URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La vaga general de gener

Alternativa | 21 Desembre, 2010 08:24 | facebook.com twitter.com

La nostra companya Toñi ens torna a regalar un magnífic article. Ja sabeu que si voleu col·laborar en el bloc ho podeu fer enviant els vostres escrits a alternativaperpollenca@gmail.com

La vaga general de gener

Sembla que els sindicats estan més que decidits a convocar una vaga general a finals del mes de gener.  No volen que els passi com amb la darrera vaga general, la del 29 de setembre de 2010, que es va convocar amb tanta antelació, que tot estava fet i beneit quan uns quants ens vàrem quedar a ca nostra.  Crec que aquella convocatòria va ser un error, no només perquè ja no hi havia res a fer sinó també perquè com que la data era tan llunyana al fet que la va motivar, molt poca gent se’n recordava de quins eren realment els seus motius. Si una ha après qualque cosa amb la seva feina com a docent és que el premi o el càstig han de ser propers a allò que els va provocar.

Ara hi ha més motius que mai per fer una altra vaga. Des que es varen començar a reconèixer els drets dels treballadors, fa més de cent anys, mai com en els darrers temps s’ha patit un retrocés tan vergonyós i flagrant. Sembla que els temps de crisi han servit perquè els taurons del mercats es llancin sobre els que viuen  o sobreviuen, moltes vegades molt precàriament, dels seus sous. Sembla que som nosaltres, els que manco tenim, els que hem provocat l’enfonsament dels mercats mundials.

El cas és que, sigui pel que sigui, els que estam pagant la factura de la bimbolla immobiliària som els assalariats. I és a nosaltres als que se’ns estan retallant sous i drets. La disminució del 5% de mitjana als salaris dels funcionaris i la congelació de les pensions va ser la primera passa. Va seguir després una reforma laboral salvatge, l’aprovació de la qual va provocar justament la darrera vaga general. A continuació es retirà l’ajuda dels 426 als aturats que no cobraven subsidi (el mateix dia de la salvatjada dels controladors, així que ha quedat una mica desdibuixat), condemnant un milió de llars espanyols on no fa feina cap membre a viure en la indigència o a malviure de l’economia submergida. Ara s’anuncia el que es veia venir: enlloc de jubilar-nos als 65 anys, ho farem als 67, i la nostra pensió es calcularà tenint en compte els darrers 20 anys cotitzats, amb el resultat que cobrarem manco.

I tot això ho està fent un govern presumptament socialista. Qui està desmuntant el precari estat del benestar del què gaudíem és el PSOE. Jo estic segura que un altre tipus de política és possible, i que no es tracta de rendir-se i regalar les claus dels nostres doblers a agències de qualificació, bancs mundials o entitats amb uns interessos encara més foscos. Però aquesta és una altra qüestió.

En fi, partint de la base que ara hi ha més motius que mai per fer una vaga general, som molt escèptica sobre la conveniència de la seva convocatòria. En el moment de desànim que el moviment obrer viu, no sé si estam preparats per una altra decepció. Jo, com a mínim, no ho estic. El problema és que tampoc no tenc molt clar què podem fer, com ens podem plantar i demostrar que així no podem continuar. A Anglaterra, a França, a Grècia la gent està sortint al carrer o s’estan proposat mesures (com la de Cantona de treure tot el que es té al banc), encara que sense gaire èxit tampoc.

No sé si es tracta de tallar carreteres o de fer casserolades. No tenc clar el que s’ha de fer, però una altra vaga general  per tornar plorar de ràbia en veure’n el seguiment, no.

Medina a público

 

Comentaris

Maria

Jubilació

Maria | 23/12/2010, 18:59

Nosaltres a pencar, més retalls socials per els d´aquí, els nostres impost han de servir per pagar Apimas i llibres, lloguers a ja sabeu quí, entre llepada i llepada de cul al reï de marroc (ni és mereix mayuscula). Cada día estic més emprenyada

jrv

Treballadors i treballadores

jrv | 22/12/2010, 08:27

Turgut, les comparacions son infinites, i no ets molt observador de la situació que s'està creant fins i tot a una de les comunitats autònomes mes riques de l'estat espanyol, o simplement, no t'interesa la justicia social.Cert que hi ha tot el que dius de 4x4, tv planes i nosequemes. Però això no és la majoria. Tal volta, a Pollença concretament, molts vivim, nota que parl en primera persona, del benefici del turisme de masses iniciat fa 50 anys, i de les herencies dels que abans feien feina de veres , encara que fos en el contraban, i ara, els beneficiaris d'aquestes avantatges pontifiquem del que és o deixa de ser correcta econòmicament. Però, ni això ha arribat a tot hom, ni els inmigrants que han anat vinguent dins aquests 50 o 60 anys han gaudit d'aquestes aventatges. Jo ja veig gent furgant pels contenidors de deixalles davant o al costat dels Eroskis, i aquets també tenen dret a viura.

Joan

capitalisme

Joan | 21/12/2010, 23:38

Fins i tot alguns autors Lliberals al Segle XX, deies que per ser just, el sistema capitalista havia d'estructurar les polítiques socials i econòmiques per afacorir els menys avantatjats.
Dir que el sistema capitalista reperteix la riquesa de manera desigual, i el socialisme la pobresa, me sembla prou gratuït, segurament Churcuil no anava a comprar el pa als barris pobres del seu país.
Realment, a mi me sembla que el sistema actual, engrandeix les diferències entre clases socials, puc estar d'acord en què l'antic socialisme és inviable a les societats actuals, però si el liberalisme actual, sembla mancat de la voluntat dels seus antics teòrics, actualment, no veig molta voluntat d'afavorir els més desaventatjats, i això al final poot provocar una important dicisió en la societat al meu parer.

Miquel Sánchez

Re: La vaga general de gener

Miquel Sánchez | 21/12/2010, 22:39

Turgut, el problema no són les NINTENDO o les teles de plasma de 52', el problema és "embarcar-se" amb una hipoteca a 25 o 30 anys sense saber on tindràs la feina en un futur o si tindràs feina a algun lloc, aquí s'ha de ser més europeus, s'ha de llogar mentre no tinguis un "porvenir" més o manco fet.

turgut

Re: La vaga general de gener

turgut | 21/12/2010, 17:44

JRV, qualsevol te senti diria que els propis treballadors estan fora del sistema capitalista, amb les seves teles de 40'' superplanes, les nintendos DS i els cotxes amb traccio quatre rodes per anar a Palma

jrv

Pensions

jrv | 21/12/2010, 17:30

El sistema capitalista reparteix el que sobra, perque no li queda mes remei. Actualment, ha de menester per sobreviura, els mateixos treballadors i les seves families, com a consumidors. Es la situació descrita al segle XIX. Explotació a la feina, explotació fora de la feina per recuperar el que t'han pagat per la feina. El capitañisme reparteix quan n'hi hi ha de sobra.

turgut

Re: La vaga general de gener

turgut | 21/12/2010, 14:35

Cap sistema dona feina a tothom i per sempre (al manco feina real, productiva). Les pensions de quolque banda han de sortir, si no les treim de les cotitzacions, ho haurem de treure d'una altra banda. Tot surt dels imposts que paguen treballadors i empreses. Si hi ha aturats i les empreses se'n van a la merda, ja pots sortir a protestar al carrer, que tanamteix no hi ha doblers per res. Es vere que el sistema capitalista reparteix de forma desequilibrada la riquesa, però els altres sistemes reparteixen de forma equitativa LA MISERIA. La frase es de'n Chuchill, no meva: "El vicio inherente al capitalismo es el desigual reparto de bienes. La virtud inherente al socialismo es el equitativo reparto de miseria"

Garci

Re: La vaga general de gener

Garci | 21/12/2010, 13:51

Home turgut, pensa que els treballs dels 16 anys (que vol dir que no has estudiat) no son treballs massa ben remunerats. Però tens raó en que no crec que funcioni aquesta fórmula perquè no tothom pot fer feina 40 anys (el capitalisme no dóna feina a tothom i per sempre) i tampoc serveix perquè hi ha gent que no ha treballat en la seva vida per circumstàncies alienes a la seva voluntat com cuidar altre gent, mestresses de casa, etc.

La única solució que jo hi veig és que no sigui obligat que les pensions s'hagin de pagar única i exclusivament de les cotitzacions.

turgut

Re: La vaga general de gener

turgut | 21/12/2010, 13:45

Lo de cobrar a l'haver fet un nombre d'anys no serveix, perquè fomentes l'ocupació precaria, i desincentives la formació. Tohom voldria posar-se a fer feina als 16 anys per xupar la teta als 50.

Joan C

Re: La vaga general de gener

Joan C | 21/12/2010, 10:31

I per qué no lleven pensions vitalicies de polítics i militars?
Personalment no me fa cap gana fer vaga peró si amb la situació actual els sindicats no la convoquen no sé perqué serveixen

Toñi

Re: La vaga general de gener

Toñi | 21/12/2010, 09:12

Ara acab de sentir l'OCDE dient que no bastarà amb els 67 anys, que ens haurem de jubilar més tard.I sembla que el govern està contemplant calcular la pensió basant-se en la cotització dels darrers 25 anys.

No seria més lògic que un se retiràs en haver fer un determinat nombre d'anys de feina (per exemple, uns 35)?

I una altra qüestió: si els que ja tenim una feina la conservam més anys, quan s'incorporaran al mercat de treball els més joves? Quan tenguin 40 anys?

Tot junt és un disbarat. Això sí, aquests són dolents, però els del PP s'estan fregant les mans i més d'un brinda amb cava cada dia: els estan fent la feina bruta. Quan governi la dreta pura i dura, l'únic que haurà de fer és continuar amb aquesta mena de polítiques.

Garci

Re: La vaga general de gener

Garci | 21/12/2010, 08:56

Acab de sentir a Pepe Blanco per RNE dient que afrontar d'aquesta manera la reforma de pensions és el més progressista que es pot fer. Ha evocat a la seva padrina, el seu pare, els seus oncles... tot per dir que la gent ara viu més anys i que hi ha menys gent que cotitza. Per ell l'únic que es pot fer és cobrar menys i treballar més.

Jo me deman, no seria millor agafar diners d'altres imposts per tal de sufragar la despesa en pensions? no podríem sortir d'Afganistan i destinar els milions a donar una vida digna a la gent a partir dels 65 anys? I de la Casa Reial? i de l'Eslgésia? i de...?

Ichigo

Retard sense importància

Ichigo | 21/12/2010, 08:44

No passa res. En quant a ZP, jo segueix pensant que és un trampós, mentider i feixista disfressat de socialista.
Cal recordar l'any 1979, quan Felipe González va renunciar l'ètica del PSOE, per forrar-se de doblers i de vots.

Alternativa per Pollença

Re: La vaga general de gener

Alternativa per Pollença | 21/12/2010, 08:27

Demanam disculpes perquè l'article d'avui no ha sortit a l'hora habitual. Ha estat un error.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb