URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

D’on ha sortit l’anticatalanisme?

Alternativa | 04 Desembre, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

D’on ha sortit l’anticatalanisme?

La manipulació de la història que han fet sovint els vencedors, les mentides moltes vegades repetides (que sempre deixen petjada), el control de la major part del mitjans de comunicació, la falta de criticisme de molta gent..., tot això aconsegueix que s’imposin idees falses i estereotips, que llavors es transmeten sense analitzar i es converteixen en opinió pública, que finalment no és més que l’opinió publicitada. Ja diu el refrany: “Parer de molts, parer de bísties”.

Un signe de maduresa intel·lectual, de seny i llibertat, és saber destriar la palla del gra, no deixar-se dur acríticament per la publicitat, enfrontar els estereotips, desllorigar els interessos amagats...

No estaria de demés tenir en compte el que s’acaba de dir si es vol aclarir com llamps s’ha estès l’anticatalanisme i ha arrelat dins alguns caps verjos ingenus que s’han begut les bubotes que les han fet creure.

Tant si volem com si no, els mallorquins i la seva cultura som fruit del repoblament que feu Jaume I i basta llegir al cronista Ramón Muntaner (contemporani del Rei En Jaume), quan parla de Ciutat, per veure quina és la nostra avior i quins els nostres avantpassats: “Perque vuy es una de les nòbbles ciutàts del mon, é ab major riquezas, poblada tota per catalans, tots de honràt llòc, é de bò perque son axits vuy hereus que son lo pus convenient gént del mon, é las mills nodrida que ciutàt qui al món sia”.

Podríem recular més enllà del 1714, per veure on estan les arrels del verí anticatalaniste que s’ha anat inoculant dins la gent, sembrant aquesta pesta que ha contagiat molts de peninsulars, també molts de mallorquins i fins i tot alguns artanencs amb llinatges catalans, que apedreguen les seves teulades. Però per no fer-la massa llarga només retraurem uns pocs elements que mostren ben a les clares dons venen els tords i els tirs. Hi ha un esplet de llibres sencers que repassen la història de l’anticatalanisme i llibres mesells de cites de l’enverinament anticatalà dins els mitjans de comunicació d’avui.

Una fita clara són els decrets de “Nova planta” (1714), dictats pel borbó Felip V, que tenia objectius molt clars: destruir la nostra història i la seva cultura, “borrándoles de la memoria a los catalanes todo aquello que pueda conformarse con sus antiguas tradiciones, ussáticos, fueros i costumbres”. El 1717 es feu tancar les universitats de Barcelona, Lleida i Girona.

Del segle XVIII en endavant els castellans comencen  a copar els llocs claus de l’administració i l’Església, amb instruccions d’imposar la llengua (“que se ponga especial diligencia en extender el idioma general de la nación...”) i cultura forastera (“En ningún teatro de España se podrán representar, cantar, ni baylar piezas que no sean en idioma castellano” 1801). Per acursar, pegarem un bot a 1906 quan la publicació militar Ejército y Armada deia: “Hay que castellanizar a Cataluña. Hay que pensar en español, hablar en español y conducirse como español de grado o por la fuerza. El soldado y marinero catalán deben ir a servir a otras regiones de España para frecuentar otro trato y adquirir otros hábitos y costumbres. De brusco, insubordinado, soez y grosero como es en general el catalán se volverá amable, transigente con las ideas de los demás y educado”.  En Franco al 1939 ho deixà clar: “La unidad nacional la queremos absoluta, con una sola lengua, el castellano y una sola personalidad, la española”. ¿Què l’heu sentit al canari?

Aquestes quatre ditades bestretes de les que n’hi ha a  forfollons, pentura basten pels qui no tenen ulls de poll al cervell o el cap de suro, per adonar-se com s’ha anat congriant aquesta catalonofòbia, a la que avui s’encarreguen de donar corda el PP i tots els seus aliats, com la COPE, ABC, El Mundo, Intereconomia, UP i D, Círculo Balear, etc. etc.

Si és injusta la catalonofòbia dels nacionalistes espanyols, sols es pot entendre que hi hagi mallorquins catalonofòbics, si han caigut dins la manipulació espanyolista i alienats s’han tornat deslleials a les seves arrels, perquè els mallorquins som genètica, històrica, cultural i lingüísticament germans dels catalans.

Les males llengües fan més mal que una gelada i que cent canonades. Es una llàstima haver de perdre el temps per obrir els ulls a les coses clares i haver de fer un feiner per desentrunyellar injustícies i falsedats. Encara que ja saben que a l’ase tossut, tant és dir-li “oou” com “arri”.

Mariano Moragues

Anticatalanisme al xiringo de la platja.

Comentaris

Alvaro Benavides

ANTICATALANISMO

Alvaro Benavides | 08/12/2010, 10:53

Creo como vulgarmente se dice, todos ustedes opinaran que "HE PIXAT FORA DEL TEST" con este comentario, pero lo cierto es que no me importan en absoluto sus posibles comentarios sobre el presente. NO HAY SENTIMIENTO ANTICATALANISTA al menos en la inmensa mayoria de los isleños.

Simplemente existe UNA ENORME AVERSION hacia los movimientos que nos quieren IMPONER UN CATALANISMO cuando el las islas los sentimientos generales son otros.

CATALUÑA es un gran pais, nadie lo pone en duda y los catalanes unas excelentes personas, PERO LA IMPOSICION SISTEMATICA de la idea de los PAISOS CATALANS y de su lengua sin el respeto a las conciencias REGIONALISTA O NACIONALISTA BALEARICAS, o mejor mallorquinas, menorquinas o ibicencas es otra cosa. Nuestra cultura cierto es que tiene influencias catalanas, pero tambien arabes, aragonesas, valencianas etc.. el REINO DE MALLORCA, existia mucho antes que Cataluña, ver la historia imparcial y no partidista, como tal, jamas fue un reino, ni tan siquiera feudal.
DEJAR A LOS BALEARES EN PAZ con esta cruzada fascista de imposicion como estais haciendo, respetad a las Baleares cono nosotros respetamos a Cataluña y creo que este ANTICATALANISMO que creis y pensais que existe sera solo un fantasma en vuestra corta y miope vision de una nula realidad.

LAS BALEARES NO SON PAISES CATALANES, las Baleares somos una realidad muy diferente y diferenciada en historia y en cultura y además somos los sufientemente maduros para que no se nos imponga algo que nos es nuestro.

Solo los intolerantes y fascistas son capaces de imponer lo que una mayoria no quiere y esto hace que se les odie, pero el sentimiento ANTICATALAN, no existe en quienes tenemos respeto y admiramos a un pueblo como CATALUÑA pero defendiendonos que aquellos que quieren a la fuerza que nos sintamos lo que no somos.

JRV

Anti ...etc.

JRV | 04/12/2010, 18:32

Mes de tres-cents anys d'anticatalanisme, qualque efecte havien de tenir, negativa per Catalunya,com és aquesta fòbia irracional cap a la regió més productiva d'Espanya, i la que mes llocs de feina crea des de fa mes de 100 anys.. Moltes nacions i estats -nació, o totes en major o menor mesura s'han muntat al llarg de la història, o be enemics, o be falsos culpables. La questió és que els que governen no siguin questionats. A mi abans, m'emprenyava aquest atac cap a , al cap i a la fi, regió d'Espanya, però analizant-ho objectivament, no crec que els que defensem la nostra llengua i cultura, haguem de caure al parany de fer el que fan molts costellans, i també mallorquins, manipulats: envestir, com a forma de defensa, contra el castellà i els castellans. Això no porta res de bò, i augmenta l'enemistat. Ja que Espanya ha sigut fins fà ben poc un estat tancat a la influencia exterior, cal que els catalans, i tots els que tenen una llengua diferent, aprenguin una altra o altres llengues llengua, s'obrin a Europa, i ja que pateixen aquesta fòbia, vegin la part negativa d'aquesta actitut i no l'adoptin envers els castellans. Al cap i a la fi, la llengua castellana no en te cap culpa de ser utilitzada en contra de les altres llengues de l'estat espanyol. Ja que els anticatalans son gent manipulada en gran majoria, no ens deixem nosaltres manipular. El mon és mes ampla que l'esta espanyol.Estimem el català, pèrò no menyspreem el castellà, ni l'angles, o el francés o qualsevol llengua o cultura. Totes son fruit d'anys de convivència i feina.

Alternativa per Pollença

Re: D’on ha sortit l’anticatalanisme?

Alternativa per Pollença | 04/12/2010, 10:35

Per error no ha sortit el nom de l'autor de l'article, que no és altre que el company d'Artà Mariano Moragues.

Demanam disculpes.

Joan C

Re: D’on ha sortit l’anticatalanisme?

Joan C | 04/12/2010, 10:24

Respecte a l'anticatalanisme és veritat que hi sectors que el fomenten o l'han fomentat històricament, tampoc m'agrada el victimisme que ha vegades fomenten els sectors nacionalistes i independentistes. Curts, talibans n'hi ha a les dues bandes però no són majoria

Joan C

Re: D’on ha sortit l’anticatalanisme?

Joan C | 04/12/2010, 10:16

Turgut es veritat que hi ha multitut de serveis públics que no funcionen bé per mala gestió, però la solució es millorar la gestió i no llevar-se el marrò de damunt privatitzant-los.
Aquest comentari teu es simplista.

Darreres notícies

així gestionaven

Darreres notícies | 04/12/2010, 09:22

Inacabado, abandonado, en evidente estado de degradación. Esta es la situación del centro de día impulsado durante el pasado Govern de Matas (poco antes de elecciones), conjuntamente con la asociación de mayores tras una controvertida compra del solar al ser parte implicada, vía familiar, el presidente Joan Curient. Todo apunta a que se reconvertirá, cuando haya suficientes recursos económicos, en edificio polivalente para mayores, jóvenes, asociaciones, etc.
La polémica construcción da a las calles Menorca, Billoch y Pare Miquel Gual.En declaraciones a este diario, Curient reconoció que la conclusión del plan "está a la espera", admitiendo que la cuestión económica influye. La implicación de Rosa Puig y Toni Serra, ambos del PP, fue la base para impulsar la estructura, si bien "las circunstancias" han hecho que ahora esté paralizado. Consistorio y Govern abogan porque sea un complejo multifuncional, en el futuro.

Joan

D'acord

Joan | 04/12/2010, 09:08

Tens raó turgut, en Matas ja ens va demostrar que els serveis publics podien funcionar fatal, el tren amb na cabrer va estar sis mesos aturat, ben igual que ara.
Però a més ens va demostrar que es podien fotre doblers més senzillamnet que a una empresa privada...

turgut

Re: D’on ha sortit l’anticatalanisme?

turgut | 04/12/2010, 09:05

Com era allò de que els serveis públics funcionen infinitament millor si no estan privatitzats, i que els serveis privatitzats funcionen de pena? En todas partes cuecen habas.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb