URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Acte de benvinguda a la comunitat.

Alternativa | 22 Febrer, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Al ple d'aquest dijous presentam una moció demanant l’aprovació i regulació dels actes de benvinguda a la comunitat i cerimònia civil d’imposició de nom als nounatsL'objectiu és oferir un servei municipal més com a reconeixement a un dret civil dels ciutadans, més enllà dels paral·lelismes amb el sagrament religiós.

Es tracta d’un acte que té la finalitat de donar la benvinguda democràtica al nounat, tradició iniciada ja a la revolució francesa, baix els principis de llibertat, igualtat i respecte. Aquests actes es van dur a terme per primera vegada a Estrasburg el 13 de juliol de 1790, en temps de la primera república francesa. Durant la Revolució Francesa van proliferar aquest tipus de celebracions, fins que es van instituir per decret el 26 de juny de 1792 com a símbol de la separació entre l'Església i l'Estat. En l'actualitat són diverses les ciutats que oficien aquest tipus d'acolliment sota diferents noms: a Liverpool, per exemple, es denominen "naming ceremonies", és a dir, cerimònies per donar nom. Un acte social, on la societat civil i la seva màxima institució local, l’ajuntament, ha de garantir en el seu si la llibertat de creença i opinió. 

La nostra proposta també proposa un model de reglament al qual, en la cerimònia d’acte de benvinguda, es llegirà per part del batlle, o persona en la que delegui, la carta Europa dels drets del nin i s’expediria un certificat amb el compromís de tothom per a que sigui educat en els valors de pau, llibertat, justícia social i drets humans.

Aquests actes ja han estat aprovats i es celebren a diferents municipis; el primer va ser Igualada a Catalunya al 2007, mentre que a Mallorca el primer municipi que va fer aquest tipus d'actes va ser Binissalem a l'agost del 2010, i la nostra moció i proposta de reglament han estat ja aprovades a Capdepera per les nostres companyes del col·lectiu Diògenes, Maria Orts  i Virginia Urdangarín .

Fotografia i article a Manacor notícies.

 

 

 

 

Toni 11.9999 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Moció relativa a “L’aprovació i regulació dels actes de benvinguda a la comunitat i cerimònia civil d’imposició de nom als nounats”

 

Exposició de motius

 

Els actes de benvinguda a la comunitat o Cerimònia civil d’imposició de nom són una alternativa laica als bateigs tradicionals. Es tracta d’un acte que té la finalitat de donar la benvinguda democràtica  al nou nat, tradició iniciada ja a la revolució francesa, baix els principis de llibertat, igualtat i respecte.

Per una banda, la cerimònia és una benvinguda a la comunitat al nin o la nina. Al mateix temps és un acte simbòlic d’imposició de nom.

Amb aquesta cerimònia es tracta de donar drets civils als ciutadans i milers de pares que han expressat el desig de que el seu fill pertanyi a una comunitat, i és un compromís del poble de Pollença envers els drets dels nounats.

En la cerimònia d’acte de benvinguda, es llegirà per part del batlle , o persona en la que delegui, la carta Europa dels drets del nin i s’expedirà un certificat on constarà el nom del nin, així com el compromís de tothom per a que sigui educat en els valors de pau, llibertat, justícia social i drets humans.

En resum, és un acte social, on la societat civil i la seva màxima institució local, l’ajuntament, ha de garantir en el seu si la llibertat de creença i opinió.

 

Per tot això, aquest regidor presenta al ple de l'Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació, si procedeix, la següent proposta:

 

Proposta d’acord.

1.- La celebració per part de l’ajuntament de les Cerimònies civils d’imposició de nom o actes de benvinguda a la comunitat, aquests tindran lloc al saló de plens de l’ajuntament o a altres dependències municipals, si així ho sol·liciten els veïns i és possible.

 

2.- Iniciar l’expedient per l’aprovació d’un reglament dels actes de benvinguda a la comunitat i d’imposició de nom.

 

Comentaris

Garci

Re: Acte de benvinguda a la comunitat.

Garci | 27/02/2011, 15:32

Nosaltres no hem parlat en cap moment de "babtisme civil". L'expressió, amés de desafortunada és falsa. Però bé, ja se sap que l'església i els catòlics estan bastant susceptibles en els últims anys...

La moció no va contra res sinó que simplement dóna la opció de fer un acte civil a l'ajuntament a qui ho vulgui fer. No entenc perquè tant d'enrenou. Potser perquè de cada dia perden més adeptes?

Miquel Sánchez

Re: Acte de benvinguda a la comunitat.

Miquel Sánchez | 26/02/2011, 21:31

Fora d'aquest blog, també s'està comentant pels diaris digitals el fet i hi ha un "catxondeo" bastant sèrios, lo de "bautismo civil" no és una expressió molt afortunada i ho hem de comprendre.

jrv

Savis cantoners...

jrv | 26/02/2011, 19:47

Que s'han possat de neviosos, tot perque hi ha ciutadans i ciutadanes que en ves de voler seguir el ritual suposadament cristià, i que jo diria clerical ( no he vist a cap dels 4 evangèlis que posi res de batiar la gent) veuen mes convenient, i els hi dona la gana, fer una festa, o cerimònia civil ( Civil de civilitzada). El chollo de l'Esglessia no s'acabarà tan aviat, no us preocupeu...Per cert, posats a fer les coses bé, el manco els Testimonis de Jehova es batien de cos sencer, res de mitges tintes, o mitges aigües...

KUNTA KINTE

TOBI

KUNTA KINTE | 26/02/2011, 14:36

A la Revolució francesa 1790 i a Gambia 1750
ROOTS - Raices, d'Alex Haley.
¿Cómo se llamará? - Minut 4'00
"Naming ceremonies" Minut 6'00''
www.youtube.com/watch?v=UVizC0h927E

jrv

Bateig civil

jrv | 24/02/2011, 19:32

A mi me sembla que si qualsevol persona vol cel·lebrar el simbolisme de l'entrada a la vida, a la comunitat, a la humanitat i a la convivècia, està en el seu dret, que ja se que ningú a aquest blog discuteix, però sempre tindrà mes sentit que la que jo veig com a superstició del bateig catòlic, massa sovint carregat d'hipocresía.
Jo tambe expresso la meva opinió i pensament en llibertat, que és el que dessitg que en el futur cada infant nascut hara pugui fer en el seu futur, i això si també és a celebrar...

jrv

Bateig civil

jrv | 24/02/2011, 19:17

A mi me sembla que si qualsevol persona vol cel·lebrar el simbolisme de l'entrada a la vida, a la comunitat, a la humanitat i a la convivècia, està en el seu dret, que ja se que ningú a aquest blog discuteix, però sempre tindrà mes sentit que la que jo veig com a superstició del bateig catòlic, massa sovint carregat d'hipocresía.
Jo tambe expresso la meva opinió i pensament en llibertat, que és el que dessitg que en el futur cada infant nascut hara pugui fer en el seu futur, i això si també és a celebrar...

turgut

Re: Acte de benvinguda a la comunitat.

turgut | 23/02/2011, 21:47

Tu ho has dit, com que el bateig no serveix de res, se fa en l'ambit d'una institucio privada. No ho podem elevar tot a fe publica, perque això serà un catxondeo. No basten les coses inutils que se fan a l'ajuntament per afegir-n'hi mes.
De totes formes, evitare fer mes comentaris, crec que se m'ha entes perfectament, no entrare en discussions. Ja he dit que qui necessiti el batle fent un sermó, ja el tendrà.

Permet però que digui que l'ajuntament seria un dels darrers llocs on aniria a celebrar el naixament del meu fill. I amb el batle, "l'alegria de la huerta", ja no en parlem. Aquesta frase no vol ser argumental, només es per acabar amb una rialleta.

Pepe

Re: Acte de benvinguda a la comunitat.

Pepe | 23/02/2011, 21:36

Turgut cap regidor cobrarà cap dieta, m'imagin que a l'igual que a les noces el que es cobrara serà una taxa per obrir l'Ajuntament (personal i neteja).
Insisteixes en considerar general el que és la teva opinió, per a tu ja està clar que aquests actes no tenen sentit i que no serveix de res. Però és clar que per a en Bernat i altres persones si que té sentit.
Per a mi no té sentit el bateig, però mai diria que no serveix de res, crec que per a un catòlic practicant serveix i es part de les seves creences.

Pepe

Re: Acte de benvinguda a la comunitat.

Pepe | 23/02/2011, 21:07

De res Bernat, la veritat que ha estat més complicat del que pensava en un principi. Ara esper que no hi hagi cap problema per aprovar un tema que en el fons és molt senzill i no hauria de molestar a ningú.

turgut

Re: Acte de benvinguda a la comunitat.

turgut | 23/02/2011, 21:07

Bernat, la llibertat de poder celebrar no te la donarà ni un capellà ni un batle, ni un paper. La llibertat de poder celebrar ja la tens des de que neix la teva filla, ho pots fer rodejat de la teva familia, els teus amics i les persones a les que estimes. Arabé, si vols que un batle o regidor faci un poc de comedia, ja ho tens. Mentres els pares paguin les dietes que segur que cobra el regidor de torn, endavant, per jo no h ha problema. Simplement dir que no te sentit, com si el te el matrimoni, que es una manifestació publica d'un compromis amb l'autoritat (civil o religiosa) de testimoni que dona uns drets i uns deures a qui l'adquireixen. Per això s'han hagut de regular totes les unions (de fet, homosexuals, etc,...) i per això mai s'ha hagut de regular aquesta celebracio. Perque els drets i deures envers el teu fill o filla, les adquireixes amb la patria potestat, son teus pel propi fet de neixer. L'aparició del batle a la festa no aportarà res mes que una despesa municipal i un paper mullat.
Que consti, no hi estic en contra, simplement memolesta que se negui l'evidència de que això no serveix de res.

bernat

acte de benvinguda a la comunitat

bernat | 23/02/2011, 20:50

gracies Pepe per haver conseguit que aceptin a ple la celebracio laica del naixament de la nostra filla.

A la atenció de turgut:hi ha persones que si ens agraden les celebracions. i per l'esglesia no hi passare mai.simplement necessitam la llibertat de poder celebrar, si no vols celebrar no no celebris, aquesta es la idea d'una ideologia progresista i d'ideologia d'esquerres.

turgut

Re: Acte de benvinguda a la comunitat.

turgut | 23/02/2011, 06:25

En aixo te don la raó, per la majoria el que compta es la festa, i si pot ser amb parafernalia a l'ajuntament i sermó del batle, millor

Pepe

Re: Acte de benvinguda a la comunitat.

Pepe | 22/02/2011, 23:44

Això de pijos no l'hi diries a un legionari romà a la cara.

De moment segur que hi ha una petició i amb els que ens agrada la festa crec que poc a poc hi haurà més. I amb el temps l'envejà serà al revés quan els que fan bateigs vegin que es pot fer festa sense sermons.

turgut

Re: Acte de benvinguda a la comunitat.

turgut | 22/02/2011, 23:05

Els romans eren bastant esnobs i pijos. Pensa que si no eres ciutadà romà, eres de segona o tercera classe :-)
No crec que sigui una peticio massa demandada, pero l'enveja de veure el veinat celebrar un bateig, te la seva força.

Pepe

Re: Acte de benvinguda a la comunitat.

Pepe | 22/02/2011, 22:54

Turgut, aquesta cerimònia ja la feien els romans que no sé si eren massa esnobs. No se tracta de que ens pegui o no ens pegui, ni si jo la faria o no la faria. Simplement la moció respon a la petició d'uns ciutadans i encaixa al nostre ideari.

turgut

Re: Acte de benvinguda a la comunitat.

turgut | 22/02/2011, 22:21

Pepe, aquesta cerimonia te un deje d'esnobisme i pijeria que no toca enterra. Evidentment que se celebra el naixament d'un infant. I tu que en tens sabras que quan tens un infant, domes frisses que tothom partesqui de ca teva per poder estar amb ell.
Arreglats esteim si per celebrar el naixament necessitam un paper de l'ajuntament. Una cosa es un compromis public (matrimoni) i l'altra es una celebracio, es una pijada, i no vos pega gens, ho miris per on ho miris.

Pepe

Re: Acte de benvinguda a la comunitat.

Pepe | 22/02/2011, 20:14

Turgut pens que no és el mateix arribar al món que menjar pa moreno. Totes les cultures han celebrat el fet del naixement d'una manera o una altra. Respecte al consumisme, dependrà del que vulgui fer cada família no d'aquesta moció

Miquel Sánchez

Re: Acte de benvinguda a la comunitat.

Miquel Sánchez | 22/02/2011, 16:17

Turgut, o una ensaïmdada, no és trata de fer cap festa, a més per fer una festa no importa cap motiu especial, basta amb els "cumples"

Xesca

No manipulem.

Xesca | 22/02/2011, 15:25

Antolin, no facis com l'AS, que lleva jugadors de les fotos. L'article de Tomeu obrador al Diario de Mallorca, no du la cita "con Francisca Ramon, ex alcaldesa de Pollença y no candidata a repetir a encabezar la lista socialista".

turgut

Re: Acte de benvinguda a la comunitat.

turgut | 22/02/2011, 15:23

Està bé, ara nomes faltarà fer una cerimonia pel primer pic que un nin menja pa moreno, així tendrem un paralel·lisme amb la comunio.
Tot sigui perque el pares no religiosos puguin tenir la seva festa, visca el consumisme.

Antolin

APARECIDO EN LA PRENSA DE HOY

Antolin | 22/02/2011, 14:48

En el norte de la isla, hay cierta expectación por conocer cómo concluirán los contactos de la nueva Lliga Regionalista de les Illes Balears, del ex alcalde ´pobler´ Jaume Font, con Francisca Ramon, ex alcaldesa de Pollença y no candidata a repetir a encabezar la lista socialista. Se ve que ahora que tan solo faltan tres meses para las elecciones se suceden las reuniones a mantel o en sencilla mesa de despacho político.
En el Llevant, Unió per Capdepera (UCAP), despojada de UM, también anunció entrevistas con +Acció. Ya comunicarán los acuerdos alcanzados o si no ha habido ´feeling´.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb