URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La banca guanya 2.

Alternativa | 05 Febrer, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Al que havíem comentat a l'article anterior, la banca guanya, li hem de sumar una altra victòria dels bancs: el deute extern del Govern. El capitalisme és, en essència, especulació. Ho demostra la història i ho hem comprovat amb la bombolla immobiliària. Es va especular tant amb el preu de la vivenda, que pujava i pujava, que al final va estallar: els pisos i cases no valien tant com el que s’havia pagat per elles i els bancs (grans inversors) es varen haver de menjar paquets de cases que havien comprat a preus alts i que no podien vendre (tot això resumint-ho molt, perquè les cases eren de les persones que no han pogut pagar les hipoteques abusives). El negoci dels bancs ha fet fallida i havien de trobar una altra bombolla especulativa per a poder sortir del pou. I l’han trobada: el deute extern dels governs.

Els governs necessiten demanar crèdits a grans inversors per tal de dur a terme les seves polítiques i els seus macroprojectes. Per fer-ho emeten deute pública (que no és més que demanar un crèdit) a interessos cada cop més alts per a poder-la vendre ràpid. Però els interessos que paga l’Estat també van en relació al suposat risc que creuen que tenen els mercats i les empreses d’avaluació del risc. Així es completa un cercle viciós en que com més precària és la situació de l’Estat, més alt és l’interès que paga i més alts són els guanys dels bancs i grans inversors. Això ens porta directament a que els majors beneficiats de la mala situació econòmica són els bancs. I que poden fer ells per a seguir mantenint aquesta situació? Doncs molt senzill: no donar crèdits (que és el que passa) i seguir pressionant al Govern per a que adopti mesures de precarització dels treballadors. Com més aturats, més risc i més beneficis pels bancs.

I això ens porta directament a una nova victòria dels bancs: la progressiva privatització del futur de les persones amb els plans de pensions privats (que generalment els venen els bancs). Tant parlar de la precària situació del sistema de pensions i tant crear por amb la reforma de les pensions, la demanda d’aquests tipus de plans ha crescut només a Mallorca un 15% de mitjana y supera el 30% en un any. Així un de cada cinc mallorquins té una assegurança de jubilació privada. (font Diario de Mallorca).

Encara que tot sembli una espècie de conspiració, el cert és que és ben patent que qui mana avui en dia són els bancs (mal anomenats mercats) i que el govern no ha fet més que de titella d’aquests. I en aquesta tesitura hi perdem els de sempre, els que sobrevivim amb treballs precaris, els que no tenim treball, els que no rebem crèdits, els que ens pugen les hipoteques, els que no podem marxar de casa dels pares... en fi, la immensa majoria de persones normals i corrents que dia a dia veiem més precaritzada la nostra vida.

Fotografia de automatics.


 

Comentaris

Garci

Re: La banca guanya 2.

Garci | 15/02/2011, 15:57

Gracias. Ya la hemos cambiado.

automatics

Foto no optimizada

automatics | 15/02/2011, 15:32

ahí va la foto mucho más ligera:

h t t p ://automatics.files.wordpress.com/2010/03/el_paro_mata_la_banca_gana1.jpg

Miquel Sánchez

Re: La banca guanya 2.

Miquel Sánchez | 10/02/2011, 21:39

Amb aquest tema com diuen en castellà "Agua pasada no mueve molino", està ben clar que tots els al.lots i al.lotes mallorquins que vulguin tenir estudis universitaris i a més vulguin guanyar-se la vida amb ells no han de comprar cap habitatge, com diuen tots el Governs Balears de la democracia "apostem pel turisme", es clar que aquí la gran majoria no tenen lloc a aquesta societat balear, per això no s'han de complicar la vida i anar de lloguer ja que l'oportunitat por sortir en qualsevol moment i haver de sortir volant i mai millor dit cap a Alemanya per posar un exemple.

Malgrat sigi un altre problema, crec que la CEOE aquesta, s'hauria de fer mirar perquè els empresaris alemanys valoren tan positivament els proyectes dels profesionals espanyols de moltes branques, i aquí estàn a la coa de l'atur, ZP té la culpa? No, aquí falta empresari i sobra especulador.

jrv

Vivenda digna

jrv | 09/02/2011, 22:58

No te preocupis, Alexandre, si te fas impopular. Hi ha un partit que es diu "Popular", i es el que fa mes mangarrufes.
Vivenda digna, l'abast d'aquest adjectiu no el pots calcular amb una formula matèmàtica, però ja les lleis i normes de construcció donen la pauta: Ascensor per als edificis de mes de 3 alçades, insonorització avinent, que la temperatura dedins no sigui la mateixa que al carrer...Vivenda que s'ajusti a les normes, que tingui cèdula d'hanbitabilitat. Cert que amb na M.A. Munar podies aconseguir una cèdula de H. per fins i tot una bicicleta. No importa romper-se el cap per intuir el que és una vivenda digna.
El que dic es que molta gent(No tot hom es "clase mitja", Jaume, això si que es mes mal de definir) cert que hi ha molts capitalistes frustrats, però molta gent pobra pels nostres standarts ,posada entre pagar un lloguer de 6 o 700 o mes eurons, o pagar el mateix o un poc mes per una hipoteca i tenir la casa en propietat, havia optat pel segon, ben normal, no?

Garci

Re: La banca guanya 2.

Garci | 09/02/2011, 10:26

Teniu molta raó en que possiblement la gent no n'era conscient del que suposava (i suposa) una hipoteca. I per descriure aquesta situació que va explicar na Toñi a l'article que comenta en Jaume, es va encunyar un terme: pobresa relativa. Tendim a valorar la pobresa en relació al nostre veí. I això ens porta a endeutar-nos i viure per sobre de les nostres possibilitats per poder arribar al nivell dels nostres veins. Aquests últims anys de bonança la televisió anava carregada d'anuncis de microcrèdits a interessos altíssims per afrontar les vacances, el període nadalenc...

La irresponsabilitat ciutadana existeix. Però molt més la irresponsabilitat del govern i l'avarícia de les entitats financeres que han intentat enganyar-nos en tot moment per a obtenir més beneficis.

Jaume.

Re: La banca guanya 2.

Jaume. | 09/02/2011, 10:13

Totalment d'acord amb n'Alexandre. En general molta gent de classe mitja no va tenir en compte una sèrie de condicionat alhora d'hipotecar-se. Principalment els següents:
1) En l'estimació del que podien pagar al més varen tenir en compte el sou base de la seva nòmina sino que i sumaven els diner extres de sobre-sous, comissions, hores extres (molts en negre), etc, que rebien en aquell moment i que la mínima crisi han desaparegut del seu sou total.
2) No s'era totalment conscient que els diners demanats s'han de tornar. Es va voler en molts de casos viure per sobre les possibilitats que el seu estatus social, bé sigui per herència familiar o dedicació professional,els hi permetia. Un exemple clar és que demanaven 30.000€ o més a la hipoteca (a la cuota mensual gairebé no es notava) per comprar-se per exemple un bon cotxe, etc.

Crec que tots plegats som una miqueta responsables. Ja sé perfectament que la responsabilitat màxima és de les institucions financeres que no han estat controlades en cap moment pels governs i s'han aprofitat de la situació de l'estat actual. En tot cas aquests el que he comentat anteriorment va molt lligat a un article en aquest blog, quec que de na Toñi, on apuntava que a les escoles avui en dia és molt difícil distinguir, per les seves pertinències, els alumnes que venen de classe bona que el de families més modestes. de classe mitja. Crec que cada un ha de ser conscient d'on ve i quin estil de vida es pot permetre gràcies a la seva situació professional. Si un no pot comprar-se un tot terreny o un yate no passa absolutament res.

Salut.

Ichigo

Re: La banca guanya 2.

Ichigo | 09/02/2011, 09:10

Això que dius, Alexandre, és veritat. I més si has mencionat el tema de l'hipoteca. Igual que això, es tracta de les el·leccions. No votaries al PP ni al PSOE a les generals sempre, oi? Això seria "votar per inèrcia" i no "votar al partit que vulguis". Com va mencionar Gaspar Llamazares al seu dia: "Este país vive sumido en el 'tsunami bipartidista'". Quanta raó tenia el tio.

Alexandre

Resposta a JRV: Habitatge digne

Alexandre | 09/02/2011, 08:40

Bon dia. Amb el risc de convertir-me en el personatge més impopular de la contrada, vull respondre a JRV sobre la qüestió de l'habitatge digne i les hipoteques.

En primer lloc, hem de pensar que la Constitució proclama el dret a un habitatge digne però no el dret a la "propietat" de l'habitatge. És a dir, s'han de fer polítiques públiques perquè les persones puguin accedir a un sostre però no diu que aquest sostre sigui de la propietat de cada individu. Es poden incentivar els lloguers privats, els lloguers d'habitatge públic o l'expansió de la construcció, com s'ha fet fins ara amb els efectes perversos coneguts per tots.

En segon lloc, el problema de l'article 47 de la Constitució rau en el terme "digne". Què significa habitatge "digne"? És una expressió purament relativa al context geogràfic, sociològic i temporal. A Àfrica o a Escandinàvia "digne" no és igual que aquí i allò que fa 20 anys era plenament digne avui molts no ho consideram com a tal (viure a un 5è pis sense ascensor o no tenir aigua corrent, per exemple).

I finalment hi ha la qüestió de les hipoteques. Amb això vull enllaçar amb el tema de la possible desresponsabilització de les persones. Quan la gent s'hipotecava per comprar un pis (per ser propietari), no ho feia per obligació. Sabia, o hauria de saber (i pensau que la ignorància de la llei no eximeix del seu compliment), quines eren les conseqüències dels seu contracte i què passaria si un dia les coses no anaven bé. Si no ens agradaven aquestes condicions, idò teníem altres opcions. Molta de gent es va hipotecar per inèrcia, sense pensar en les conseqüències de la seva signatura, amb la il·lusió de tenir un habitatge en "propietat" i pensant que el seu preu es multiplicaria. Les coses no han anat així, idò cerquem altres solucions.

jrv-

Alexandre

jrv- | 08/02/2011, 08:45

Un dels drames mes sagnants de l'actual crísi econòmica es la impossibilitat de pagar l'hipotèca moltes de les persones que n'han concertada una, per poder tenir una vivenda, questió aquesta, tenir vivenda digna que qualsevol és pot donar conte que és vital, i contemplada fins i tot a la Constitució Espanyola com a dret , però que a la fi sembla que tan sols es contempla des de l'àngul del guany econòmic, i és el de sempre, de la necessitat és vol fer negoci redò.

Garci

Re: La banca guanya 2.

Garci | 07/02/2011, 09:34

Clar que s'han de cercar i donar alternatives, jo també vaig parlar de la banca ètica. I també comparteixo la idea de que el creixement constant i el progrés infinit no son certs. Aquesta idea, heretada del segle XIX, l'hauriem de desterrar i ser conscients de que el decrexiement és necessari per no autodestruir-nos.

Crec que l'article no desresponsabilitza a ningú, només exposa que amb tota aquesta crisis i reformes que ha impulsat l'estat la banca hi ha sortit molt afavorida. I que la banca ha pressionat al govern en benefici propi i en detriment de tots. Almenys aquesta era la intenció.

Alexandre

Deute públic i bancs privats

Alexandre | 07/02/2011, 09:18

El deute públic d'un estat, d'una comunitat autònoma-regió, d'un municipi, etc. no és més que el reflex de la creença popular de que en el futur les coses aniran millor. És a dir, que hi haurà creixement econòmic per tornar el préstec concedit.

A totes les famílies, la gent s'endeuta perquè pensa que podrà pagar en el futur, que tendrà un salari, que el seu negoci anirà bé o millor, etc. Idò a les administracions públiques l'imaginari del creixement hi és present tal com ho és a la societat en general. No hem de pensar que són entitats formades per persones que viuen a un altre planeta.

Emperò, les crisis econòmiques existeixen i malauradament la gent les oblida molt ràpidament. El "decreixement" econòmic no figura dins l'imaginari popular. Aleshores, no es prenen precaucions i la gent s'hipoteca fàcilment per 30-40 anys. Quanta de gent coneixem que ho ha fet en els darrers anys i ho veim com una cosa normal, sense culpa? Jo no crec que sigui culpa dels bancs sinó d'un estat d'ànim social en què la gent "creia" que els preus dels habitatges pujarien, que mantindrien la feina, etc. I les administracions públiques no són una excepció.

Si una família gasta més del que guanya, li prestaríem diners al mateix interès que si fos al contrari? Pensau que l'interès és el preu del risc de no recuperar els diners prestats. Com més risc, major interès. Idò això és el mateix a nivell de les administracions.

Els bancs, els intermediaris financers propietat d'accionistes privats, només cerquen guanyar més. Ningú censura un banc privat perquè cerqui els guanys per als seus accionistes. Si no, no seria eficient i podria fins i tot posar en risc l'estabilitat del banc i del sistema econòmic.

Aleshores, malgrat que sigui impopular dir això, crec que l'article acaba desresponsabilitzant a la gent. Hi ha unes regles del joc econòmic i si volem superar les dificultats, fóra millor trobar solucions alternatives, no donar la culpa als de sempre. Alternatives més socials a la propietat dels intermediaris financers n'hi ha, com ja vaig indicar a un comentari a “la banca guanya 1”.

Garci

Re: La banca guanya 2.

Garci | 06/02/2011, 07:49

Sobre la fotografia, nosaltres no la podem optimitzar perquè l'enllaçam directament d'un altre bloc o pàgina web enganxant l'adreça URL. L'editor d'aquest bloc no permet canviar el tamany (megas) de les imatges i ja no ens permet pujar-ne més. Així que copiam la URL. Tarda en carregar-se, però tampoc és molt important, no?

Foto no optimizada

Foto no optimizada

Foto no optimizada | 05/02/2011, 19:38

He seguido el enlace de la foto y al parecer os habéis comido los parámetros que permiten ajustar el tamaño de la foto para la optimización y descarga. ?w=420&h=315
hache_te_te_pe:automatics.files.wordpress.com/2010/03/el_paro_mata_la_banca_gana1.png?w=420&h=315

Foto no optimizada

Foto no optimizada

Foto no optimizada | 05/02/2011, 19:30

¿De donde habéis sacado esta foto?
Su tamaño es exactamente 8.655.935 bytes. 8 MB !!!!
Con 200 o 300 mb sobraría.

Los hay que quieren fardar de cámara fotográfica.

Alternativa per Pollença

Re: La banca guanya 2.

Alternativa per Pollença | 05/02/2011, 18:14

A tots els diaris podeu llegir la nostra denúncia d'abocaments al torrent de Sant Jordi.

www.diariodemallorca.es/part-forana/2011/02/05/alternativa-denuncia-posible-vertido-aguas-sucias-torrente-sant-jordi/642742.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb