URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

L’esquerra fraccionalista

Alternativa | 22 Juliol, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

El nostre amic i company Joan Ramon Bosch Cerdà (Joan Ramon jove), ens ha regalat aquest article per a reflexionar i debatre sobre un tema prou interessant.

L’esquerra fraccionalista 

No sorprendrà ningú saber que soc militant del PSM, i que el fet que en moltes d’ocasions participi amb el bloc dels companys d’Alternativa es deu sobretot a la bona relació i sintonia amb el seu tarannà i honestedat en la manera d’entendre la política. Tota aquesta petita introducció ve al cas, a banda de per marejar un poc el personal, per introduir-vos un poc en el meu sentiment personal envers allò que entenc és la situació actual de la nostra comunitat.

 

He de dir primerament que sempre he pensat que la millora de la nostra comunitat passa per un enfortiment de la nostra cultura, una integració dins aquesta dels nouvinguts, una protecció del territori com a valor que ens enforteix de cara al present i al futur, una política social enfocada a erradicar al màxim les diferències i evitar l’exclusió social… Tot això, i més coses, és el que per a mi fa que un projecte polític d’esquerra nacionalista sigui el millor per a la meva societat.

 

Durant la dècada dels 90 aquest projecte va ser encapçalat pel PSM, amb uns resultats que foren prou bons (pel maig de 1995 arribà a reunir un 13,4% del vots dels electors). Però després d’aquests esplèndids resultats,  per maig de 2003 els vots baixaren al 8,0%. Des d’aquest moment, i conjugant això amb el retorn al poder del PP, començà un procés de coalicions i desenteses entre els partits d’esquerra que sembla no tenir aturall. Progressistes per les Illes, Unitat per les Illes, Bloc per Mallorca, en algunes d’elles amb la participació de Esquerra Unida, i en el cas d’Unitat, amb la participació d’una UM que començava a donar símptomes de manejar els doblers públics de forma poc escrupolosa, a més de l’escissió patida pel PSM i la creació d’un nou partit, Entesa per Mallorca, i l’intent de recollir l’espai de l’esquerra nacionalista per part d’Esquerra Republicana.

 

Amb tot això sembla, vists els resultats, que sobretot s’ha aconseguit una cosa: debilitar la força nacionalista quant al resultat; i no pretenc deslegitimar cap projecte polític, però sí que consider que l’únic que fan actualment aquests partits és solapar-se i debilitar-se mútuament, crec que el més coherent seria fer força comuna.

 

Veure com altres projectes són capaços d’aglutinar tota l’amalgama en un projecte comú, com passa a Galícia i al País Basc, en aquest darrer l’esquerra abertzale representa dins unes sigles gairebé quinze partits diferents, mentre que aquí tenim un PP corrupte i cada vegada menys sensible amb la nostra llengua i territori, una UM tacada per massa casos de corrupció i un PSOE supeditat a les ordres de Madrid, i nosaltres  ens preocupam de veure meam qui és més nacionalista o coses per l’estil. Quan parl amb càrrecs dels partits anomenats, tot és responsabilitat dels altres, i són els altres els qui no es volen entendre. Jo, sense voler culpar ningú, em deman, bastirem un projecte d’esquerra autòctona que consider imprescindible presentant tants partits com votants hi pugui haver?

 

 

Joan Ramon Bosch Cerdà "Jove".

Diagrama de la divisió.

Comentaris

Pepe

Re: L’esquerra fraccionalista

Pepe | 29/07/2010, 22:41

Un bon debat que, haveu de perdonar, però no havia pogut llegir fins ara.
Al 2003 vaig votar al PSM i tenia claríssim el tema de la necessitat de la unitat de tots els partits d'esquerra. Em va entusiasmar la candidatura de Nanda Ramon en Progressistes... Després no va haver continuïtat i tot van ser males notícies en aquest sentit.

Si parlam del projecte d'esquerres més potent a nivell estatal que és Esquerra Unida crec que ha fallat a l'hora de la veritat en la seva estructura federal. Les tensions creades amb Esker Batua serien l'exemple més clar d'aquest tema. Estam en el tema de sempre no és pot predicar una cosa i fer altra.

Respecte als partits nacionalistes d'esquerres crec que haurien de decidir quina és la seva prioritat. Bloc o Unitat? A mi no em serveix l'exemple de Nafarroa Bai, el PNB a l'igual que CIU són partits que han donat suport a polítiques clarament perjudicials pels treballadors i contraries a l'Estat del Benestar.

JRV

Garci

JRV | 24/07/2010, 08:53

Compartesc el teu comentari en bona part, però el teu parer també te espèctes ben fluixos...deixar que la dreta legislatura rera legislatura faci endemeses, i com mes temps i mes força agafa, mes greus son les endemeses, i mes grossa és la seva sensació d'impunitat, avalada pels vots i la ignorància manipulada, (tanto monta, monta tanto)ens allunya cada vegada mes d'una societat, d'una comunitat justa i avançada. Estar en el club dels "intaxables" és molt guapo, però te les seves consequencies per al projecte democràtic. Els partidets d'esquerres també estan manipulats a vegades, i no hem referesco a vosaltres de moment, i perden la llet pasturant, és difícil escapar als personalismes i interessos egoistes.

Joan Ramon

Projectes comuns?

Joan Ramon | 23/07/2010, 12:55

Evidentament Garci, si jo vull una opció d'esquerres és per fer polítiques d'esquerres,
Tant socials, com de ordenació del territori, com culturals.

Per fer tot això, també s'ha de pensar en que no governi el PP, sino basta veuré els seus govern. El darrer per cert sembla més un saqueig de doblers públics que un govern pel que estam vegent.

Puc estar d'acord amb tu, de fei i estic, que una coalició de partits d'esquerres no pot ser feta només en calua electoral. Però també penso que si entre tots no som capaços de cedir, l'únic beneficiat serà el partit que menys sensibilitat demostra cap a les polítiques socials, territorials...
I sinmateix a mi me queda clara una cosa, ens costa molt a les esquerres crear un projecte comú, no és que o digui jo, desgraciadament la realitat fa d'això una evidencia.

Salut

Garci

Re: L’esquerra fraccionalista

Garci | 23/07/2010, 12:43

El que primer hauríem de tenir clar es perquè volem la únitat dels partits d'esquerres: perquè no guanyi el PP, per fer polítiques d'esquerres, per impulsar un model de societat nou?

Depenent de l'opció, pot ser convenient o no la unitat.

I encara més, és convenient la coalició dels partits, la fusió de les estructures, la unitat de la militancia...

Per mi els resultats electorals no ho son tot, sinó més bé que s'hauria de contemplar el grau de transformació social que s'aconsegueix. Amb això vull dir que si els partits s'ajunten amb el PSOE o amb UM (cosa que ha passat), hi haurà més vots, més representació, però poca transformació estructural i social.

Que el PSM ha fet intents d'anar unint partits d'esquerres és cert en part: Unitat va desunir i a molts pobles (tot i que no se'n vulgui xerrar) l'actitud del PSM fou la de dinamitar qualsevol intent d'unió. I no és un atac contra el PSM, sinó que no confio en cap maquinària electoral que no funcioni de forma assembleària i que tengui com a objectius (tot i que no ho diguin) d'assolir quotes de poder, ja sigui a costa de la seva ideologia i del que des de l'oposició deien.

Joan Ramon

Nafarroa bai

Joan Ramon | 23/07/2010, 11:22

Per a mi aquest seria exemple Toni.

Per sert, m'alegra saber de tu.

Salut!!

Antoni Gorrias

Unitat

Antoni Gorrias | 23/07/2010, 10:49

Ens hauriem de fixar amb el procés de Nafarroa Bai, han assolit nombroses batlies, una diputada al congrés i estaren prop d'un segon escó. Dins NaBai hi ha tots els partits que defensen la cultura de l'èuscar i dins d'ella hi caben des de psrtits de dretes (PNV) fins partits d'esquerra.

Joan Ramon

Salut

Joan Ramon | 23/07/2010, 08:55

Crec que a l'article deix bastant clar que els millors resultats del PSM són en solitari. De fet fins i tot he posat els percentatges.

Però també crec que és una realitat que la societat ha variat i les expectatives no són tan bones, si bé s'ha de mirar de redreçar la situació.

Per altre banda, és normal que no coincidiguem en tot l'analisi dleproblema, fet que no és per res negatiu, però si que estic segur coincidim en quin és el problema de fons, i és el de sempre, la desunió de les esquerres, i la necesitat d'una esquerra que defensi identitat, territori i classes més desafavorides.
Jo en aquest article no he volgut cercar ni culpables ni innocents, només he volgut constatar que la desunió dins l'esquerra autoctona, no fa més que debilitar el projecte.
Crec que el que s'han de cercar són solucions, i de fet des del moment que expresso la meva militancia, crec que queda clar en quin projecte confio, per tal de encapçalar un projecte d'esquerra a la nostre comunitat i quin grau de responsabilitat dono a cadascu el el fraccionament de l'esquerra.
De totes maneres envejo la capacitat de fer un front comú a altres territoris de l'estat Espanyol, bàsicament les autocritiques les han de fer els partits, i segurament en aquest aspecte el PSM n'ha fet prou d'autocritica a nivell de Illa.

Salut

Tomeu Cifre

Re: L’esquerra fraccionalista

Tomeu Cifre | 23/07/2010, 08:30

Coincideixo en algunes reflexions de l'article, en altres no. Precissament els millors resultats del PSM foren quan es presentava com una opció sòlida i nítida, sense coalicions. Crec que el referent nacionalista a les Balears era el PSM als anys 90, pero ara també, malgrat hi hagi altres grups dins aquest espai (de pes electoral escàs, no ens enganem).
En aquesta dècada ha estat precissament el PSM qui més esforços ha fet per aglutinar altres partits en diferents coalicions, esforços que fins i tot, al 2006, li costaren una escissió.
Després d'aquesta feina per ajuntar forces en el Bloc per Mallorca (i no parlam ara de Pollença), aquesta voluntat de sumar s'ha vist traicionada per postures que anaven "per lliure", con les de Grosske a l'Ajuntament de Palma o Lladó al Consell de Mallorca.
Ara envestim una nova coalició, un BLOC "porgat", amb aquelles formacions que realment s'han compromés amb el que havia d'esser el Bloc.
Tot això ho dic perque, precissament des de partits nacuts de l'escissió d'altres més grans, sovint s'acusa al PSM de fomentar la divisió en no acceptar les seves condicions de coalició, quan justament la divisió la provocaren ells en escindir-se per no acceptar la voluntat majoritària del partit mare.
Això ens ho hauriem de fer mirar, perque a les corrents "renovadores" dels partits d'esquerres els costa tant acceptar el que decideixen la majoria dels sus partits i els costa tan poc escindir-se per fer un nou partit a la seva mida, malgrat sigui minúscul.

Joan Ramon

Carretera Vella de Pollença a Lluc

Joan Ramon | 22/07/2010, 20:16

Per altre banda, els tancadors de la carretera vella de Lluc són varis, si bé això tampox és cap excusa, fa més de 3 anys que aquesta carretera està dins l'inventari de béns del Consell Insular de Mallorca i aquest encarà no n'ha iniciat la recuperació, ni tan sols la delimitació del camí, un fet que fa dubtar de la defensa del béns públics per part de la conselleria d'hisenda.

Joan Ramon

Salutacions

Joan Ramon | 22/07/2010, 20:07

Bàsicament estic d'acord amb tu Garci, i no crec que sigui un bon moment per primar els personalismes de l'esquerra "real", sobretot quan aquesta està en un moment crític.

JRV, segurament si, sobretot vegent que és una conselleria governada per el PSOE la que està dilatant en exces la fitació de la carretera vella de Lluc.

Trist veuré que només es mouran si hi ha alguna reivindicació...

Salut i branca.

JRV

Coselleria d'Hisenda?

JRV | 22/07/2010, 17:20

Deu ser que la conselleria d'hisenda s'aconsella amb els "socialistes" de Pollença, corresponsables del tancament de la carretera vella de Lluc, i amics del tancador?

Garci

Re: L’esquerra fraccionalista

Garci | 22/07/2010, 14:36

Joan Ramon, jo estic d'acord amb tu, tot i que, si t'hi fixes, jo parlava de "visions de com s'ha de fer política i de que volen". És a dir, de les pràctiques polítiques. Segurament divideix més a les esquerres el personalisme, partidisme i l'acció de govern concreta, que l'objectiu final a aconseguir.

Crec que un cas clar és la proliferació de partits de similar ideologia, que tu comentes. Però no em negaràs que la pràctica política d'uns i els altres, tant interna com externament, és diferent, tot i que l'objectiu sigui el mateix.

I encara menys crec amb les coalicions polítiques on els partits tenen la vocació de fer-se notar uns per sobre dels altres (exemple: el BLOC). Per jo la solució passa per fer un únic partit, assembleari, de base i municipal, del tipo d'Alternativa. Crec que les estructures més burocratitzades esdevenen núclis de poder controlat que miren pels interessos propis i electorals per a mantenir a aquestes persones que se'n veuen beneficiades.

Joan Ramon

Diferències

Joan Ramon | 22/07/2010, 13:45

Garci, crec que això pot ser un punt de desencontre, pèrò desgraciadmanet crec que el factor que més pesa per el fraccionament de l'esquerra és un altre que les petites diferències ideològiques.

Joan, vieg que bàsicament tu i jo coincidim en les postures, jo no hem plantejo un projecte nacionalista sense un component d'esquerres, i viceversa.

Salut

Joan C

Re: L’esquerra fraccionalista

Joan C | 22/07/2010, 12:48

Interesant reflexió Joan Ramón. En el meu cas els partits que sempre he sentit més a prop a nivell balear han estat EU_EV i el PSM, però per mi sempre ha pesat més el component d'esquerres que el component nacionalista. S'hi hagués un partit nacionalista amb un vertader projecte d'esquerres i ecologista segurament l'hagues votat.
A nivell Pollencí o tenc ben clar, el més important es trobar gent honrada i amb ganes de treballar seriosament dins l'àmbit municipal i tan és que siguin federalistes com nacionalistes o independentistes, i ara per ara el millor projecte es el de Alternativa. Salut i força

Garci

Re: L’esquerra fraccionalista

Garci | 22/07/2010, 12:43

I si el projecte no és comú en tota l'esquerra? I si les visions de com s'ha de fer política i de que volen son diferents?

Tal vegada és la dreta que té un problema en aquest sentit, ja que en partits com el PP hi trobam des de conservadors, liberals, feixistes, regionalistes... com pot ser que s'entenguin si no és per ànsies de poder, ja que el seu projecte polític és dispar?

La veritat és que l'aposta per una esquerra unida a nivell de partits i coalicions és només per pragmàtica electoral (o això ha succeït fins ara), perquè no entri el PP a governar... cosa que suposa demanar el vot útil, que ben bé pot ser a altres forces polítiques.

Joan Ramon

Camins i altres herbes

Joan Ramon | 22/07/2010, 11:34

Per cert, dir que la Conselleria d'hisenda del Consell Insular de Mallorca, segueix enredant l'inici de la fitacio de la Carretera Vella de Pollença a LLuc.
Un tema que segueix aturat.

Joan Ramon

Salutacions

Joan Ramon | 22/07/2010, 11:18

Es podria parlar molt sobre els problemes de l'esquerra real( el psoe per ami en queda defora desgraciadament), però ara mateix, un dels més grans al pmeu parer, és l'incapacitat d'aglutinar la gent en un projecte comú.
Quan som incapaços d'unir forces, l'únic beneficiat és la dreta.
Salut

Miquel Sánchez

Re: L’esquerra fraccionalista

Miquel Sánchez | 22/07/2010, 10:39

El que li passa a l'esquerra espanyola i a la nostra en particular, excloent el PSOE perquè s'ha passat a l'altre costat, és que no té un full de ruta clar, uns païssos catalans, els altres federalisme i tot això dins una coctelera ens "pega un pet" com si fos un polvorí.

Tampoc es sap comunicar amb la població, quan aquesta demana camps de golf, més hotels, més autopistes just per que es cren llocs de feina, no sabem comunicar que això es pa per avui i fam per demà, com s'ha demostrat, a l'esquerra el temps sempre li dona la raó, però en política l'importat és "l'ara mateix" no el que dirà la història, de moment el PP i UM ofereixen el camp de golf de SON BOSC com un niu de llocs de feina, nosaltres sabem que els camps de golf són deficitaris tots i que torna ser pà per avui i fam per demà, si trobem la manera d'arribar als ciutadans tindrem mitja feina feta, però s'ha d'oferir alguna cosa a canvi i aquí és on no estem a l'alçada de les circunstàncies o simplement no sabem dir mentides

Garci

Re: L’esquerra fraccionalista

Garci | 22/07/2010, 08:06

És interessant la reflexió de que fas de que els que son dins un partit (càrrecs dius tu) tendeixen a no veure la biga en el seu ull i veuen en l'altre el causant de tots els mals.

Molts cops vivim crítiques i oposicions més fortes entre iguals que contra els vertaders "enemics".

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb