Fiscalia.

 

A continuació: LA HISTÒRIA DE LA CONTRACTACIÓ DE L'AIGUA A L'EMPRESA ARGUTA.


El propietari de la finca de Can Salas, allà per l’any 1989 va fer una perforació, on havent trobat aigua, la va oferir a l’Ajuntament, que en aquella època portava directament el servei. El mateix propietari va fer la inversió d’ instal·lar, a càrrec seu una canonada paral·lela a la  canonada  o aqüeducte que des de temps immemorials porta l’aigua de Ternelles, en una llargària d’uns 1000 metres. Igualment  va instal·lar una bomba, les conduccions elèctriques, etc.

 

Però ja el primer estiu, es va evidenciar que aquest pou era simplement una cisterna subterrània, molt a prop del torrent, que al no rebre aigua a l’estiu, s’esgotava, pel que en època de mes necessitat no podia subministrar aigua a la població i ens deixava penjats. Als anys següents, es va repetir la situació, i malgrat aquest senyor havia fet algunes prospeccions molt costoses dins la mateixa finca, però sense èxit, on ja si l’Ajuntament havia col·laborat lleugerament  en el finançament, és va plantejar la necessitat de desfer el contracte , per la manca d’aigua.

 

El propietari va reaccionar arribant a un acord amb la propietat de Can Comes. Aquesta propietat ja havia “venut” aigua a l’Ajuntament directament casi cada any a l’estiu, quan plovia poc, i tan sols més o maco els mesos de juliol - agost, tan sols quan la situació de l’abastiment era crítica. L’aigua anava a un dipòsit de Can Colet, amb unes instal·lacions molt precàries, i d’allà era impulsada a la xarxa pública. Aquest pou de Can Colet també venia aigua (i encara en ven a Emser, amb unes 50.000m3 compromesos) a l’Ajuntament.

 

A finals dels anys 90 va morir el propietari de can Comes, i l’Ajuntament, en ves d’arribar a un acord amb la viuda directament, va deixa que hi arribes el propietari d’Arguta SL i actués d’intermediari. Es varen comprometre 200.000m3, els utilitzés o no l’Ajuntament: alguns anys no es varen utilitzar. L’Ajuntament pagava, i paga, s’impulsessin o no.

 

Al contracte amb l’Ajuntament hi  figurava el pou de can Salas (Arguta S.A.), però a l’estiu i bona part de l’any, l’aigua era de Can Comes, per quan Can Salas, no tenia aigua, actuant realment Arguta de intermediari entre la propietat de Can Comes i l’Ajuntament, i la situació encara perdura així. Cal dir que la inversió i despesa i instal·lació de la canonada de Can Comes cap a Ternelles fou a càrrec del propietari d’Arguta SL.

 

Sobre l’any 1997, per al Moll, es va instal·lar una petita canonada, de forma provisional des de el Pou de Can Seguí propietat del dentista “Guillem de Ternelles”, ja traspassat fa uns anys,  a prop del Vilà i en direcció a Pollença, i els dipòsits de Gotmar. També aquí es subministrava aigua de forma esporàdica, i tan sols es pagava la quantitat d’aigua subministrada a un preu un poc mes alt que altres pous.

 

A principis dels 2000, es va instal·lar una altra canonada des de un nou pou particular, “El Clos”. Com sigui que la canonada passava enterrada, es a dir, en condicions acceptables tècnicament, per davant el portell de Can Seguí, es va aprofitar per conectar-hi aquesta de Can Segui també cap al Port.

 

Es seguia subministrat unes quantitats properes als 30.000m3 per any, ja que els treballadors gestionàvem agafant aigua on era mes barata.

 

A finals d’any 2002, quan ja s’havien pagat dos anys, des de Intervenció en varen comunicar que ja feia casi un any i mitg que Arguta SL presentava factures per 25.000m3 cada trimestre, i les estaven pagat en regularitat. Sense passar per la Comissió de Govern, la Batllessa havia signat unilateralment un acord feia mes d’un any. Pel que acordava rebre del pou de Can Segui, de l’empresa Arguta, no propietària de la finca ni del pou, 100.000 m3. L’extracció estava per davall els 30.000m3... i l’Ajuntament en pagava 100.000, en plaços trimestrals!!! A més que el segon any l’aigua fou un parell de dies salada...

 

A tot això “l’acord de la batllessa”, on no hi havia cap sol·licitud escrita del propietari de l’empresa intermediària, es va “corregir” legalment al proper acord entre Arguta i l’Ajuntament de fa més o menys tres anys, on s’afegien aquests 100.000m3 als 200.000 anteriorment concertats de Can Salas – Can Comes, totalitzant 300.000m3

Comentaris

Pepe

Re: El contracte de la compra d’aigua a Arguta SL és il·legal i innecessàri.

Pepe | 21/05/2010, 18:55

Una bona notícia; avui el Consell d'administració d'EMSER ha decidit no prorrogat a dit el contracte d'Arguta sinó treure a concurs públic les quantitats d'aigua que es necessiten per enguany.

Pepe

Re: El contracte de la compra d’aigua a Arguta SL és il·legal i innecessàri.

Pepe | 17/05/2010, 21:32

Sí José hi ha molt de feina per fer, comptam amb tu?

Pepe

Re: El contracte de la compra d’aigua a Arguta SL és il·legal i innecessàri.

Pepe | 17/05/2010, 21:31

Això diuen al blog Renaixement, fa mesos tot a UM era meravellós ara mirau la descripció,em sona que a més d'un renovador també li pot anar bé aquesta descripció.

Ginard no entén la "renovació" del seu partit; ell és de la vella escola, fill del muniarisme: de premiar els amics, de tenir "els seus" contents; bones dosis de populisme, demagògia, i regionalisme desfressat d'una lléu pàtina de nacionalisme.

Jose

contracte

Jose | 17/05/2010, 21:01

Tambe podeu mirar quins són els pous legals a Pollença. vos llevara feian segiur que no passen la dotzena.
per cert tambe podeu revisar la contractacio del gerent d'emser

Alternativa per Pollença

Re: El contracte de la compra d’aigua a Arguta SL és il·legal i innecessàri.

Alternativa per Pollença | 17/05/2010, 20:45

La importante funció de la Base.

Telma Ortiz veraneó en Pollença, en una residencia de uso exclusivo militar.

www.mallorcadiario.com/index.php?option=com_content&task=view&id=54278&Itemid=29

Pepe

Re: El contracte de la compra d’aigua a Arguta SL és il·legal i innecessàri.

Pepe | 17/05/2010, 20:34

Finalment avui no s'ha fet el consell d'administració d'EMSER. S'ha decidit demanar un informe tècnic i altre jurídic per estudiar la prorroga del contracte a ARGUTA.No seria el més normal haver fet aquests estudis abans?
A la fi aquesta gestió és un desgavell continu.

Alternativa per Pollença

Re: El contracte de la compra d’aigua a Arguta SL és il·legal i innecessàri.

Alternativa per Pollença | 17/05/2010, 13:46

Demà a les 11 a la ràdio municipal podreu sentir al nostre regidor parlar d'aquest i altres temes d'actualitat de la polític municipal.

que diu el PssooE?

desgovern

que diu el PssooE? | 17/05/2010, 08:13

Que voleu d'un Batle que mentre els simples mortals estan fent feina, i algún ciutadà espera a l'ajuntament per poder parlar amb ell, és dedica a anar a correr i després anar a fer cafetets...

El més trisT és que un pertit presumptement socialista (només a les sigles pel que és veu) li dona suport.

Alternativa per Pollença

A DM

Alternativa per Pollença | 17/05/2010, 08:10

El consistorio de Pollença renueva el contrato del agua.

El consistorio de Pollença tiene previsto prorrogar hoy el contrato de suministro de agua potable a la empresa Arguta S.L. Alternativa per Pollença (en la oposición) sostiene que la operación "es totalmente innecesaria pues en breve funcionará la desaladora y además, el resto de pozos están a rebosar tras las últimas lluvias".

www.diariodemallorca.es/part-forana/2010/05/17/consistorio-pollenca-renueva-contrato-agua/570858.html

Pepe

Re: El contracte de la compra d’aigua a Arguta SL és il·legal i innecessàri.

Pepe | 17/05/2010, 08:06

A UM Pollençal'únic que ha canviat amb l'operació voltor és que no fan les mangarrufes per telèfon. Ells veuran el que fan però Pollença ja està dins el punt de mira de fiscalia i s'acumulen massa "urgències" i improvisacions que poden ser considerades prevaricació.
Segueixen tudant els doblers públics per beneficiar les seves xarxes clientelars.I tot amb l'imprescindible e impresentable consentiment del PSOE)

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb