URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Caminant per Mallorca (LXXVlII). Les maresseres.

Alternativa | 25 Juliol, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

A l’Era Quaternària se formava el marès. El moviment de la mar ja havia produït moltíssima arena que se dipositava al fons o era treta per els temporals i el vent anava caramullant i formant dunes. Amb el temps se produïa un fenomen,  la cohesió d’aquets granets d’arena degut al carbonat càlcic.

 A tota la costa mallorquina hi trobam senyes de l’activitat d’explotació del marès, moltes de les formes que té el nostre litoral són artificials. Els maressers anaven tallant la roca a cops d’escoda per fer-ne blocs i enviar-los al sector de la construcció.

L’arena que s’havia dipositat al fons de la mar formava capes bastant regulars i això va ser un avantatge a l’hora de que els maressers fessin les extraccions. Picaven una regata voltant el bloc que volien treure i posteriorment, amb manuelles o cunyes desprenien la peça. Segons la gruixa de les capes era la gruixa de la peça de marès i aquesta tenia diferents noms: de quaranta, cantó, tres per dos, mitjà, terç, llivanya, etc. Segons el color, duresa, el tipus de gra, el marès es deia de diferents maneres: roget, brescat, brèvol, argilós, granat, llivanyós, acopinyat, gra de figa, etc.

Molta de gent vivia a Mallorca d’aquesta activitat, a part dels maressers hi havia transportistes que feien la seva feina amb carros o amb barca, també hi havia carregadors i altres implicats més indirectament.

Sens dubte era gent forta que treballava de sol a sol i si la maressera estava lluny de ca seva  hi quedaven tota la setmana, per això a algunes hi construïen barraques que també servien de refugi quan se posava a ploure. També n'hi ha algunes que hi trobam nínxols picats a terra, que s’usaven per a estotjar les eines i altres objectes quan no eren al tall, tot i segur que també els feren servir els contrabandistes que devien tenir bona relació amb ells.   

                                                                                                             A.R.F.V.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentaris

Garci

Re: Caminant per Mallorca (LXXVlII). Les maresseres.

Garci | 25/07/2010, 21:05

De veritat és que les paraules que dedicau al bloc Urxella ens omplen. Urxella som tots els que hi escrivim i els centenars de persones que ens llegeixen a diari. En Toni fa més d'un any que ens fa aquests regals dominicals i és una pota més d'aquest bloc.

I crec que heu encertat totalment amb les pretencions d'aquest bloc i, de retruc, amb les pretencions del nostre partit, que no son altres que el cercar consciència i canvi social.

Gràcies Toni i a tots els que a diari ens ajudau a publicar notícies.

jrv

L'Uyal

jrv | 25/07/2010, 20:04

L'Equip de govern farà un estudi...de capacitat i profit especulatiu.

Miquel Sánchez

Re: Caminant per Mallorca (LXXVlII). Les maresseres.

Miquel Sánchez | 25/07/2010, 15:31

Us demanaria un reportatge a títol pòstum de la zona de l'ULLAL ja que sembla que li queda molt poc temps.

Mika

Re: Caminant per Mallorca (LXXVlII). Les maresseres.

Mika | 25/07/2010, 14:31

Toni, estic d'acord amb JRV que els teus treballs són un regal.
Pensa que Urxella pot dur envant aquesta labor divulgativa que comentes, gràcies a aquells que teniu sempre alguna cosa positiva que aportar i compartir.
Enhorabona!

A.R.F.V.

Re: Caminant per Mallorca (LXXVlII). Les maresseres.

A.R.F.V. | 25/07/2010, 11:10

Gràcies JRV, tampoc no crec que sigui tant, per la meva banda.
En quant a Urxella, sí que podem dir que complex una important funció pedagògica i divulgativa de valors positius que segur que està sensibilitzant a molta de gent. Esperem que això vagi per envant i que aquesta societat canviï per a millor.

JRV

Maresseres

JRV | 25/07/2010, 09:43

Cada reportatge fotogràfic de A. Flores es un regal impagable, tan de fotografía com de text. I el contexte d'Urxella, de humanisme i ecologisme, l'adeqüat.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb