URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Educar desde les institucions II.

Alternativa | 14 Juny, 2010 06:00

Un nou i excel·lent aarticle de Joan Cifre. Ja sabeu que si voleu col·laborar ens podeu enviar l'article  a alternativaperpollenca@gmail.com

 EDUCAR DESDE LES INSTITUCIONS II

 

              Ja fa més d'un any que vaig escriure l'article educar desde les institucions. Un article inspirat en una frase de Guillem Cifre de Colonya. L'article basicament fèia referència a la importància de què totes les institucions prediquin amb l'exemple. Al llarg d'aquest temps han explotat nombrosos casos de corrupció que han posat en evidència la gestió dels recursos públics i la credibilitat dels polítics. Les institucions o millor dit les persones que les dirigeixen han donat molt mal exemple a la ciutadania.

              És molt complicat demanar a la gent del carrer, "als simples mortals", citant a un jutge bastant conegut en els darrers temps, que siguin honests i que paguin els seus imposts puntualment afegint recarrecs quan això no succeix, i que al mateix temps elles paguin als seus proveïdors amb més d'un any de retard. Això sense tenir en compte tots els presumptes casos delictius o fets com el que un ex-president del Govern reconeixi que defraudava a hisenda.

              És parla molt de que s'han de baixar els sous dels funcionaris, que s'han de retallar despeses, que s'han de retallar subvencions, que s'han d'eliminar empreses públiques. Tot això em sembla molt bé, però que comencin des de les institucions.

           

              Les crisis, a més de inevitables són necessàries. Serveixen per fer reaccionar a la gent de la mateixa forma que la febre serveix per alertar al propi organisme de que qualque cosa no funciona bé. Aquesta crisi ha posat en evidència el nostre model de creixement. Les institucions públiques han seguit un model basat en " crear molt". S'han construït molts d'edificis, s'han destinat molts diners a grans infraestructures, s'han creat moltes empreses públiques, consorcis. etc. Però en certa manera s'han oblidat d'una cosa molt senzilla, que tot el que es crea ha de ser mantingut i gestionat. S'ha pensat molt en grans coses i s'ha oblidat lo quotidià.

              No tenen sentit campanyes per conscienciar a la gent de l'estalvi energètic i al mateix temps veure com no es té en compte una bona distribució i gestió de l'enlluernat públic. Són surrealistes situacions com la que hem vist al nou aparcament de la Gola, quan encara no s'havia obert al públic, es mantenien enceses 20 o 30 faroles cada vespre, que és demani a un ple que s'apaguin i que es tardin dos mesos en fer alguna cosa. Per no parlar de l'excessiva il·il·luminació de la via de circumval·lació.

              No té sentit conscienciar a la gent en relació al medi ambient i després destinar els diners destinats a recuperar una zona humida en crear un parc que no té en compte la contaminació lumínica.

              Tampoc és lògic destinar grans quantitats de diners a l'embelliment dels espais públics i després no preocupar-se del manteniment i de la neteja.

              Quan una persona arriba a segons quins nivells d'obesitat s'ha de posar a règim. El nostre model s'ha de posar a règim i s'ha de passar d'una cultura del creixement a una altre del decreixement o com a mínim del manteniment. Però això sols és possible si les institucions assumeixen les seves responsabilitats i prediquen amb l'exemple. Si no ho fan les haurien de canviar.

 

Joan Cifre

Kalvedillo

 

Comentaris

Garci

Re: Educar desde les institucions II.

Garci | 14/06/2010, 17:47

Molt bon article Joan. Estic molt d'acord amb el que dius: la crisis ha demostrat que anàvem per mal camí. El que a jo em preocupa ara és que la gent té una fe cega en que "sortirem de la crisi", "tot anirà bé", "domés hem d'esperar un poc"... Això vol dir que no n'hem après. Si el que pretenèm és tornar a estar com estàvem, malament anam. La situació anterior ens ha duit a la situació actual, per tant, no hem de tornar a estar com abans. És lògic, no?

De totes maneres, les institucions públiques gaudeixen, crec, del major descrèdit de tota la història. Es poden arreglar o és inherent al sistema? aquesta és una qüestió complexe que ens hauríem de fer tots.

Toñi

Re: Educar desde les institucions II.

Toñi | 14/06/2010, 17:24

Molt bé, Joan. És una llàstima que els nostres polítics no tenguin una visió que vagi més enllà de les eleccions més pròximes i que el clientelisme sigui el pa nostre de cada dia. Així no podem funcionar ni a mig ni a llarg termini. Jo de vegades tenc la sensació que anam tapant forats per on se'n va l'aigua amb els dits. Ara els dits ja no ens basten, i el que es proposa es tancar el grifó.

Pepe

Re: Educar desde les institucions II.

Pepe | 14/06/2010, 11:08

Totalment d'acord Joan, no es pot demanar a la resta el que no fa un mateix.
A nivell institucional no tenim més remei que veure la crisi com una oportunitat per racionalitzar l'administració Una racionalització que s'ha de fomentar en el consens, la igualtat, la transparència... S'ha d'acabar amb les polítiques clientelistes, opaques i en clau electoralista.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb