URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La llum del dia és per mirar la terra; / la de la nit, per contemplar el cel

Alternativa | 11 Agost, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Al ple de juliol haviem presentat una moció demanant fer una ordenança municipal amb l’objectiu de l’estalvi d’energia i l’optimització de la despesa d’energia elèctrica en l’enllumenat nocturn del municipi. Al mateix temps es tracta de preservar al màxim la foscor del cel per tal de contemplar les estrelles i també la protecció del medi ambient nocturn, sobretot vora les zones humides i boscoses. Finalment la vam retirar ja que l'Ajuntament  al adaptar el PGOU al POOT té l'obligació de fer una ordenança d'aquest tipus, encara que com a multitud de temes la passivitat i immobilisme de l'equip de govern a aquest tema és total.

A més del tema medi ambiental no hem d'oblidar el tan necessari estalvi energètic (només hem de veure les factures d'electricitat de l'Ajuntament ) als temps de crisi actual. Aquesta és un inversió que suposaria un estalvi. Algunes experiències realitzades a altres municipis permeten estimar que l'estalvi energètic derivat d'un correcte enllumenat públic és molt important. Per exemple a Figueres,  l'aplicació del Pla director per a l'estalvi energètic en l'enllumenat ha suposat un estalvi mig del 44% de la despesa energètica. Xifres similars s'obtenen en el cas de la Ley del Cielo de las Islas Canarias: l'estalvi se situa entre el 40% i el 60%.

A més a més als darrers anys ha hagut importants avanços al tema de l’enllumenat amb l’aparició de les bombetes digitals o de tecnologia led  que són més respectuoses amb la nocturnitat i que aprofiten millor l’energia; amb més vida útil (45.000 hores), amb un 80 % menys de consum que les bombetes incandescents. Crec que mereix la pena fer una inversió en canviar tecnologia que en alguns casos té més de quaranta anys, ja hi ha un poble Olmedo (Valladolid) on s’utilitzen bombetes digitals LED 100% i al que ens podem dirigir per demanar tota la informació que necessitem. Hem d’afegir que aquest tema a més a més ha hagut subvencions anuals per desenvolupar el tema i que les empreses que estan implantant aquesta tecnologia estam segurs que serien receptives a col·laborar aun projecte municipal

En contra de la idea arrelada de que més llum equival a una millor il·luminació ambiental, s'ha de dir que la major part de les vegades això no és cert.. Un excés de flux lluminós té tota una sèrie de conseqüències pernicioses, com la dificultat de l'adaptació de la visió en sortir de l'àrea il·luminada, l'enlluernament dintre i fora de l'àrea en qüestió, i la formació de cortines de llum que impedeixen la percepció de l'exterior de l'àrea des del seu interior. Per tot això, els nivells d'il·luminació s'haurien d'adaptar en cada cas a les característiques pròpies de cada població (o de la zona de la població), mitjançant la regulació horària i estacional del règim de funcionament, la limitació de la intrusió lumínica, l'enlluernament i la difusió cap el cel, tenint sempre en compte un disseny correcte de la instal·lació (evitant emissions directes per damunt de l'horitzontal, és a dir, cap al cel) i la distribució espectral de les làmpades utilitzades (evitant que aquestes emetin fora del rang on l'ull humà és sensible a la radiació lumínica).

 El concepte de Contaminació Lumínica i els problemes associats ja han estat reconeguts per molts organismes i institucions arreu del Món. Des de la UNESCO i la NASA fins la nostra pròpia comunitat que va decretar un llei fa cinc anys de protecció del mitja nocturn.  I aquestes  institucions ens marquen els criteris bàsics per reduir aquest tipus de contaminació i de despesa com son: evitar l’emissió de llum cap al cel, utilitzar lluminàries i bombetes adequades, establir horaris de reducció del flux lumínic...

La contaminació lumínica és un problema molt greu, tot i que en poques ocasions es tengui en compte, com s’ha demostrat a l'aparcament fet a la Gola, on s’ha incomplit una norma bàsica per evitar la major part de la contaminació lumínica és que les faroles no tirin rajos de llum més amunt de la línia de l'horitzó. Els record que més enfora d’un  parc la Gola és una zona humida i que la biodiversitat depèn tant de les hores de dia com de les hores de nit. La majoria d'insectes, que son el motor de la vida vegetal i animal per ser els pol·linitzadors de les flors i l'aliment de molts ocells i altres insectes, son d'hàbits nocturns. Però les barreres de llum projectat al cel els desorienten en el seu camí i veuen alterats els seus hàbits nocturns (reproducció, migracions, etc.). Aquesta circumstància es veu agreujada per la important quantitat de radiació ultraviolada emesa cap al cel des dels nuclis urbans,  invisible per l'ull humà, però molt perceptible per la major part dels insectes nocturns, dels que depenen tan els seus depredadors naturals com espècies vegetals que obren les seves flors a la nit.

Per últim, l'increment de la llum emesa des dels nuclis urbans porta a una major lluminositat del fons del cel nocturn, que dificulta -sinó impossibilita- l'observació del cel nocturn, suposant una pèrdua cultural i paisatgística de valor incalculable, segons reconeix la Unesco a la seva Carta dels drets de les generacions futures. Aquesta pèrdua es fa patent amb el desconeixement que el jovent actual té de la bellesa del cel nocturn.

La llum del dia és per mirar la terra; / la de la nit, per contemplar el cel - ("Al cel", Verdaguer, 1896)

Fa uns dies ens va arribar aquesta fotografia denúncia presa a les 4:30 de la matinada, a 1 quilòmetre des del mar;  una llum halògena de milers de watts es projecta damunt de la badia de Formentor. Encara que és difícil confirmar l'origen d'aquesta llum la darrera informació que ens va donar un veí és que l'origen de la  llum és villa Cortina  i que es tracta d'una estàtua de Bernadí Roig composta de neons i  que durant tres o quatre dies va estar en marxa a tota potència per que era necessari per després regular la seva  intensitat.

Rajos de llum com aquest afecten molt a tot l'entorn natural i destorben la biodiversitat del lloc, especialment de les espècies marines.

 

Comentaris

jrv

Turisme

jrv | 13/08/2010, 07:53

Molta gent que treballa amb el turisme, especialment els hotelers, pateixen el que anomeno analfabetisme mediambiental i paisagistic.
No son ells que varen boicotetjar el parc natural de Llevant, a les ordres del PP? O que També varen estar a les ordres del mateix PP que va impedir que la ecotasa es cobrés als Aeroports? O que ara recolza la construcció del golf de Son Bosc, que significa la destrucció de part de l'ecosistema de l'Albufera? Tot això, i molt mes, efecta al turisme de qualitat, que és substituit en bona part pel turisme de hooligans. No son tots, però massa hotelers no son empresaris, tan sols especuladors que colaboren en la erosió del prestigi de Mallorca, ho sento pels que son vertaders empresaris. I el pp li inporta un ravec el futur dels llocs de feina , ara ja s'hi ha afegit UM a aquesta actitut.

Pepe

Re: La llum del dia és per mirar la terra; / la de la nit, per contemplar el cel

Pepe | 12/08/2010, 21:33

Com diu Garci a anteriors articles hi ha una enumeració de tots els incompliments de la llei per part del senyor Cortina. El més evident i impactant és que l'habitatge supera el volum i altura legals.
El senyor Cortina s'ha rigut una i altra vegada dels decrets de l'Ajuntament que com s'ha mostrat molt permissiu.

Garci

Palangre

Garci | 12/08/2010, 18:55

Cortina duu anys fent il·legalitats a Formentor, des de construccions il·legals, no tombar antigues construccions per a fer les noves, habitar la casa sense permís, rompre els precintes, etc. etc.

Ja al 2008 publicàrem els primers articles a aquest bloc:
-alternativa.balearweb.net/post/57025
-alternativa.balearweb.net/post/50210
-alternativa.balearweb.net/post/50097

I al llarg del temps els articles sobre el tema i diferents irregularitats no han cessat (els pots cercar al requadre de la dreta). I això gràcies a la col·laboració amb una advocada que porta el tema.

Palangre

Cortina?

Palangre | 12/08/2010, 12:11

A que te refereixes amb això de complir la llei Pepe? Que ha fet el senyor Cortina?
Enhorabona per la vostra tasca.

Pepe

Re: La llum del dia és per mirar la terra; / la de la nit, per contemplar el cel

Pepe | 12/08/2010, 10:18

M'agradaria saber si Costes va anar a "importunar" al senyor Cortina, i si el destacat política local li va dir alguna cosa al senyor Cortina que a pesar dels seus doblers i poder ha de respectar la llei.

Miquel Sánchez

Re: La llum del dia és per mirar la terra; / la de la nit, per contemplar el cel

Miquel Sánchez | 11/08/2010, 20:32

Això em fa recordar fa un munt d'anys, una activitat de radioaficionats a la talaia de l'Aubercuix, varem fer un sopar més o manco aquestes dates, i varem posar uns llums molt potents amb una alternadora, va pujar un funcionari de Costes d'aquells que duien una furgoneta amb la matríucla "PMM", i ens va dir que no podiem posar aquella lluminària ja que es podria confondre amb un senyal marítim o aeri.

Garci

Re: La llum del dia és per mirar la terra; / la de la nit, per contemplar el cel

Garci | 11/08/2010, 07:15

Podria ser que alguns polítics es passin el dia contaminant?

El tema de la contaminació lumínica és un tema greu al que no se li presta gaire atenció. Ahir a la ràdio digueren que només Formentera ha fet un gran esforç en aquest sentit i ara fins i tot s'hi pot veure 10 vegades més el cel estrellat. De Mallorca només varen dir que era la pitjor illa de les quatre.

Crec que s'hauria de fer un esforç més gran per no destorbar la vida animal i la contemplació del cel nocturn.

Granis

Re: La llum del dia és per mirar la terra; / la de la nit, per contemplar el cel

Granis | 11/08/2010, 06:41

Curiós! coincideix aquesta llum amb el vespre que un destacat politic d'aquest poble va anar a sopar a Cortinalandia!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb