URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La Banca guanya 1

Alternativa | 02 Febrer, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Fa un temps que s’està dient que la vertadera culpable de la crisis econòmica que fa tres anys que ens té presos és la banca. I és cert. Però també la banca és la major beneficiària d’aquesta crisi, encara que sembli mentida.

Després d’un temps incert, d’algunes fallides de bancs, de parlar de refundar el capitalisme… la banca és la màxima beneficiària d’una situació com l’actual amb més de 4.000.000 aturats a Espanya. Però anem per parts.

La crisi i la pressió dels mercats (que no és més que un eufemisme per nomenar als bancs i grans empreses) han propiciat tota una sèrie de mesures adoptades pel govern (deixarem clar des del principi que un govern així no és d’esquerres) en favor d’aquests.

En primer lloc es varen injectar molts milers de milions d’euros als bancs per tal d’assegurar la seva supervivència, això si, sense que l’Estat fes menció de nacionalitzar-los o posar mesures més restrictives pel seu control.

El segon pas en aquest sentit fou el de propiciar les fusions de les caixes d’estalvis que passaven a convertir-se en semi-bancs. A partir de les fusions les caixes passaven a tenir accions, cotitzar en borsa i estar regides per consells d’administració que tendien a llevar els controls públics que per llei tenen les caixes (hem de pensar que les administracions locals i autonòmiques tenen representants a les caixes). D’aquesta manera els bancs podrien comprar les accions de les caixes (que recordem que eren les seves majors competidores). I, a més, amb aquesta fòrmula, les caixes-bancs ja no tenen l’obligació de mantenir el 50% dels beneficis en Obra Social.

Però la cosa no acaba aquí, recentment s'ha aprovat una llei que obligarà a pràcticament totes les caixes a convertir-se en bancs amb l’excusa de que es necessita inversió externa per a poder acontentar als mercats que els posen una espècie de “proves d’estrès” per veure si són o no fiables. Així, fins i tot les caixes més fiables  es convertiran en bancs amb accions que podran ser comprades pels majors bancs (BBVA, Santander, etc.). Però aquesta operació no és suficient pels bancs: el Banc d’Espanya obliga al govern a ser el primer accionista en comprar accions de les caixes amb problemes per tal de posar-hi molts milions d’euros i així fer el “producte més apetitós” als inversors estrangers.

Per resumir aquest punt: els bancs han aconseguit que els seus màxims competidors (les caixes) siguin reconvertides per llei a bancs per a poder-les absorbir. I tot això gràcies al Govern, que a sobre assumirà tots els riscos de l’operació i invertirà milers de milions d’euros. Tot això a costa de tres aspectes bàsics per a la ciutadania: a)l’Obra Social ja no serà per llei tant important; b)les caixes, amb aquest procés incert, donen menys crèdit i la gent se’n va cap als bancs (hi ha hagut un canvi de clientela que ha afavorit a aquests darrers); c) el control públic de les caixes, més dedicades a la realitat regional que a l’especulació, desapareixerà.

En faro ja el veia clar fa un parell d'anys.

 


Comentaris

Pepe

Re: La Banca guanya 1

Pepe | 02/02/2011, 21:40

María respecte a les declaracions d'en Martí al PIP, són genials. Resulta que en Martí no té res a veure amb la jardineria, el només és regidor de serveis, i el culpable és en Juanjo Mir.
Tremend, UNPI-UM carrega la culpa als seus socis de govern que contínuament donen el seu suport ales seves mangarrufes.

María

Becut

María | 02/02/2011, 17:01

¿Heu vist el punt informatiu lo que diu del becut?. En resúm ara el dolent de la pel.licula és en Juanjo Mir per estar il.localizable, el técnic explica les passes a fer per el tractament (que l´hi agrada a aques tío apareixer als medis, és pensa que és un polític), i la culpa la tenen els veïnats de Llenaire, Ports, etc. Bé aixó és lo que he interpretat jo, però com no hi perd molt de temps amb aquest panfletillo de UM...

Alternativa per Pollença

Ple a la ràdio

Alternativa per Pollença | 02/02/2011, 15:19

Ja podeu descarregar i sentir el darrer ple a Ràdio Pollença. Sense intermediaris, vosaltres mateixos:

Part 1:www.megaupload.com/?d=84OMVFAP

Part 2:www.megaupload.com/?d=CKJ6SVAD

Pepe

Re: La Banca guanya 1

Pepe | 02/02/2011, 15:06

Hola Alexandre, comparteix idees del teu comentar però pens que la privatització de les caixes suposarà la eliminació paulatina de la seva obra social. Al 2008, van ser 2.059 millones de euros (patrimoni històric, educació, sanitat o cultura.
Un article recomenable de Escolar: "el expolio de las cajas" www.escolar.net/MT/archives/2011/01/el-expolio-de-las-cajas.html#comments

Garci

Re: La Banca guanya 1

Garci | 02/02/2011, 13:42

Tens raó en moltes coses, però no estic d'acord en que els bancs suposin una millora envers les caixes. Només pel fet d'estar enmarcades dins una realitat regional, l'obra social (amb uns mínims per llei) i la possible influència de l'administració pública, ja son un punt afegit. Tot i que també és cert que potser estiguin mancades de transparència (per altre banda, com els bancs).

El que si és cert és que s'ha de cercar una alternativa a la banca-caixa especulativa (i perniciosa per les persones i medi ambient). I les alternatives més factibles ara per ara son la banca o caixa ètica i aquests projectes alternatius que comentes i que s'estan implantant per tot Europa.

Supòs que en breu sortirà la segona part de l'article on s'expliquen més aspectes del perquè "la banca guanya".

Alexandre

Banca cooperativa

Alexandre | 02/02/2011, 10:22

El procés de privatització de les caixes acaba de ser encetat. Però no crec que sigui negatiu perquè fins ara funcionaven amb un sistema obscur i poc transparent, on els clients tampoc tenien idea de com funcionaven les caixes ni on invertien els nostres estalvis.

La crisi ens ha obert els ulls i hem vist que els consells d'administració de les caixes estan nomenats per polítics i que en molts de casos la seva acció no respon als interessos de la ciutadania, sinó als dels grans grups de pressió econòmics de la regió.

Ara bé, com tota crisi, ens serveix per trobar solucions alternatives. I aquí s'està gestant el projecte Fiare de banca ètica, cooperativa i ciutadana. La cooperativa de crèdit té l'avantatge que una persona és un vot, independentment del capital que hi aporti. Els interessos generals prevalen sobre els particulars. Hi ha més transparència perquè ho exigeixen els socis. I són els socis-clients els qui decideixen cap a on va l'entitat i on inverteix, no l'amo del capital ni els representats polítics de torn.

Si voleu més informació, mirau projectefiare.cat. A Mallorca pròximament hi haurà una xerrada per presentar el projecte. Si voleu ser socis promotors podeu escriure a fiaremallorca(arroba)gmail.com.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb