URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

D’on llamps ve la crisi? Un conte de deutes i ases

Alternativa | 08 Juny, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

El nostre company d'Artà Mariano Moragues ens regala la seva versió lliure d’un escrit en castellà rebut per Internet sobre la crisi. Avui també volem mostrar la nostra solidaritat i suport a la vaga de funcionaris.

Ja sabeu que si voleu col·laborar ens podeu enviar l'article  a alternativaperpollenca@gmail.com

D’on llamps ve la crisi? Un conte de deutes i ases

Per entendre’ns, vet aquí una historieta que pot donar una micona de llum.

Un senyor comparegué a un poblet on abans no havia estat mai i oferí 400  euros per cada ase que li venessin. Alguns van vendre el seu ase. L’endemà es tornà a presentar i aquest pic oferí 600 euros per cada aset i, ja ho crec, va fer la barrina amb un bon grapat més. A la fi encara tornà un altre dia i pagà  700 euros per ase i se’n dugué els pocs darrers ases que quedaven al poble. Quan va saber que ja no hi havia més ases, rucs, ni gorans dins tot aquell redol, va dir que tornaria la setmana vinent i aquesta vegada pagaria 1000 euros per ase.

            Però, ¿què va fer el gran balitre? L’endemà envià al mateix poble a un company  seu, com si fos un mercader, amb els ases que havia comprat, perquè oferís els ases a 750 euros. I que me’n direu, la gent del poble veient el possible guany que podia treure, des de 250 fins a 600 euros, es gratà la butxaca, molts havent de posar mà al raconet que havien pogut fer, comprà tots els ases que abans havia venut, i qui no tenia prou doblers els manllevà.

            I del senyor i del seu company no en veren pus la pols, ni en cantaren pus galls ni gallines pel aquell poble, que romangué atxul·lat amb els mateixos ases i tothom esculat o carregat de deutes.

            ¿I què vengué després...?:  Els que havien demanat un préstec, no pogueren vendre  l’ase, ni pagar el que havien manllevat. Els que havien fet el préstec es queixaren a l’ajuntament dient que si no cobraven s’arruïnarien ells i  per tant tampoc podrien deixar  pus doblers a ningú i s’arruïnaria tot el poble.

            Per tal que no s’arruïnassin els prestamistes, el batle, en lloc de donar doblers a la gent perquè pagàs els deutes, els donà als prestamistes, que no perdonaren els deutes del poble, que va seguir endeutat. Per mor d’això l’ajuntament anà de rota batuda i també quedà endeutat a les totes. Va demanar adjutodari per sortir de l’andarivell a altres ajuntaments, però li digueren que no el podien ajudar, perquè tal com estava la cosa, no podria tornar els doblers que li poguessin bestreure.

 

            Conclusió primera: Els punyeters vius del principi ben forrats i cos que vols cos que desitges. Els prestamistes amb els guanys enllestits i un caramuller de gent enganxada amb els préstecs que seguiran pagant amb els seus interessos, podent perdre els ja devaluats ases que no basten per acabar de pagar tot el deute.

 

            Segona conclusió: Molta gent esculada i sense l’ase i l’ajuntament descalabrat.

 

            Per arreglar el desgavell, l’ajuntament baixa el sou als funcionaris i envia a porgar fum al poble.

            Notes: Versió lliure d’un escrit en castellà rebut per Internet. Mem si podeu identificar qui és qui.

 Mariano Moragues Ribas de Pina

 

 

 


 

 

Comentaris

Pepe

Re: D’on llamps ve la crisi? Un conte de deutes i ases

Pepe | 08/06/2010, 16:47

I que és la globaltizació? Si és un sistema econòmic fonamentat en l'especulació, en la circulació sense control del capital, en els paradisos fiscals... Ja és hora d'acabar amb això i no venda ningú a fer-ho, hem de ser nosaltres i hem de començar a recordar als polítics que ens representen a nosaltres no al "mercat".

Miquel Sánchez

Re: D’on llamps ve la crisi? Un conte de deutes i ases

Miquel Sánchez | 08/06/2010, 14:59

En primer lloc demanar disculpes al meus companys d'Alternativa i de fet a tots els seguidors d'Urxella pel "plantón" d'avui matí a la ràdio, hi ha hagut un petit imprevist que sortosament ha acabat bé.

Per altra part avui crec que els sindicats poden haver quedat molt tocats, o al manco haver de fer una reflexió interna molt profunda, la veritat és que la negociacio de la reforma laboral queda ben tocada per ambdues parts, per part de l'empresa un personatge que dona xescs sense fons als seus treballadors i en fallida, i per part dels treballadors uns sindicats al que els treballadors li donen l'esquena, sembla el guió d'una película de diumenge al capvespres a la televisió privada.

Avui han comentat per televisió que un Premi Nobel d'Economia ha dit els següent:

Europa té 3 variables i ha de triar dues i deixar una de banda.

Les variables són: "Estat del Benestar", "Europa Unida" i "Globalització"

a) Amb "Estat del Benestar" I "Globalització" NO pot haver "Europa Unida"

b) Amb "Europa Unida" i "Globalització" NO pot haver "Estat del Benestar""

c/ Amb "Estat del Benestar" i "Europa Unida" NO pot haver "Globalització".

Vosaltres mateixos triau

Alternativa per Pollença

Re: D’on llamps ve la crisi? Un conte de deutes i ases

Alternativa per Pollença | 08/06/2010, 08:14

Finalment avui a les 11 a la ràdio municipal només podreu sentir al nostre regidor en Pepe García (a Miguel l'ha sorgit un imprevist).
A les 14:00 publicam un nou article (vaga a la japonesa) de Joan Ramon Bosch sobre la vaga.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb