URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Cal ajudar als afectats pel becut vermell

Alternativa | 07 Gener, 2011 07:00

  L'arribada del coleòpter asiàtic, conegut com becut vermell (Rhynchophorus ferrugineus), a Mallorca és l'enèsima mostra dels greus perills que uneixen el descontrol comercial que existeix entre els diferents països, les grans companyies i les multinacionals a l'hora de transportar determinades mercaderies vegetals i animals (exòtiques, forànies) i que després es converteixen en invasores. Tot plegat és un tema complicat, però al manco hauria de servir d'exemple per a posar més traves a determinats moviments comercials.

Quan es va donar l'avís dels seus efectes, ja fa més d'un any, molta gent s'ho va prendre molt a la lleugera, entre altres el nostre regidor de jardins, més preocupat per afavorir als seus que del bé comú. Gràcies en part a aquesta desídia en aquest moment, sent realistes, hi ha poca cosa a fer per salvar la pràctica totalitat de les palmeres, fassers  i cocoters (Phoenix, Elaeis guineensis, Cocos nucifera) del municipi que estan sentenciats a mort.

Pollença s'ha convertit en la zona zero de la plaga,  i s'ha demostrat que l’Ajuntament al seu solar de Llenaire no ha aplicat correctament les mesures fitosanitàries obligatòries respecte a la plaga, com veníem denunciant des de fa temps i han demostrat les inspeccions d’agricultura, el que ha ajudat a l’extensió de la plaga. Per això, a més de per motius ecològics, inclús estètics, és  necessari que l'Ajuntament  ajudi de manera immediata i urgent als particulars afectats per la plaga, cercant la col·laboració d’entitats supramunicipals. I en aquest sentit presentarem una moció al proper ple.

Al ple de novembre el regidor de jardins va reconèixer que havien llevat les palmeres del capellà de l'església del Port de Pollença (curiós el diferent criteri aplicat al tema del calvari). Per què no es cerca la manera d'ajudar a la resta de particulars d`una manera similar?

A més el que demanem no és cap novetat, a la Comunitat Valenciana per exemple la Generalitat dóna subvencions per la destrucció de palmeres per la plaga de Paysandisia Archon  i també del becut vermell (veure requisits solicitut d'ajuda). Aquesta ajuda en forma de subvenció o col·laboració amb mitjans materials i tècnics és la millor manera d'aturar o reduir la velocitat d’extensió de la plaga, actualment devastadora, i un element de justícia en vista de la responsabilitat de l’Administració en l’extensió de la plaga. Tal vegada d'aquesta manera s'evitarien les denúncies dels particulars.

En aquest moments els propietaris afectats, cansats de la desídia i manca de resposta de l'Administració estan pensant posar una denúncia per negligència pel greu perjudici sofert. Ja s’han posat en contacte amb el seprona i tenen un misser, a més d'haver obert un correu per unir a tots els afectats: afectadospicudorojopollensa@hotmail.com

Notícia i fotografia del Ultima Hora. 


Comentaris

Pepe

Re: Cal ajudar als afectats pel becut vermell

Pepe | 09/01/2011, 17:59

Des del moment que la resta de regidor d'UM-UNPI i del PSOE van donar suport a les seves mentides al ple municipal, aquest senyor no té evidentment cap problema en mentir a la premsa.

Garci

Re: Cal ajudar als afectats pel becut vermell

Garci | 09/01/2011, 10:56

Fa dos dies un jardiner va parlar amb un company d'Alternativa per comentar-li que ell mateix havia fet el curs sobre el Becut Vermell.

Jo no sé com a aquest senyor regidor no li cau la cara de vergonya de dir tantes mentides.

F. Segui

Re: Cal ajudar als afectats pel becut vermell

F. Segui | 08/01/2011, 23:06

Que cara mas dura tiene este tío!!!! Que hasco tener a gente que miente de esta manera!!!!
Pueblo de Pollença abrid los ojos, no podemos seguir así, nos vamos todos a la ruina...

Castelao

Petit error

Castelao | 08/01/2011, 21:06

Tal volta el regidor volia dir una goma... no plastic, no nn'hi perdonau ni una...

Pepe

Re: Cal ajudar als afectats pel becut vermell

Pepe | 08/01/2011, 21:04

Tolo en cap moment hem parlat de doblers municipals, com he dit a un anterior comentari aquest tema supera l'àmbit municipal i autonòmic, simplement com som el municipi més afectat de Mallorca i hem estat totalment superats per la plaga i com diu el clar comentari d'en Miquel no s'ha tractat de mala sort, cal començar a demanar ajuda.

Pepe

Re: Cal ajudar als afectats pel becut vermell

Pepe | 08/01/2011, 20:52

A l'enllaç podeu veure al regidor de jardins mentint descaradament; declara que fa més de mig any que es posa plàstic, no és veritat,això es fa des de novembre. Tan a octubre com a novembre els inspectors d'agricultura han advertit a l'Ajuntament que no ha pres les mesures necessàries i suficients.

www.dailymotion.com/video/xgh00m_palmeres-afectades-pel-becut-vermell_news

jrv

Gracies "Miquel"

jrv | 08/01/2011, 18:26

Si, moltes gracies, Miquel, per abocar un poc de sentit comú, i sobretot, pràctic, si és que no és el mateix, que crec que sí. Curiosament, aixó de "xifonar", com dius tú, les palmeres, jo ho vaig fer fa un anys amb el banyarriquer, millor dit, "xifonant" d'insecticida adequat els corcs d'algunes alzines grosses d'una zona on s'estaven i varen morir les altres, i el resultat fou excelent, i avui dia ho puc demostrar.
El que no puc admetre és la passivitat irresponsable de l'Ajuntament tal volta mes afectat de Mallorca. Però així és tot, i cada dia, pitjor...i d'això si en tenim la culpa tots

Miquel

Re: Cal ajudar als afectats pel becut vermell

Miquel | 08/01/2011, 18:15

Tot això de les Palmeres està donant masa lletra i estic cansat d'escoltar moltes pardalades.
Jo som jardiner i no se me ha mort cap Palmera! Simplement les anam xifonant cada mes, 5 minuts per palmera, no hi perdem mes temps. Envoltant el tronc li tiram unes bones grapades de sendra i van ben bones. Aquests de l'ajuntament i aquests de Ponent no han fet la Feina així com toca i el resultat és una masacre, menos mal no han de tratar en vides humanes... Quan un fa tantea coses malament no pot seguir, simplement, per dignitat se na de anar a casa. I el que és contractat per fer una Feina i la fa malament no pot cobrar per fer-la.
A Pollença hi ha jardiners de tota la vida, Ponent existeix des de que el sogre és concejal. Així mos va en tot.
Per cert, quin Auditori que tenim!!!!

Miquel Sánchez

Re: Cal ajudar als afectats pel becut vermell

Miquel Sánchez | 08/01/2011, 17:15

Hola Tolo, totalmente de acuerdo con tu tesis, pero ojito que estamos en un municipio turístico y a veces lo público y lo privado deben confundirse (aunque a algunos eso les dé un intenso dolor de vientre), una de mis actividades esporádicas es el ramo del seguro, aquí si que a veces lo público y lo privado es uno, convences a un cliente para contratar un seguro de hogar y cuando hay una catástrofe resulta que la compañía te deriva a un Consorcio que se encarga de todo, y si no tienes "seguro" el "papá estado" corre con los gastos y es cuando el cliente te pregunta ¿Para que quiero yo un seguro si mi vecino que no tenía también se lo han pagado todo? Y la verdad a veces no sabes que contestar. Por eso, te digo que estoy de acuerdo contigo en que el Ayuntamiento no debe correr con los costes de algo de lo que no es responsable (pese a la nefasta gestión posterior) pero como "alguien" no ha hecho bien su trabajo, si el Ayuntamiento debería solicitar que la zona se declarara algo similar a "zona catastrófica",y así recibir fondos para adecentar al menos la zona.

Cada día que pasa es un día perdido y quizás una palmera menos, si es que queda alguna sana en el municipio

Garci

Re: Cal ajudar als afectats pel becut vermell

Garci | 08/01/2011, 15:59

Per cert, aquestes ajudes (com hem dit) també les donen a altres comunitats autònomes com València o Canàries.

Garci

Re: Cal ajudar als afectats pel becut vermell

Garci | 08/01/2011, 15:58

Nosaltres hem proposat una solució ben clara: cal que l'Ajuntament es mogui el màxim possible per demanar diners als alts òrgans de govern com son el Consell Insular, el Govern Balear o el Govern de l'Estat, per ajudar a la gent que no pot fer front a les despeses que suposa aquest problema.

No és realista?

tolo

becut vermell

tolo | 08/01/2011, 14:58

Con la polémica de las palmeras hemos llegado al subrrealismo.
No me parece justo que se destine dinero municipal a ayudar a propietarios de grandes cantidades de palmeras, es un agravio comparativo con la gente que no dispone de lo más básico para sobrevivir. Otro punto es verdad que el Ayuntamiento podría haber actuado de forma más rápida, pero que pasa con la Consellería de Agricultura que solo tiene protocolos y proyectos y nada más y hay que recordar que la plaga está en Mallorca porque no se tomaron los controles adecuados en los años 2002 y 2003 en los que, lo más importante para las empresas hera vender y ganar dinero. Qué pasa con todos los particulares que tienen palmeras afectadas por la plaga y no las tratan incluidas zonas hoteleras dentro del Puerto de Pollença. Como puede denunciar el SEPRONA al Ayuntamiento si en el cuartel de la Guardia Civil tienen 5 palmeras infectadas, igual que en las zonas de Puertos del Govern Balear, igual que en las zonas de servicios de carreteras del Govern Balear etc. Quiero decir con esto que todos estamos implicados y todos tenemos que trabajar haciendo críticas constructivas, porque hasta el momento nadie ha dado la solución. Seamos realistas y ha trabajar todos.

Pepe

Re: Cal ajudar als afectats pel becut vermell

Pepe | 07/01/2011, 21:47

Benvolgut Joan Ramon, ara que s'ha inventariat tota la enjardinada del municipi per fer una licitació de la mateixa i s'es conscient del gran cost que tendria mantenir tot el que hi ha és el moment de fer el canvi en el sentit que indiques.

Joan Ramon

Dubtes

Joan Ramon | 07/01/2011, 13:34

A banda de la negligència de l?ajuntament en aquest tema, i de la seva resposta mal enfocada, com en moltes altres ocasions.
Aprofit per fer un comentari, en el sentit que fa anys que no entenc aquesta deria per sembrar gespa, Palmeres... pq renunciam a plantar plantes més pròpies d'aquesta zona, amb més facilitat per la seva conservació, més d'acord amb els recursos hidircs mediterranis...
No acab d'entendrer-ho, però bé.
Salut i bona feina

Ichigo

Re: Cal ajudar als afectats pel becut vermell

Ichigo | 07/01/2011, 10:48

Nota per a Joan Cerdà i Francisca Ramón:
NEGLIGENTS, NEGLIGENTS, NEGLIGENTS, NEGLIGENTS, NEGLIGENTS, NEGLIGENTS...
I així ho diré durant messos i messos.

Pepe

Re: Cal ajudar als afectats pel becut vermell

Pepe | 07/01/2011, 10:10

El tema d'aquesta plaga i d'altres supera l'àmbit municipal i també l'autonòmic. Primer s'ha d'implicar el Govern Balear però després cal unir-se a altres comunitats afectades per demanar ajudes de l'estat.

Alternativa per Pollença

Re: Cal ajudar als afectats pel becut vermell

Alternativa per Pollença | 07/01/2011, 09:08

Per la nostra part som conscients de la greu situació econòmica de l'ajuntament. I per això demanam: "és necessari que l'Ajuntament ajudi de manera immediata i urgent als particulars afectats per la plaga, cercant la col·laboració d'entitats supramunicipals".

Alternativa per Pollença

Re: Cal ajudar als afectats pel becut vermell

Alternativa per Pollença | 07/01/2011, 09:06

Notícia a Diario de Mallorca:

Pollença ha arrancado casi 90 palmeras afectadas por la plaga del picudo rojo.

www.diariodemallorca.es/part-forana/2011/01/07/pollenca-arrancado-90-palmeras-afectadas-plaga-picudo-rojo/634129.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb