URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Davant la corrupció: transparència i participació.

Alternativa | 03 Gener, 2011 07:00

Dia 2 de gener ens despertàrem amb una notícia que tots sabíem i que per la seva espectacularitat no vàrem poder deixar de llegar:

Unas 500 personas están imputadas en Balears por casos de corrupción.

Las veinte causas aún "vivas" sobre presuntas corruptelas en Ayuntamientos, Consells insulares, Govern y otras administraciones públicas, cometidas en las pasadas y la actual legislatura, son las siguientes: Bomsai; Inestur-Voltor; Palma Arena; Andratx; Can Domenge; Son Oms; Maquillaje; Ibatur; Peaje-Carreteras; Fundació Illes Balears-Torre de Sant Elm; Scala-Consorcio per el Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB); Bitel-2; Turismo Jove; Ibatur; Funeraria de Palma-EFM; Ayudas del Consell de Mallorca; Mar Blau-Puertos del Estado; Relámpago; Canteras del Govern e Eivissa Centre.

Tots sabem el podrida que està la política y, sobretot, la vida política en moltes de les institucions que ens governen (i no parlo en passat, tot i que la majoria dels casos de corrupció són de la passada legislatura, perquè em costa creure que en aquesta legislatura tot s’hagi pogut fer correctament: encara que sembli un argument del PP, que algunes conselleries ocultin informes i auditories em preocupa). Tots hem vist els telenotícies i llegit la premsa. Dia rere dia trobem novetats en els molts casos de corrupció. Però, tot i això, el llistat dels casos i l’alt nombre de presumptes corruptes no deixen de sorprendre’ns.

Tot i que m'agradaria apuntar aquí que no tots els polítics són iguals ni corruptes i que aquests casos han afectat básicament a dos partits: PP i UM (es pot parlar de partits corruptes o només de persones?).

A partir d’aquí em sorgeixen dues reflexions. És possible que la política es faci de forma honesta i pel bé comú sense beneficiar-se’n un mateix o els que ens envolten? I la segona qüestió que se’m presenta és: no demostra el gran nombre de casos que la justícia, tal i com està, és incapaç de fer front al cúmul de feina que se li acumula? No seria necessària més rapidesa? No s’hi haurien de destinar més recursos?

La resposta a la segona qüestió pareix evident: si s’acumulen els casos de corrupció i es dilaten tant de temps, el més convenient seria posar més recursos que agilitzin la seva resolució.

Però la primera qüestió no sé si té resposta.  Ja cap al segle XIX es va teoritzar sobre el poder arribant-se a la conclusió de que el poder corromp. Si és així, com ens hem d’organitzar? Hem de seguir consentint que en la nostra societat hi hagi poderosos? Ens podem organitzar sense poder?

Aquestes preguntes han tingut tantes respostes com ideologies polítiques han existit. Però el que és evident és que la possibilitat de canviar les coses cap a una absència de poder avui dia està molt lluny. Que hem de fer doncs? Podem plegar-nos de braços creuats. Podem confiar en la justícia. O podem demanar mesures que tendeixin a la transparència en la gestió i que possibilitin la participació ciutadana.

Aquests dos factors, transparència i participació, són una de les eines que avui dia, i tal i com estan les coses, poden minimitzar el poder dels nostres governants i els poden dificultar la corrupció.

Per això, amb una sèrie de mesures senzilles (que per altra banda ja s’apliquen a alguns altres països), com són la publicació de les factures, contractes, etc. dels ajuntaments, institucions i organismes de govern, seria tot més transparent i fiscalitzable pel conjunt dels ciutadans.

I també dificultaria la corrupció si els ciutadans participessin en les decisions que afecten al comú, tant pel que fa als diners com pel que fa amb el conjunt de polítiques a adoptar.

Tenim un sistema obscur, gens participatiu, on el resultat de quatre anys de govern poden resultar en més de 500 persones imputades en casos de corrupció de tot tipus i en tot tipus d’institucions i illes.

Per això crec que aquesta vergonya l’hem de combatre no desmobilitzant-nos, sinó tot el contrari, activant-nos i exigint més transparència i més participació ciutadana. Que no tinguin via lliure per a seguir (presumptament) robant mentre nosaltres ens queixam des del bar.

 

Imatge extreta del bloc dels nostres companys d'Artà: http://verds-esquerra.blogspot.com/

 

Comentaris

Pepe

Re: Davant la corrupció: transparència i participació.

Pepe | 05/01/2011, 21:35

Com es va dir ja a un comentari tal vegada estaria bé que en Martí fos el candidat d'UM-UNPI, així es veuria realment qui li dona suport.

Un que no li deu res

Re: Davant la corrupció: transparència i participació.

Un que no li deu res | 05/01/2011, 09:32

Martí és una lacra corrupte que no té votants, té deutors.

No fa falta que vengui cap jutge a Pollença a ratificar el que tothom sap.

castelao.

Paradiso

castelao. | 05/01/2011, 09:15

Qualque cosa personal a favor d'en Paradiso deu tenir el tal "Gomez", així, entre cometes, perque tan sols li preucupi en Marti.
Alternativa ha sigut molt valenta denunciant per activa i per passiva mangarrufes, favoritismes, manipulacions i altres inmoralitats del Marti.
I ja sabem que Marti te la seva colla de incondicionals festeros i amb nula ideologia política(en general). Però tant de " amèn, amèn" de PSOE, PP ( l'anterior legislatura)UM, que l'ha de menester com el pà, és el mes repugnant, tant o mes que el mateix Martí, que vulguem o no, te els seus votants, a mes dels seus "incondicionals " de la bauxa.

Pepe

Re: Davant la corrupció: transparència i participació.

Pepe | 04/01/2011, 20:02

Hola de nuevo José, tal como comentas las cosas parece que nos hemos limitado a llenar "la boca de acusaciones" en la barra del bar o en este blog, eso es lo que hasta el momento habían hecho todos los que conocían las mangarrufas" del regidor de servicios (que eran muchos), no Alternativa. Nosotros en el mismo momento que descubrimos las irregularidades cometidas por el señor Martí las pusimos en conocimiento tanto de la secretaria como del equipo de gobierno. Ante la falta de reacción de éste último llevamos la reprobación del regidor de servicios a un pleno extraordinario con el apoyo del resto de grupos de la oposición, donde el citado concejal tuvo el apoyo de los del equipo de gobierno. Todo ello consta por escrito de manera oficial y ha supuesto cambios aunque más que insuficientes y lentos; se ha iniciado el proceso para regularizar la contratación de la jardinería y del alumbrado.

Respecto a la justicia nos acusas de estar de brazos cruzados en el tema de la justicia y por otra parte nos dices que nos queremos de brazos cruzados si no lo hemos denunciado. Un poco contradictorio no? Desde que criterio moral nos pides esto?
Para tú información fiscalía está totalmente desbordada y no ha intervenido en ningún Ayuntamiento, salvo el caso inicial de Andratx y eso no hace ni mejor ni peor al concejal de Servicios.
La situación del festival era irregular hubiese entrado o no nuestra denuncia en el caso voltor. Y la hubiésemos seguido denunciando igual como estamos haciendo

Joan

Salut

Joan | 04/01/2011, 09:20

Enhorabona per la vostré tasca joves.
Molts d'anys

Jose Gomez

Re: Davant la corrupció: transparència i participació.

Jose Gomez | 04/01/2011, 09:05

Entiendo por sus palabras Juan C. que si se a presentado esa denuncia. Lo que no entiendo es el miedo a admitirlo.
Que pasen un buen día

Garci

Re: Davant la corrupció: transparència i participació.

Garci | 04/01/2011, 08:19

Sincerament crec que hem demostrat que tot el dit son veritats (recorda que fins i tot férem un plenari extraordinari amb tota la oposició i que des de secretaria s'han fet informes que així ho demostren). I, havent fet això, crec que hem demostrat l'hipòcrites que son els seus companys de viatge quan li toleren tot només per mantenir-se en el poder.

Quedarà més constatat si hem posat o no una denúncia? jo crec que no: els fets son sobre la taula, els hem demostrat i fins i tot aquest senyor va acceptar la seva culpa dient que "desconeixia la llei".

Gràcies per no creure't els "bulos" que hi ha sobre mi. I si vols alguna aclariment ja saps on som.

Joan c

Re: Davant la corrupció: transparència i participació.

Joan c | 04/01/2011, 08:15

Sr Gomez, si usted se fija en este mismo bloc, a la derecha de la pantalla encontrara una columna titulada como categorias (encima de los comentarios recientes) si busca una categoria que pone contratació irregular i aprieta con el ratón encima le saldràn varios articulos sobre Martí.
En ellos hemos denunciado las actuaciones incorrectas del regidor, no son bulos ni comentarios de bar sinó hechos constractados. Si el sr Ochogavía va acabar o no imputado jya no depende de nosotros sinó de un Juez.
Si quiere encontar Bulos sobre Garci solo tiene que buscar en algunos de los multiples comentarios que a veces salen en este bloc, normalmnete se le acusa de radical i maleducado a pesar de que siempre responde con educación i con argumentos.

Jose Gomez

Re: Davant la corrupció: transparència i participació.

Jose Gomez | 04/01/2011, 08:04

También es box populi muchas cosas sobre ti, y ninguna agradable por cierto y yo no he dado rienda suelta ni mucho menos credibilidad al asunto.
Por que tanto secretismo si habéis denunciado o no a este personaje???? Si a infringido las normas hacerlo o si lo habéis hecho decirlo claramente y así sabremos que sois consecuentes. Sino todo el mundo estará legitimado para lanzar bulos sobre vosotros. Que lo de Martin no son bulos y son realidades? Pues no se entiende vuestra actitud y mas pudiendo dejar en evidencia a los socios de gobierno en el supuesto que la justicia os diera la razón.
PD perdón por los huevos, solo era una manera coloquial de hablar, mis disculpas.

Garci

Re: Davant la corrupció: transparència i participació.

Garci | 04/01/2011, 07:45

Benvolgut sr. Gómez. Com li deia, vostè parla del desconeixement. No sap si hem acudit o no a la justícia.

Per altre banda, la informació que hem exposat al bloc és certa i qualsevol pot prendre les mesures que cregui oportunes.

Vostè parla de testicles quan ningú abans s'havia atrevit ni a denunciar públicament totes aquestes cuestions que, segons molta gent, eren vox populi.

Jose Gomez

Re: Davant la corrupció: transparència i participació.

Jose Gomez | 03/01/2011, 23:54

Lamentable, queridos amigos, es llenarse la boca de acusaciones y no tener huevos de acudir a la justicia.
He leído todos y cada uno de los artículos y comentarios que aquí hacen referencia al señor en cuestión y no comprendo aun siendo el 20% de lo aquí publicado verdad, como ustedes, acusadores, siguen de brazos cruzados sin acudir a la justicia. Hay que ser consecuente y ustedes no lo son. Seanlo si creen estar en la razón sino dejen de meterse con la gente

Pepe

Re: Davant la corrupció: transparència i participació.

Pepe | 03/01/2011, 21:53

Señor José Gómez no nos "metemos"con el señor Martí y menos con su familia, exponemos hechos que afectan al señor concejal de servicios como son las contrataciones y facturaciones irregulares del mismo beneficiando a empresas de sus familias. Esto no es una opinión nuestra lo puedes leer en el informe que se hizo desde la secretaría municipal sobre el tema.
Decir que denunciar mangarrufas está a la misma altura que hacerlas es simplemente lamentable

Garci

Re: Davant la corrupció: transparència i participació.

Garci | 03/01/2011, 19:20

Benvolgut sr. Gómez. Crec que vostè parla així perquè no ha arribat a comprendre tot el que el sr. Ochogavía ha infringit i si hem posat o no una denúncia.

Per altre banda, nosaltres hem comprovat les greus irregularitats que ha comès el regidor de serveis, els incompliments de la llei de contractes, etc. etc. i les feim públiques perquè son certes. Per això podem parlar.

Li recomano que llegeixi tots els articles que hem dedicat a les irregularitats que ha fet el sr. Ochogavía i després el convido a que ens digui que el deixem estar.

El Sr. Ochogavía s'ha saltat la llei en nombroses i repetides vegades. Així de senzill.

Joan C

Re: Davant la corrupció: transparència i participació.

Joan C | 03/01/2011, 19:06

El que és cert és que fins ara les coses no s'han fet amb transperència i que moltes coses fan mala olor.
El que han de decidir els ciutadans és si volen que les coses segueixin igual (amb l'excusa de tots els polítics són iguals) o volen que canviïn i assumeixen la seva responsabilitat de votar, participar i exigir que els seus diners es gestionin correctament

Jose Gomez

Martín Paraiso

Jose Gomez | 03/01/2011, 18:19

Si este señor no esta imputado dejad de meteros con el y su familia. Si realmente a infringido las normas, a cobrado comisiones, o ha prevarivado, ponerle una denuncia y presentarla al juzgado. Mientrastanto vuestras palabras acusatorias hacia Martin tienen valor nulo.
No se si os dais cuenta pero estáis, con esta actitud a la misma altura

Garci

Re: Davant la corrupció: transparència i participació.

Garci | 03/01/2011, 10:21

De Pollença n'hi ha uns quants, però em sembla que aquest senyor no hi està.

Pel bé del municipi, a jo m'agradaria que no n'hi hagi més. Però si hi ha polítics que han "presumptament" robat, doncs que paguin pels seus actes.

Jose Gómez

500

Jose Gómez | 03/01/2011, 10:11

De estos 500, cuantos hay de Pollensa?
Matin Paraiso esta entre estos 500?

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb