URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

José Antonio Labordeta. Un hombre sin más !

Alternativa | 20 Setembre, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

 Avui vull fer un petit homenatge a José Antonio Labordeta , professor de història,  cantautor, polític, poeta, novel·lista, editor, articulista, actor,  presentador realitzador de televisió...  però sobre tot  era «el Abuelo». 

El meu primer record de Labordeta polític, són els cartells de candidats “bigotudos”  del Partit Socialista Aragonès del que va ser un dels fundadors. Un d’aquells partits socialistes d'esquerra autogestionària i federalista, alternatius al PSOE que existien al principi de la transició i que els doblers de la socialdemocràcia europea, avui socialiberalisme, es va menjar.

Després va ser candidat al Senat per Izquierda Unida, finalment va ser el millor diputat que ha tingut mai Aragó, electe per la Chunta Aragonesista del 2000 al 2008.  Com va dir quan va ser triat “seré una humilde mosca cojonera para que se acuerden de nosotros , mi objetivo es ser digno para todos aquellos que nos votaron”.

Si voleu passar una bona estona i aprendre una mica com funciona el Congrés dels diputats us recoman llegir “Memorias de un beduino en el congreso de los diputados” Un llibre de memòries sobre els seus vuit anys al Congrés dels Diputats. També us recoman la seva excl·lent novel·la “En el remolino”.

El partit en el que sempre va militar Labordeta  i al que sempre va ser fidel és “Izquierda Depresiva Aragonesa- la IDA - “, partido polític -social-imaginario. “El hecho de ser de la IDA ya supone que, a pesar de la depresión, te pones en una actitud política, de  combate " . 

Per alguna cosa un dels seus llibres portava el nom del seu poema “banderas rotas” dedicat a les causes perdudes poema que ja vam transcriure fa tres anys a aquest blog en suport a tots els que defensam que no s’havia d’haver continuat amb l’hospital de Son Espases.

Com cantautor vaig gaudir un munt de vegades d’en Labordeta, en places, parcs i la darrera vegada a l’auditori d’Alcúdia, on un grapat de maños vam poder parlar amb ell. El abuelo té un munt de bones cançons però entre totes evidentment destaca “el canto a la libertad”, himne oficiós i popular d'Aragó que esper ara es pugui convertir en el himne oficial.

 Al 1993 Labordeta  va dedicar una part del seu programa  un país en la mochila dedicat a Mallorca a les aguiles de Pollença´.

Labordeta va dir  “que aunque espero no tener ni tumba ni mausoleo, ya sé cual puede ser mi otro epitafio !A la mierda¡ Y todos tan contentos.  Però l’epitafi amb el que desetijava ser recordat era aquest poema

Ya ves

que vamos avanzando

cumpliendo este camino

no lo sé

ya ves.

 

Ya ves

que vamos recordando

creciendo hacia el ocaso

no lo sé

ya ves.

 

Ya ves

qué pálidas palabras

se pierden en la noche

sin hallar solución.

 

Ya ves

que hemos ido surgiendo

de inciertas duras voces

de desesperación.

 

Recuérdame

como un árbol batido

como un pájaro herido

como un hombre sin más;

recuérdame

como un verano ido

como un lobo cansino

como un hombre sin más.

 

Ya ves

que fuimos agrietando

los muros mantenidos

no lo sé

ya ves.

 

Ya ves

que estamos añorando

unos niños perdidos

no lo sé,

ya ves.

 

Ya ves

que voces diferentes

se cruzan en el alba

buscando la verdad.

 

Ya ves

que fuimos puente herido

de abrazos detenidos

por ver la libertad.

 

Recuérdame

como un árbol batido

como un pájaro herido

como un hombre sin más;

recuérdame

como un verano ido

como un lobo cansino

como un hombre sin más.

 

 Adéu Labordeta, et trobaré a faltar.

Pepe García.

Comentaris

Alternativa per Pollença

Re: José Antonio Labordeta. Un hombre sin más !

Alternativa per Pollença | 24/09/2010, 21:25

Avui al diari públic un bon article de Joan Puigcercós sobre Labordeta. h
ttp://blogs.publico.es/otrasmiradas/79/labordeta-espiritu-de-izquierda/

Labordeta, como buen antifranquista, como ejemplar luchador contra la Dictadura, tenía un gran fondo, memoria y generosidad, esas cualidades que echamos en falta hoy en día en tantos de esos hombres y mujeres que un día fueron antifranquistas y soñadores y que hoy ya no sueñan porque lo que antaño fue les queda ahora muy lejos.

labordeta

aragon ye nazion

labordeta | 24/09/2010, 20:39

Gran home. gran defensor de l'aragonès!

Pepe

Re: José Antonio Labordeta. Un hombre sin más !

Pepe | 21/09/2010, 06:48

Millor o pitjor, amb encerts o errors, hem fet i fem molta feina.Ens agradaria que a partir del 2011 fos al govern per demostrar que és possible fer una altra gestió del municipi.

A.R.F.V.

Re: José Antonio Labordeta. Un hombre sin más !

A.R.F.V. | 20/09/2010, 20:06

Si en hi hagués un com ell a cada parlament i a cada ajuntament, les coses ens anirien molt millor.
I si en hi hagués un com ell a cada parlament i a cada ajuntament dels deu estats més importants, com seria el món?

Joan Ramon

una gran perdua

Joan Ramon | 20/09/2010, 19:21

Una gran perdua sens dubte.
Una persona digna, descansi en Pau.

Garci

Re: José Antonio Labordeta. Un hombre sin más !

Garci | 20/09/2010, 16:41

La veritat és que quan et reconèixen la feina ben feta, és un orgull. A veure si prest podem fer "feina incansable" des d'una àrea de govern i ens deixen demostrar que les coses es poden fer d'una altre manera.

Alternativa per Pollença

Pepe el incansable.

Alternativa per Pollença | 20/09/2010, 16:29

Avui una ditada de mel al nostre regidor de Joana Melis a la seva secció "el balcón" del diari Ultima Hora.

"Hay políticos que no cesan en su empeño de querer mejorar su municipio. Es el caso de Pepe García de Pollença, quien no se cansa y semana tras semana denuncia todo aquello que los políticos que gobiernan no arreglan. los comunicados se suceden día a día y hay que reconocer que, este incansable político, tiene toda la razón en la mayoría de denuncias que realiza sobre el municipio de Pollença. La verdad es que si el Ajuntament de Pollença no soluciona los problemas, no es porque no los conozca, ya que Pepe García se los recuerda todos los días.

Pepe

Re: José Antonio Labordeta. Un hombre sin más !

Pepe | 20/09/2010, 13:40

La veritat que subscrib totalment les paraules de Labordeta quan va ser triat. Només era un però amb la seva honestedat i ganes de ser digne dels seus votants va fer molt més que la majoria dels diputats que només soón aixeca-mans.
La mosca cojonera de Labordeta també em va recordar la cita de Sòcrates a l'Adelante: "Dios me puso sobre vuestra ciudad, como un tábano sobre un noble caballo, para picarlo y tenerlo despierto..."

No nos queda otra que seguir levantando las banderas rotas.

Pere

Re: José Antonio Labordeta. Un hombre sin más !

Pere | 20/09/2010, 11:26

Gràcies Pepe, per recordar-nos aquest poema i el seu programa de Mallorca. Som molts i moltes els qui el trobarem a faltar; va ser un referent de dignitat, honestedat, franquesa i amor a la terra, coses que tant manquen a una gran part de la classe política actual, tant de les illes com de l'estat.

Menys mal, que com diu en Joan C, a Pollença en tenim un de polític que es sembla molt a en Labordeta, és una "mosca cojonera" i fins i tot és aragonès... Esperem que el maig que ve els pollencins se'n adonin...

Ichigo

Re: José Antonio Labordeta. Un hombre sin más !

Ichigo | 20/09/2010, 07:57

Tothom deia que Pollença va ser un dels millors terrenys que va existir al món sencer. Què serà d'allò ara?
Probablement el nostre municipi s'anirà a la merda, i tots contents com si res.

Joan C

Re: José Antonio Labordeta. Un hombre sin más !

Joan C | 20/09/2010, 06:38

"seré una humilde mosca cojonera para que se acuerden de nosotros , mi objetivo es ser digno para todos aquellos que nos votaron".
Aquestes paraules ben bé les podria subscriure un altre polític maño que es pasetja per l'ajuntament de pollença! Hi ha polítics que viuen de la política i d'altres que la dignifiquen.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb