URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Planter municipal de becuts vermells

Alternativa | 12 Gener, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Les fotografies d'aquest article són un resum de la gran feina que ha fet el regidor de jardins al tema de la plaga del becut vermell: ha convertit un solar municipal en un immens planter. 
 
Les fotografies  han estat preses per una veïna aquests dies al solar municipal de Llenaire. El solar s'ha convertit en un planter de becut vermell, hi ha per tot amb menjar i protegits del fred pel plàstic. A més hi ha plàstics romputs i mal tancats i becuts que han sortit dels mateixos (ens ha enviat més fotografies i vídeos que esperam poder penjar en breu).
 
Fa pràcticament un any, des de que vam descobrir i denunciar les seves facturacions il·legals que venim demanant  la dimissió o cessament del regidor de jardins a cada ple. Aquest ha continuat al seu càrrec amb el suport del batle i la resta de regidors de l'equip de govern,  el que els fa corresponsables d'aquesta situació. 

Pel que fa als plàstics és evident que no s'ha complit el que diu sanitat vegetal de la Conselleria d'Agricultura (veure pdf): plàstic sí, però després de tractament i eliminació de brancam-fulles.

Embolicat i fumigació: segellat amb làmina de plàstic resistent i havent aplicat prèviament un tractament insecticida únicament a la valona. Requereix l’eliminació de les palmes de manera que es garanteixi l’absència de formes vives nocives.

 A Canàries estableixen aquest procediment:
http://www.picudorojocanarias.es/index.php/plan-de-erradicaci-prevenciainmenu-35/metodologmainmenu-38/eliminacie-palmeras-afectadas-mainmenu-51.html

Dossier informatiu a:
http://www.picudorojocanarias.es/index.php/dossier-informativo.html

 

 

 Als que pensen que aquest tema només afecta a un grup de particulars que tenen palmeres, o que es tracta només d'un tema estètic, que no es confonguin. Estam davant d'un greu problema ecològic. Aquest és el que ha comentat Emilio Laguna a través d'en Biel Perelló que també ens ha facilitat els enllaços amb més informació.

Emilio Laguna Lumbreras, cap de secció de protecció de recursos naturals (Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana)

 Com que al País Valencià en tenim ja prou de problemes amb aquesta espècie comença a haver-ne un cert 'cos de doctrina'. Els especialistes pensen que el 'picudo rojo', com hom diu en castellà, afecta preferentment a les palmàcies de fulla pinnada com ara les Phoenix (al nostre cas, a banda de les cultivades, afectaria també al possible endemisme Ph. iberica, encara en estudis de corroboració de la seua validessa taxonòmica), vegéu dades sobre aquesta palmera als meus blogs http://sebcp.blogspot.com i http://filmednews.blogspot.com

 El que sembla estar prou comprovat és que a les palmàcies de fulles palmejades com Ch. humilis (també moltes ornamentals com ara les Washingtonia, Livingstonia, etc.) l'enemic seria sobretot un altre insecte al.lòcton que arribà a la península fa ja uns anys, la papallona Paysandisia archon. A tot cas és fàcil que una vegada hagi afectat seriosament a les Phoenix, el Rinchophorus ataqui també altres palmeres com els nostres margallons= garballons = Chamaerops humulis

On hi ha més experiència amb el tema és al País Valencià, que tenim just a la vora. I també a Canàries (ho teniu tot a http://www.picudorojocanarias.es/ )

Vos suggereixo aquesta lectura i visualització de reportatge.
http://amicsarbres.blogspot.com/2010/05/de-lluita-contra-el-morrut-vermell.html

La Generalitat Valenciana fa servir metodologia dura... el problema els supera:
http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/Cemex/incinera/3000/palmeras/picudo/rojo/elpepiespval/20101208elpval_10/Tes

Més informació interessant:
http://www.ecologistasenaccion.org/article4105.html
http://pabloesparza.blogspot.com/2010/01/picudo-rojo-informacion-de-la.html
http://www.ecologistasenaccion.org/article18765.html
http://www.accioecologista-agro.org/spip.php?article1133
 

 

Comentaris

María

picudo red

María | 16/01/2011, 19:04

Para los foguerones que den escarabajos en vez de butrifarrones, otra deuda menos para el Ayuntamiento y debe ser igual de proteíco, no lo desaprovechemos pues es otro maná que nos viene dado de la mano de este buen hombre, excelentísimo Martin Ochogavía. Si le observaís se esta metamorfoseando en un becut vermell (lo digo por el color de su epidermis). Luego el técnico al que le gusta tanto salir en el Punt Informatiu, se vá al bosquet de Bóquer a hacer de Power Ranger, llevándose consigo 29 hombres para talar algunas ramitas a 23 encinas, pero los escarabajos también corresponden a mediambient y no sale ni cristo en este periódico (que ya sabemos que está al servicio del Ajuntament)

Alternativa per Pollença

Re: Planter municipal de becuts vermells

Alternativa per Pollença | 14/01/2011, 08:35

Al Diario de Mallorca:
Denuncian la proliferación de picudos rojos en un solar público
www.diariodemallorca.es/part-forana/2011/01/14/denuncian-proliferacion-picudos-rojos-solar-publico/636120.html

Pepe

Re: Planter municipal de becuts vermells

Pepe | 13/01/2011, 11:16

Benvolgut Carsi, tot són opinions. Després d'anys de regidor de jardins alguna cosa sobre palmeres hauria de saber el regidor, però clar què podem esperar? si després d'11 anys de regidor en Martí va dir que desconeixia el més fonamental de la llei de contractació pública...

Com regidor de jardins Martí és el primer responsable polític, el màxim responsable sempre és el batle, i de moment tota la informació que tenim sobre aquest desgavell apunta cap a ell.

És Martí qui ha d'explicar al ple tot el que s'ha fet i deixat de fer a aquest tema, no dubtis que si trobam que qualque tècnic no ha actuat correctament també el denunciarem.

Joan

Re: Planter municipal de becuts vermells

Joan | 12/01/2011, 23:01

El problema es que aquí los que dirigen el cotarro i cobran las dedicaciones exclusivas són los políticos más que los técnicos.Los técnicos tienen muy poco peso a la hora de tomar las decisiones. Tal vez nos irian mejor las cosas el dinero de las dedicaciones exclusivas estuviera dirigido a tener más personal qualificado i los políticos se dedicaran a buscar los medios para solucionar los problemas.
És una percepción i una opinión personal, quizas estoy equivocado pero creo que por ahí van los tiros

Carsi

becut vermell

Carsi | 12/01/2011, 21:20

yo creo que con este tema en cierto modo,teneis unas conclusiones erroneas,atacais al concejal Martín Ochogavia. Sr. Pepe García debería saber que este concejal sabe de palmeras, lo que yo de bomberos(sin que sea una indirecta), supongo que tiene asesores técnicos respecto a cuestiones de medio ambiente, por lo que las responsabilidades, debería buscarlas muchas veces con esos srs, que en la sombra, están cobrando una nómina que no se merecen. Este es un ejemplo insignificante referente a este pueblo dónde "el cotarro" lo llevan otros, bajo la sombra cancerígena de este pueblo. Con ello no pretendo defender al sr Martín Ochogavia, puesto que él sabe perfectamente lo que opino de él. ATACA LA RAÍZ Y "MATARÁS" EL PROBLEMA.

Picado

Re: Planter municipal de becuts vermells

Picado | 12/01/2011, 12:02

Tualmon, estan preciosos aquests picudos. Que hi van de bons... com qualcuns regidors. No,encara els donaran dret a vot i en Martí treurà majoria absoluta.

M.V.C.

IMPRESENTABLES

M.V.C. | 12/01/2011, 10:19

Me fan oi, molt d'oi, tant en marti chochogavia com u ... batle joan cerdà rull. Quin personatge més odios incompetent i poca solta, no vull seguir perque fa oi a les mosques i a tot.
VESTEN JA A CASA BATLE POCA VERGONYA

Pepe

Re: Planter municipal de becuts vermells

Pepe | 12/01/2011, 09:59

Amb un informe pensen que ja poden eludir realment la seva responsabilitat a aquest tema.

No cal cap informe per saber que la situació econòmica de l'Ajuntament és lamentable, igual de lamentable que és la responsabilitat del regidor de jardins en l'extensió de la plaga.

Alternativa per Pollença

del Diario de Mallorca

Alternativa per Pollença | 12/01/2011, 08:40

Pollença concluye que el Govern debe asumir las ayudas por el picudo rojo

Un informe jurídico subraya que el Ayuntamiento solo debe pagar las medidas fitosanitarias en palmeras municipales

www.diariodemallorca.es/part-forana/2011/01/12/pollenca-concluye-govern-debe-asumir-ayudas-picudo-rojo/635511.html

Garci

Re: Planter municipal de becuts vermells

Garci | 12/01/2011, 08:26

Tot això és un cúmul de despropòsits tant gran que sembla impossible. El que mostren les fotografíes, amb becuts vermells voltant per dins i per defora dels plàstics, ben vius, i multiplicant-se... és el mateix que una sentència a mort a moltes altres palmeres.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb