URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Per què faré vaga demà.

Alternativa | 07 Juny, 2010 06:00

 He de confessar que, al principi, no pensava fer vaga, per dues raons. La primera, òbviament, perquè no volia que els doblers que me llevaran ajudassin els comptes dels que ens (des)governen. En segon lloc, no pensava fer vaga perquè crec que els sindicats s’haurien d’haver atrevit a convocar-ne una de general. Davant d’un atropellament com el que se’ns imposa, sense precedents, els representants dels treballadors haurien d’haver convocat una protesta general, assumit el risc que suposa.

En tot cas, després d’un mínim de reflexió, he decidit que he d’anar a la vaga. I la faré essent ben conscient que és més que probable que sigui un fracàs, perquè segurament les xifres de seguiment de l’atur seran més bé decebedores. De fet, molts de companys meus fan servir l’argument econòmic (“no vull que me llevin més doblers”) per dir que dia 8 aniran a fer feina. Sé que hi ha centres públics que se plantegen altres mesures de protesta a fi d’eludir la retallada de sou que suposa no anar a fer feina dia 8. A tots aquests els diria que, a la fi, l’única cosa que ens mostrarà el govern dia 9 de juny serà una estadística amb el nombre de persones que ha fet vaga. I si és una protesta minoritària, el que ens diran és que la majoria de funcionaris està d’acord amb la retallada de sou. Així que els que ens passi després ens ho haurem guanyat a pols.

La davallada del sou dels  parteix d’una sèrie de falàcies. En primer lloc, no tots els treballadors públics tenen el seu lloc de feina guarantit. De fet, a tot l’Estat un 20% dels emprats de les administracions són contractats (a Catalunya arriben al 25%), persones que poden perdre la seva feina d’un dia per un altre. Jo mateixa ho he vist enguany al Consell de Mallorca.

Per altra banda, fins i tot en temps de bonança econòmica, els funcionaris hem anat perdent poder adquisitiu any darrera any. Jo m’he entretengut a fer comptes, i en els darrers vint anys hem perdut... un 40% de poder adquisitiu! Que ningú es pensi que a nosaltres se’ns ha pujat el sou tenint en compta la inflació. Hi ha hagut anys de congelació total i la resta ens han pujat el salari en funció de la inflació prevista, que al final sempre ha estat àmpliament superada per la real, sense que mai se’ns hagi compensat aquesta desviació l’any següent. En definitiva, els nostres sous han anat minvant, i avui el salari mitjà del funcionariat és de 1300 euros.

Si els funcionaris tenim una vida laboral còmoda, la solució no és rebaixar el sou a tots, facin feina o no. En la meva experiència al món laboral privat, m’he trobat amb companys que en feien ben poca, que se repenjaven de la feina dels altres i que per diferents raons no eren acomiadats. Ens semblaria una injustícia tremenda que se baixàs els sou a tots els treballadors d’una empresa privada perquè n’hi ha que no rendeixen.  Si hi ha treballadors públics que s’agafen la seva feina amb relaxació,  no han de servir d’excusa perquè ens baixin el sou a tots. Estic completament d’acord en què es controli de forma efectiva la nostra feina, i igualment trob que és necessari fer un replantejament de totes les administracions públiques. Si s’ha d’estalviar en personal, que es faci retallant alts càrrecs, empreses públiques i racionalitzant ministeris, conselleries i direccions generals, per exemple, no retallant el sou indiscriminadament.

Finalment, és trist veure com pràcticament ningú ha sortit en defensa dels sous dels treballadors públics. Ningú no ha nascut funcionari. Aprovar unes oposicions no és fàcil: suposa anys d’estudi i moltes vegades de destinacions enfora de ca teva. Però davant la retallada dels nostres sous s’ha viscut una espècie d’alegria general, i s’han sentit un munt de veus, entre d’altres la del BOE del PSOE, el diari El País a un editorial per recordar abans de desemborsar l’euro vint que val, que han repetit que ja era hora que es prenguessin mesures contra uns treballadors tan pocavergonyes i privilegiats com els funcionaris. I ni tots els funcionaris som uns ganduls, ni tots guanyam sous elevats ni tots tenim la feina assegurada per sempre. Si quan venien madures nosaltres no hem sortit beneficiats, ara que venen dures no hem de pagar el gruix d’una política econòmica que no sembla saber on va.

El fet que el govern no hagi respectat un acord signat amb els sindicats, que suposava un pujada del 0’3% -una congelació, de fet- per a l’any 2011 ja no és més que un altre afegitó a la història. Quan, en un futur molt, molt llunyà, ens pugin el sou, no ho faran sobre el que cobraven fins ara, sinó sobre el salari retallat. I quan el PP guanyi les pròximes eleccions generals per majoria absoluta (a veure quants de funcionaris voten el PSOE després d’això), potser només ens rebaixaran un 3% de mitjana, i encara haurem d’estar contents.

Cap govern havia davallat el sou dels treballadors públics. És la primera vegada. Potser després vendran altres primeres vegades. Ara és el moment d’actuar. Fer vaga és l’única opció coherent. I si no som molts, jo continuaré pensant som bons, i que no ens hem de deixar trepijar.

Mª Antònia Valdivielso.

 

 

 

 

Comentaris

Pepe

Re: Per què faré vaga demà.

Pepe | 08/06/2010, 07:40

Bon dia "maestrillo del montón".
És cert que fa molt de temps que els que ens dedicam a l'ensenyament sofrim el menyspreu no només de la classe política sinó de la societat en general.A aquest país l'educació és una despesa no una inversió i nosaltres som gent que tenim molt de vacacions. I a aquest menyspreu segurament nosaltres tenim una part de culpa per que no hem estat capaços de lluitar com col·lectiu.

Pens que el poema del pastor luterà alemany Martin Niemöller( Quan els nazis van venir a buscar els comunistes,
vaig guardar silenci,
perquè jo no era comunista...) que s'atribueix erròniament a Bretchva precisament en la línia contrària a la que defenses al teu comentari. Avui tu has restat en silenci, i amb aquest silenci el que és segur és que no canviaràs res de tots els privilegis que cites.

Qui organitzarà la manifestació reivindicativa a la que tu aniràs primer? Adaptant el poema famos:
Quan vaig voler organitzar una manifestació, no hi havia ningú més que poguera protestar.

En 2000 anys han canviat moltes coses i ha millorat molt la vida dels treballadors però això ha estat amb molta de lluita i sofriment no amb passivitat i resignació.

Hi ha una cita que sí que és de Bretch:

Hi ha homes que lluiten un dia
i són bons.
Hi ha d'altres que lluiten molts anys
i són molt bons.
Però els hi ha que lluiten tota la vida:
Aquests són els imprescindibles

Al manco lluitem pels que ens han precedit i pels que vindran... encara que sigui per ser derrotats. N

Joan  Ramon

cal fer vaga.

Joan Ramon | 08/06/2010, 06:21

Avui toca fer vaga, desprès no ens queixem que ens trepitjen...
si per no predre 50 o 100 euros ens deixam trepitjar, tal vegada provaran de trepitjar-nos un poc més...
Segurament encarà molts no volen creuré el greu que Ja és la situació.

turgut

Re: Per què faré vaga demà.

turgut | 07/06/2010, 21:23

plas, plas, plas, m'ha tret l'article del cap...
Els audis no els pagaras amb el sou de dia 8 (100 euros?) sino amb el 5% (2 o 3000 euros)

JRV

Yo no are huelga

JRV | 07/06/2010, 19:10

Yo tampoco are huelga. Se estAaba tan de maravilla en la edad de piedra!!!
Tanta reivindicación lo ha estropeado todo. Que si seguridaD SOCIAL, QUE SI ENSEÑANZA GRATUITA, QUE SI DERECHOS CIVILES...SI ALGUNO HA VISTO PELICULAS DE TARZAN, SE HABRÀ PODIDO DAR CUENTA DE LO BIEN QUE VIVIA...(CONTINUARA)

Uno maestrillo del monton

Pues yo no, para que?

Uno maestrillo del monton | 07/06/2010, 17:32

No, yo no haré huelga el día 8 de Junio.
Desde hace mucho, mucho tiempo, estamos sufriendo el desprecio de la clase política por la educación. Sus leyes con fecha de caducidad, sus continuos recortes (hasta más del 20% acumulado en los últimos años sobre el IPC), su desidia, su hipocresía utilizando la educación para recolectar votos y un sinfín de despropósitos no es comparable con una rebaja del 5% en el sueldo.
Vinieron, decía Brecht, a por los judíos, pero yo no soy judío; a por los comunistas, pero yo no soy comunista...Y, finalmente, han venido a por los maestros, policías, bomberos, sanitarios...Y, ya es tarde.
No quiero alimentar con mi sueldo del día 8 más Audis; no quiero pagarles la cena a los políticos, a sus asesores, a sus chóferes y escoltas, a sus amiguitos, a sus innumerables enchufados.
No quiero alimentar más liberados sindicales con sus privilegios, con sus particulares horarios, con sus extraños procedimientos para defender lo que no comparten. Eso sí, no haciendo ascos a quien les protege para que no se excedan en sus "reivindicaciones".
No haré huelga porque los mismos que pudieran escuchar mi voz ese día tienen la obligación de utilizar el 5% de mi sueldo para ayudar a quienes más lo necesitan. Y si no lo hacen, ¿Qué garantías tengo de que me escuchen?
No haré huelga el día 8, pero iría el primero tras una pancarta con las siguientes reivindicaciones:
- No a las subvenciones a partidos políticos, sindicatos, iglesia...el que quiera ideología que se la pague.
- No a los privilegios de los políticos, no a su sueldo desmesurado, no a los cargos públicos durante más de 8 años.
- No a los liberados sindicales innecesarios, no a su sedentarismo y apropiamiento del puesto a perpetuidad.
- No al abuso de bancos, banqueros y especuladores en general.
- No al fraude, al robo con guante negro o blanco.
- No al despilfarro del dinero público en infraestructuras innecesarias y, en muchos casos, degradando el medio ambiente o el patrimonio histórico y cultural.
- No al enchufismo, al caciquismo, a la endogamia política. No a los sepulcros blanqueados.
Por tanto, compañeros profesores, NO HARÉ HUELGA EL DÍA 8, porque el día 9 la pelea de los sindicatos y el gobierno será si fueron 5 ó 50, y no las razones de la huelga. Porque el día 10 los medios, según su color, darán sus versiones tan distantes como la noche y el día. Porque el ministro de educación o el presidente o quien sea, saldrá a decirnos que somos todos muy buenos y que es por el bien del país y que es democrático hacer huelgas y manifestarse. Es, compañeros, "El día de la marmota", ya sabemos lo que ocurrirá. Y porque, en fin, el día 11 nadie se acordará de nada, entre otras cosas porque estaremos pendientes del mundial de fútbol. Pan y circo. Después de 2000 años nada ha cambiado. No aprendemos.

Alternativa per Pollença

Re: Per què faré vaga demà.

Alternativa per Pollença | 07/06/2010, 16:31

Esper que us agradi el video que hem adjuntam. L'humor davant la injustícia.

Alternativa per Pollença

Re: Per què faré vaga demà.

Alternativa per Pollença | 07/06/2010, 15:56

Demà a les 11 podreu sentir a Miguel Sánchez i Pepe García a la ràdio municipal.

Ichigo

Re: Per què faré vaga demà.

Ichigo | 07/06/2010, 13:38

Ànim Toñi. I que no passi com l'orwellià 1984.

Joana

Re: Per què faré vaga demà.

Joana | 07/06/2010, 12:57

Idò jo conec gent amb dos fills i una super hipoteca que si farà vaga, per dignitat, perque son conscients que la "no-protesta" pot dur coses pitjors que la davallada del 5%, pèrdua de drets que, com has dit tu Toñi, un dia va costar molt aconseguir.
A vegades pens que no mereixem l'herència que grans lluitadors/es ens han deixat.

Toñi

Re: Per què faré vaga demà.

Toñi | 07/06/2010, 11:15

Quan jo estudiava, els professors de secundària varen fer vagues de mesos per aconseguir una dignificació de sous i de condicions de feina de les quals ens vàrem beneficiar els que veníem darrera. Aquella gent ho va passar molt malament des del punt de vista econòmic. Es va fer un fons comú per ajudar els que més ho necessitaven, però així i tot el sacrifici que va suposar aquelles protestes avui és impensable. La paraula solidaritat no existeix entre els treballadors i, sense anar més enfora, s'ha fet una "bona" feina dividint el sector públic del privat. I torn dir que els sindicats s'han equivocat. Ara convocaran una vaga general per la reforma del mercat laboral, i han jugat així als dos bàndols. El divideix i guanyaràs només afavoreix els interesos d'una minoria que mai entendrà l'esforç que per a molts suposa un dia de sou.

Biel

L'has brodat !

Biel | 07/06/2010, 11:15

Toñi, subscric plenament les teves reflexions... pens també amb el no retall a les despeses militars (de defensa ?) que sembla tocaran a Alemanya, amb els "retalls" de sous de l'aparell presencial i de gestió del Congrés i del Senat, tribunal suprem, audiència nacional, tribunal constotucional... tots amb super-sous, alguns de 125-150 mil euros/any o més. I ja no parlaré de la casa reial o de l'assignació a l'església catòlica.

Garci

Re: Per què faré vaga demà.

Garci | 07/06/2010, 11:03

Pens que posar els motius econòmics per no fer la vaga és una mica una excusa. Que suposa un dia de sou? son molts diners? Tants com per no protestar per la davallada de diners que els farà el govern?

Pepe

Re: Per què faré vaga demà.

Pepe | 07/06/2010, 10:59

Entre els companys he sentit que hi ha gent que no farà vaga demà no per no estar d'acord amb els motius de la convocatòria, sinó per què no es podien permetre econòmicament fer una vaga... I la veritat que pens que és trist dir això quan hi ha molta de gent que l'està passant molt malament i quan hi ha molta de gent que ha lluitat i a donat més d'un dia de sou per aconseguir el que tenim avui.

Toñi

Re: Per què faré vaga demà.

Toñi | 07/06/2010, 10:21

Gràcies pel vostres comentaris.

A més del rei i de tots els altres sous que es podrien estalviar, qualcú ha sentir xerrar que pensin fer qualque cosa amb l'assignació que se dóna a l'església catòlica? Aquí també "con la iglesia hemos topado"?

I totes les prejubilacions que ara es faran amb la fusió de les caixes, qui les pagarà? Els de sempre?

A. J. C.

Estic d'acord

A. J. C. | 07/06/2010, 09:35

Bon dia a tots.
Toñi, d'acord amb tu. Per reduïr despeses, poden començar llevant els consolidació de nivell a molts expolitics que són mestres o professors, i a pollença, d'aquests n'hi ha un bon grapat. No deixant jubilar o prejubilar a membres de cossos i forces de seguretat de l'estat que després se'n van a fer feina a àmbits privats, exemple els guardes de ternerlles, tots ells ex-guàrdies civils, 2 sous. I moltres altres coses, no tots els funcionaris som iguals, els qui feim feina a l'ensenyament tenim la responsabilitat de la formació cultural i integral dels nostres alumnes, la qüestió d'educació no és tota responsabilitat nostre, els pares en són els màxims responsables, però aquest no és el tema avui.
No tots els funcionaris som iguals.
Per cert, jo demà no faré vaga.

Pepe

Re: Per què faré vaga demà.

Pepe | 07/06/2010, 09:09

Totalment d'acord Toñi. A més d'injusta aquesta rebaixa de sous és equivocada ja que incrementarà la reducció de consum.

Joana.

Re: Per què faré vaga demà.

Joana. | 07/06/2010, 09:03

Molt bon article. És fàcil i demagog retallar els sous als empleats públics, inclus hi ha qui ho aplaudiran, sense recordar que hi ha gent que no ha passat mai unes oposicions i per estar afiliat a un partit té un sou de més de 3.000 € al mes, sense recordar les pagues vitalicies dels expresidents del govern, la consolidació de sous, les dietes exhorbitants que cobren molts polítics per fer la seva feina, cotxes oficials,... i com diu en Garci, que passa amb la familia reial? Ningú no en parla. Així ens va.

Miquel Sánchez

Re: Per què faré vaga demà.

Miquel Sánchez | 07/06/2010, 08:44

Toñi, tu saps que per mi tu sempre tens la raó.

AUPA ERREALA

Garci

Re: Per què faré vaga demà.

Garci | 07/06/2010, 08:15

Enhorabona Toñi pel teu anàlisis. Estic totalment d'acord amb tu, estic segur que hi ha moltíssimes mesures millors per recaptar més que rebaixar el sou als treballadors. És una vergonya.

Per altre part, al funcionari major de l'estat, al Rei, també li baixaran el sou? si li baixen un 3% a ell i a la seva família es recaptarien un bon grapat de milions d'euros.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb