URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El zapatazo (I)

Alternativa | 24 Maig, 2010 06:00

 Aquí teniu la primera part d'un article de na Toñi .

Ja sabeu que si voleu escriure només ho heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail.com.

El zapatazo (I)

Si quedava qualcú que encara pensava que el govern de Zapatero era d'esquerres, les mesures per reduir el dèficit que ha pres a ben segur li ha fet canviar d'opinió.

 

El que ha fet en Zapatero es pot dir de moltes formes (tijeretazo, retall...) però jo m'estim més dir-li zapatazo. Perquè el que ha fet el president del govern és tirar-nos una sabata pel cap, no sé molt bé si per insultar-nos o per fer-nos despertar del somni en què ell mateix ens havia sumit. Tant de dir-nos que a l'economia espanyola ja hi havia brotes verdes, tant de contar-nos que Espanya no era Grècia per descobrir ara que totes les plantes se moren i que si el que es viu a altres països és un drama, el que ens toca aquí és la tragèdia. Però, a diferència del que passava a les tragèdies gregues, on els que patien eren els poderosos, aquí, com sol passar, els que acaben pagant són els de sempre.

És vera que, després de donar-li moltes voltes i després de declaracions contradictòries (que comencen a ser el segell d’aquest govern, que sembla dirigir el país a cop d’inspiració transitòria) sembla que es posarà qualque impost que recaurà en aquells que tenen més de dos milions d’euros. Això sí, aquesta mesura sí que s’ha de reflexionar molt i sospesar i tornar pensar, no sigui que es pugui ferir qualque sensibilitat rica, que sembla ser més delicada que la sensibilitat dels pobres, que no en deuen tenir.

Els meus coneixements d'economia no són més que els que pot tenir qualsevol persona que llegeix els diaris i interpreta el que sent i veu, és a dir, en aquesta, com en la majoria de les qüestions, no som una entesa. Així i tot, crec que no fa falta ser un setciències per adonar-se que pràcticament tres milions de persones amb una rebaixa mitjana de sou d'un 5% i un parell més de milions de jubilats amb el sou congelat no animaran precisament al consum. Si els funcionaris hem de retallar despeses, el que pugui retallarà dels euros dedicats a l'oci (restaurant, bar, viatges...) i a les compres, perquè el que no deixarem de pagar serà la hipoteca. Pel que fa als jubilats, les pensions dels quals són en general de vergonya, no és només que perdin poder adquisitiu en congelar les seves esquifides pagues, sinó que es tracta d’un col·lectiu on pesa molt el component psicològic; ho han passat sempre tan malament, que són els primers que estalviaran d’allà on puguin. El mateix es pot dir dels que havien de cobrar ajudes de la llei de dependència.

Pel que fa al fre de les obres públiques, que s’aturaran pràcticament del tot, no provocarà efectes negatius a l’economia nacional? No és això contrari al que s’havia venut amb el Pla E?

És fàcil preveure el que passarà a continuació: el consum, que havia repuntat una mica, s'estancarà, tal vegada fins al punt de la deflació; a menys consum, més gent a l'atur, la qual cosa -a més del drama personal que suposa- implicarà una pujada del dèficit, que s'haurà de rebaixar una altra vegada d'una forma encara més traumàtica. El panorama que se'ns ofereix és desolador, sobretot pensant que hi ha veus autoritzades que afirmen que el pitjor està encara per venir.

Crec, sincerament, que anam cap al model argentí: rics cada vegada més rics, desaparició de les classes mitjanes, conversió d'aquestes en classe baixa i empobriment cada vegada més accentuat de les classes més desafavorides.

Territorio Vergara

 

Comentaris

Pepe

Re: El zapatazo (I)

Pepe | 25/05/2010, 06:27

Bon dia, Annika fa temps que a l'igual que molt de simpatitzants i votants del PSOE va abandonar a una agrupació que dona suport a una forma de governar que res té de socialista.

Respecte al tema de que els funcionaris consoliden sou estic totalment d'acord. Crec que és injust que un funcionari que ja no té la responsabilitat de ser director general sigui cobrant com tal.

Miguel Hernández

La nº6 era

Miguel Hernández | 25/05/2010, 06:04

Se llama anika y no ha salido rana, está en su legítimo derecho de protestar o manifestarse cunado y donde quiera, siempre y cuando tenga permiso para ello.
Por cierto el republicano de pollensa, el sr. Sureda y otro de UM, el sr. oliver, tambien estan muy bien, habiendo consolidado nivel de funcionario y cobrando para el resto de sus vidas. Esto no estaria bien quitarlo dentro del plan de austeridad, porque bajo mi punto de vista manda h....s porque estos no hacen ya de politicos y cobran como si lo hicieran...

Follonero

Re: El zapatazo (I)

Follonero | 24/05/2010, 22:47

Qui era la nº6 del Psoe?

Murillo!!! quin desastre!!!!

Nº 6 PSOE

Murillo!!! quin desastre!!!! | 24/05/2010, 22:26

La número 6 de la llista del PSOE a les pasades eleccions els hi ha sortit ben rana!!!!!

Pepe

Miguel Hernández

Pepe | 24/05/2010, 22:26

"Miguel Hernández", yo no he dado vía libre al PP.Hemos procurado y procuramos hacer nuestro trabajo de oposición lo mejor posible, tal vez si UM i PSOE lo hicieran mejor nosotros no tendríamos tanto trabajo y a todos nos iría mejor.
Si el PP gana será por que los demás partidos no somos capaces de llegar a los electores como una alternativa mejor. Y eso es lamentable teniendo en cuenta lo poco que ha hecho el PP esta legislatura, recuerda que son el partido más votado.
Lamentablemente democratico.

Claro que si los votantes de izquierdas del pueblo apoyasen y trabajasen realmente por una política de izquierdas fundamentada no en el miedo al PP sino en dar alternativas reales i progresistas igual las cosas canviarían en el 2011.

Respecto a que hubiese hecho el PP en vez de Zapatero, no creó que se hubiesen atrevido a llegar tan lejos. De momento no han sido capaces de explicar una alternativa real a la crisis.

Pepe

Re: El zapatazo (I)

Pepe | 24/05/2010, 22:13

Fins ara no havia pogut entrar en internet.
Totalment d'acord Toñi, aquest zapatazo no només és injust sinò que a més a més és ineficaç. Només s'ha d'estudiar una mica de història econòmica. Tant al 1929 com després de la II Guerra Mundial es va sortir de la crisi amb una major inversió pública i fomentant el consum. Evidentment això suposa augmentar el deute públic però en uns anys el creixement econòmic permet reduir la mateixa.
Com va dir Vicenç Navarro, tan de bo estem equivocats...

Magdalena

SON RUMORES...

Magdalena | 24/05/2010, 21:56

Francisca Ramón ya cobra las hamacas y sombrillas en el Puerto Pollensa playa arriba, playa abajo

Praxedes

Va listo el Ayuntamiento de Pollença

Praxedes | 24/05/2010, 20:47

Como sabemos que esto lo lee el Alcalde Joan,se le recuerda eu el Decreto antideficit, establece que ni las entidades locales ni sus entidades dependientes clasificadas en el sector Administraciones Públicas podrán acudir al crédito público o privado a largo plazo, en cualquiera de sus modalidades, para financiar sus inversiones.

Asimismo, la norma dicta que tampoco podrán sustituir total o parcialmente operaciones preexistentes, a excepción de aquellas que en valores actuales netos resulten beneficiosas para la entidad local en cuestión en el sentido de que ayudarían a reducir la carga financiara, el plazo de amortización o ambas cosas.

El decreto, que ahora deberá ser convalidado por el Parlamento, también contempla que las operaciones a corto plazo concertadas para cubrir situaciones transitorias de financiación deberán quedar canceladas a 31 de diciembre de cada año.

La norma establece además los destinos preferentes que deberán tener los ahorros de las entidades locales derivados de la reducción de gastos de personal en 2010 y 2011.

Hay que tener en cuenta que la reducción media en un 5% de los salarios de los empleados públicos (reducción que afectará tanto al salario base como a los complementos) será de obligada aplicación a todas las administraciones, lo que, según el Gobierno, "supondrá un importante ahorro" para las comunidades autónomas y corporaciones locales debido al importante peso del empleo público en las mismas.

Así, como primera referencia, el Gobierno señala que los ayuntamientos deberán dedicar estos ahorros a sanear sus remanentes negativos y, en segundo término, a reducir su nivel de endeudamiento a largo plazo. En tercer lugar, podrán destinar este dinero a financiar inversiones.

Cuando no sean posibles los dos primeros objetivos, los recursos no aplicados en el propio ejercicio a la financiación de inversiones se destinarán en sucesivos ejercicios a las finalidades antes señaladas en el mismo orden de preferencia (saneamiento, reducción de deuda e inversiones).

Asimismo, y dentro de las medidas económico-financieras de aplicación a las entidades locales, la norma introduce modificaciones en el régimen de provisión de funcionarios con habilitación de carácter estatal para mejorar el control de la gestión económico-financiera de dichas entidades y garantizar la independencia funcional de los empleados públicos.

Además, el incluye una rebaja arancelaria general del 5% para los documentos de cuantía, de los notarios y registradores de la propiedad y deja sin cambios los honorarios fijos referidos a los documentos sin cuantía.

Y ahora me pregunto yo, como saldrá adelante el Ayuntamiento de Pollensa, tan acostumbrado a endeudarse cuando no le salen las cuentas, que lástima que Merti del Paraiso no pueda emitir DEUDA PUBLICA MUNICIPAL.

Garci

Re: El zapatazo (I)

Garci | 24/05/2010, 12:11

Hola Miguel. A jo me fa por que el PP governi, sigui on sigui. Però una cosa s'ha de tenir clara, nosaltres no farem guanyar al PP, sinó que és la mala gestió d'UM i PSOE el que estan impulsant un possible ascens del grup PP-UMP.

Lo que ha fet Zapatero es un desastre, digne de cualsevol política del PP. Així que el PP crec que hagués fet més o menys el mateix. Encara que, realment fa por la imposició d'una política neolliberal en aquests moments.

Miguel Hernández

YO SOY DEL PSOE

Miguel Hernández | 24/05/2010, 10:54

Buenos días. Lo que me consuela es que en las proximas elecciones ganará el pp y en pollensa también. Aunque no esté de acuerdo, puesto que la faena de pepe garcia ha sido muy buena, ha dado via libre al pp, Um está undida y el psoe de pollensa tambien, pero claro, me consuela que el pp llegará al poder, aver que otro desastre vuelven a hacer y como nos lo comemos.
Aún y eso, creo que zapatero no lo ha hecho bien, ahora bien, que hubiera hecho el pp?

Miquel Sánchez

Re: El zapatazo (I)

Miquel Sánchez | 24/05/2010, 09:41

malgrat el meu article damunt una possible reforma laboral va ser molt irònic, no deixa també de tenir una bona dosi de realitat, un altre tema es si Mallorca podrà dur el ritme de la resta d'Europa tinguent la seva economia basada en l'oci de la resta dels europeus (de moment, la temporada cada any és més curta i s'ha romput el binomi hostaleria/construcció (estiu/hivern), a més els problemes s'ha arreglaven amb una devaluació de la peseta, però ara amb l'euro això no és pot fer.

Ichigo

Re: El zapatazo (I)

Ichigo | 24/05/2010, 09:00

Després de 6 anys de Govern ZP mai no es va posar les piles. Evidentment es va comportar com un imbècil davant tots noltros.
Com ja havia dit algun de tots noltros: "O al PSOE le quitas la S y la O, o te centras en una reforma económica y laboral seria".

Garci

Re: El zapatazo (I)

Garci | 24/05/2010, 07:57

És un article molt encertat baix el meu punt de vista. Vicenç Navarro, a Alaró, va explicar com aquestes mesures ens durien directament a un agreujament de la crisis econòmica. Si desincentives el consum, en una economia capitalista, l'únic que fas és crear més crisis.

Si algú encara pensava que el PSOE era d'esquerres, aquí té la resposta.

Joan C

Re: El zapatazo (I)

Joan C | 24/05/2010, 06:36

Molt bon article Toñi. Aquestes mesures no hi ha per ón agafar-les.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb