URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Caminant per Mallorca (LXXIII). Bateria de Cap Blanc.

Alternativa | 20 Juny, 2010 06:13 | facebook.com twitter.com

Ja l’havíem anomenada qualque vegada però el que me va cridar l’atenció és que de la carretera se veu un dels canons i no m’hi havia fixat, en realitat n’hi ha dos. Se tracta de canons  Armstrong Vickers 305, a Refeubeix  també hi havia aquest tipus de canó i eren els més potents que s’instal·laren a Mallorca, cada unitat pesava unes 66 tones.

A la zona de Cap blanc no només hi havia aquesta bateria, altres dues la complementaven: la de Cala Carril i la de Punta Llobera.  Aquestes dues que eren manco potents contribuïen a la defensa de l’altre.

El darrer tir d’aquesta bateria, al marc d’unes maniobres, es produí el 24 de maig de 1994 i al 1996 l’exèrcit abandonà les instal·lacions. Resten dos canons que s’han salvat de la fosa.

Sense ànim bel·licista, trob interessant la conservació d’aquests elements i la xarxa de túnels i habitacles soterrats que formen els conjunts de les antigues bateries de costa.

 

                                                                                       A.R.F.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  polvorí

 

 

 

 

 

 

                                  grups electrògens

 

 

 

 

 

Comentaris

Juan Zoe Forteza

cañons de cap blanc

Juan Zoe Forteza | 27/05/2018, 19:23

som un afortunat de haber disparat els cañons y som molt content de veure que teniu interes en conservarlos. Val la penay os animo a ferlo, pues si no cualque dia sera una urbanisasio de tantasy no quedara rastre, GRASIS A TOTS

Pepe

Re: Caminant per Mallorca (LXXIII). Bateria de Cap Blanc.

Pepe | 17/04/2014, 21:21

Igual s'han portat ja els canons, han passat quatre anys...

Teknosrp

Bateria

Teknosrp | 17/04/2014, 20:28

Hola
Aquesta bateria on es troba exactament? He estat a Cap blanc però no he trobat els canons ni la entrada als subterranis :(

Joan Cifre

Re: Caminant per Mallorca (LXXIII). Bateria de Cap Blanc.

Joan Cifre | 21/06/2010, 09:00

Si es fes una investigació seria del que pasa dins organismes com la Fiba o la federació espanyola segurament molta gent aniria a la presó.
A nivells més petits com són les federacions autonòmiques tot són chanchullos i mangarrufes (possiblement moltes podrien ser considerades delictes si s'investigasin). Mentres tant els petits clubs que es dediquen a treballar amb la base ens es molt dificil sobreviure i els entrenadors que ens veiem obligats a fer els diferents cursos que ajuden a financiar les mangarrufes de les federacions pareix que mendigam quan pretenem cobrar per la feina que feim.
Si a petit comité ja ens sentim estafats no vui ni pensar el que succeix amb aquests organiemes mundials

JRV

Futbol droga social

JRV | 21/06/2010, 08:13

De Margerite Yourcemar, a " Memorias de Adriano": " En tempo de Adriano, los esclavos sabian que eran esclavos, directamente. Hoy la mayor parte de nosotros somos esclavos sin saberlo, sutilmente. Los amos no nos encadenan, peró así sacan mas provecho". Tal volta la tragèdia està en saber-te esclau sense saber qui és l'amo i patir les cadenes invisibles.
Vaig veura uns uruguaians euforics per la victòria de la "seva" selecció. La selecció que no sap ni on està Mallorca, ni cuants d'uruguaians hi ha aqui. Han hagut de partir del seu pais, que els ignora i s'en fot d'ells, io ells s'aferren al fals Messies futbolistic, a l'orgame postís...I nosaltres, crisi econòmica quan la vertadera crisi es la del sentit comú...

A.R.F.V.

Re: Caminant per Mallorca (LXXIII). Bateria de Cap Blanc.

A.R.F.V. | 20/06/2010, 20:38

Sí que és una pena que no se protegesqui adequadament aquest patrimoni, hi ha qualque cas on les instal•lacions tenen un gran valor històric i arquitectònic.

Cada projectil pesava 385 Kg. i arribava a 21,5 Km. amb un ritme de un tir per minut.

JRV

Maniobres

JRV | 20/06/2010, 18:53

Encara els anys 80 i principis dels 90, s'anunciava a la premsa les coordenades on no es podia navegar els dies de practiques de tir

peptorro

Re: Caminant per Mallorca (LXXIII). Bateria de Cap Blanc.

peptorro | 20/06/2010, 13:09

Vaig fer feina amb dos picapedrers de Porto Cristo, un, que ja fa anys que esta retirat, fer el servei militar a Na Penyal (Son Servera) i hem contava que ell els havia vist disparar cap a la mar, davant la platja de Sa Coma i de Cala Millor.
L'altre mes jove i que ja es mort, fer el servei al Cap Blanc, i també en conta que ell els havia disparat.

Garci

Re: Caminant per Mallorca (LXXIII). Bateria de Cap Blanc.

Garci | 20/06/2010, 11:37

Com sempre, molt interessant l'article. Només d'imaginar l'esclafit d'un d'aquests canons i l'explosió del projectil dins la mar, escarrufa.

Una cosa que em semblava curiosa mirant diaris dels anys 40 és que cada cert temps tancaven l'espai marítim de diverses zones de Mallorca (i també a Pollença) per fer práctiques. Sempre he pensat que si un pescador es despistava...

Alternativa per Pollença

Re: Caminant per Mallorca (LXXIII). Bateria de Cap Blanc.

Alternativa per Pollença | 20/06/2010, 11:11

Una vegada més gràcies per aquest article.
El nostre company de Diògenes el regidor d'Artà Guillem. Caldentey entre altres coses ha demanat a Costes la necessitat que prengués mesures ràpidament dirigides a la conservació d'aquests elements, sense cap resultat fins ara.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb