URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Dret a decidir

Alternativa | 26 Juny, 2010 06:00

Al proper ple, que encara no sabem quin dia serà, presentam conjuntament amb el PSM la moció a favor del Dret a Decidir i les Consultes Populars, proposada per la Plataforma  de carrecs municipals Avançam (www.avançam.cat/blog/).

Aquesta moció reivindica el dret a decidir del poble de les Illes Balears i suposa donar suport a les iniciatives ciutadanes sobre consultes populars. De moment, aquesta moció ja ha estat debatuda a 9 corporacions municipals de les Illes Balears i, en 7 d’elles, ha resultat aprovada; ’Inca, Petra, Artà, Sineu, Alaró, Porreres i Felanitx; i ha estat rebutjada a Binissalem i Llubí.

 La moció ha estat votada favorablement per grups polítics que abasten tot el ventall ideològic de les Illes Balears, i als ajuntaments d’Inca, Alaró i Felanitx la proposta ha estat aprovada per unanimitat. Esperam que també sigui aprovada d'aquesta manera a Pollença.

 Pensam que aquesta moció és una eina més per aprofundir en la democràcia. Al segle XXI la democràcia representativa és insuficient i cal  recuperar la democràcia en estat pur, democràcia directa i participativa tal com la van exercir els seus inventors atenencs. Els ciutadans han de tenir una major participació a la presa de decisions polítiques i s'ha de facilitar la seva capacitat d'associar-se i organitzar-se de tal manera que puguin exercir una influencia directa en las decisions públiques..

 A la moció demanam que el Ple afirmi el dret a decidir el seu futur que tenen els pobles de les Illes Balears. Instam a l’elaboració d’una llei que reguli les consultes populars a l’àmbit de les Illes Balears, incloses les consultes de caràcter insular que han de ser competència dels Consells. I que l'Ajuntament es comprometi a col·laborar institucionalment amb les iniciatives locals que pretenguin la celebració de referèndums.

 

A continuació la moció.

Moció sobre el dret a decidir i consultes populars.

 Exposició de motius

En una democràcia, el poble és el dipositari de la sobirania i a ell li correspon el dret a decidir el seu futur. Els pobles de les Illes Balears són titulars del dret d’autodeterminació.

En un sentit més ampli, tot estat democràtic ha de garantir als seus ciutadans la participació en els assumptes públics. El referèndum, com a institut de democràcia directa, és una de les fórmules més poderoses de participació.


La desmotivació política, l’allunyament dels ciutadans dels afers públics i la baixa participaciób electoral, són fenòmens creixents: la recepta per tractar l’apatia democràtica és més democràcia. Convidar els ciutadans per decidir per si mateixos qüestions de transcendència pública, sobretot si també se’ls reconeix el dret a promoure les consultes, pot servir de revulsiu i d’aprofundiment democràtic.


L’Estatut recull la competència de desplegament sobre les consultes populars (art. 31.10),mentre que la Constitució Espanyola, incomprensiblement, reserva a l’Estat l’autorització
per a tota convocatòria (art. 149.1.32). El Parlament de les Illes Balears, en sessió de dia 9 d’octubre de 2001, va aprovar, per unanimitat, una proposició no de llei que instava el Govern a elaborar una llei de consultes populars.


Això no obstant, no existeix encara una regulació dels referèndums per al conjunt de les Illes Balears ni els d’abast illenc, mentre que la llei de bases de règim local i la llei balear de règim local regulen la consulta popular municipal.


Per tot això, el Ple de l’ajuntament de Pollença adopta els següents acords


Primer.- El Ple de l’ajuntament afirma el dret a decidir el seu futur dels pobles de les Illes Balears.


Segon.- El Ple de l’ajuntament  de Pollença insta a l’elaboració d’una llei que reguli les consultes populars a l’àmbit de les Illes Balears, incloses les consultes de caràcter insular que han de ser competència dels Consells.


Tercer.- El Ple de l’ajuntament de Pollença  es compromet a col·laborar
institucionalment amb les iniciatives locals que pretenguin la celebració de referèndums.

Comentaris

Pepe

Re: Dret a decidir

Pepe | 26/06/2010, 17:34

Respecte al tema dels nacionalismes Vicenç Navarro va publicar fa uns dies un interessant article al diari público :

¿Conflicto de naciones y/o clases?

...Los nacionalismos conservadores y liberales centrales jacobinos y los periféricos (que se oponen en temas nacionales) sistemáticamente se alían y apoyan políticas fiscales regresivas que benefician a las rentas altas a costa de las rentas medias y bajas de Catalunya y del resto de España.

h ttp://blogs.publico.es/dominiopublico/2098/%C2%BFconflicto-de-naciones-yo-clases/

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb