URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

És l’educació, estúpid!

Alternativa | 26 Agost, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Aquí tenim un nou article de la nostra articulista de luxe, na María Antonia Valdivielso (Toñi). Esperam que vos agradi i ja sabeu que si voleu escriure qualsevol article o enviar-nos alguna fotografia només ho heu de fer enviant-ho a alternativaperpollenca@gmail.com

.

És l’educació, estúpid!

 

Dos exemples, un d’una comunitat governada pel PP i l’altre d’una governada pel PSOE poden ser un botó de mostra perquè ens adonem de cap on anam en educació.

 

Una amiga meva, professora a Madrid, té una filla a primària. Com que ella creu en l’educació pública, a diferència del que fan molts d’altres professors, duia la filla a un col·legi públic del seu barri. L’any passat, a final de curs, la mestra de la nina la va cridar i li va dir que, amb mal al cor, li havia d’aconsellar que tregués la nina del centre perquè era l’única espanyola de la classe, i el fet d’haver-se de dedicar a alumnes nouvinguts o amb altres problemàtiques feia que la filla de la meva amiga no pogués avançar com ho faria a una classe sense tants d’immigrants. La meva amiga va canviar la nina d’escola. Ara la duu a una escola concertada del mateix barri, on els únics estrangers que hi van són anglesos, alemanys i qualque americà, però del Nord.

 

Aquest cas és una mostra del que està passant al nostre sistema educatiu. L’educació pública s’està convertint en una espècie d’assistència social, amb uns centres-guetos a les ciutats, mentre que l’ensenyament concertat, pagat amb els impostos de tots, selecciona el seu alumnat i posa traves econòmiques a fi de dificultar l’entrada d’alumnes difícils.

 

Una altra amiga, aquesta professora a Andalusia, em va explicar el sistema que tenen allà per cobrir les baixes del professorat. Cada institut disposa, depenent de la grandària del centre, d’un nombre d’hores de substitució que cobreix la Consejería. És el director qui decideix com s’administren aquestes hores; quan s’han esgotat aquestes hores, les baixes no es poden cobrir. El sistema és tan pervers que el que fan els responsables dels instituts és guardar-se les hores per a final de curs –quan més baixes es produeixen- o per aquells docents que ja saben que tenen certa tendència a posar-se malalts. Així, alumnes de primer de batxillerat, o de tercer o quart d’ESO, o aquells que cursen assignatures minoritàries, veuen com les baixes dels seus professors en general no es cobreixen, perquè el director guarda aquelles hores per als de segon de batxillerat (la Selectivitat obliga), o per al primer cicle d’ESO, que com que fan més renou, tendeixen a distorsionar més el normal funcionament de les classes.

 

Tot això es complementa amb l’anomenat quadern de classe, una programació dia per dia que els professors han de lliurar a direcció a començament de curs, de forma que el professor de guàrdia indica als alumnes què han de fer a classe, quan el professor titular no hi és, cobrint així l’expedient: els alumnes estan atesos i sembla que fan feina, encara que un professor de llatí hagi de fer com si fes una classe de matemàtiques de primer de batxillerat.

 

Com ja he dit, es tracta d’un sistema pervers, que dóna carta d’entitat al que part de la societat reclama: els instituts acaben convertint-se en guarderies. No es tracta que els alumnes es formin, es tracta que no molestin. I per aquesta raó, és igual tenir a un aula tancats 25 que 35 alumnes, que és el que començarà a passar a partir d’aquest setembre aquí. A tots els centres s’ha reduït el nombre de professors, la qual cosa suposarà una major càrrega lectiva per a tot el claustre i, el que encara és més important, un augment del nombre d’estudiants a cada classe; aixó és, i així ho assenyalen els estudis, un factor fonamental a l’hora de rebre ensenyament, aquell en què es basa un altíssim grau d’èxit o fracàs escolar.

 

I mentre es desmantella l’ensenyament públic, els dos principals partits espanyols es varen dedicar a negociar un pacte educatiu que, fins i tot abans de ser paper banyat, era una vaga declaració d’intencions que no gosava tocar els problemes més greus de la nostra educació.

 

Ara ja han arribat els retalls a l’educació. En Zapatero ha repetit que les partides dedicades a aquestes qüestions no es retallarien i que, fins i tot, s’havien incrementat el nombre d’alumnes becats. És possible que la segona afirmación sigui veritat, però que els retalls han arribat a les escoles i els instituts públics no és menys cert.

 

Amb aquests dos exemples, reals, vull fer una reflexió sobre el que ens estant fent i el que ens faran, sobre els riscos que es perceben i sobre la poca importància que els dos grans partits donen a la qüestió cabdal de la formació. Parafrasejant l’assessor  d’un president nord-americà, allò que és fonamental per al nostre desenvolupament, la millor inversió de futur, “és l’educació, estúpid”.

Imatge de: http://versus.civiblog.org

Comentaris

jrv

Auditorium

jrv | 26/08/2010, 20:03

Tal volta la reproducció podria estar al futur Auditòrium, com a idea de UM ( Jo no he dit res)

Garci

Re: És l’educació, estúpid!

Garci | 26/08/2010, 11:43

JRV, no se si saps que als països del nord d'Europa o a Egipte, fer museus per vaixells és una cosa habitual. Pots veure el vaixell d'Oseberg (museu d'Oslo, Noruega) o el "vaixell solar" (museu de Giza, Egipte), entre altres.

Però vist l'apreci del consistori cap al museu i la museització, i cap al patrimoni (fa anys que ens varen aprovar una moció per, almenys, indicar els diferents jaciments arqueològics del municipi), no crec que et facin cap cas.

Joan C

Re: És l’educació, estúpid!

Joan C | 26/08/2010, 11:26

Molt bon article Toñi,i com diu en Sergio gràcies per educar persones, cosa que també podem fer extensible a n'en Pepe o a na Tana

JRV

Vaixell grec. Hotel Molins

JRV | 26/08/2010, 11:09

Gracies per el comunicat i recordança, Alternativa, i museu de Pollença. La meva vessant cultural-comercial-col·lectiva me fa surgir la idea de una rèplica a escala real de la nau grega del segle VI aC., i del material, o part del material arqueològic submari trobat a contemplar a un local ad oc a la Cala. Estic segur que seria , a mes de l'incomparable paissatge (Cada vegada mes agredit)de La Cala, un atractiu cultural i turistic de primer ordre a la casi difunta Cala San Vicenç.
No és conya, però l'espai de l'Hotel Don Pedro és el lloc avinent.

Alternativa per Pollença

Re: És l’educació, estúpid!

Alternativa per Pollença | 26/08/2010, 09:46

El Museu de Pollença es complau a convidar-vos a la conferència;
Casualitat o intenció en l’arribada de grecs del s.VI aC a la Cala Sant Vicenç, a càrrec de l’arqueòleg Jordi Hernandez Gasch
La conferència tindrà lloc dissabte dia 28 a les 20.00 a l'hotel Molins(Cala Molins), de Cala St. Vicenç.

Garci

Re: És l’educació, estúpid!

Garci | 26/08/2010, 09:41

Com sempre, un article genial. Els polítics des de sempre s'han omplert la boca de bones paraules: "els nins son els homes del demà", "els nins son el futur", "l'educació és la millor arma"...

Però a l'hora de la veritat tot passa per fer un procés selectiu des de que neixes fins que acabes els estudis. Un procés que va deixant "a la cuneta" als alumnes pobres o amb menys recursos.

Primer de tot potenciant les escoles i instituts privats com a millor via d'aprenentatge per accedir a una formació important i poder accedir a la universitat amb prou nota per accedir a les carreres amb notes de tall altes. Després ve la universitat, que ara s'ha modificat per fer necessari l'estudi d'un màster d'especialització. Uns màsters, cars, amb assistència obligatòria a classe i que impossibiliten poder compaginar el fer feina amb l'estudi. Fins i tot els estudis de doctorat tenen un temps prefixat de 3 anys, que també exigeix la dedicació a temps complet. Així només poden estudiar les persones amb molts recursos econòmics (o fent grans esforços) que acaben als 28-30 anys els seus estudis, sense gairebé experiència laboral i sense un duro a la butxaca. Després volen treballadors especialitzats i formats? I per a que els volen, per fer-los fer feina de becaris, infravalorats i menyspreats per caps que tenen menys formació que ells?

Tot plegat és un cúmul de despropòsits que parteix de la base de que l'educació és una despesa i no una inversió.

Sergio Gallardo Galindo

Educació

Sergio Gallardo Galindo | 26/08/2010, 08:48

Es varen carregar l'educació, primer la transformaren en formació ( de treballadors, res d'educar persones, que són molt molestes i amb tendencia a fer coses perverses com pensar), després la varen limitar, si el llocs de feina son limitats, hem de limitar l'accés, no volem ingeniers de marroc, ni metges sudafricans, ( i molts menys un filosof saharaui o un filóleg xinés ). Ara volen obligar als aturats a fer cursets, sense dir que els cursos son més soroll per controlar al aturat, que oportunitats reials de formació. Destruir el sistema educatiu públic, es construir una fosa entre les clases socials ( que mai han deixat d'existir )
Menys presupost per la casa reial, l'exercit, i l'esglesia, més per educació, sanitat, i banca pública.
Més democrácia , menys nepotisme i "capitalcrácia"
PD: Gracies Toñi, per educar a les aules, per educar persones.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb