URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Actuar a la fàbrica, sense partidismes.

Alternativa | 29 Desembre, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Al darrer ple es va aprovar la nostra moció donant suport al decret de batlia (veure article anterior amb la moció), amb els vots a favor d’UM-UNPI, PSOE, PP-UMP i Alternativa i el vot en contra del PSM.

Com ja vam dir, en principi la nostra moció demanava a la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric que adoptés les mesures necessàries per aturar el deteriorament del bé catalogat de l'antiga fàbrica de tapissos Can Morató i que  iniciés el procediment  per l'expropiació per interès social de la mateixa. Però a la comissió informativa s’ens va mostrar el decret de batlia de 6  maig que coincidia en gran part amb la nostra moció i vam demanar el nostre suport a aquest decret.

A un informe fet el 24 de març, l’arquitecte municipal posa de manifest el perill per a persones i béns derivat del mal estat de  la fàbrica, bé catalogat en virtut d’acord del Ple del CIM de data 04.02.02. I es solicita a Patrimoni l’informe preceptiu, així com l’adopció per part de les mesures pertinents (multa coercitiva, declaració d’interés social a efectes d’expropiació, etc...) per fer efectiu el compliment dels deures imposats per la Llei 12/98, sense perjudici de les sancions que, en el seu cas, pertoquin.

Fa mesos que demanàvem al ple si Patrimoni havia donat resposta a aquest decret de batlia, i a la Fira vam aprofitar la presència del director de patrimoni, en Biel Cerdà, per demanar-li si ja havia donat resposta a l’Ajuntament, i ens va respondre que sí. El que és cert és que aquesta resposta va arribar el dia abans del ple via fax, una coincidència segons el regidor del PSM. Un minut abans del ple, el mateix Tomeu ens va mostrar l'informe, però ni en aquell moment ni ara el tenim i no podem fer una valoració del mateix.

Després, al debat de la moció va haver una gran quantitat de reprotxes entre el batle i el regidor del PSM centrats en tot el que no han fet uns i altres aquests anys. El que està clar és que ni uns ni altres poden estar massa orgullosos del que han fet fins ara.

Quan la fàbrica va ser catalogada a 2001 ja es descrivia el seu estat de ruïna i des d'aquell moment ha hagut una successió de decrets, ordres, informes... sense cap resultat pràctic. Resulta totalment incomprensible que a hores d'ara encara ni tan sols s’hagi posat una multa als propietaris. Ara és evident que l'estat de ruïna de la fàbrica s’ha agreujat, el que comença a ser un perill que ha obligat a tancar el camí públic de Can Joanot als vehicles.

El primer és posar els mitjans per aturar aquest deteriorament i evitar que ningú es faci mal. Al debat també va restar clar l’actitud per part dels propietaris de la fàbrica, no aturant la degradació de la mateixa.

L'article 101 de la llei de Patrimoni considera infracció molt greu l'incompliment per part dels propietaris del deure de conservar, mantenir i salvaguardar els valors d'un bé catalogat com la fàbrica.

Consideram que ja és hora d’iniciar el procés d’expropiació de la fàbrica. No ens va convèncer res  l’argument del regidor del PSM de que expropiar era un premi i que si s’iniciava l’expropiació es donava el  missatge equivocat de que només es pot protegir comprant el patrimoni. L’expropiació és la darrera eina que té l’administració per salvar el que encara es pugui salvar de la fàbrica. Ja han passat massa anys de passivitat tan per part dels propietaris com de l’administració.

El decret de batlia, que és el que es votava al ple, és correcte, ara esperam saber què diu l'informe de Patrimoni i què contesta l'Ajuntament. Pel que ha passat fins ara i pel que vam veure al ple, no podem ser massa optimistes a aquest tema.

El que hauriem de fer Patrimoni i l'Ajuntament és col·laborar, sense rivalitats personalistes i partidistes, i  més quan aquestes intitucions són dirigides per dues persones que han estat sòcies de govern.

P.D. El portaveu del PP-UMP va dir que havia entrat fa poc a la fàbrica i havia comprovat l’estat ruïnós de la mateixa. O sigui que aquell que ens va dir que érem com l’exèrcit de Pancho Villa (un orgull per a nosaltres) per saltar una barrera que impedeix el pas a un camí públic ara ha dit a un ple que havia entrat a una propietat privada...

Imatge del Centro Social Anarquista La Revuelta

 

Comentaris

Pepe

Salut Tomeu

Pepe | 29/12/2010, 23:20

Benvolgut Tomeu, gràcies pel teu comentari. M'imagin que a més d'un no li agrada aquest debat públic, però no el puc evitar faig política des del cor.

Que hem de fer som els únics que tenim blogs oberts, per tant és normal el debat, encara que a pesar de tot dic el mateix que ja vaig dir al vostre blog: sembla que les nostres diferències són superiors a les nostres punts en comú, quan realment no és així.

El que si m’agradaria és tenir l’informe de patrimoni, i us torn a convidar a publicar-ho o fer-nos arribar el mateix.
També m’agradaria una resposta molt senzilla, que a pesar de l’intens debat encara no m'haveu donat; per què en Biel em va dir que s’havia enviat l’informe de Patrimoni en novembre quan realment no era així?

1.- Ja que et dones per al•ludit, especificaré si hagués volgut dir que tot el membres del PSM són nou conversos no hagués parlat d’algunes persones; el comentari “La reacció d'algunes persones al blog del PSM respecte a aquesta moció m'ha recordat la dels nous conversos” es refereix concretament a una persona que firma com Xesca i una altra com J.J. Prieto. Aquests si que han insultat, sobre tot a la intel•ligència al seus comentaris.

2.- No s’ha de confondre donar suport a un decret amb donar suport al batle. El senyor Joan va arribar al càrrec de batle amb el vostre vot no amb el nostre, i l’haveu donat suport fins que et va cessar. Si el feia tan malament per què vareu pactar amb ell? Per què no us vareu anar.

3.- Clar que legalment no es pot expropiar sense fer unes passos previs que no s’han fet. Si ni tan sols s’ha multat als propietaris! Com bé dius aquest procés ha començat per Patrimoni en maig ( o sigui amb el decret al que no vareu donar suport) i tenint en compte el que han fet els propietaris fins ara sembla que l’expropiació és la única solució factible, però s’haurà de començar no?

4.- D’acord totalment; “el batle s’ha passat sis anys donant pals de cego, sense moure ni un dit quan era conseller de Patrimoni”. Ara per primera vegada ha fet un escrit correcte a Patrimoni, per què no donar-li suport? Si presentau una moció sobre el tema hem de valorar la moció o el que haveu fet com regidors a l’equip de govern i Biel com director de Patrimoni? Si fos d’aquesta manera no haguéssim votat la majoria de les mocions que haveu presentat des de que esteu a l’oposició, cosa que evidentment no hem fet.

5.- Fa molt d’anys que la fàbrica és en estat de ruïna però és evident que des del moment que no s’ha fet res
l'estat de ruïna de la fàbrica s’agreuja, i el tancament del camí és un fet objectiu que es pot presentar davant de qualsevol jutje per justificar multes i posteriors actuacions.

6.- M’he equivocat al escriure, és cert és votava el suport
al decret de batlia, no el decret. Però tu t’empenyés en dir que es votava la feina del batle el sis darrers anys, i evidentment no és així. Presenta una moció de reprovació al batle, i veuràs que votam.

7.- És cert “dos no col•laboren si un no vol” i estam a l’espera de veure l’informe de Patrimoni i el que faci l’Ajuntament, opinarem i donarem com sempre tota la informació disponible als ciutadans que podran valorar qui és el que no col•labora.

8.- Tomeu de veritat no t’empenys (sóc un escèptic a aquest punt); no creure que un informe de resposta a un decret de maig ha arribat vuit mesos després, un dia abans del ple per fax de casualitat.

Salut i alegria

Joan C

Re: Actuar a la fàbrica, sense partidismes.

Joan C | 29/12/2010, 18:57

Tomeu he repasat els comentaris al bloc del psm i no he trobat insults per part dels alternatius com to ens anomenes.
La moció ja ha estat explicada i per molt que tú ho pensis no va en contra del PSM. Demanar retirar la moció hora per hora al plenari quan l'informe acabava d'arrivar i no l'haviem pogut estudiar i després de que en Biel per la fira asseguràs que estava enviat quan no era veritat em sembla poc seriós.
Puc entendre que estiguis en desacord i que fins i tot et molesti però nosaltres feim les mocions cercant el benefici del poble i no cercant vots ni futurs aliats.
Això no lleva que pensi que amb el PSM hi ha més punts d'encontre que de desencontre tot i que amb debats com aquest a vegades no ho sembli.
Salut i força

Garci

Re: Actuar a la fàbrica, sense partidismes.

Garci | 29/12/2010, 18:19

Benvolgut Tomeu. Crec que ja hem debatut aquest tema abastament, per això intentaré ser breu.

- El decret del batlle parla d'expropiació, amés d'altres mesures amb les que estam d'acord.

- La culpa de l'estat actual de la fàbrica és de tots els regidors i grups polítics que no han fet res des de que es va fer el primer informe fa molts anys. Així que ningú hauría d'estar orgullós.

- Continuo pensant que l'Ajuntament i el Consell (i el Govern i totes les administracións) s'han d'entendre pel bé dels ciutadans i no estar barallats per motius personals (això pareix).

- Me costa creure, tot i que se que Patrimoni fa molta feina, que l'informe arribés un dia abans del ple per casualitat. I molt menys després de que Biel Cerdà ens digués a la Fira que ja l'havia enviat. Tot fa pensar que la moció sí ha mogut el tema.

- També me costa entendre la fixació en que hem fet el joc al batlle quan l'únic que hem fet és canviar les paraules d'una moció que ja anava en aquell sentit: demanàvem la presa de mesures per expropiar la fàbrica i la moció va acabar dient que el ple donava suport a la petició del batlle per a prendre mesures en aquest sentit. Que pasa, que no hi estam d'acord?

-Tampoc veig que no mostrem "fins a quin punt arriba la deixadesa dels governants tenen instal•lats a l’Ajuntament". Tot al contrari.

Arribaré a creure que en aquest tema hi ha molts personalismes, que no puc entendre. I també dir que no entenc aquestes reaccions a l'hora de parlar d'una moció que va dirigida cap a un sentit molt clar: recuperar la fàbrica i evitar que caigui.

A jo personalment m'és igual qui ho expropii o qui eviti que caigui, mentre es faci.

Sense més.

Tomeu Cifre

Re: Actuar a la fàbrica, sense partidismes.

Tomeu Cifre | 29/12/2010, 16:14

Benvolguts i benvolgudes,
Desprès de l’intens debat en el blog del PSM no pensava venir a aquest a tornar a polemitzar, però com que veig que els insults no amainen (i crec que anomenar-nos “nous conversos” ho es), me dona dret a rèplica. No entraré en el fons de perquè crec que donar suport al batle en qualsevol cosa que tingui que veure amb Can Morató és un total despropòsit, ja que els arguments els poden veure els lectors al nostre blog i sentir a la intervenció al Ple:
H
ttp://psm-pollenca.balearweb.net/post/95373
h
ttp://www.box.net/shared/0xhivurjna
El que sí vull fer es comentar algunes afirmacions concretes del vostre article per argumenta les falsetats (i no dic mentides, ja que no vull suposar intencionalitat) en que es basa el vostre discurs. Deis:
“Consideram que ja és hora d'iniciar el procés d'expropiació de la fàbrica.”. No es el que demana el Decret del batle, sino que aquest demana “l'adopció de les mesures pertinents”, a criteri i judici de Patrimoni, essent l’expropiació la darrera passa d’un procés que, per Patrimoni, ha començat el passat Maig.
“El que està clar és que ni uns ni altres poden estar massa orgullosos del que han fet fins ara”. El batle s’ha passat sis anys donant pals de cego (intencionadament o no), sense moure ni un dit quan era conseller de Patrimoni, i ara Patrimoni, en canvi, ja ha contestat a l’únic escrit que els ha enviat l’Ajuntament. Posar a la mateixa balança i venir a dir que tan malament ho ha fet l’un com l’altre és una visió ben esbiaixada i interessada de la realitat.
“Ara és evident que l'estat de ruïna de la fàbrica s'ha agreujat, el que comença a ser un perill”, fa sis anys JA era un perill i JA es va tancar el carrer, reobrint-se mesos després sense cap actuació del propietari ni del l’Ajuntament (ni comunicar-ho a Patrimoni).
“El decret de batlia, que és el que es votava al ple, és correcte”. El decret no es votava al ple, ja que un decret no necessita esser votat. De fet pel tràmit administratiu de sol•licitud d’informe a Patrimoni ni tan sols es precisa decret del batle, n’hi ha prou amb un ofici de secretaria, vistos els informes jurídics. Si el batle va voler fer un paper amb la seva signatura era perquè constes que ell havia fet qualque cosa, sabedor que s’havia passat sis anys mirant a un altre lloc. I a sobre s’ha de fer el gest polític (perquè no es altra cosa) de donar-li suport? Jo crec que el que s’havia de fer era reprovar-lo, en tot cas.
“El que hauríem de fer Patrimoni i l'Ajuntament és col•laborar”. Dos no col•laboren si un no vol. S’ha demostrat amb el BIC del Centre Històric, on l’Ajuntament va al•legar a la darrera ponència tècnica que la cartografia “no era correcta”, ja per posar qualque excusa. Després hi ha hagut telefonades de disculpa de l’Ajuntament als tècnics del Consell quan s’ha demostrat que aquesta cartografia tan incorrecta és exactament la mateixa que fa servir l’Ajuntament en la seva adaptació del Pla General. Clar, no consta en acta. Es col•laborador un Ajuntament que es passa sis anys fent paperassa “passant” de Patrimoni quan la llei determina que els seus informes son obligatoris? Només quan el batle s’ha vist esquena-paret ha fet un decret per espolsar-se la responsabilitat.
“la moció ha mogut el tema”. Quans informes us penseu que emet Patrimoni? Creis que necessiten mocions per fer-los? Vos convit a consultar la darrera memòria editada, la del 2008, que recull 232 intervencions informades per Patrimoni; segur que a la biblioteca la podreu trobar.
Reiter, crec que fer la farina fluixa al batle amb Can Morató i caure en el seu parany per res ajuda ni a la conservació de l’edifici ni a explicar als pollencins fins a quin punt arriba la deixadesa dels governants tenen instal•lats a l’Ajuntament.
Esperant la carretada de comentaris que ben segur vindran a contrarestar aquest, i que l'Ajuntament es posi les piles, se us saluda cordialment.

Pepe

Re: Actuar a la fàbrica, sense partidismes.

Pepe | 29/12/2010, 14:46

La reacció d'algunes persones al blog del PSM respecte a aquesta moció m'ha recordat la dels nous conversos.
El que és cert és que la moció ha mogut el tema i que ara l'Administració ha de fer complir la llei; aturant el deterior, multant i iniciant el procés d'expropiació.

Garci

Re: Actuar a la fàbrica, sense partidismes.

Garci | 29/12/2010, 09:12

Jo no veig cap tracte de favor al batlle en aquesta argumentació (que és en gran part l'exposat per en Pepe al plenari).

I subscric que Patrimoni i l'Ajuntament hauríen de col·laborar més estretament i eficaçment.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb