URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Com són les coses...

Alternativa | 15 Desembre, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Per a que vegeu la"seriositat" i les "ganes" que hi posen els regidors, tant els de l'equip de govern com els del PP, en les reunions, avui feim la crònica de la darrera reunió del Patronat de la Residència. Aquest patronat no és més que l'organisme polític que s'encarrega de prendre les decisions al respecte de les residències de Pollença i el Moll i sobre el centre de dia. 

Com veureu: poques solucions, abusos comparatius, privatitzacions que surten cares...

Crònica de la reunió del Patronat de la Residència, divendres 10 de desembre de 2010.

A l'inici de la mateixa i molt solemnement, la presidenta en funcions de la reunió (el batle no era) va anunciar que en Pepe García li havia demanat que en Joan Ramon Bosch Sangoniz el substituís.  La mateixa presidenta, Francisca Ramon, va venir a dir, no textualment, que ho tolerava. El nostre company va replicar que era conscient de que hi era amb veu i sense vot. Francisca posà en dubte que pogués parlar i tot. Per evitar problemes, deixà parlar a Joan Ramon.

La reunió s’inicià amb l’assistència de Tomeu Cifre i Nora Tugores, del PP; Francisca Ramon, que fou la que va parlar més; Martí Ochogavía, que tingué algunes intervencions; Maria del Mar Sastre, que no obrí boca; la treballadora social, que va tenir algunes intervencions valentes; el gerent de la residència, que feu una descripció bastant pessimista de la situació econòmica; la TAG; i l'interventor.

A la reunió és va exposar que actualment tan sols 25 usuaris utilitzen la residència de Pollença. 8 dormitoris estan tancats per motiu de diverses mancances. La plantilla és de 22 persones, però sembla que tan sols unes 20 estan ocupades, i d'aquestes, unes 3 o 4 places són temporals i estan subvencionades. La residència presenta greus mancances d'infraestructura i equipament que no la fan equiparable a l'establert a la normativa i això impedeix que pugui rebre subvencions i ajudes, el que agreuja molt la situació crònica de dèficit econòmic. I hem de tenir en compte que el cost per usuari és d’uns 1900€ mensuals (ja que hi ha la majoria d'usuaris dependents) i això ho ha d'assumir fonamentalment l'Ajuntament.

En aquest punt, Tomeu Cifre va argumentar que la Llei de Règim Local no exigeix que els Ajuntaments assumeixin la gestió de les residències. Li haguérem de recordar que el fet de tenir una residència és qüestió d’humanitat, de sensibilitat i de justícia social i que, per altra part, tampoc l'Ajuntament està obligat a repartir arengades i botifarrons, ni fer mitja dotzena de concerts i berbenes, ni focs artificials, etc. I avui volem recordar també (i afegir al que va dir el nostre company) que la llei tampoc obliga a establir dedicacions exclusives. No podem entendre de cap manera aquesta falta d’humanitat i sensibilitat.

Per altra part, també es tractà que els usuaris que ingressen a la residència, tan sols se’ls sol·licita que declarin la seva pensió, però no els seus altres ingressos i béns (Declaració de la renda), així com es fa a altres residencies. Per tant, s’hi produeixen situacions d'abús, per quan hi ha usuaris que tant sols declaren la pensió, quan hi ha coneixement de que tenen lloguers per valor molt superior i no fan cap aportació per quan no se’ls hi exigeix. Sabeu que varen fer els regidors per fer front a aquest agravi? Doncs res, varen callar i no varen prendre cap determinació. Es pot ser tan deixat? Es poden tenir tant poques ganes de fer feina?

També es va parlar, anecdòticament, de que amb les monges es necessitava menys personal, però també d'algunes greus mancances (criteris de tria d'usuaris, herències a parar a l'església...).

Referent al centre de dia, un usuari a qui li ha tocat la primitiva està disposat a aportar l'equivalent a 50 milions de pessetes i es podrà acabar i posar en funcionament. Tot i que no es va concretar quan ni com.

Referent a la pròxima (i oportuna, per no dir electoralista) obertura de la residència del Moll, sembla que serà a mitjans de Gener. I pareix que el personal de l’actual residència podria passar a fer feina a la nova, tot i que encara no tenen res decidit. Però segurament una de les coses més greus és que l’empresa privada Nova Edat, que gestionarà majorment la residència, exigeix 40 places concertades per l'Ajuntament, és a dir, el pagament per part de l'Ajuntament de 40 places mensual, al valor, segons hem esbrinat, d’uns 2000€ mensuals, tan si s'ocupen com si no (meravelles de l'empresa privada que fa negoci damunt les necessitats mes bàsiques dels ciutadans). Per altra banda, hem pogut esbrinar que els preus per cada usuari  de Nova Edat oscil·len entre els 1800 i els 2200€, més cars que a la residència de Pollença.

També hi va haver un retret per part dels membres del PP perquè hi va haver una visita per part d’una autoritat d'afers socials i no els varen dir res, i per tant no varen poder sortir a la foto (sembla que aquest comentari va caure bé).

Per altra banda, vàrem obrir la qüestió de l'ajuda domiciliària, que fa uns 10 anys pareixia la solució més barata, més humana i més avinent, que permet a molts usuaris quedar a casa seva, a prop del seu entorn habitual i humà. La resposta va ser parlar, ambiguament, de potenciar-lo, sense posar-hi ni interès ni ganes (i molt menys solucions).

Finalment, Francisca Ramon va parlar amb el company d’Alternativa quan els altres havien marxat i quedà palès que els simpatitzants d’Alternativa tenen imaginació per trobar solucions i no són agressius. Sembla que les idees del company varen fer canviar la idea inicial de la regidora de no voler que parlés. Com són les coses...

Per si no teníeu prou humor us posam una vinyeta del sempre genial Forges.

 

 

 

Comentaris

jrv

Privat-públic

jrv | 18/12/2010, 17:58

Ben d'acord, Turgut, que al tipus d'economia en que vivim,que és la major part del mon, l'estat, ajuntament, etc. necessita els ingressos que els hi proporcionen mitjançant diversos tipus d'impòstos les empreses, els ciutadans també de forma individual o global (impostos indirectes), per tornar-los, aquests ingressos, en forma de serveis (S.Social, justicia, bombers, etc. etc.)
La discrepància està, crec, en que si son mes bons i eficients i eficaços els serveis publics mitjançant gestió pública, o gestió privada, i crec que ambdues formes tenen virtuts i defectes. Per exemple, a un hospital privat, un malalt es un client abans que un pacient, és a dir, una font d'ingressos, o guany, malgrat és procuri també la seva curació, i encara que sigui tan sols per per motiu de prestigi. A un hospital públic un malalt és simplement un pacient al que han de curar. Naturalment no vull descriure aquesta darrera situació com a cosa idílica, després venen les desviacions de la gent, treballadors o directius que no cumpleixen la seva feina per la permissivitat o el que sigui. Però entre el sistema egoista de objectiu prioritari, GUANY, i el demés es secundari, i el sistema de donar satisfacció justa a les necessitats col·lectives a travers de l'estat i els orgasnismes públics, m'he qued amb aquest darrer, i soc conscient de les greus mancances que te o pot tenir, soc conscientment utòpic, però crec que cap ser-ho, o al manco humà. I entre les causes de la disfunció en lo públic , primer manca de voluntat política de fer-los funcionar. Segon, la naturalessa humana dona de si el que dona, l'egoisme, públic o privat hi és present massa sovint. Però qualcú ha de creura en l'home. Pot sonar altisonant, però també te la seva funció pràctica.

turgut

Re: Com són les coses...

turgut | 17/12/2010, 11:21

A veure JRV si puc aclarir el tema, que ja s'ha tret tant de context respecte l'inici que no sabem de que parlam. Els funcionaris cobren 10 i paguen 2 con tothom, no mes ni manco. Perque els 8 restants son per viure i gastar amb lo que te doni la gana. Lo que passa es que en una economia de mercat els doblers han de circular des de fonts externes, es a dir, a l'estat l'hi han d'entrar els doblers de les empreses i dels treballadors que cobren de les empreses. No pot pretendre cobrar dels mateixos als qui paga per a mes oferir-los serveis a la resta, perque n'hi paga deu i n'hi cobra dos, per tant no li sortiran els numeros. Necessites l'aportació d'empreses i treballadors externs a la propia empresa publica. De totes formes tampoc estic dient res massa nou ni complicat, es un fet evident, les economies tancades no creixen (vease Cuba o Xina abans d'obrir-se als mercats internacionals).
De tot lo altre que me dius de si els funcionaris produeixen 12 i cobren 8, no es motiu de la discussió (encara que no t'ho creus ni tu això, perque per cada funcionari que produeix 12 n'hi ha 10 que produeixen 5, pero be, com que no es el tema de discussio, no emboliquem mes la troca). Igual que això de que hi ha funcionaris - empresaris d'alta com autonoms, etc,... no se a que vé, pot ser vera, no ho se ni es el meu cas de totes formes.

jrv

Demagogia.

jrv | 17/12/2010, 10:00

Turgut, siguent moderats, un PEL (gruixat) demagògics, si ho son als teus comentaris. Això de que els traballadors públics (generatlitzant sempre!!), funcionaris en dius tú, pagan 2 i cobren 10, també has de tenir en compte el valor de la seva feina, molt sovint pagan 2, produeixen 12 per exemple i cobren 8, ( el valor de la feina s'ha de considerar)i així fins a l'infinit. Podriem estar debatent fins a l'infinit, com això de que molts funcionaris també tenen empreses, i tenen una doble ocupació i cotitzen també d'autonoms ( Amb ventatja o no, no ho discutire, però qualque opossició han passada...) etc.

turgut

Re: Com són les coses...

turgut | 16/12/2010, 21:20

Joan C, jo tambe crec que molts serveis basics han de ser publics. Pero hi ha una formula que pot funcionar si se gestiona correctament, que es la cessio a l'empresa privada de determinats serveis. I dic si se gestiona be perquè s'ha d'obligar a les empreses que guanyen concursos publics a complir amb els contractes i no fer la vista grossa. Això implicaria un servei determinat per contracte i a mes amb la possibilitat de tornar la gestio a l'ajuntament en cas d'icompliments o de funcionaments deficients.

turgut

Re: Com són les coses...

turgut | 16/12/2010, 21:17

Joan, no siguis demagog amb els teus comentaris ni intentis fer veure que he dit coses que no he dit. I la ma d'obra la posen tots, empresaris i treballadors, o te creus que l'empresari nomes posa la ma?
Pepe, jo som funcionari, per tant se perfectament la feina que fan i que n'hi ha de molts tipos, a pesar dels politics que el els manden, que habitualment son bastant pitjor que els funcionaris. No en va, el funcionari ha de superar proves que al politic, el seu cap, no se li exigeixen.
Un altre tema, he rebut l'enquesta de l'ajuntament per triar el nom de l'escoleta, un col comentari: patetic

Joan

desastres

Joan | 16/12/2010, 21:11

Ostres Turgut, els treballadors cobren molt mes del que paguen? Que estrany no? Possen la seva ma d'obra, és a dir, el seu cos i a mes cobren, quina gent aquests treballadors...

Pepe

Re: Com són les coses...

Pepe | 16/12/2010, 21:11

Respecte a l'altre debat Turgut et volia comentar que som molts els funcionaris que no ens limitam "a fer 8 hores, cobrar i partir", al manco a educació et puc assegurar que la majoria ens implicam a la nostra feina i "la portam a ca nostra". Vull dir que tu moltes vegades et queixes de que es generalitzi amb els empresaris, i tens raó, però tampoc s'ha de generalitzar amb els funcionaris.

Pepe

Respecte a la reunió

Pepe | 16/12/2010, 20:59

Primer volia donar les gràcies a JRV per anar a la reunió del Patronat, crec que l'ha fet molt millor que jo.
És lamentable que l'equip de govern no hagi volgut presentar al ple (a pesar dels nostres reiterats precs) els suplents a les diferents organismes autònoms, el que va evitar que JRV pogués votar.

Respecte a la narració de la reunió em sembla simplement genial,encara que la seva finalitat no era convertir-se en un article crec que està molt bé que els ciutadans tinguin una narració de primera mà i tan fresca d'aquesta reunió.

El tema més sagnant és el de la possibilitat de canviar el que paguen els usuaris a la Residència en fonament a la seva verdadera situació econòmica. Un tema que s'ha tractat a cada reunió del patronat, i on el gerent ha fet molt de feina. Ens presenten els números, tots estam d'acord... però acaba la legislatura i no s'ha decidit res.

Joan C

Re: Com són les coses...

Joan C | 16/12/2010, 18:30

Es evident que al nostre amic Turgut no coincideix amb la idea d'Alternativa dels serveïs públics. Al meu parer es que hi ha serveïs fonamentals que han d'esser públics, perque s´hi no hi ha necesitat de treure beneficis tot això ens estalviem els ciutadans. Però això es compatible amb la resta de serveis privats. Els bars,discoteques,comerços de tot tipos, gestories.... etc ebvidentment que poden ser privats. Però l'educació, la sanitat, els serveis socials... millor que no

turgut

Re: Com són les coses...

turgut | 16/12/2010, 11:27

Per cert, això de que els treballadors publics paguen impostos, evidentment, però cobren molt mes del que paguen. Si l'estat li paga 10 euros i en torna 2, mal negoci per l'estat (quant a recaptacio se refereix). Això es com aquella teoria que, per eliminar aturats, l'estat em posa la meitat a fer clots i l'altra meitat a omplir-los, i a tots els paga un sou i els cobra els imposts corresponents, au, ja hem acabat amb l'atur. Els doblers dels serveis publics no poden sortir del mateixos serveis publics.

turgut

Re: Com són les coses...

turgut | 16/12/2010, 11:16

He dit que era una hiperbole, perdona si t'he ofès.
Si elimines els "treballadors", molts empresaris PIMES s'aferrerien a la feina que fan aquests. Si elimines les empreses, deixa'm que posi en dubte que els treballadors i funcionaris fossin capaços de montar una empresa, buf feinada, amb lo be que va fer 8 hores, cobrar i partir.

jrv

Serveis privats

jrv | 16/12/2010, 09:24

Turgut, la parrafada-consell (Tota una vida, etc.) la passo per alt, no te res a veura amb la meva afirmació que no crec puguis rebatre, i aquesta es la questió: LES EMPRESES PRIVADES CERQUEN EL BENEFICI ECONÒMIC, I MOLTES, DIRECTAMENT, L'ENRIQUIMENT, i des de aquesta dinàmica actuen. I jo no dic en cap lloc que això no sigui legítim, i molt sovint convenient, el que dic o vull dir,és que quan es tracta de serveis públics, o essencials, la gestió pública és mes convenient i fiable, i d'això en tinc prou experiència i coneixament, encara que hi hagui empreses privades ben responsables.
I en quan a la forma de finançament dels serveis públics, els treballadors i treballadores, que també existeixen malgrat no els anomenis,també paguen impostos, i de cada vegada mes a travers dels impostos indirectes.
No se si és que ja s'han inventat les empresses sense treballadors i no m'havia donat compte. No me puc imaginar una societat formada tan sols per banquers, empresaris, politics, la casa reial, jutges...crec que passarien un poc de fam. De tota forma, els treballadors sempre faran falta, el manco com a consumidors

turgut

Re: Com són les coses...

turgut | 15/12/2010, 23:05

Era una hiperbole

Joan

dogmatisme?

Joan | 15/12/2010, 21:14

Una cosa és parlar d'empreses privades i l'altre de privatització de serveis públics, i aquesta és la realitat dels PP i PsoE, voler llevar-se maldecaps de damunt, privatitzant serveis públics...
També penso turgut, que això de " no tendrà temps en tota la vida d'entendre com funciones les coses" una mica pedant si que ès, no crec que el fet de no estar d'acord amb tu, singinifica estar equivocat.

turgut

Re: Com són les coses...

turgut | 15/12/2010, 11:12

JRV, aquesta es una visio tan sesgada de la realitat en la que vius, que no crec que tenguis temps amb una vida per donar-te'n compte de com funcionen les coses. Realment creus que l'estat del benestar el tenim "a pesar" de les empreses? No veus que l'administracio publica pot donar serveis PERQUE -i no a pesar de- les empreses i ciutadans guanyen doblers que sufraguen amb imposts la despesa publica? No veus que el teixit empresarial soporta l'estat del benestar? Una cosa es lluitar perquè ningú robi, i l'altra es dir que les empreses son poc menys que el fré dels serveis publics.

jrv

puntualització

jrv | 15/12/2010, 09:54

cal puntualitzar que aquesta de les 40 places concertades es una proposta, evidentment abussiva, que entenc que l'Ajuntament no acceptarà... Per altra part, cal tenir clar que qualsevol empresa privada que cerqui administrar les ressidències de 3ª edat, la neteja viaria, l'aigua potable, la recollida de fems, la sanitat, etc. , ho fa única i exclussivament PER GUANYAR DINERS, no per donar servei. Si dona servei, es perque no li queda mes remei.
I en el cas de l'Ajuntament de Pollença, i molts altres, i malgrat moltes clausules de control, aquest control sobre aquestes empreses NO ES PORTA A TERME, d'aqui els abusos.

Alternativa per Pollença

Al Diario de Mallorca

Alternativa per Pollença | 15/12/2010, 09:44

Alternativa critica el proceso municipal para dar nombre a la escoleta del Port.

www.diariodemallorca.es/part-forana/2010/12/15/alternativa-critica-proceso-municipal-dar-nombre-escoleta-port/628472.html

Demà publicarem la notícia completa.

Garci

Re: Com són les coses...

Garci | 15/12/2010, 09:37

Com pot ser que es privatitzi un servei i que al final pugui costar 80.000 euros (2000e x 40 habitacions) mensuals a l'ajuntament? I que amés s'hagi de pagar tant si s'utilitzen com si no...

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb